Ledig stilling på Universitetet i Oslo

Blindern og Urbygningen (Foto: Wikimedia og Colourbox)

Førsteamanuensis i medisinsk etikk

Søknadsfrist: 03.06.2024

Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerte forsknings- og utdanningsinstitusjon med 28 000 studenter og 7 500 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.

Institutt for helse og samfunn (Helsam) er et av tre institutter ved Det medisinske fakultet. Instituttet spenner over ulike fag og består av seks avdelinger. Vi baserer vårt arbeid på en kompleks forståelse av sykdom, helse og helsesystemer. Både kultur, miljø, økonomi, samfunn og biologi spiller inn, direkte og indirekte. Vi har ansvar for syv masterprogram, ett bachelorprogram og for deler av profesjonsstudiet i medisin. Instituttet er lokalisert ved Ullevål sykehus og i Forskningsveien på Vindern og består av ca 470 ansatte, rundt 200 PhD-studenter og i underkant av 700 bachelor- og masterstudenter er knyttet til instituttet.

Det medisinske fakultet, Institutt for helse og samfunn

Om stillingen

Det lyses ut en 20 % stilling (alternativt to stillinger à 10 %) som førsteamanuensis ved Senter for medisinsk etikk, Institutt for helse og samfunn (Helsam).

Senter for medisinsk etikk (SME) driver forskning, veiledning og undervisning i etiske problemstillinger med relevans for medisin og helsefag. SME har ansvar for undervisningen i medisinsk etikk på medisinstudiet og på masteremner i medisinsk etikk ved Helsam.

Undervisningen i stillingen vil i all hovedsak være innen klinisk etikk (praktisk helseetikk) på medisinstudiet. Kompetanse innen klinisk etikk er derfor en forutsetning. Særlig aktuelle temaer er samtykkekompetanse, tvang, avveininger om livsforlengende behandling, håndtering av medisinske feil, legerollen, etikk i psykiske helsetjenester og prioritering.

Mer om stillingen

Stillingen er begrunnet i vikarbehov, da én av våre faste ansatte skal arbeide med et eksternfinansiert prosjekt frem til utgangen av 2028. Denne stillingen utlyses som fast stilling, men hvorvidt den kan videreføres etter 2028 vil bli vurdert ut fra behov og finansiering. Hvis behov og/eller finansiering opphører, vil det derfor bli nødvendig å ta stilling til om det kan være aktuelt å gå til oppsigelse grunnet virksomhetens forhold eller finne den som ansettes annet passende arbeid ved UiO. Det kan i sistnevnte tilfelle bli aktuelt med noen endringer i arbeidsoppgavene etter nærmere avtale.

Den som tilsettes skal kunne lede og initiere forskning, søke ekstern finansiering, veilede doktorgradsstudenter, delta i undervisnings- og eksamensarbeid på alle nivå inkludert vurdering av medisinstudenters refleksjonsnotater fra klinisk praksis, og påta seg administrative oppgaver etter gjeldende bestemmelser.

Søkere bes angi i søknaden om de ønsker 10 % eller 20 % stilling.

Undervisingsrelatert arbeid og forskning utgjør hver 45 % av stillingen, mens de resterende 10 % er beregnet til administrative oppgaver. 

Nærmere omtale av fagområde, ansvarsfelt, arbeidsplikter og forhold som det vil bli lagt vekt på ved tilsettingen, er inntatt i egen stillingsbeskrivelse som søkeren forventes å gjøre seg kjent med.

Kvalifikasjonskrav

For førsteamanuensis:

  • Doktorgrad eller tilsvarende vitenskapelige kvalifikasjoner som er relevant for oppgavene. Doktorgrad i medisinsk etikk er ikke et krav, men søkere med doktorgrad fra annet fagfelt må ha vitenskapelig produksjon relevant for medisinsk etikk i et omfang som minst tilsvarer doktorgrad.
  • Relevant undervisningserfaring.
  • Utdanning og erfaring som er relevant for oppgavene. Det er en fordel om søker er lege eller annet helsepersonell og har erfaring fra klinisk praksis.
  • God og bred kompetanse i medisinsk etikk er en fordel.
  • Kompetanse i å veilede etisk refleksjonsarbeid er en fordel.
  • Utdanningsfaglig kompetanse vil telle positivt. Søkere som ikke har dokumentert universitetspedagogisk basiskompetanse må opparbeide dette innen to år fra ansettelse.
  • God skriftlig og muntlig fremstillingsevne på engelsk og norsk (ev. svensk eller dansk) er en forutsetning for å kunne utføre alle stillingens oppgaver. Den som ansettes må kunne undervise på et skandinavisk språk fra oppstart.
  • Dokumenterte kvalifikasjoner innenfor formidling, administrasjon og ledelse vil telle positivt.

Personlige egenskaper: 

  • Evne til selvstendig arbeid
  • Engasjement for god undervisning
  • Samarbeidsevner og miljøskapende evner vil bli vektlagt

Vi tilbyr

  • Lønn fra kr 708 000 til kr 845 900/ltr. 71-79 avhengig av kompetanse, i stilling som førsteamanuensis (stillingskode 1011)
  • Gode pensjonsordninger
  • Gode velferdsordninger

Søknaden skal inneholde

  • Søknadsbrev. Søker må beskrive sin forskningsprofil og skissere en plan for forskning i stillingen (maks én A4-side)
  • CV 
  • Fullstendig publikasjonsliste
  • Pedagogisk mappe på 3-6 sider som dokumenter utdanningsfaglig kompetanse og erfaring, inkludert et refleksjonsnotat der egen praksis og læringssyn forankres i SoTL-kriteriene (fokus på studentenes læring, utvikling over tid, en forskende tilnærming og en kollegial holdning og praksis)
  • Beskrivelse av kvalifikasjoner innen formidling, administrasjon og ledelse
  • Vitnemål og attester
  • Referanser (liste med 2-3 personer med navn, tittel, e-post og telefonnummer)

Søknad med vedlegg må sendes inn via vårt elektroniske rekrutteringssystem. Vi gjør oppmerksom på at all dokumentasjon må være på engelsk eller et skandinavisk språk.

En sorteringskomité vil invitere de mest aktuelle kandidatene til å sende inn inntil 10 vitenskapelige arbeider for sakkyndig bedømmelse. Vitenskapelige arbeider skal av den grunn ikke lastes opp sammen med søknaden. 

Det skal benyttes intervju og eventuelt prøveundervisning i tilsettingsprosessen. I rangeringen av kompetente søkere vurderes hele bredden av kvalifikasjoner.

Andre opplysninger

Vennligst se Regler for tilsetting i professorater og førsteamanuensisstillinger ved UiO og Regler for praktiseringen av kravet om pedagogisk basiskompetanse ved UiO.

I henhold til Offentleglovas § 25 2. ledd kan opplysninger om søkeren bli offentliggjort selv om søkeren har anmodet om ikke å bli oppført på søkerlisten.

Dersom det til en fast stilling ikke er kvalifiserte søkere kan ansettelsesmyndigheten vurdere å ansette midlertidig i en lavere stilling i inntil tre år, jf. Universitets- og høyskoleloven § 6-5.

UiO har en overtakelsesavtale for alle tilsatte med formål å sikre rettighetene til forskningsresultater m.m.

Inkludering og mangfold er en styrke. UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn. 

Videre ønsker vi medarbeidere med ulike kompetanser, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver. Vi vil tilrettelegge for medarbeidere som har behov for det. Kvinner oppfordres til å søke.

I tillegg ønsker UiO at våre medarbeidere i størst mulig grad gjenspeiler mangfoldet i befolkningen. Vi oppfordrer derfor kvalifiserte søkere med redusert funksjonsevne eller hull i CV til å søke stillingen. UiO vil legge forholdene til rette for medarbeidere med nedsatt funksjonsevne. Søkere som tilkjennegir at de har nedsatt funksjonsevne eller hull i CV gjøres oppmerksom på at denne opplysningen kan bli brukt til statistikkformål.

Kontaktinformasjon

  • Senterleder og førsteamanuensis Morten Magelssen, epost: morten.magelssen@medisin.uio.no, tlf: +47 48223580
  • Personalrådgiver Helle Fritzsønn (ved spørsmål om elektronisk søknad), epost: helle.fritzsonn@medisin.uio.no

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS