Ledig stilling på Universitetet i Oslo
Blindern og Urbygningen (Foto: Wikimedia og Colourbox)
Doktorgradsstipendiat i anvendt filosofi
Søknadsfrist: 15.08.2025
Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerte forsknings- og utdanningsinstitusjon med 26 500 studenter og 7 200 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.
Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk består av fire faggrupper: Filosofi, idéhistorie, kunsthistorie og klassiske språk (gresk og latin).
Instituttet er også ansvarlig for examen philosophicum ved UiO. IFIKK har rundt 110 ansatte.
Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk
Om stillingen
En stilling som stipendiat (SKO 1017) innen anvendt filosofi med anvendt orientering er ledig ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk (IFIKK), Det humanistiske fakultet, Universitetet i Oslo.
Tverrfaglig kunnskap og utdanning er nødvendig for å løse komplekse problemer og møte samfunnsutfordringer. Stipendiaten vil bidra til en nærmere avklaring av hvilken rolle tverrfaglighet bør spille i politiske prosesser. Vedkommende vil inngå i forskergruppen Vitenskap og demokrati ved IFIKK og skrive en avhandling i filosofi med anvendt orientering. Avhandlingen skal knytte an til mer spesialiserte diskusjoner innen vitenskapsfilosofi, sosial og politisk epistemologi, etikk, politisk filosofi eller andre relevante grener av filosofien.
Stillingen er finansiert av Senter for tverrfaglig utdanning (INTED), et internasjonalt ledende miljø for forskning på tverrfaglighet, og skal bidra til å realisere senterets forskningsmål. Stipendiaten vil ha IFIKK som sitt primære arbeidssted, men det forventes også at den som ansettes deltar i aktivitetene ved INTED og samarbeider med senterets øvrige stipendiater.
Søknaden må inneholde en prosjektbeskrivelse.
Den som ansettes vil bli tatt opp i fakultetets organiserte forskerutdanning. Det vitenskapelige arbeidet skal munne ut i en doktoravhandling som forsvares ved fakultetet med sikte på å oppnå graden ph.d. Den som ansettes forventes å gå inn i et forskningsmiljø eller –nettverk og bidra til faglig utvikling i miljøet. Se mer informasjon om doktorgrad og forskerkarriere.
Ansettelsen gjelder for en periode på tre år. Alle doktorgradsstipendiater som leverer avhandlingen til bedømmelse, med skriftlig anbefaling fra veileder, innen tre år — eller tre og et halvt år — etter oppstart, vil få tilbud om henholdsvis 12 eller 6 måneders gjennomføringsstipend.
Kvalifikasjonskrav
- mastergrad innen filosofi eller annet relevant felt/fag med betydelig innslag av filosofi (filosofi, PPE o.l.). Avsluttende mastergrad skal normalt være oppnådd og sensur skal foreligge ved søknadsfrist. I noen tilfeller kan vi vurdere søknader fra kandidater som fremdeles ikke har en mastergrad, men som er nære ved å oppnå den. I disse tilfellene må graden være tildelt før tiltredelse i stillingen.
- god fremstillingsevne skriftlig og muntlig på engelsk, i henhold til det formelle språkkravet.
- personlig egnethet og motivasjon for stillingen.
For opptak til doktorgradsprogrammene ved Universitetet i Oslo, kreves det at du har minst femårig grunnutdanning (mastergrad eller tilsvarende). I særskilte tilfeller kan fakultetet gi opptak på bakgrunn av ettårig master, etter en vurdering av studiets omfang og kvalitet.
Ved vurdering av søknadene vil det bli lagt vekt på
- relevant bakgrunn i filosofi med anvendt orientering
- søkernes faglige og personlige forutsetninger for å gjennomføre prosjektet innen tidsrammen
- søkernes forutsetninger for å gjennomføre forskerutdanningen
- gode samarbeidsegenskaper og evne til å inngå i faglige fellesskap på tvers av disipliner
Søkere som nylig har avlagt avsluttende eksamen med meget gode resultater kan bli foretrukket.
Vi kan tilby deg
Inkluderende arbeidsliv og mangfold ved UiO
Inkludering og mangfold er en styrke. UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn. Videre ønsker vi medarbeidere med ulike kompetanser, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver. Vi vil tilrettelegge for medarbeidere som har behov for det.
Dersom det er kvalifiserte søkere med funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, skal vi innkalle minst én søker i hver av disse gruppene til intervju.
Vi håper at du søker på stillingen hos oss.
Mer informasjon om likestillingstiltak ved UiO finner du her.
Søknad
- søknadsbrev som beskriver søkerens kvalifikasjoner og motivasjon for stillingen
- Curriculum Vitae (med oversikt over utdanning, ansettelser, undervisningserfaring, administrativ erfaring og andre kvalifiserende aktiviteter, samt publiserte og upubliserte verker)
- karakterutskrifter eller vitnemål for bachelor- og mastergrad. Søkere med utdanning fra et utenlandsk universitet bes legge ved en veiledning til karaktersystemet ved deres universitet
- evt. dokumentasjon av språkkrav, se Language requirements
- beskrivelse av doktorgradsprosjektet, inkludert fremdriftsplan (3-5 sider, maksimum 14 000 tegn). Beskrivelsen bør inneholde forslag til nærmere tematisk fokus for avhandlingen, relevante filosofiske diskusjoner, og en mulig case (eller flere) som kan inngå i studien. Se ellers Mal for prosjektbeskrivelse.
Vennligst merk at alle dokumenter må være enten på engelsk eller et skandinavisk språk.
Diplomer, attester, masteroppgaver og lignende skal ikke vedlegges søknaden, men kan bli etterspurt senere.
Søknad med vedlegg må sendes inn via vårt elektroniske rekrutteringssystem, jobbnorge.no.
Generell informasjon
Aktuelle søkerne vil bli invitert til intervju.
Søkerlister kan bli offentliggjort iht. Offentleglova § 25 andre ledd. Når du søker jobb hos oss vil navnet ditt stå på den offentlige søkerlisten. Det er mulig å be om å bli unntatt denne listen. Du må begrunne hvorfor du ønsker unntak fra offentliggjøring og vi tar deretter stilling til om vi kan innvilge ønsket ditt. Kan vi ikke det vil du høre fra oss.
Vennligst se Forskrift til universitets- og høyskoleloven, Retningslinjer for ansettelse i postdoktor- og stipendiatstillinger ved UiO og Forskrift for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Universitetet i Oslo.
UiO har en overtakelsesavtale for alle ansatte med formål å sikre rettighetene til forskningsresultater m.m
Søk på stillingen
Spørsmål om stillingen
- Cathrine Holst (Professor), cathrine.holst@ifikk.uio.no
- Anders Rykke (HR-rådgiver), anders.rykke@hf.uio.no