LEDIG STILLING VED OSLOMET

PhD-stilling innen beregningsorientert fysikk / vitenskapelig beregning

Søknadsfrist: 16.10.2022

OsloMet

OsloMet – storbyuniversitetet er landets tredje største universitet, med over 20 000 studenter og mer enn 2000 ansatte. OsloMet leverer kunnskap og yrkesutøvere samfunnet er avhengig av, og er tett på arbeidslivets behov. OsloMet er et urbant og mangfoldig universitet med internasjonalt preg og et attraktivt studie- og arbeidssted med studiesteder midt i Oslo og på Kjeller ved Lillestrøm. Tilstedeværelsen i hovedstadsregionen gir universitetet gode muligheter til å forstå og høste fordelene av byens varierte befolkningssammensetning.

Fakultetet tilbyr høyere utdanning innen tekniske fag, kunstfag og designfag, og har forsknings- og utviklingsaktiviteter innen disse fagfeltene. Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) har om lag 4 000 studenter og om lag 400 ansatte, og holder til i Pilestredet i Oslo sentrum og på Kjeller utenfor Lillestrøm.

Institutt for informasjonsteknologi tilbyr tre bachelorstudier, et masterstudium og er delaktig i et tverrfaglig doktorgradsstudium. Vitenskapelige ansatte ved instituttet forsker innen et bredt spekter av fagområder, inkludert informatikk, naturvitenskap, innovasjon og ledelse. Studenter og forskere er også involvert i et økende antall tverrfaglige aktiviteter ved universitetet.

På institutt for informasjonsteknologi tilbyr vi en stilling som PhD-stipendiat. Den som blir ansatt i stillingen, vil være knyttet til gruppen Matematisk modellering og den nylig etablerte OsloMet Quantum Hub. Denne «hubben» har som mål å gjøre kjent og legge til rette for kvanterelaterte aktiviteter innen undervisning, forskning og anvendelser – i tillegg til å øke kjennskapen folk flest har om kvanteteknologi generelt. Det blir lagt særlig vekt på kvanteberegninger – altså beregninger utført av kvantedatamaskiner.

Forskingsprosjekt

Målet med prosjektet er å utvikle beregningsorienterte, numeriske og matematiske teknikker for å beskrive tidsutvikling av matriser innen kvantefysikk. En naturlig anvendelse av slike metoder vil være såkalte Noisy Intermediate Scale Quantum (NISQ) computers. Siden slike system er å regne for åpne kvantesystem, vil de bedre la seg beskrive ved hjelp av blandede tetthetsmatriser (mixed density matrices) enn som rene tilstander (pure states) eller bølgefunksjoner.

Relevansen av slike metoder er ikke begrenset til kvantedatamaskiner utsatt for støy. Det finnes også mange andre eksempel på åpne kvantesystemer. Tetthetsmatriser er også velegnet for å beskrive irreversible prosesser som for eksempel partikkeltap. Visse lukkede kvantesystemer, system som ikke er utsatt for påvirkning utenfra, kan også med fordel beskrives ved hjelp av matriser. Derfor vil metodene som blir utviklet innen dette prosjektet kunne være nyttige i mange ulike sammenhenger.

For å realisere prosjektet vil metoder fra numerisk matematikk, beregningsorientert programmering og kvantefysikk bli brukt. Implementeringen av de aktuelle algoritmene vil involvere skript-språk som for eksempel Python for relativt lette beregninger. Større beregninger vil derimot kreve bruk av tungregningsteknikker (high performance computing).

Ansettelsen vil vare i tre år – eller, alternativt, fire år med 25% obligatorisk arbeid som undervisning og rettledning eller forskingsadministrativt arbeid. Hva som passer best av tre- eller fireårig ansettelse vil bli diskutert under intervjuprosessen.

Søkeren som blir ansatt i stillingen, vil bli tatt opp i PhD-programmet på faktultetet. Personen skal ha som mål å fullføre PhD programmet innen tidsrammen og forsvare avhandlingen sin.

Kvalifikasjoner og vilkår

Du må ha:

  • mastergrad innen relevant fagområde med 120 ECTS eller ekvivalent med gjennomsnittskarakter A eller B innenfor en karakterskala A-E bestående karakterer, og bachelorgrad innenfor samme fagområder med gjennomsnitt C eller bedre. En mastergrad innen fysikk vil, i utgangspunktet, være å foretrekke, men kandidater med mastergrad i matematikk eller informatikk/datavitenskap vil også bli vurdert.
  • gode evner til å kommunisere på engelsk – både skriftlig og muntlig.
  • en viss kjennskap til beregningsorientert programmering og programmering i Python, C++, MATLAB eller lignende.

Kandidater som alt har en PhD-grad innen dette eller et nærliggende fagfelt kan ikke søke. Opptak til doktorgradsprogrammet ved fakultetet er et vilkår for å tiltre i stillingen.

Det vil også være en fordel om du

  • har en viss kjennskap til kvantefysikk og kvanteberegninger (quantum computing).
  • har interesse for å formidle forsking.
  • har en viss erfaring med tungregning (high performance computing).
  • har interesse av og anlegg for å jobbe sammen med forskere innen tilgrensende fagfelt.

Vi er på jakt etter søkere som

  • ønsker å utvikle seg som forskere.
  • er interesserte i å lære.
  • er interesserte i kvantefysikk og kvanteteknologi.
  • liker å implementere løsninger av komplekse numeriske problem.

Det er viktig for OsloMet å gjenspeile befolkningen i vår region, og vi ønsker alle kvalifiserte søkere velkommen. Vi arbeider aktivt med å utvikle oss videre som en inkluderende arbeidsplass og for å legge arbeidsplassen til rette dersom du trenger det. Har du perioder i livet hvor du ikke har vært i arbeid, utdanning eller opplæring, er du også velkommen til å søke hos oss.

Vi kan tilby deg

  • en spennende mulighet til å jobbe på Norges tredje største og mest urbane universitet.
  • tilgang til faglig videreutvikling i Matematisk modellering-gruppen.
  • en mulighet til å gjøre en forskjell og bidra aktivt til å utvikle og styrke den nylig etablerte «kvantehubben» på OsloMet.
  • gode låne- og pensjonsvilkår i Statens pensjonskasse.
  • gode velferdsordninger.
  • en arbeidsplass plassert i Oslo sentrum – med mange kulturtilbud.

Nærmere opplysninger

For nærmere informasjon om stillingen, ta kontakt med

  • Professor Sølve Selstø, +47 67 23 86 85, solve.selsto@oslomet.no
  • Førsteamanuensis Sergiy Denysov, +47 67 23 63 79, sergiy.denysov@oslomet.no
  • Førsteamanuensis Hårek Haugerud, +47 67 23 86 67, hårek.haugerud@oslomet.no

Stillingen lønnes etter Statens lønnsregulativ, stillingskode 1017, lønnstrinn 54, 501 200,-. Høyere lønn kan vurderes for spesielt godt kvalifiserte søkere.

Vi bruker et elektronisk rekrutteringssystem. Vil du søke på stillingen, registrer søknad og CV ved å bruke knappen «Logg inn og søk stillingen».

Søknaden

For å bli vurdert for stillingen må du laste opp følgende dokumenter sammen med søknaden din før tidsfristen:

  • søknadsbrev, hvor motivasjon for søknaden og en kort oversikt over kvalifikasjonene, teknisk kompetanse, erfaring og personlige egenskaper som gjør deg til en attraktiv kandidat for en vellykket og produktiv utførelse av dette arbeidet.
  • CV og kopier av vitnemål/attester inkludert alle karakterer.
  • kopi av masteroppgave.
  • et motivasjonsbrev det du begrunner hvorfor du søker på prosjektet og hva som gjør at du er spesielt egnet for å kunne gjennomføre dette doktorgradsarbeidet (500-1000 ord)
  • navn og kontaktinformasjon til 2-3 referanser (navn, forhold til kandidaten og telefonnummer).
  • kandidater fra universiteter utenfor Norge bes om å inkludere Diploma Supplement eller liknende, som detaljert beskriver studiet og karaktersystemet hvilke videre studier graden kvalifiserer til.
  • søkere fra land der engelsk ikke er førstespråk må kunne vise frem resultatet av en offisiell språktest. Følgende søkere er unntatt fra dette språkkravet:
    • Søkere fra EU/EØS-land.
    • Søkere som har fullført minst et års studier i Australia, Canada, Irland, New Zealand, Storbritannia eller USA.
    • Søkere som har et “International Baccalaureate (IB)”-vitnemål.
  • Følgende språkprøver er godkjent dokumentasjon: TOEFL, IELTS, Cambridge Certificate in Advanced English (CAE) eller Cambridge Certificate of Proficiency in English (CPE). På disse prøvene skal man minst ha oppnådd disse poengsummene:
    • TOEFL: 600 (papir-basert prøve), 92 (Internet-basert prøve)
    • IELTS: 6.5, der ingen av seksjonene skal ha lavere poengsum enn 5.5 (bare Academic IELTS-prøven er godkjent).

Alle disse dokumentene må lastes opp. Originale dokumenter og gyldig pass må presenteres hvis du blir innkalt til intervju. OsloMet utfører dokumentkontroll for å evaluere kandidatene og sikre rettferdig behandling. Alle søknadsdokumenter må være på engelsk eller et skandinavisk språk (norsk, dansk eller svensk).

Ufullstendige søknader blir ikke vurdert.

Søknadsfrist: 16.10.2022

Ref: 22/06193

OsloMet er Charter & Code sertifisert av EU-kommisjonen med rettigheter til å bruke logoen HR Excellence in Research (HRS4R) og medlem i nettverket EURAXESS som bidrar til gode arbeidsforhold for mobile forskere. OsloMet har sluttet seg til prinsippene og forpliktet institusjonen til å følge anbefalingene i DORA-erklæringen (sfdora.org) (The San Francisco Declaration on Research Assessment). Besøk OsloMet på LinkedIn..

Logg inn og søk stillingen

Powered by Labrador CMS