Forsker innen forebyggende fiskehelse og akvatisk biosikkerhet
Søknadsfrist: 08.12.2023
Publisert
Veterinærinstituttet
Veterinærinstituttet søker gode hoder med engasjement, vilje og godt humør som vil finne løsninger på store samfunnsutfordringer i Norge og i verden. Som nasjonalt beredskaps- og forskningsinstitutt avdekker og avverger Veterinærinstituttet smittsomme sykdommer og andre trusler mot helsa til dyr, fisk, mennesker og miljø. Videre jobber instituttet på lag med myndigheter og næringsliv for god dyrevelferd, trygg mat og bærekraftige bionæringer. Veterinærinstituttet har rundt 300 ansatte på seks steder i landet. Fra våren 2021 er hovedkontoret med unike, moderne forsknings- og laboratoriefasiliteter på Ås sør for Oslo.
Ved Veterinærinstituttet, seksjon for forskning fiskehelse, har vi ledig fast stilling som forsker innen forebyggende fiskehelse og akvatisk biosikkerhet inkludert arbeid med miljø-DNA/RNA (eNA - environmental nucleic acid) metodeutvikling og forskning. Seksjonen har omkring 16 medarbeidere med arbeidssted Ås, og har en omfattende prosjektportefølje innen tema forebyggende fiskehelse. Arbeidet spenner fra nyskapende FoU prosjekter, overvåkningsprogram og akvatisk feltarbeid. Vi har fagkompetanse og forskning innen immunologi, cellebiologi, virologi, bakteriologi, parasittologi, molekylærbiologi og akvatisk biologi. Arbeid med eNA i vann har særlig fokus på skånsom overvåkning, tidlig patogenoppdagelse, smittesporing og biosikkerhetsvurderinger i marine miljø og ferskvann. Seksjonens forskningsområder omfatter også sykdomsforståelse og fiskeimmunologi inkl. arbeid med biomarkører for tidlig oppdagelse av sykdom og velferdsutfordringer. Vi har utstrakt samarbeid med norske og utenlandske fagmiljøer, og har som mål å bidra til økt bærekraft i havbruk og bedre helse og velferd for oppdrettsfisk og ville fiskebestander.
Veterinærinstituttet er opptatt av mangfold og inkludering i samfunnet, og oppfordrer alle kvalifiserte kandidater til å søke stillingen, uavhengig av alder, kjønn, funksjonsevne, hull i CV, nasjonal eller etnisk bakgrunn.
Arbeidsoppgaver
Den som tilsettes skal styrke instituttets kompetanse innen forskning og metodeutvikling på tema vert-agens-miljø, smittesporing og smitteforebygging ved bruk og videreutvikling av eNA metodikk i oppdrett og akvatisk miljø. Fiskens helse, velferd og robusthet for miljøforandring står sentralt, og oppgavene inkluderer også forskning knyttet til mikrobiomer og velferdsindikatorer. Forskeren skal bidra på pågående og framtidige prosjekter i seksjonen og på tvers av seksjoner innen relevant fagområde. Oppgavene omfatter prosjektsamarbeid internt på instituttet, mellom mange FoU- og næringsaktører nasjonalt og internasjonalt, og arbeid i EU-prosjekter. Den som tilsettes vil sammen med flere bidra til å bygge bro mellom forskning, forvaltning og næring og jobbe for metode-implementering for bedre biosikkerhet og sykdomsforebygging i havbruk. Forskeren skal også bidra til, og på sikt lede, nye prosjektsøknader og prosjekter innen fagområdet
Kvalifikasjoner
Det kreves NOKUT-godkjent PhD-grad innen et relevant biologisk fagfelt.
Det kreves dokumentert erfaring med eNA metoder og -prøvetakingskonsepter i akvatisk miljø.
Meget god skriftlig og muntlig fremstillingsevne på engelsk er et krav.
God skriftlig og muntlig fremstillingsevne på norsk eller skandinavisk språk tillegges stor vekt.
Erfaring og ferdigheter innen bioinformatikk for DNA og RNA sekvensanalyse tillegges stor vekt.
Det vil også vektlegges om du har
erfaring med akvatisk feltarbeid
erfaring med eller kjennskap til norsk akvakulturnæring og -forvaltning
erfaring med prosjektledelse, prosjektsøknader og vitenskapelig publisering
annen kompetanse av relevans for seksjonens fag- og forskningsområder
I tillegg er det ønskelig at du
er selvgående med evne til problemløsning
har erfaring med/ideer om smarte prøvetakingskonsepter for eNA i vann
viser kapasitet og vilje til å jobbe tverrfaglig
har evne til å utvikle, formidle og visualisere ideer og resultater
har gode digitale ferdigheter
Personlige egenskaper
du er faglig ambisiøs og jobber grundig og målrettet
du er fleksibel og selvstendig og liker å jobbe effektivt i team
du er pålitelig og samvittighetsfull
du er samhandlende og inkluderende, og bidrar til et godt arbeidsmiljø
du har høy gjennomføringsevne og beslutningsdyktighet, og stayer-egenskaper
du er innovativ og søker smarte og effektive løsninger
du deler egne ideer og nysgjerrig på andres ideer og faglige kompetanser
Personlig egnethet for stillingen tillegges stor vekt
Vi tilbyr
Du vil bli med i Veterinærinstituttets tverrfaglige miljø for fiskehelse-forskning, og også samarbeide med mange andre forskere og laboratorieansatte både på instituttet og med våre prosjektpartnere nasjonalt og internasjonalt i flere spennende prosjekter. Vi er lokalisert i nytt og moderne bygg på Campus Ås med fantastiske fasiliteter og velutstyrte laboratorier. Stillingen gir gode muligheter for å utvikle en karrieremessig plattform, og gode samarbeid og nettverk.
Veterinærinstituttet er en fleksibel og inkluderende arbeidsplass med et arbeidsmiljø preget av et høyt tverrfaglig kompetansenivå, faglige utfordringer og mangfold. Du vil få gunstige avtaler for lån og pensjonssparing i Statens pensjonskasse. For dette innskuddet trekkes 2 % av lønn Stillingen lønnes etter Statens lønnsregulativ. Stillingen innplasseres som forsker i stillingskode 1109 eller 1110, avhengig av kvalifikasjoner.
Vi ønsker å informere om at Veterinærinstituttets arbeidsspråk er norsk. For nyansatte som ikke behersker norsk vil VI tilby mulighet for norskkurs. Det forventes at arbeidstakere på VI lærer å forstå/gjøre seg forstått på norsk innen et par år. Hvis du finner ovennevnte av interesse gleder vi oss til å se din søknad. Du oppfordres til å reflektere kort om din motivasjon for å søke stillingen. CV, vitnemål, attester og øvrige relevante dokumenter skal legges ved søknaden. Ønskes ytterligere opplysninger om stillingen er du velkommen til å kontakte seksjonsleder Trude Vrålstad. Vi gjør oppmerksom på at CV benyttes til utvidet søkerliste. Dersom du ønsker å unntas fra offentlig søkerliste, må dette begrunnes i søknaden. Opplysninger kan bli offentliggjort selv om du har bedt om ikke å bli oppført på søkerlisten. Du varsles dersom ønsket om reservasjon ikke tas til følge.