Ledig stilling på Universitetet i Stavanger

Postdoktor i geoarkeologi / arkeobotanikk / miljøarkeologi

Søknadsfrist: 17.05.2020

Universitetet i Stavanger

Universitetet i Stavanger (UiS) har omlag 12.000 studenter og 1.800 ansatte. Vi er eneste norske medlem av European Consortium of Innovative Universities. Universitetet har store ambisjoner. Vi skal ha en innovativ og internasjonal profil og være en drivkraft i kunnskapsutviklingen og endringsprosesser i samfunnet. Sammen med våre ansatte og studenter vil vi løfte blikket, og våge å tenke stort og nytt – vi vil utfordre det velkjente og utforske det ukjente.


Arkeologisk museum er en tverrfaglig institusjon med oppgaver innenfor forskning, formidling, fornminnevern, konservering samt dokumentasjon og samling.


Museet har et vitenskapelig personale med forskere innenfor arkeologi, konservering, ulike naturfag og nyere tids kulturhistorie. Det museumsfaglige personalet dekker flere felter innenfor konservering, naturvitenskapelige laboratorier, fototjenester, arkiv og vitenskapelige samlinger, forvaltningsoppgaver i henhold til Lov om kulturminner, utstillingsproduksjon, grafisk formgivning, skoletjeneste, publikumstilbud og utleievirksomhet. Museet driver et forlag med to serier som er poenggivende i CRIStin.


Museet har i dag 75 fast ansatte fordelt på fire fagavdelinger og en administrasjon.

Om stillingen

Universitetet i Stavanger har ledig 2-årig stilling som postdoktor i geoarkeologi eller arkeobotanikk ved Arkeologisk museum, Stavanger. Stillingen er ledig fra 01.01.2021og innebærer utelukkende forskningsarbeid for ansettelsesperioden.

Stillingen er eksternt finansiert med midler fra Norges Forskningsråd og tilknyttet prosjekt «The Storeggatsunami 6150 BC – a wave of destruction or transformative disruption for a prehistoric society?» (kortnavn: «Life After the Storegga tsunami» (LAST)).

Forskningsarbeidet skal i hovedsak gjennomføres ved Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger. Det forutsettes at den som ansettes arbeider full tid med forskningsprosjektet og at vedkommende utgjør en del av det faglige miljøet.

Formålet med stillingen er å styrke forskningen samt gi forskere med doktorgrad innenfor det aktuelle fagområdet anledning til videre kvalifisering med sikte på faglig toppstilling.

Om Storegga-prosjektet

Prosjektet tar utgangspunkt i det såkalte Storeggaraset som for ca. 8000 år siden forårsaket en stor tsunami som rammet begge sider av Nordsjøen. Vi vet når på året bølgen traff kysten og hvor høyt den slo innover land i ulike områder. Imidlertid er de sosiale følgene for samfunnene som opplevde den ikke systematisk undersøkt.

En antar at tsunamien rammet jeger-sanker-fiskersamfunnene langs kysten hardt. Imidlertid blir en naturhendelse som en tsunami først en katastrofe når mennesker berøres og samfunn ikke er rustet til å håndtere følgene av den. For noen grupper kan bølgen ha vært dødelig, for andre voldsomt ødeleggende, mens for enkelte grupper ble den kanskje kun en skremmende påminnelse om farer ved å leve i strandkanten. Måten samfunn håndterer en slik hendelse på sier noe om samfunnet - om potensiell sårbarhet, samfunnsstrukturer, institusjoner og samfunns iboende kapasiteter.

Et hovedspørsmål er om, eventuelt hvordan, Storeggatsunamien påvirket kystsamfunnene på kort- og lang sikt? Tsunamihendelsen er altså utgangspunktet for å utlede ny kunnskap om samfunnsstrukturer, samhandlingsmønstre, kommunikasjon, kunnskapsoverføring i redskapsteknologi, landskapsbruk og bosetning, menneske-landskap-hav relasjoner og ritualer i eldre steinalder. Vi vil kombinere kunnskap og metoder fra flere fagfelt som arkeologi, naturvitenskap og moderne katastrofeforskning. (Les mer om prosjektet her)

LAST’s mål og hovedspørsmål er utgangspunkt for stillingen. Prosjektet søker derfor en som sammen med oss vil undersøke og utforske liv og samfunn før og etter Storeggatsunamien i eldre steinalder. Vårt geografiske fokus er i utvalgte studieområder langs vest- og sørvestlandskysten og Skottland. Lokale studier skal kontrastere regionale og overregionale studier i forsøk på å identifisere eller lese menneskers og samfunns responser til store naturhendelser som en tsunami.

Vi søker et prosjektmedlem som skal studere hvordan mennesker og miljø ble påvirket av, reagerte på og regenererte seg etter tsunamien. Vi ønsker en forsker som vil teste eller utforske potensialet til en eller flere metoder og analyser innen geoarkeologi/arkeobotanikk/miljøarkeologi slik at vi kan få ny kunnskap om perioden og hendelsen. Endret naturmiljøet seg vesentlig på lokalt nivå etter bølgen? Hvor finkornet må våre prøver, analyser og data være for å kunne spore menneskelig aktivitet? Målet er å kunne generere kunnskap som bidrar til å fortelle om samfunnsmessige responser når katastrofer truer. Innenfor prosjektet er det rom for både å systematisere tidligere kunnskap, samt ta nye prøver og analyser. Det er åpent også for samarbeid med andre forskere.

Kvalifikasjoner

Du må fremlegge beskrivelse og plan for gjennomføring av et forskningsprosjekt, inkludert planer for publikasjoner. Det må fremgå eksplisitt av søknaden på hvilken måte prosjektet vil kunne bidra til å bidra inn mot å løse LAST-prosjektets målsetning, samt til din kompetanseoppbygging.

Du må ha:

  • doktorgrad innenfor geoarkeologi, arkeobotanikk eller miljøarkeologi foretrekkes, men søkere med spesialisering innenfor relaterte fagområder kan også bli vurdert. Doktoravhandlingen må være levert og godkjent innen søknadsfristen for stillingen.
  • kompetanse i og erfaring med spesifikke analysemetoder til å kunne gjennomføre analyser innen geoarkeologi og arkeobotanikk (særlig vektlegges kunnskap om mikromorfologiske analyser)
  • god skriftlig og muntlig kompetanse i engelsk

Videre vektlegges:

  • den vitenskapelige kvaliteten på prosjektet, forskingsrelatert relevans og innovasjon
  • å kunne lese norsk eller et annet skandinavisk språk er en fordel da grunnlagsmaterialet ofte kan finnes i arkeologiske rapporter fra Vestlandet, der naturvitenskapelige analysemetoder har vært brukt for å identifisere tsunamien
  • internasjonal erfaring og internasjonale nettverk
  • erfaring med å publisere internasjonalt
  • faglige og personlige forutsetninger for å gjennomføre prosjektet innenfor tidsrammen
  • gode samarbeidsegenskaper og evne til å gå inn i faglige fellesskap på tvers av fagområder
  • personlige forutsetninger og motivasjon for stillingen

Kvalifikasjoner innenfor nyskapning, innovasjon og kommersialisering av forskning vektlegges ved ansettelse i vitenskapelige stillinger ved universitetet.

Vi tilbyr

  • deltagelse i et nytt NFR-støttet forskningsprosjekt
  • kontorfasiliteter, PC osv. ved Arkeologisk museum
  • varierte arbeidsoppgaver i en stor, spennende og samfunnsviktig organisasjon
  • et ambisiøst arbeidsfellesskap og et inkluderende arbeidsmiljø
  • lønn etter Statens lønnsregulativ l.pl 17.510, kode 1352, kr 530 000 - 590 000 bto pr år. I særskilte tilfeller kan høyere avlønning vurderes.
  • medlemskap i Statens pensjonskasse sikrer gode pensjons- og forsikringsordninger
  • mer om ansattgoder og fordeler på uis.no

Kontaktinformasjon

Nærmere opplysninger om stillingen fås ved henvendelse til:

  • Prosjektleder Dr. Astrid J. Nyland, mob: 48121381, e-post: astrid.j.nyland@uis.no

Opplysninger om ansettelsesprosessen fås ved henvendelse til HR-rådgiver Janne V. Endresen, tlf: 51831216, e-post: janne.v.endresen@uis.no.

Generell informasjon

Se Forskrift om ansettelsesvilkår for stillinger som postdoktor, stipendiat, vitenskapelig assistent samt spesialistkandiat.

Det er en forutsetning at den som ansettes bosetter seg slik at vedkommende kan være tilstede ved, og tilgjengelig for, fagmiljøet på arbeidsplassen i ordinær arbeidstid.

UiS har en avtale om immaterielle rettigheter med det formål å sikre rettigheter til åndsverk som er opprettet av ansatte, inkludert forskningsresultater.

Stillingen er kunngjort på både norsk og engelsk. Ved meningsforskjell mellom tekstene skal den norske teksten legges til grunn.

Søknad

Søk stillingen elektronisk via «Søk stillingen» på denne siden. Her registreres søknad og CV med relevant utdanning og arbeidserfaring.

Følgende dokumenter lastes opp som vedlegg til søknaden, i separate filer:

  • Introduksjonsbrev med presentasjon av deg, dine ambisjoner og målsetning for å søke stillingen, samt oversiktlig fremstilling av den nødvendige kompetanse i og erfaring med metoder og teknikker
  • Prosjektbeskrivelse- og plan; inkl. disposisjon/ideer til to eller flere artikler som utforsker prosjektets målsetning og tema ved konkrete forslag til metoder/analyser (rundt 3000 ord/5 sider, normal font, marger og avstand). Inkludere også en foreløpig gjennomføringsplan.
  • CV og publikasjonsliste
  • Vitnemål og attester
  • 3-6 av egne publikasjoner du mener er mest relevante for stillingen
  • Evt. annen dokumentasjon som du ønsker det skal tas hensyn til

Dokumentasjonen må foreligge på et skandinavisk språk eller engelsk. Hvis vedleggene overskrider 30 MB til sammen må disse komprimeres før opplasting. Opplysninger og dokumentasjon som det skal tas hensyn til ved vurdering må være registrert innen søknadsfristens utløp.

Vi gjør oppmerksom på at opplysninger om søker kan bli offentliggjort selv om søker har anmodet om ikke å bli oppført på offentlig søkerliste, jf offentlighetsloven § 25.

UiS vurderer bare søknader og vedlegg registrert i JobbNorge.

Søk stillingen

Powered by Labrador CMS