Norsk romsenter har en ledig spennende stilling!

Offisielle portretter av ESA-astronautene Matthias Maurer og Samantha Cristoforetti.

Astronaut

Søknadsfrist: 28.05.2021

European Space Agency

European Space Agency (ESA) er Europas romorganisasjon og arbeider for fredelig utforskning og utnyttelse av verdensrommet. ESA ble etablert i 1975 og Norge har vært medlem siden 1987. Medlemskapet forvaltes av Norsk Romsenter. De 22 medlemslandene samarbeider økonomisk og vitenskapelig om utvikling og bruk av raketter og satellitter, jordobservasjon og utforskning av verdensrommet. Som Europas største forsknings-og utviklingsorganisasjon bidrar ESA til økonomisk vekst gjennom teknologiutvikling og kompetanse.

ESA har et eget program for utforsking og bemannet romferd og har egne ansatte astronauter som kommer fra medlemslandene.

ESA har om lag 2200 ansatte ved sentre over Europa. Hovedkvarteret ligger i Paris, det tekniske senteret ligger utenfor Amsterdam og astronautsenteret er lokalisert i Køln. ESA er finansiert av medlemslandene og budsjettet for 2021 er 6,49 milliarder euro.

En av verdens mest sjeldne og ettertraktede jobber er nå ledig. Den europeiske romorganisasjonen ESA søker nye astronauter fra sine medlemsland, og Norge er ett av dem. Får du jobben, kan du bli den første nordmannen både i verdensrommet og på månen.

Som astronaut vil du være en rollemodell for mange. Du vil drive med forskning og teknologiutvikling til nytte for menneskeheten. I tillegg vil du være i frontlinjen når det gjelder bemannet utforskning av verdensrommet.

Nå søker ESA personer som ønsker å jobbe i en fast stilling som astronaut. Organisasjonen søker også personer til reservestillinger i astronautkorpset.

Arbeidsoppgaver

De første årene som astronaut består av trening og utdanning, men etterhvert vil man tilbringe flere måneder på oppdrag i verdensrommet.

Ved den Internasjonale romstasjonen (ISS) vil man utføre forskningseksperimenter, montere og vedlikeholde utstyr i og utenpå romstasjonen, foreta romvandringer, trene og leve sammen med kollegaer over lengre tid. De nye astronautene vil kunne få være med på byggingen av romstasjonen Gateway som skal gå i bane rundt månen. På lengre sikt er det også en mulighet for opphold på månen.

Når man ikke er i verdensrommet, innebærer jobben trening, språkopplæring, forskning, prosjektarbeid, forberedelser til romferder, kurs og ekskursjoner, mediehåndtering og deltakelse på ulike arrangementer rundt om i verden.

Kvalifikasjoner

· Statsborgerskap i et land som er ESA-medlem

· Mastergrad eller en høyere akademisk grad innen medisin, teknologi-, ingeniør- eller realfag eller høyere utdanning fra forsvaret

· Minst tre års arbeidserfaring

· Må kunne engelsk flytende (minimum CEFR C1)

· Kjennskap til et annet språk er en fordel

· God og stabil fysisk og psykisk helse

· Må ha helseattest fra flylege – husk å bestille time i god tid

· Være villig til å delta som testperson i medisinsk forskning

· Kvalifiserte personer med enkelte funksjonsnedsettelser kan bli para-astronaut

· Fullstendig liste over kvalifikasjoner og forklaringer kan leses på ESAs nettsider

Personlige egenskaper

· Du må ha sterk motivasjon for å bli astronaut og god gjennomføringsevne

· Du må takle irregulære arbeidstider, mye reising og lange perioder borte fra hjemmet, familien og normalt sosialt liv

· Du må være rolig og tenke klart under press og i stressende situasjoner

· Du må kunne samarbeide godt med andre og være komfortabel med å være en profilert ambassadør for ESA

· Du er klar for å lære deg russisk

ESA har som mål å øke mangfoldet i astronautkorpset. Alle kvalifiserte kandidater oppfordres til å søke. Søkere som er usikre på om de oppfyller alle kravene, oppfordres også til å søke, da ESA gjør en helhetlig vurdering av hver søker. Norsk Romsenter kan bidra med informasjon om søknadsprosessen, men vurdering og utvelgelse av kandidatene blir gjort av ESA.

Spørsmål om stillingen

  • Arvid Bertheau Johannessen (Fagsjef, bemannet romfart og utforskning i Norsk Romsenter), 950 38 958
  • Marianne Vinje Tantillo (Sektoransvarlig, ESA og internasjonalt samarbeid i Norsk Romsenter), 988 82 638

Hjemmeside: www.esa.int

Powered by Labrador CMS