LEDIG STILLING VED NIVA

Forskningsleder - elveøkologi og -restaurering

Søknadsfrist: 16.10.2022

Norsk institutt for vannforskning

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er Norges viktigste miljøforskningsinstitutt for vannfaglige spørsmål. Med et helhetsperspektiv på klima og miljø arbeider NIVA med å finne løsninger for en bærekraftig utvikling av sivilsamfunn, forvaltning og næringsliv. NIVA er eksperter på akvatiske økosystemer, både ferskvann og marint, og på hvordan de er koblet sammen og påvirker hverandre. NIVA arbeider tverrfaglig med samspillet mellom vann, miljø og samfunn, ut fra naturfaglig og samfunnsfaglig ekspertise. NIVA har hovedkontor i Oslo og regionavdelinger i Bergen, Grimstad, Hamar og København, samt en forskningsstasjon ved Drøbak. NIVA har datterselskaper i Tromsø, Chile og Kina. Totalt har NIVA-gruppen nesten 500 medarbeidere.

Vi søker en forskningsleder med kompetanse innen elveøkologi og -restaurering

Er du en ledende forsker innen elveøkologi/restaurering? Er du interessert i å jobbe med løsninger for å ivareta ferskvannsmangfold og elvers naturlige funksjon? I så fall har NIVA en spennende mulighet for deg. Vi ser etter en forskningsleder for å utvide NIVAs profil innen elveforskning og lede et team på 10 forskere.

Vi jobber med forskning og innovasjon på temaer som ferskvannsmangfold, klimapåvirkninger, elverestaurering, naturbaserte løsninger og landskapsøkologi. Vi er aktive i å utvikle nye metoder for overvåking av ferskvann, inkludert bruk av droner, eDNA, fjernmåling med satellitt og citizen science (folkeforskning). Seksjonen har forskningsprosjekter fra sør i Norge til arktiske systemer på Svalbard. Vi deltar i flere europeiske prosjekter, og internasjonalt i Asia og Sør-Amerika. Seksjonen jobber tett med en «tvillingseksjon», der hovedfokuset er innsjøsystemer.

For bedre å forstå miljøutfordringer og bidra til bærekraftige løsninger, jobber seksjonen tverrfaglig med NIVAs andre seksjoner som omhandler nedbørfeltprosesser, miljørett og -styring, samfunnsvitenskap, datavitenskap, miljøgifter, og marine og kystøkosystemer. Vi samarbeider også tett med kunder, interessenter og aktører som implementerer elverestaureringsløsninger.

NIVAs visjon er «forskning for en bærekraftig fremtid». Vårt mål er å levere solid forskning, og bidra til kunnskapsgrunnlaget for Europas Green Deal og FNs bærekraftsmål.

Hovedoppgaver

Som forskningsleder i NIVA vil du være en viktig bidragsyter til å videreutvikle instituttet og sikre at vår forskning og rådgivning er relevant, kunnskapsbasert, med integritet og høy kvalitet. Godt personlig samspill er viktig for å finne bærekraftige løsninger på tvers av faglige og organisatoriske grenser, med eksterne partnere, så vel som internt.

Du skal bidra til utvikling og implementering av NIVAs forskningsstrategi, samt videreutvikle seksjonens kjerneområder og forskningsinteresser innen elveøkologi og naturbaserte løsninger. Du bør ha god erfaring med å sikre forskningsfinansiering, ideelt sett med erfaring fra internasjonale forskningsprogrammer eller aktivt arbeid med nasjonale myndigheter og industri. Det forventes at du utvikler egne faglige forskningsinteresser og nettverk i relevante prosjekter, samt skaffer forsknings- og innovasjonsprosjekter for å støtte ansatte i seksjonen og på tvers av NIVA.

Du vil ha det overordnede ansvaret for de 10 medarbeiderne i seksjonen, kundekontakt, profilering, akkvisjon og inntekter. Du vil også ha ansvar for å sikre at seksjonens FoU- og innovasjonsstrategi er i tråd med nasjonale og internasjonale forskningsagendaer for ferskvann og bygger på den samlede kompetansen i seksjonen.

NIVA har i dag 15 forskningsseksjoner, hver med 5-25 forskere, forskningsassistenter, ingeniører og ph.d.-studenter. Forskningslederen skal lede 10 medarbeidere i seksjon for naturbaserte løsninger og akvatisk økologi. Lederen rapporterer til en av NIVAs forskningsdirektører og vil være en del av instituttets operative ledergruppe.

Forskningslederen har også ansvar for kompetanseutvikling, HMS, og prosjekt- og kvalitetsstyring. Vi vektlegger at du er et godt forbilde for de ansatte og gir støtte til karriereutvikling. Du vil bidra aktivt til en positiv arbeidskultur og et støttende arbeidsmiljø.

Stillingen rapporterer til forskningsdirektør, Åse Åtland, og vil være en del av instituttets operative ledergruppe.

Kvalifikasjoner og erfaringer

Vi søker en faglig sterk forskningsleder med anerkjent kompetanse innen elveøkosystemer. Forskningserfaring innen temaer som elveøkologi, ferskvannsmangfold, restaurering og naturbaserte løsninger, landskapsøkologi, klimaendringer (påvirkninger, tilpasning) eller nye overvåkingsmetoder er ønskelige.

I tillegg skal den rette kandidaten ha gode lederegenskaper og relevant ledererfaring innen en forskningsrelatert organisasjon.

Vi leter etter en forskningsleder som har noen av følgende kvaliteter:

  • Bred erfaring med prosjektledelse, gjerne med erfaring fra å søke og lede forskningsprosjekter nasjonalt og/eller internasjonalt innenfor seksjonens primær- og markedsområder.
  • Erfaring med utvikling og ledelse av tverrfaglige prosjekter og sterke nettverks- og samarbeidsevner.
  • Et nasjonalt og internasjonalt nettverk av samarbeidspartnere og god kunnskap om forsknings- og innovasjonsagendaer innen elveøkologi, elverestaurering og naturbaserte løsninger.
  • Relevant kunnskap om forskningsmidler, særlig Norges forskningsråd, Nordforsk, EU eller lignende finansieringsbyråer.
  • Minst 3-5 års ledererfaring innen anvendt forskning og innovasjon.
  • Erfaring med å formidle forskning, gjerne god publikasjonsrate, til et bredt spekter av målgrupper, samt representere organisasjonen for eksterne kunder og beslutningstakere.

Meget gode skriftlige og muntlige formuleringsferdigheter på engelsk er en forutsetning, helst også på norsk eller et annet skandinavisk språk.

Personlige egenskaper

Vi ser etter noen som er drevet av å løse miljøutfordringer i samarbeid med samfunnsaktører og ansatte med ulik kompetanse. Du er en fordomsfri og nysgjerrig person, og som leder kan du inspirere til innovasjon, være tydelig og i stand til å ta beslutninger, delegere og implementere prioriteringer. Du er team- og relasjonsorientert og kommuniserer godt, både internt og eksternt (kunder og partnere). Du er motivert av å lede og utvikle dyktige medarbeidere og jobbe systematisk med arbeidsmiljøet.

Inkludering og mangfoldNIVA har et viktig samfunnsoppdrag som kunnskapsleverandør nasjonalt og internasjonalt. Vi rekrutterer internasjonalt og har behov for mangfold fordi ulike perspektiver fremmer nytenkning, innsikt og gir bedre beslutninger, og ikke minst mobiliserer potensialet til medarbeiderne våre.

NIVA har et arbeidsmiljø som er preget av respekt og likeverd. Vi likebehandler med hensyn til kjønn, alder, funksjonsevne, religion og etnisk og kulturell bakgrunn, og andre vesentlige forhold ved en person.

NIVA tilbyr

  • Utfordrende og inspirerende oppgaver ved Norges ledende vannforskningsinstitutt med en bred prosjektportefølje og et omfattende internasjonalt nettverk.
  • Stimulerende, internasjonalt arbeidsmiljø med dyktige og dedikerte medarbeidere.
  • Konkurransedyktige forhold og lønn, pensjonsordninger og forsikringsytelser.
  • Søkere kan bli vurdert og kontaktes før søknadsfristen.

Arbeidssted: Oslo

Webcruiter-ID: 4566457546

Søk på stillingen

Kontaktinformasjon:

  • Laurance Carvalho (Forskningsleder), +47 982 15 432, laurence.carvalho@niva.no
  • Åse Åtland (Forskningsdirektør), +47 901 47 510, aase.aatland@niva.no
Powered by Labrador CMS