LEDIG STILLING VED NMBU

Stipendiatstilling knyttet til prosjektet Norsk CWD: Artsbarrierer og stammekarakteristikker

Søknadsfrist: 20.08.2023

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

NMBUs fokus er en felles innsats for en bærekraftig framtid. Vårt universitet skal bidra til å sikre framtidens livsgrunnlag, gjennom fremragende forskning, utdanning, formidling og innovasjon.

NMBU har 1900 ansatte, hvorav om lag 500 stipendiater, 6700 studenter og er organisert i sju fakulteter.


For NMBU er godt arbeidsmiljø preget av mangfold. Vi oppfordrer kvalifiserte kandidater til å søke uavhengig av kjønn, funksjonsevne, kulturell bakgrunn eller om du har vært utenfor arbeidslivet en periode. Arbeidsplassen vil om nødvendig bli lagt til rette for personer med nedsatt funksjonsevne.


Nærmere opplysninger om NMBU finnes på www.nmbu.no.


Om Veterinærhøgskolen

Institutt for produksjonsdyrmedisin har fire seksjoner på hovedcampus på Ås og en i Sandnes. Det er ca 100 ansatte ved instituttet. Hovedoppgaver er undervisning av veterinær- og dyrepleierstudenter, forskning samt informasjon og tjenesteyting til veterinærer, dyreeiere og organisasjoner. Instituttet tar også del i etter- og videreutdanning av veterinærer. Seksjonen i Sandnes har 21 ansatte og arbeidet har fokus på småfe (sau og geit), gris og husdyrhelse. Seksjonen har en flokk på 180 vinterfôra sauer som brukes til undervisning og forskning.
Forskningssenteret SEARCH er også en del av seksjonen.


NMBU Veterinærhøgskolen er landets eneste veterinærfaglige utdanningsinstitusjon og gir kompetanse innen veterinærmedisin og veterinær samfunnsmedisin. Fakultetet utdanner veterinærer, dyrepleiere og doktorander i Veterinærvitenskap og forsker på veterinærmedisin og relaterte biomedisinske fagområder. Vi har 500 studenter og er 430 ansatte.


Fakultetet består av instituttene; Institutt for prekliniske fag og patologi, Institutt for parakliniske fag, Produksjonsdyrmedisin og Sports- og familiedyrmedisin. Vi driver også Dyresykehuset, som er nært knyttet til vår forskning og utdanning, og tar i mot pasienter fra hele landet.

Vil du forstå mer om en ny sykdom hos norske reinsdyr: Skrantesyke eller «chronic wasting disease»?

Om stillingen

NMBU – Veterinærhøgskolen er det ledig en 3-årig stipendiatstilling knyttet til forskning på prionsykdommen ``chronic wasting disease`` (CWD) ved Institutt for produksjonsdyrmedisin. Arbeidssted vil være ved Seksjon for småfeforskning og husdyrhelse i Sandnes.

Stipendiatstillingen er knyttet til det pågående prosjektet “Reindeer CWD prion ecology: Risk of dissemination by sheep”, og vil også bli knyttet til et nytt FriPro-prosjekt med tittelen "Chronic wasting disease prions from Norwegian cervids: Assessing the pathogenesis, shedding, spillover and zoonotic potential” som er ledet av Veterinærinstituttet (VI).

I 2016 ble smittsom CWD oppdaget for første gang på det europeiske kontinentet hos en norsk villrein. Sporadiske former av CWD har også blitt påvist hos elg og hjort i Skandinavia og Finland. Siden CWD er en svært alvorlig sykdom har flere tiltak blitt gjennomført for å kontrollere sykdommen. Gjennom dette prosjektet ønsker vi å bidra både til større forståelse og håndtering av den smittsomme varianten hos reinsdyr og de sporadiske formene av sykdommen.

Vårt hovedmål i prosjektet er å undersøke om reinsdyr CWD lar seg overføre til sau, og dersom dette blir bekreftet, videre karakterisere sykdommen hos sau. Et annet viktig område i forskningen er å karakterisere vevsdistribusjon av CWD både ved den smittsomme formen hos reinsdyr og de sporadiske formene hos elg og hjort. Vi har tilgang til vev og blodprøver fra eksperimentelle studier og feltmateriale for å gjøre disse studiene. Forskningsmetodene i dette arbeidet vil være en kombinasjon av tradisjonelle teknikker som histologi, immunhistokjemi og western blotting, i tillegg til nye prion-amplifiserende teknikker som protein misfolding cyclic amplification (PMCA) og real-time quaking induced conversion (RT-QuIC).

Dette samarbeidsprosjektet involverer NMBU, VI og Fondazione IRCCS Instituto Neurologico Carlo Besta i Milano (spesialsykehus for nevrologiske lidelser). Vi planlegger derfor lengre forskningsopphold for PhD-kandidaten på Ås og i Milano.

Søkeren gjøres oppmerksom på at en søknad om stipendiatstilling ved NMBU samtidig er en søknad om opptak til et ph.d.-program ved universitetet. Dokumentasjon som er nødvendig for å sikre at opptakskravene er ivaretatt må lastes opp som vedlegg.

Arbeidsoppgaver

  • Karakterisere vevsdistribusjon, patologi og egenskaper til CWD-prioner i sau- og hjortevev.
  • Analysere blod med PMCA.
  • Være med i den avsluttende fasen av prøvetaking og evaluering av dyr i klinisk forsøk.
  • Laboratoriearbeid (immunhistokjemi, western blot, molekylærbiologi og deteksjon av prioner).
  • Skrive sammen, tolke og diskutere resultatene i tre vitenskapelige artikler.

Det forutsettes at den som tilsettes går inn i et godkjent opplegg for en ph.d-grad og at arbeidet legges opp med sikte på å fullføre en doktorgrad i løpet av tilsetningsperioden.

Kompetanse

For å kunne tilsettes må kandidaten oppfylle kravene for opptak til et av ph.d.-programmene ved NMBU. Det kreves cand.med.vet.-grad eller relevant femårig mastergrad, med et læringsutbytte tilsvarende beskrivelsene i det nasjonale kvalifikasjonsrammeverkets andre syklus. Søkeren må ha en dokumentert sterk faglig bakgrunn fra tidligere studier, og kunne dokumentere gode engelskkunnskaper, både skriftlig og muntlig. For mer utfyllende informasjon om opptakskriterier, se «Forskriften for graden ph.d. ved NMBU» og «fakultetenes utfyllende regler for de ulike ph.d.-programmene.».

Søkeren må dokumentere en sterk interesse for og/eller faglig dyktighet innenfor forskningsområdet.

Faglige kvalifikasjonskrav:

  • Cand.med.vet.-grad eller femårig mastergrad i molekylærbiologi eller annet relevant fag.
  • Ha gode språkkunnskaper i engelsk både muntlig og skriftlig.

Følgende erfaringer og kunnskaper vektlegges:

  • Dokumentert erfaring med relevant laboratoriearbeid, der praktiske ferdigheter vektlegges.
  • Erfaring med patoanatomisk arbeid, som inkluderer både obduksjon, makropatologi og histopatologi.
  • Gode akademiske skrivekunnskaper og synliggjøring av effektiv kommunisering av forskningsfunn.

Personlige egenskaper:

Du må ha:

  • Høy motivasjon for vitenskapelig arbeid generelt og en spesiell interesse for PhD-prosjektet.
  • Gode samarbeidsevner og samtidig ha evne til å jobbe selvstendig, dedikert og effektivt.
  • Gode evner til å forstå, anvende og reflektere kunnskap.
  • Gode forskningsetiske holdninger og demonstrere profesjonell oppførsel i alle deler av arbeide.
  • Mulighet for, og vilje til, å utføre sammenhengende forskningsarbeid i flere måneder utenfor primærarbeidsstedet hos våre samarbeidspartnere på Ås og i Milano.

Personlige egenskaper vil vektlegges.

Lønns- og tilsettingsvilkår og nærmere opplysninger

Stillingen innplasseres i stillingskode 1017 Stipendiat, ltr. 54-60, NOK 532 200 – 584 500. Stipendiater innplasseres normalt i lønnstrinn 54 (NOK 532 200). Det er ansiennitetsopprykk i stillingen.

Tilsettingen skjer i henhold til gjeldende nasjonale retningslinjer for tilsetting som stipendiat ved universiteter og høgskoler. Stipendiatstillingen er en åremålsstilling

Nærmere opplysninger kan fås ved å kontakte:

Informasjon til deg som søker stipendiatstilling og generell informasjon til søkere

Slik søker du:

Søknad sendes elektronisk via linken ”Søk på stillingen” på denne siden. Søknader som ikke sendes elektronisk via Jobbnorge innen fristen, vil ikke bli vurdert.

Søknadsfrist: 20. august 2023

Søknaden må inneholde opplysninger om utdannelse og tidligere praksis, samt motivasjon for å gjennomføre et slikt ph.d.-prosjekt.

Vitnemål og eventuelle attester må legges ved søknaden.

I søknaden må kandidaten bekrefte at opplysninger og dokumentasjon (i form av vedlegg) som leveres via stillingssøknaden også kan benyttes av NMBU i en eventuell opptaksprosess.

Følgende dokumenter skal legges ved søknaden:

  • Søknadsbrev (maksimun en side)
  • Komplett CV
  • Relevante vitnemål/attester (dvs. diplom, karakterutskrift. Diploma supplement for både bachelor og master)
  • Dokumenterte kunnskaper i engelsk, skriftlig og muntlig
  • Eventuell dokumentasjon av faglige kunnskaper (for eksempel liste over vitenskapelige arbeider)
  • Det kreves dokumenterte kunnskaper i engelsk, skriftlig og muntlig slik som beskrevet i NMBUs forskrift for graden PhD, § 5-2 (3)

Søkere som innkalles til intervju må kunne fremlegge bekreftede kopier av vitnemål og attester.

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS