LEDIG STILLING VED UNIVERSITETET I BERGEN

Førsteamanuensis og forskingsleiar i marin paleoklima og jordsystemstabilitet

Søknadsfrist: 01.08.2023

Universitetet i Bergen

Universitetet i Bergen er ein anerkjend utdannings- og forskingsinstitusjon, organisert i sju fakultet og omlag 54 institutt og faglege senter. Campus ligg i sentrale delar av Bergen med universitetsområde på Nygårdshøyden, Haukeland, Marineholmen, Møllendalsveien og Årstad.


Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet består av sju institutt og en rekke sentre. Les meir om fakultet og tilhøyrande institutt.

UiB - Kunnskap som formar samfunnet

Gjennom eit sterkt og tett samspel med omverda - globalt, nasjonalt og lokalt - skal vi medverke til eit samfunn bygd på kunnskap, ferdigheiter og haldningar.

Vil du vere med å forme framtida?

Førsteamanuensis og forskingsleiar i marin paleoklima og jordsystemstabilitet.

Ved Institutt for geovitenskap er det ledig ei stilling som førsteamanuensis. Førsteamanuensisen skal vere forskingsleiar ved Bjerknessenteret for klimaforsking (BCCR) i marin paleoklima og jordsystemstabilitet. Vi oppmuntrar spesielt forskarar som er tidleg til midt i karriereløpet og som har eit leiarpotensial til å søkje. Den som vert tilsett er forventa å initiere og levere forsking av høg kvalitet og vil leie ei forskingsgruppe ved Bjerknessenteret. Forskingsleiarstillinga har særskilt vekt på å knyte saman BCCR sine partnarar og klimaforskingsinitiativ ved å engasjere seg aktivt i BCCR si leiargruppe og forskingstema. Den som vert tilsett vert formelt og fast tilsett ved Institutt for geovitenskap ved Det matematisk-naturvitskaplege fakultet, men med arbeidsplass og oppgåver som forskingsleiar ved BCCR så lenge Senter for Klimadynamikk er finansiert (sjå nedanfor).

Om Bjerknessenteret for klimaforsking

Bjerknessenteret for klimaforskning (BCCR) er ein samarbeidsorganisasjon administrativt lokalisert ved Universitetet i Bergen og har øyremerkt middel frå Kunnskapsdepartementet, til og med 2026. Senteret trekkjer på kompetansen utvikla sidan oppstarten som eit nasjonalt senter for framifrå forsking i 2002. BCCR kombinerer ekspertise innan klimadynamikk frå partnarane sine: Universitetet i Bergen, NORCE, Havforskingsinstituttet og Nansensenteret for miljø og fjernmåling. BCCR er eitt av Europa sine største og mest anerkjende forskingsmiljø for forståing av klimavariabilitet og -endring. BCCR sin visjon er å vere det leiande internasjonale senteret for å føreseie arktisk-atlantiske klimaendringar i ein global kontekst og vere den sentrale nasjonale leverandøren av klimakunnskap. Dei tematiske forskingsområda på senteret er globalt klima, polart klima, klimafarar og karbon. I alle forskingsområde vert det nytta moderne observasjonar, modellsimuleringar og rekonstruksjonar frå geologiske arkiv, ofte i kombinasjon, for å få robust kunnskap om klimasystemet. For å utfylle og leie aktivitetane våre, kunngjer vi ei førsteamanuensisstilling i marin paleoklima og jordsystemstabilitet. UIB har ikkje innstegsstillingar og tilset fast på førsteamanuensisnivå.

Arbeidsoppgåver/forskingsområde:

Jordsystemets samvirka komponentar gjer opphav til tersklar og vippepunkt i klimasystemet. Å krysse desse tersklane i klimasystemet kan resultera i brå og irreversible endringar med eit breitt spekter av miljømessige og samfunnsmessige konsekvensar. Likevel, medan terskelåtferd er avgjerande for å føreseia og modellera, utgjer den også unike utfordringar på grunn av tidsskalaene som prosessane fungerer over og måten jordsystemkomponentane samhandlar på. Forskingsframsteg krev å kunne avgrensa og forstå det breiare spekteret av klimasystemåtferd som er til stades gjennom jordas historie. Vi søkjer etter ein innovativ og tverrfagleg forskar som har ei oversikt over høg impact forsking på marin paleoklimatologi og som vil bidra til å forstå klimasystemets (in)stabilitet i fortida, for betre å forstå nåverande og framtidige klimaendringar. Kvalifiserte kandidatar vil bruka moderne forskingsverktøy for tverrfagleg vitskap og demonstrera vilje til å integrera, og samhandle med det breie spekteret av ekspertise innan klimarekonstruksjon, observasjon, modellering, og dessutan framtidige klimaanslag som er representert på Bjerknessenteret. Vi søkjer breitt etter kvalifiserte kandidatar innan marin paleoklimatologi og paleoseanografi. Spesifikke interesseområde inkluderer, men er ikkje avgrensa til, dei som utfører transformativ forsking om eldre tiders klimaovergangar, dynamikken til raske klimaendringar, ulike klimamodus og ekstrem, havsirkulasjon og klimasensibilitet. Kandidatar som utviklar innovative geokjemiske proxy-tilnærmingar for å forstå eldre tiders havdynamikk og biogeokjemi og/eller tilnærmingar for å integrera paleoseanografiske data med modellering, er ønskjeleg.

  • Kandidaten vil leie ei tematisk forskingsgruppe ved BCCR. Meir spesifikt vil kandidaten saman med dei tre andre forskingsgruppeleiarane, senterdirektør og administrasjonssjef utgjere leiargruppa på senteret.
  • Kandidaten vil delta aktivt i utvikling og iverksetjing av BCCRs strategiske mål og vil òg vera sentral i den vidare strategiske og vitskaplege utviklinga av BCCR-samarbeidet.
  • Kandidaten vil vere aktivt engasjert i igangsetjing av nasjonale og internasjonale forskingsprosjekt og aktivitetar, og bruka kompetansen sin til å definere strategiske forskingsprosjekt.
  • Kandidaten skal stimulere og styrkje samarbeid med forskarar og forskingsmiljø og miljø både internt, nasjonalt og internasjonalt, og med partnarar internt og eksternt.
  • Kandidaten er forventa å synleggjere og formidle sentrale forskingsresultat og bidra til å styrkja dialogen mellom klimavitskap og publikum og dessutan representere senteret eksternt.

Søkjaren vil rapportere til BCCR-direktøren. Arbeidsstad er BCCR med 50% av arbeidstida dedikert til å leia ei forskingstemagruppe. Den som vert tilsett vil få fritak frå å undervise i vanlege kurs ved UiB, men rettleiing av studentar på master- og ph.d.-nivå er ønskjeleg. Dette vil krevje adekvat pedagogisk kompetanse (sjå lenger ned i utlysinga).

Kvalifikasjonar og eigenskapar:

  • Søkjarar må ha doktorgrad eller tilsvarande kvalifikasjonar innanfor felta paleoklima, jordsystemvitskap eller direkte relaterte fag.
  • Erfaring i bruk av generelle sirkulasjons-/klimamodellar eller frå samarbeid med modellørar er ein stor fordel.
  • Erfaring med marint feltarbeid og vilje og evne til å leie tokt er ein stor fordel.
  • Stillinga krev kompetanse på avanserte analytiske tilnærmingar som vil utnytta eksisterande laboratorie- og/eller modelleringsinfrastruktur ved Institutt for geovitenskap/BCCR og klare planar for korleis dei vil utfylla og utvida desse evnene ytterlegare.
  • Forsking av høg internasjonal standard og eit internasjonalt nettverk er eit krav. Søkjarar må ha ei sterk fagfellevurdert publiseringsrekkje innan dei ovannemnde felta i samsvar med karrierestadiet.
  • Det blir forventa at den som blir tilsett bidrar til eksternfinansiert forskingsaktivitet. Søkjarar bør difor kunne dokumentere evne til å hente inn ekstern forskingsfinansiering.
  • Kandidatar med forsking som bidrar til ein eller fleire av hovudfokusa til senteret (arktisk-atlantisk sirkulasjon, vippepunkt og klimafarar, polart klima eller karbon/biogeokjemisk syklus) vil bli føretrekt.
  • Erfaring frå prosjektleiing er ein fordel.
  • Evne til og interesse for å bidra til eit internasjonalt tverrfagleg forskingsmiljø er ein fordel.
  • Evne til å demonstrere leiarskap eller å ta på seg ei leiande stilling er ein fordel.
  • Søkjarar må ha gode ferdigheiter i munnleg og skriftleg engelsk.

I tillegg må du ha:

  • Gode samarbeids- og kommunikasjonsevner.
  • Evne til å byggja opne, etiske og sjenerøse forskingsmiljø.
  • Evne til å byggja nettverk og skapa tillit eksternt.

Dei oppnådde akademiske resultata til søkarane vil bli vurderte i samsvar med karrierestadiet og potensialet. Vi oppmodar spesielt forskarar som står tidleg til midt i karriereløpet til å søkje.

Personlege og mellommenneskelege eigenskapar vil bli vektlagde. Forskingsrøynsle, ambisjonar og potensial vil også telle ved vurdering av kandidatane.

UiB er underlagd regelverket for eksportkontroll og regelverket gjeld ved behandling av søknadar til stillinga.

Krav til utdanningsfagleg kompetanse

Følgande krav er standard for ei førsteamanuensisstilling ved UiB. Ovannemnde fritak frå undervisning gjeld spesifikt forskingsleiinga ved BCCR, og ikkje varigheita av førsteamanuensis stillinga utover det.

Grunnleggande undervisningsopplæring og erfaring med rettleiing av studentar på universitetsnivå er eit krav for stillinga som førsteamanuensis.

Dette inneber evna til å dokumentera

  • fullført formell pedagogisk opplæring (relevante kurs i kombinasjon med eigen praktisk undervisning vil kunne erstatte universitetspedagogisk program)
  • grunnleggande ferdigheiter i planlegging, gjennomføring, evaluering og utvikling av undervisning og rettleiing.

Utdanningskompetanse skal dokumenterast i ei utdanningsmappe. Denne skal innehalde oversikt over praktisk erfaring og kompetanse, dokumentasjon av dette og eit kortfatta refleksjonsnotat. Notatet skal primært vere knytt til eigen undervisningsfilosofi og vurdering av eigen undervisning i høve til kunnskap om studentar si læring i høgre utdanning. Du finn meir detaljert informasjon om kriterium og dokumentasjonskrav for vurdering av utdanningskompetanse her.

Søkjarar som ikkje kan dokumentera tilstrekkeleg utdanningsfagleg ved tilsetting, vil bli pålagt å oppfylle krava innan to år etter tiltreding.

Undervisningsspråket er i hovudsak norsk. Den som blir tilsett, må kunne undervise på norsk eller eit anna skandinavisk språk innan tre år etter tiltreding. Det vil bli lagt til rette for gjennomføring av norskkurs.

Universitetet i Bergen legg vekt på utdanningsfagleg kompetanse i vitskaplege mellom- og toppstillingar.

Vi tilbyr:

  • Eit godt og fagleg stimulerande arbeidsmiljø.
  • Stilling som førsteamanuensis (kode 1011 i hovudtariffavtalane i staten) og brutto årsløn frå kr. 708 000,- til kr. 777 900,- (svarar til lønssteg 71–76). Vidare opprykk skjer etter stillingsansiennitet. For særleg kvalifiserte søkjarar kan det bli aktuelt å vurdere høgare løn.
  • Medlemskap i Statens pensjonskasse
  • Gode velferdsordningar

Førsteamanuensis i fast stilling har høve til å søkje om opprykk til professor etter kompetanse. Meir informasjon finst her.

Søknaden skal innehalde:

  • CV
  • vitnemål og attestar
  • fullstendig publikasjonsliste
  • ei kort utgreiing om søkjaren si interesse og motivasjon for å søkje denne stillinga, og ei kort oppsummering av dei viktigaste resultata i søkjaren si forsking (2-3 sider).
  • utdanningsfagleg kompetanse dokumentert gjennom utdanningsfagleg mappe (sjå ovanfor).
  • liste over vitskapelege arbeid søkjaren vil det skal takast omsyn til ved vurderinga, med opplysningar om kvar dei er publiserte.
  • namna på tre referansar, kor minst ein må kjenne søkjaren frå undervisningsarbeid.

Søknad og vedlegg med sertifiserte omsetjingar til engelsk eller eit skandinavisk språk må lastast opp hos JobbNorge. Søknader sendt til enkeltpersonar per e-post vil ikkje bli vurdert.

Generell informasjon:

Utfyllande opplysningar om stillinga kan ein få ved å vende seg til:

  • Direktør på Bjerknessenteret Helga (Kikki) Kleiven, telefon +47 416 06 451 / e-post: kikki@uib.no eller
  • Administrasjonssjef på Bjerknessenteret, Ragnhild Stolt-Nielsen, telefon +47 55 58 47 28 / e-post: Ragnhild.Stolt-Nielsen@uib.no

Den statlege arbeidsstyrken skal i størst mogleg grad spegle mangfaldet i befolkninga. Personar med innvandrarbakgrunn og personar med nedsett funksjonsevne blir oppmoda om å søkje stillinga.

Vi oppmodar kvinner om å søkje. Dersom fleire søkjarar har tilnærma like kvalifikasjonar, gjeld reglane for moderat kjønnskvotering.

Universitetet i Bergen nyttar meirinnsyn ved tilsetjing i vitskaplege stillingar.

Opplysningar om søkjaren kan bli gjort offentlege sjølv om søkjaren har oppmoda om ikkje å bli ført på søkjarlista. Dersom oppmodinga ikkje blir teke til følgje, skal søkjaren varslast om dette.

Nærare om tilsettingsprosessen her.

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS