Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerte forsknings- og utdanningsinstitusjon med 28 000 studenter og 7 500 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.
Naturhistorisk museum (NHM) har en historie tilbake til 1814 og består av Botanisk hage og museumsbygningene på Tøyen og samlingsmagasiner på Økern. Forskning, vitenskapelige samlinger og formidling av naturvitenskap er våre hovedoppgaver. Vi er Norges største naturhistoriske museum med over 6 millioner naturvitenskapelige objekter. Museet er en del av Universitetet i Oslo med ca. 160 årsverk, hvorav ca. 70 årsverk i vitenskapelige stillinger. Vår ambisjon er å styrke NHMs posisjon som forsknings-, lærings- og opplevelsesarena.
Naturhistorisk museum
Om stillingen
Univeristetet i Oslo (UiO) v/Naturhistorisk museum (NHM) søker etter førsteamanuensis i entomologi. Ansettelsen er i en fast heltidsstilling med oppstart senest 1. september 2025.
Vi søker en dedikert forsker med relevant forskningsprofil innen entomologi som kan bidra til å styrke NHMs posisjon innen moderne biodiversitetsforskning. Vi er spesielt interessert i kandidater som kombinerer høy forskningskvalitet med bruk og utvikling av museums-samlinger, og som kan bidra med utfyllende kompetanse til dagens pågående forskningsinitiativer. Vi ønsker en person med god og detaljert kunnskap om Norges insektfauna, som i tillegg til forskning og undervisning ønsker å arbeide med samlinger, og drive utstrakt formidling om insekter og deres rolle i naturen.
NHM har Norges største naturhistoriske samlinger med mer enn 6 millioner objekter, hvorav 40% er insekter. Gjennom samlingene forvalter vi viktige deler av vår nasjonale og internasjonale hukommelse. Museet har derfor et særlig ansvar for å ivareta og fornye de vitenskapelige samlingene, og gjennom en aktiv bruk og utvikling gjøre innholdet i dem lettere og bedre kjent for alle naturinteresserte, og for offentlige og private institusjoner. Ved å tilby samlingsdata og detaljert kunnskap om arter, er museet en viktig kunnskapsleverandør i arbeidet for å sikre en best mulig forvaltning av Norges insektfauna.
I samfunnet opplever vi i dag en økende interesse og forståelse for insektenes store artsmangfold og betydning i naturen. For NHM er det et mål å kunne imøtekomme denne interessen ved å styrke formidlingen mot allmennheten, og samtidig stimulere til forskning som utnytter kunnskap, erfaring og informasjon nedfelt i samlingene. Som en del av UiO, ser NHM det også som en samfunnsplikt å styrke studietilbudet innen entomologi, og utdanne studenter med nøkkelkompetanse innen naturmangfold, spesielt taksonomi og systematikk.
Arbeidsoppgaver
Den som tilsettes i stillingen vil ha sine arbeidsoppgaver knyttet til forskning og undervisning, samling- og formidlingsarbeid, i tillegg til administrative oppgaver ved NHM.
- Forskningen ved NHM omfatter beskrivelse av naturmangfoldet og hvordan naturmangfoldet påvirkes av miljøendringer. Systematikk og taksonomi står sentralt, og de vitenskapelige samlingene danner en grunnmur i forskningsarbeidet. Forskningsprosjekter rettet mot artsrike taksa (som f.eks. biller, tovinger og veps) og deres evolusjonære tilpasninger er særlig interessante da de kan gi grunnlag for spennende synergier med andre fagmiljø ved museet.
- Gjennom sin tilgang på samlingsdata, forskning- og artskompetanse, er det ønskelig at museet innleder forskningsprosjekter relatert til metodeutvikling og forvaltning i samarbeid med forvaltningsmyndigheter.
- Som en del av Universitetet i Oslo ønsker NHM å styrke organisme- og naturmangfoldbasert undervisning, og samarbeider om dette med Institutt for biovitenskap, blant annet i masterveiledning i studieretningen biomangfold og systematikk. Det forventes at den som tilsettes deltar i undervisning på alle nivåer og vil fungere som en dyktig, inspirerende og entusiastisk veileder for master- og PhD-studenter.
- Samlingene representerer en nøkkelfunksjon i museets arbeid, og det forventes at den som tilsettes tar aktiv rolle i arbeidet med å bygge opp, videreutvikle og kvalitetssikre samlingene. Det å tilrettelegge og formidle samlingsdata slik at samlingene kan benyttes i viktige samfunnsoppgaver som arealforvaltning og naturvernsarbeid, anses som en del av dette.
- For å kunne møte truslene vårt artsmangfold og vår insektfauna står ovenfor, er det viktig å øke interessen for og kunnskapen om insektene nøkkelrolle i naturen. I dette arbeidet stilles store krav til å kunne formidle og tilrettelegge fagkunnskap på en levende og engasjerende måte til et bredt norsk publikum. Her behøves også evne og ideer til å ta i bruk nye og innovative metoder i formidlingen.
- I krysningspunktet mellom forskning og formidling, ønsker NHM å holde kontakt med frivillige naturinteresserte og foreninger som ønsker å samarbeide med museet. Dette er viktige bidragsytere i arbeidet med å bygge opp samlinger og artsrelatert kunnskap.
- Det forventes at den som ansettes bidrar i utviklingen av forsknings- og formidlingsprosjekter, og i utarbeidelse av søknader om ekstern finansiering, samt bidrar til å videreutvikle forskningssamarbeid med nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere.
Formidlingen rettet mot publikum gis normalt på norsk; undervisningen på norsk og/eller engelsk.
Nødvendige kvalifikasjoner
Den som tilsettes må ha doktorgrad eller tilsvarende innen fagområdet systematisk entomologi, og i tillegg kunne dokumentere:
• Bred kompetanse og god artskunnskap om norske/nordiske insekter
• Praktisk erfaring fra samlingsarbeid i vitenskapelige naturhistoriske samlinger
• Praktisk erfaring med produksjon og tilretteleggelse av populærvitenskapelig materiale relatert til insekter og biomangfold.
• Erfaring fra feltkurs og laboratoriekurs i zoologi på universitets og høgskolenivå.
• Erfaring fra undervisning, og veiledning av master-/ PhD-studenter på universitets og høgskolenivå.
• Erfaring fra innhenting av ekstern finansiering til fagrelevante oppgaver
• Gode kunnskaper i norsk (muntlig og skriftlig)
UiO har utarbeidet en matrise for vurdering av kvalifikasjoner, som eksemplifiserer resultater/kompetanse, dokumentasjon og refleksjon for alle områder i kompetanseprofilen. Vi oppfordrer deg til å sette deg inn i denne matrisen og benytte deg av denne når du søker på stillingen.
Ønskede kvalifikasjoner
• Gode samarbeids- og nettverksbyggingsevner, samt evne til å skape et inkluderende og produktivt forskningsmiljø
• Erfaringer med bruk av samlingsdata og samlingsdatabaser
• God formidlingsevne og originalitet når det gjelder formidlingsform og metode.
• Erfaringer fra digital tilretteleggelse av informasjon, både gjennom skrift og bilde/foto
• Gode datakunnskaper generelt og god erfaring med bruk av programvare for digital bildebehandling mm.
• Detaljert artskunnskap innen utvalgte taksa
• Erfaring med å lage eget undervisnings- og formidlingsmateriell
• Praktisk erfaring fra forvaltningsarbeid relatert til biomangfold.
Vi tilbyr
• Årslønn NOK 646 000 - 778 000 avhengig av kvalifikasjoner (stillingskode 1011)
• Et stimulerende og vennlig arbeidsmiljø som vektlegger mangfold, likestilling og inkludering, samt likestilte muligheter for alle, uavhengig av bakgrunn
• Medlemskap i Statens pensjonskasse
• Attraktive velferdsfordeler og en gunstig pensjonsavtale, i tillegg til Oslo som en familievennlig by med rike muligheter for kultur og friluftsliv
• Mulighet til å søke om opprykk til professor på et senere tidspunkt, med støtte gjennom søknadsprosessen
• Onboardingprogram for nyansatte
Les mer om fordelene med å jobbe i staten i Arbeidsgiverportalen.
Inkluderende arbeidsliv og mangfold ved UiO
Inkludering og mangfold er en styrke. UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn. Videre ønsker vi medarbeidere med ulike kompetanser, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver. Vi vil tilrettelegge for medarbeidere som har behov for det.
Dersom det er kvalifiserte søkere med funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, skal vi innkalle minst én søker i hver av disse gruppene til intervju.
Mer informasjon om likestillingstiltak ved UiO finner du her.
Søknad må inneholde
• Et følgebrev (inkludert motivasjon, kortfattet beskrivelse av vitenskapelig arbeid, forskningsinteresser, og formidlingssarbeid).
• CV (oppsummering av utdanning, stillinger, forskningsprofil, pedagogiske kvalifikasjoner, kuratorerfaring, administrativ erfaring og annen kvalifiserende aktivitet)
• En liste over alle vitenskapelige publikasjoner
• En forskningsplan som beskriver hvordan NHMs samlinger vil bli utnyttet i forskningen, hvordan den planlagte forskningen kan bidra til samlingenes utvikling, og hvordan synergi kan oppnås med andre forsknings- og undervisningsaktiviteter ved NHM (max 3 sider)
• En formidlingsportefølje: et dokument hvor kandidaten beskriver sin kompetanse og erfaring fra arbeid med formidling innenfor zoologi/ entomologi, og redegjør for hvilke mulige formidlingsprosjekter og ideer kandidaten ønsker å arbeide med i tiden fremover (max. 3 sider)
• Liste over referansepersoner: 3 referanser (navn, forhold til kandidaten, e-post og telefonnummer). Referansebrev skal ikke vedlegges.
Søknad med vedlegg må sendes inn via vårt rekrutteringssystem Jobbnorge, klikk “Søk stillingen”.
Når du søker på stillingen, ber vi deg hente utdanningsresultatene dine fra Vitnemålsportalen.no. Om utdanningsresultatene dine ikke er tilgjengelige via Vitnemålsportalen, ber vi deg laste opp kopier av vitnemålene eller karakterutskriftene dine. Vi gjør oppmerksom på at all dokumentasjon må være på engelsk eller et skandinavisk språk.
Formelle bestemmelser
Det skal benyttes intervju og prøveundervisning i ansettelsesprosessen. Aktuelle søkerne vil bli invitert til intervju.
Vurderingen vil baseres på søkerens vitenskapelige produksjon, øvrige kvalifikasjoner, pedagogiske eller didaktiske kompetanse, søkerens lederegenskaper og administrasjonserfaring, samt personlig egnethet. Ved rangeringen av kvalifiserte søkere vil det fulle spekteret av kvalifikasjoner bli vurdert og eksplisitt vurdert, jfr. regler for tilsetting i førsteamanuensisstillinger. En søker som på ansettelsestidspunktet ikke kan dokumentere grunnleggende undervisningskvalifikasjoner vil bli pålagt å skaffe seg dette innen to år. Se regler for vurdering og vektlegging av pedagogisk kompetanse.
Søkerlister kan bli offentliggjort iht. Offentleglova § 25 andre ledd. Når du søker jobb hos oss vil navnet ditt stå på den offentlige søkerlisten. Det er mulig å be om å bli unntatt denne listen. Du må begrunne hvorfor du ønsker unntak fra offentliggjøring og vi tar deretter stilling til om vi kan innvilge ønsket ditt. Kan vi ikke det vil du høre fra oss.
Vennligst se Regler for tilsetting i professorater og førsteamanuensisstillinger ved UiO, Regler for praktiseringen av kravet om pedagogisk basiskompetanse ved UiO og Veileder for søkere til professor- og førsteamanuensisstilling - Universitetet i Oslo.
Universitetet i Oslo har en overtakelsesavtale for alle ansatte med formål å sikre rettighetene til forskningsresultater m.m.
Universitetet i Oslo har som mål å oppnå en balansert kjønnsfordeling i arbeidsstyrken og å rekruttere personer med etnisk minoritetsbakgrunn. Universitetet i Oslo har et mål om å rekruttere flere kvinner til akademiske stillinger, og kvinner oppfordres til å søke.
Søk på stillingen
Spørsmål om stillingen
- Forskningsdirektør, professor Hugo J. de Boer, + 47 98126030, hugo.de.boer@nhm.uio.no
For spørsmål angående rekrutteringssystemet:
- HR-rådgiver Thomas Brånå, +47 22856374, thomas.brana@nhm.uio.no