Forsvarets Høgskole (FHS) har gleden av å lyse ut en Ph.d.-stilling

Doktorgradsstipendiat - "Teknologi og innovasjon i militære operasjoner"

Søknadsfrist: 03.11.2024

Forsvarets høgskole består av sju utdanningsavdelinger og ett forskningsinstitutt. Hovedoppgaven for høgskolen er å utdanne alt befal og alle offiserer i Forsvaret. Som ansatt ved Forsvarets høgskole blir du en del av Norges fremste fagmiljø innenfor sikkerhets- og forsvarspolitikk og militærmakt. 

I Forsvaret er det ønskelig at arbeidsstyrken i størst mulig grad skal gjenspeile mangfoldet i befolkningen. Vi oppfordrer kvalifiserte kandidater til å søke, uavhengig av kjønn, kulturell bakgrunn, hull i CV-en eller funksjonsevne. Vi vil sørge for tilrettelegging på arbeidsplassen hvis det er behov for dette. Noen av Forsvarets stillinger kan ha egne helsekrav og krav til fysisk skikkethet.

I henhold til offentlighetsloven § 25 andre ledd kan opplysninger om søkeren bli offentliggjort selv om søkeren har anmodet om ikke å bli oppført på søkerlisten. Det er egne regler for militære stillinger.

Forsvaret benytter elektronisk søknadsbehandling. Attester og vitnemål må legges ved søknaden. Høyere utdanning gjennomført utenfor Norge må være offentlig godkjent av NOKUT eller Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. Godkjenningen må dokumenteres.

Det blir gjennomført bakgrunnsjekk når sikkerhetsklareringen gjennomføres.

Les mer om jobb i Forsvaret.

Doktorgradsstipendiat i anvendt stordata, kunstig intelligens og maskinlæring for militære maritime operasjoner

Forsvarets Høgskole (FHS) har gleden av å lyse ut en Ph.d.-stilling innenfor temaet "Teknologi og innovasjon i militære operasjoner", med spesielt fokus på anvendelse av stordatateknikker, kunstig intelligens (AI), og maskinlæring (ML) for å styrke situasjonsforståelse i militære maritime operasjoner. Dette banebrytende forskningsprosjektet vil utforske hvordan slik teknologi kan brukes til å utføre komplekse analyser som er nødvendige for å bygge opp og forbedre det maritime situasjonsbildet.

Forskningsprosjektet varer i tre år og er et samarbeid mellom Cyberingeniørskolen (CISK) og Sjøkrigsskolen (SKSK). Stillingen tilhører CISK med tjenestested Bergen. Prosjektet er finansiert gjennom FHS’ strategiske forsknings- og utviklingsmidler. 

Prosjektet vil innbefatte følgende hovedforskningsspørsmål:

  • Kartlegging av tilgjengelige datakilder i det maritime domenet og vurdering av deres potensial for å fremme situasjonsforståelse
  • Utvikling av en datadrevet infrastruktur for å mobilisere relevante datakilder til støtte for operasjonelle behov
  • Innføring av automatiserte prosesser ved hjelp av avanserte stordata-, ML- og AI-teknikker for å forsterke kvaliteten på det maritime situasjonsbildet 

Om kandidaten: Vi søker en engasjert og forskningsorientert kandidat med sterk teknologisk kompetanse og en nysgjerrig, innovativ tilnærming til forskning. Kandidaten må ha en teoretisk og praktisk forståelse av de nevnte teknologiområdene og vise en sterk vilje til å drive prosjektet fremover, selv i utfordrende situasjoner. Kandidaten må kunne sikkerhetsklareres og bør ideelt sett kunne håndtere både ugradert og eventuelt gradert forskningsmateriale. Militær erfaring er en fordel, men ikke et krav, da stillingen er sivil.

Arbeidsoppgaver

  • Skrive doktoravhandling
  • Bidra til faglige arrangementer ved Sjøkrigsskolen og Forsvarets høgskole
  • Bidra i fagmiljøet ved Sjøkrigsskolen og bidra med relevant formidling fra arbeidet med avhandlingen
  • Medvirke i søknader om prosjektmidler 

Kvalifikasjoner

  • Mastergrad i et teknisk eller ingeniørfaglig felt, fortrinnsvis innenfor informatikk, programvareutvikling, datavitenskap, kybernetikk, eller et nærliggende fagområde. Mastergraden må ha 120 studiepoeng med minimum 30 studiepoeng masteroppgave og gjennomsnittskarakter B eller bedre. Det er et krav at masteroppgaven er levert innen søknadsfristen
  • Erfaring med eller kunnskap om stordata, maskinlæring, og kunstig intelligens-teknikker
  • Gode kommunikasjonsferdigheter, både skriftlig og muntlig, på engelsk og et skandinavisk språk
  • Den som ansettes må kunne sikkerhetsklareres for HEMMELIG/ NATO SECRET før tiltredelse

I tillegg til disse obligatoriske kravene, vil følgende kriterier også bli brukt til under evalueringen av kandidater: karakterer på gjennomførte kurs, kvalitet (karakter) og relevans av mastergrad, publikasjoner (hvis noen) og relevant praktisk erfaring.

Personlige egenskaper

Som den første doktoranden i et teknisk fagfelt ved Sjøkrigsskolen, søker vi etter en kandidat som:

  • Er selvstendig og tar initiativ: Du vil være en pionér som danner grunnlaget for et voksende teknisk fagmiljø
  • Er lagspiller: Du bør kunne samarbeide godt med andre og bidra til et positivt arbeidsmiljø
  • Har en strukturert arbeidsmetode: Du bør kunne planlegge og gjennomføre komplekse forskningsoppgaver i en ofte dynamisk og tidvis ukjent kontekst
  • Er god til å knytte kontakter og finne samarbeidspartnere: Du vil måtte bygge broer og initiere eller bygge på vitale samarbeid både internt og eksternt
  • Er tilpasningsdyktig og ivrig etter å lære: Du bør ha en god evne til å raskt sette deg inn i nye temaer og teknologier, og holde deg oppdatert på relevante fagfelt
  • Ønsker å gjøre en forskjell: Du vil være i en unik posisjon til å bidra betydelig til oppbyggingen og styrkingen av fagmiljøet ved Sjøkrigsskolen

Vi tilbyr

  • Unike muligheter for faglig og personlig utvikling
  • Et tradisjonsrikt og faglig sterkt forskningsmiljø med tilgang til et bredt nettverk av samarbeidspartnere
  • Gode pensjons- og velferdsordninger, blant annet med mulighet for trening i arbeidstiden
  • Stillingen lønnes etter Statens lønnsregulativ som stipendiat kode 1017, lønnstrinn 59–65 (for tiden kr. 575 400– 635 400 brutto per år), avhengig av kvalifikasjoner. Det trekkes 2 % lovbestemt innskudd til Statens pensjonskasse

Annen relevant informasjon:

  • Veilederteamet vil bestå av professor II Mass Soldal Lund (CISK) og førsteamanuensis Alexander Sauter (SKSK), samt en veileder fra den gradsgivende institusjonen, som kan være enten Universitetet i Bergen (UiB) eller Høgskolen på Vestlandet (HVL)
  • Ansettelse er betinget av at søkeren blir tatt opp på et godkjent doktorgradsprogram ved en norsk eller utenlandsk gradsgivende institusjon. Frist for å søke opptak til ph.d.-programmet er to måneder etter tiltredelse i stillingen
  • Med søknaden skal det vedlegges CV, vitnemål, eventuell publikasjonsliste, referanser og en prosjektskisse som inneholder beskrivelse av hvordan du vil tilnærme deg prosjektets forskningspøsmålene på maks 8 sider

Dette ser vi etter

Våre kjerneverdier

Verdigrunnlaget vårt er noe av det viktigste vi har i Forsvaret. For å kunne verne om det vi har og det vi er, må vi selv leve ut de verdiene vi er satt til å forsvare.

Kjerneverdiene respekt, ansvar og mot skal ligge til grunn for alt vi gjør.

Trenger kompetanse fra mange fagfelt

Forsvaret utlyser mange typer stillinger hvert år og trenger medarbeidere innenfor mange ulike fagfelt. Vi ser etter både nyutdannede og de med lang erfaring. 

Hos oss jobber det blant annet ingeniører, kokker, jurister, økonomer, leger, HR-personell og en rekke andre yrkesgrupper – både militære og sivile.

Vi oppfordrer alle kvalifiserte kandidater til å søke, uavhengig av kjønn, kulturell bakgrunn, hull i CV-en eller funksjonsevne. Som IA-bedrift vil vi legge arbeidsforholdene til rette.

Søknadsprossesen

Søker du jobb i Forsvaret, er vi pålagt å gjøre en grundig vurdering av søkere og gjennomføre sikkerhetsklarering. Her er stegene som påvirker jobbsøkerprosessen i Forsvaret, og som gjør den noe mer langvarig enn søknadsprosesser hos andre.

Grundige vurderinger

Etter søknadsfristen gjør vi en grundig vurdering av alle søknader, og ser dem opp i mot stillingsutlysningens krav. Deretter kaller vi inn til intervju. Vi gjennomfører vanligvis to intervjurunder med sjekk av attester og referanser. Som statlig virksomhet følger vi kvalifikasjonsprinsippet.

Ta gjerne kontakt om du lurer på hvor vi er i prosessen. Kontaktinformasjon finner du i stillingsannonsen.

Tilsettingsrådet beslutter ansettelsen

Forsvaret følger lovene og reglene som gjelder for ansettelser i det offentlige. Det betyr blant annet at vi har et tilsettingsråd som bestemmer hvem som skal ansettes.

Etter intervjuene vurderes søkerne og rangeres i en innstilling. På bakgrunn av denne avgjør Tilsettingsrådet hvem som skal tilsettes. Når stillingen er besatt, vil alle søkere få informasjon om hvem som er tilsatt.

Sikkerhetsklarering

Til de fleste stillingene i Forsvaret kreves det sikkerhetsklarering. En sikkerhetsklarering er en tillitserklæring som forteller at den som har blitt klarert, vurderes som tilstrekkelig pålitelig, lojal og med nok sunn dømmekraft til å kunne håndtere sikkerhetsgradert informasjon på en god måte.

Med sikkerhetsgradert menes informasjon som ikke skal offentliggjøres, og som kan være til fare for samfunnets sikkerhet dersom den spres. Mer informasjon om sikkerhetsklarering finner du på sidene til Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Offentlig søkerliste

Forsvaret er pliktig til å utarbeide offentlig søkerliste som gir informasjon om navn, kjønn, kommune og alder på alle søkere til en stilling. I søknadsprosessen er det mulig å be om å ikke være med på en slik liste, dersom du har gode grunner til det.

Søkerlistene blir ikke distribuert, men offentligheten har mulighet til å be om innsyn.

Utvidet søkerliste

Alle søkerne til en stilling er part i saken og har rett til å se en utvidet søkerliste som inneholder informasjon om navn, alder, utdanning og arbeidserfaring for alle søkerne. Det er ikke mulig å slippe å stå på denne listen. 

En utvidet søkerliste skal behandles som andre dokumenter som er unntatt offentlighet. Det er du som jobbsøker – og ingen andre – som har rett til informasjonen i søkerlisten.

Ansattgoder

Vi tilbyr våre ansatte ordninger og aktiviteter som er ment å bidra til økt arbeidsglede og motivasjon.

  • Fleksibel arbeidstid.
  • Gode muligheter for personlig og faglig utvikling
  • Gunstige pensjons-, forsikrings- og lånevilkår gjennom medlemskap i Statens pensjonskasse.
  • To timer trening i arbeidstiden per uke. 

Mange av Forsvarets arbeidssteder har eget treningssenter du kan bruke gratis.

Avdeling: Sjøkrigsskolen

Søk på stillingen

Kontakt

  • Mass Soldal Lund (Professor), Telefon: 47978466
  • Alexander Sauter (Førsteamanuensis), Telefon: 55518689, E-post: f-asauter@mil.no
Powered by Labrador CMS