Nasjonal ekspert ved Generaldirektoratet for forskning og innovasjon (DG RTD)
Søknadsfrist: 23.02.2025
Publisert
Forskningsrådet jobber for et samfunn der forskning blir skapt, brukt og delt, og vi bidrar til omstilling og et mer bærekraftig samfunn. På vegne av regjeringen investerer vi årlig ca 11 milliarder kroner i offentlige midler i forsknings- og innovasjonsprosjekter til forskningsorganisasjoner, næringsliv og offentlig sektor. Vår oppgave er å sikre at de beste prosjektene får finansiering. Vi er også den sentrale rådgiveren for myndighetene i forskningspolitiske spørsmål.
Kan du tenke deg å jobbe med energiforskning i Europakommisjonen i Brussel?
Det er ledig et engasjement i 100 prosent stilling som nasjonal ekspert ved Generaldirektoratet for forskning og innovasjon (DG RTD), enhet C2: Clean Energy Transitions. Stillingen har varighet i to år, med mulighet for forlengelse i ett år. Arbeidsstedet er Brussel, med tiltredelse i løpet av andre kvartal 2025. Arbeidsspråket er primært engelsk.
En nasjonal ekspert er en medarbeider utlånt fra forvaltningsorganer i Norge til Europakommisjonen for en periode på inntil tre år. For å være aktuell som søker, må du ha minimum tre års relevant erfaring og ha fast stilling i et norsk departement eller i en av følgende statlige virksomheter: Norges forskningsråd, Innovasjon Norge, Norsk romsenter, Enova eller Gassnova. Du må ha jobbet sammenhengende i minimum ett år hos din nåværende arbeidsgiver før du blir sendt ut. Ordningen er et viktig virkemiddel for Norges EU-arbeid.
Arbeidsområde og hovedoppgaver
Enhet C2 er ansvarlig for forskning og innovasjon innenfor utvikling av rene energiløsninger gjennom hele verdikjeden: Fra produksjon til lagring og utnyttelse, inkludert transformasjon og substitusjon. Enheten koordinerer FoI-politikk og -tiltak på energiområdet med nasjonale og lokale myndigheter, næringsliv, sivilsamfunn og internasjonale organisasjoner. Viktige kanaler for arbeidet er Den europeiske strategiske energi-teknologiplanen (SET-planen) og Det europeiske forskningsområdet (ERA).
Som nasjonal ekspert vil du bidra til utvikling og gjennomføring av relevant politikk innen energiforskning og innovasjon. Du vil jobbe med aktiviteter under SET-planen, med fokus på å koordinere innsatsen med industri, medlemsstater og assosierte land innenfor industriell karbonhåndtering og hydrogen, samt internasjonalt samarbeid i Carbon Dioxide Removal Mission under Mission Innovation.
Aktuelle oppgaver er:
utarbeide beslutningsgrunnlag, analyser og policy- og strategidokumenter, faglige forberedelser av møter
følge og analysere den internasjonale utviklingen på energiområdet, spesielt i EUs medlemsland og land som er assosiert til Horisont Europa
analysere relevante data på energiområdet på nasjonalt, EU- og internasjonalt nivå, med mål om å utvikle, støtte, igangsette og/eller monitorere energipolitikk, europeisk politikk, forhandlinger og/eller forvaltning
koordinere aktivitetene under Low carbon Energy Observatory (LCEO) eller dens etterfølger, både innenfor enheten og med DG ENER og JRC.
Kvalifikasjoner
Høyere utdanning på masternivå. Relevant erfaring kan erstatte utdanningskravet.
Øvrige kvalifikasjonskrav er:
minst tre års relevant erfaring og fast stilling i et norsk departement eller i en av følgende statlige virksomheter: Norges forskningsråd, Innovasjon Norge, Norsk romsenter, Enova eller Gassnova
du må ha vært ansatt hos nåværende arbeidsgiver i minimum 12 måneder før utsendingen
god kjennskap til EU generelt og inngående kunnskap om EUs arbeid innenfor forskning og innovasjon spesielt
meget gode kunnskaper om energipolitikk og energiteknologi
særdeles gode engelskkunnskaper, både skriftlig og muntlig
erfaring med kvalitativ og kvantitativ analyse og å holde presentasjoner.
Det er også en fordel dersom du har:
erfaring fra internasjonalt arbeid
erfaring fra administrasjon av internasjonale programmer, kommunikasjonsarbeid og/eller policyutvikling innenfor forskning og innovasjon
kunnskap i fransk og/eller andre europeiske språk.
Personlige egenskaper
Tilpasningsdyktig, fleksibel og initiativrik.
Evne til å arbeide både selvstendig og i team.
Evne til å tilpasse seg internasjonale organisasjoners arbeidsmåte og miljø.
Særlige vilkår/andre opplysninger
Dette er en utfordrende og interessant stilling i et internasjonalt miljø med stort arbeidspress og høyt tempo.
Kandidaten ansettes i Forskningsrådet, men Europakommisjonen har instruksjonsmyndighet.
Blant de kvalifiserte søkere innstiller Kunnskapsdepartementet, i tett dialog med Forskningsrådet, inntil tre kandidater til stillingen, og Europakommisjonen vil på bakgrunn av denne innstillingen foreta egne intervjuer og ta den endelige beslutningen om hvem som tilbys stillingen.
Vi tilbyr deg:
lønn etter avtale som senior- eller spesialrådgiver, tillegg for arbeid i utlandet iht. «Særavtale om tillegg, ytelser og godtgjørelser i utenrikstjenesten»
medlemskap i Statens pensjonskasse og Forskningsrådets forsikringsordninger.
Les mer om nasjonale eksperter på følgende websider:
Forskningsrådet er opptatt av mangfold, blant annet med hensyn til kjønn, alder, funksjonsevne, nasjonal og etnisk bakgrunn, og vi oppfordrer alle kvalifiserte kandidater til å søke.
Ønsker du å reservere deg mot å stå på den offentlige søkerlisten, må du begrunne det. Du får beskjed fra oss dersom det ikke er mulig, jf. offentleglova § 25.
Som en del av vår praksis foretar vi bakgrunnssjekk av aktuelle kandidater gjennom vår eksterne samarbeidspartner Semac AS. Vi ber om at du legger ved vitnemål/karakterutskrifter og relevante attester som vedlegg til den elektroniske søknaden.
Søknadsfrist er 23. februar 2025.
Søknad og komplett Europass CV med oversikt over utdanning og tidligere praksis, skal skrives på engelsk.
Søknad og Europass CV lastes opp sammen med vitnemål og attester. Det skal også skrives et kort motivasjonsbrev på engelsk. Europass CV finner du her.
Har du spørsmål om stillingen, kan du kontakte spesialrådgiver Tom-Espen Møller i Forskningsrådet på e-post; temo@forskningsradet.no eller tlf.: 907 21 851, eller rådgiver Sjur Rynningen Bie-Lorentzen i Kunnskapsdepartementet på e-post: sjbi@kd.dep.no eller tlf.: 454 29 959.