Ledig stilling på Universitetet i Oslo
Blindern og Urbygningen (Foto: Wikimedia og Colourbox)
Stipendiat innen farmakologi / nevrovitenskap
Søknadsfrist: 28.02.2025
Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerte forsknings- og utdanningsinstitusjon med 28 000 studenter og 7 500 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.
Farmasøytisk institutt har 130 ansatte. Vi har et aktivt forsknings- og innovasjonsmiljø basert på fri forskning om legemidler. Instituttet har ansvaret for det populære masterstudiet i farmasi og har til enhver tid 350 dyktige og engasjerte studenter. Legemiddelrelatert forskning og undervisning er grunnlaget for all aktivitet ved instituttet. Virksomheten bygger på en naturvitenskapelig plattform hvor samspillet mellom naturvitenskapelige basalfag, legemiddelteknologi og helse- og samfunnsfaglige elementer gir grunnlaget for teknologisk basert verdiskaping og for farmasøyters rolle som helsepersonell.
I det planlagte Livsvitenskapsbygget ved Universitetet i Oslo vil tett samarbeid med andre forskningsinstitusjoner, helseforetak, kommuner og næringsliv bidra til å styrke kvalitet og relevans i forskningen og utdanning av fremtidens kunnskapsmedarbeidere. Bygget blir kjernen i Norges første innovasjonsdistrikt – Oslo Science City. Farmasøytisk institutt flytter inn i Livsvitenskapsbygget i 2026.
Om stillingen
Stilling som stipendiat innen farmaskologi/nevrovitenskap er ledig ved Farmasøytisk institutt.
Tiltredelse innen 01.10.2025.
Ansettelsen gjelder for en periode på 4 år med 25 % pliktarbeid. Pliktarbeidet vil kunne bestå av undervisning,veiledning og/eller forskningsassistanse. Dette vil avhenge av kvalifikasjonene til kandidaten og behovet ved instituttet.
Ingen kan ansettes i mer enn én stipendiatperiode ved Universitetet i Oslo.
Seksjon for Farmakologi og Farmasøytisk Biovitenskap er en av tre seksjoner ved Farmasøytisk institutt. Den består av flere sterke forskergrupper med ekspertise innen grunnleggende farmakologi, farmakoterapi, klinisk farmasi og farmasøytisk mikrobiologi. Seksjonen tilbyr et inspirerende og dynamisk akademisk miljø, ideelt for ambisiøse unge forskertalenter som ønsker å utvikle seg faglig. I 2026 vil Farmasøytisk institutt flytte inn i det nye Livsvitenskapsbygget, som vil gi tilgang til toppmoderne fasiliteter og utstyr, og dermed ytterligere styrke vår forskningskapasitet.
Mer om stillingen / prosjektbeskrivelse
Vi søker en stipendiat som ønsker å jobbe med problemstillinger knyttet til Parkinsons sykdom, med særlig fokus på mikrogliafunksjon, lipidmetabolisme og håndteringen av alfa-synuclein. Parkinsons sykdom er den nest vanligste og raskest økende nevrodegenerative sykdommen globalt. Sykdommen involverer en rekke ulike mekanismer, inkludert oksidativt stress, mitokondriell dysfunksjon og nevroinflammasjon, som alle bidrar til den progressive degenerasjonen av dopaminproduserende nevroner i hjernen. Ny forskning har også knyttet dysregulering av fettmetabolisme og akkumulering av lipiddråper i hjernen til Parkinsons sykdom.
Som del av vårt forskningsteam vil stipendiaten få muligheten til å utforske hvordan mikroglia, hjernens primære immunceller, responderer på opphopningen og misfolding av alfa-synuclein. Dette proteinet har vist seg å ha en sentral rolle i Parkinson-patologien. Ved å få bedre innsikt i mikrogliafunksjonen kan vi avdekke inflammasjonsprosessene som akselererer sykdomsutviklingen, hvilket potensielt kan åpne for nye terapeutiske intervensjoner. Prosjektet tar sikte på å øke vår forståelse av sykdomsmekanismer ved Parkinsons sykdom samt å teste noen legemiddelkandidater, syntetisert in-house, med tanke på antiinflammatoriske effekt samt effekter på alfa-synuclein-håndtering og akkumulering av lipiddråper i mikroglia.Vi arbeider primært med cellekulturer, dyremodeller, samt analyser av snitt og vev fra dyr for å studere disse prosessene inngående. I dette prosjektet har vi også tilgang til cerebrospinalvæske og hjerneautopsier fra Parkinson-pasienter og alders-matchede kontrollpersoner, hvilket gir en enestående mulighet til å validere funnene våre i humant materiale. Vi er på jakt etter en engasjert kandidat med en solid faglig bakgrunn innen farmakologi/nevrovitenskap. Stipendiaten vil bli en del av et dynamisk og stimulerende forskningsmiljø i Nevrobiologi og toksikologi-gruppen: Nevrobiologi og toksikologi - Farmasøytisk institutt Hovedveileder for prosjektet er Professor i farmasi, Cecilie Morland. Morlands forskergruppe består for tiden av tre ph.d.-stipendiater og flere masterstudenter, og den som ansettes vil jobbe tett sammen med disse. Biveileder for prosjektet er forsker og overlege i nevrologi, Kaja Nordengen ved Oslo universitetssykehus
Det kan også være aktuelt at stipendiaten bidrar inn i andre prosjekter relatert til nevrodegenerasjon, lipiddråpe-dynamikk i hjerne og/eller nevroinflammasjon der dette tematisk passer inn i stipendiatens ph.d.-prosjekt. For eksempel LIPIDBRAIN - Department of PharmacyUndervisningsdelen av stillingen vil primært knyttes opp mot seksjonens ansvarsområder i farmasiutdanningen, og omfatter basalfysiologi, farmakologi, farmakoterapi, klinisk farmasi og farmasøytisk mikrobiologi. Den som ansettes må derfor ha en solid faglig bakgrunn innen farmakologi.
Kvalifikasjoner
Kvalifikasjonskrav
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultets ambisjon er å være blant Europas ledende miljøer for forskning, utdanning og innovasjon. Kandidater vil bli valgt ut i tråd med denne ambisjonen, og er forventet å ligge i det øvre sjikt med hensyn på akademiske kvalifikasjoner.
- Mastergrad eller tilsvarende i farmasi eller tilsvarende (medisin, odontologi, veterinær), eller utdannelse med tilsvarende farmakologikunnskaper. Utenlandsk avsluttet grad (M.Sc.-nivå) må tilsvare minst fire år farmasøytisk orientert utdanning i det norske universitetssystemet.
- God fremstillingsevne skriftlig og muntlig på engelsk og norsk (eller et annet skandinavisk språk).
- Kandidaten må kunne undervise på et av de skandinaviske språkene, ettersom norske myndigheter krever undervisning på norsk for farmasiprogrammet.
Kandidater uten mastergrad har frist til 30. juni 2025 på å fullføre avsluttende mastereksamen.
Ønskede kvalifikasjoner
- Erfaring med cellekulturarbeid aller annet arbeid med bruk av aseptiske teknikker.
- Godkjent Course In Animal Research In Norway (CAREiN) eller tilsvarende, og erfaring med arbeid med forsøksdyr (gnagere) er en fordel, men ikke et krav.
- Erfaring med immunhistokjemi og/eller mikroskopi, gjerne konfokalmikroskopi.
- Undervisningserfaring.
Opptakskrav til Ph.d programmet ved MN fakultetet:
Karakterkrav:
- gjennomsnittskarakteren på bachelor skal være C eller bedre
- emner på masternivå skal ha gjennomsnittskarakter B eller bedre
- masteroppgaven skal ha karakteren B eller bedre
Språkkrav:
- God fremstillingsevne skriftlig og muntlig på engelsk og norsk (eller et annet skandinavisk språk)
Generelle krav til engelskkunnskaper for søkere fra land utenfor EU/EØS/EFTA
Stipendiatstillingen er en utdanningsstilling og har fullført forskerutdanning, frem til doktorgrad, som mål. For mer informasjon, se her.
Hva ser vi etter i deg?
- Gode samarbeidsevner
- Høy arbeidskapasitet og indre motivasjon
- Høy grad av faglig og personlig integritet
- God gjennomføringsevne
- Evne til å jobbe selvstendig, nøyaktig og målrettet
- God pedagogiske evner og interesse for å undervise farmasistudenter
Ved vurdering av søknader vil det bli lagt vekt på søkernes faglige og personlige forutsetninger for gjennomføring av forskningsprosjektet og forskerutdanningen.
Vi kan tilby deg
Les mer om fordelene med å jobbe i staten i Arbeidsgiverportalen.
Inkluderende arbeidsliv og mangfold ved UiO
Inkludering og mangfold er en styrke. UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn. Videre ønsker vi medarbeidere med ulike kompetanser, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver. Vi vil tilrettelegge for medarbeidere som har behov for det.
Dersom det er kvalifiserte søkere med funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, skal vi innkalle minst én søker i hver av disse gruppene til intervju.
Vi håper at du søker på stillingen hos oss.
Mer informasjon om likestillingstiltak ved UiO finner du her.
Søknad
Søknaden skal inneholde:
- Søknadsbrev
- CV (fullstendig oversikt over utdanning, praksis og faglig arbeid - publikasjoner)
- Kopier av vitnemål, karakterutskrift, og eventuelle faglige arbeider som de vil skal tas hensyn til ved bedømmelsen
- Dokumentasjon på engelsk kunnskaper, om relevant
- Kontaktinformasjon til 2-3 referanser.
Søknad med vedlegg må sendes inn via vårt rekrutteringssystem Jobbnorge, klikk “Søk stillingen”.
Når du søker på stillingen, ber vi deg hente utdanningsresultatene dine fra Vitnemålsportalen.no. Om utdanningsresultatene dine ikke er tilgjengelige via Vitnemålsportalen, ber vi deg laste opp kopier av de originale vitnemålene eller karakterutskriftene dine. Vi gjør oppmerksom på at all dokumentasjon må være på engelsk eller et skandinavisk språk. Ved utdanning utenfor Skandinavia ber vi om en offisiell forklaring på karaktersystemet.
Generell informasjon
Aktuelle søkerne vil bli invitert til intervju.
Søkerlister kan bli offentliggjort iht. Offentleglova § 25 andre ledd. Når du søker jobb hos oss vil navnet ditt stå på den offentlige søkerlisten. Det er mulig å be om å bli unntatt denne listen. Du må begrunne hvorfor du ønsker unntak fra offentliggjøring og vi tar deretter stilling til om vi kan innvilge ønsket ditt. Kan vi ikke det vil du høre fra oss.
Vennligst se Forskrift til universitets- og høyskoleloven, Retningslinjer for ansettelse i postdoktor- og stipendiatstillinger ved UiO og Forskrift for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Universitetet i Oslo.
UiO har en overtakelsesavtale for alle ansatte med formål å sikre rettighetene til forskningsresultater m.m.
Søk stillingen
Spørsmål om stillingen
- Cecilie Morland (Professor), +47 22854937, cecilie.morland@farmasi.uio.no
- For spørsmål vedr Jobbnorge, Torunn Standal Guttormsen (HR seniorrådgiver), +47 22854272, t.s.guttormsen@mn.uio.no