Spennende jobbmulighet i Helsedata og digitalisering ved Folkehelseinstituttet!
Fagdirektør - Helsedata
Søknadsfrist: 21.09.2021
Publisert
Folkehelseinstituttet
Folkehelseinstituttets visjon er bedre helse for alle. Vi produserer, oppsummerer og kommuniserer kunnskap for folkehelsearbeidet og helse- og omsorgstjenestene. Kjerneoppgavene er beredskap, kunnskap og infrastruktur. Infrastruktur omfatter bl.a. registre, helseundersøkelser, biobanker og laboratorievirksomhet.
Folkehelseinstituttet er en etat under Helse- og omsorgsdepartementet. Vi er i dag om lag 1140 ansatte lokalisert i Oslo og Bergen.
Folkehelseinstituttet er en attraktiv arbeidsplass og topper listen over de mest attraktive arbeidsgiverne blant studentene innen helsefagene (Karrierebarometeret 2020).
Folkehelseinstituttet er opptatt av mangfold. Vi ønsker at kvalifiserte kandidater søker jobb hos oss uavhengig av kjønn, alder, funksjonsevne, hull i CVen, etnisk eller nasjonal bakgrunn.
Område for helsedata og digitalisering er ett av fire hovedområder ved Folkehelseinstituttet. Området har avdelinger i Oslo og Bergen. Vi arbeider med modernisering og utvikling av infrastruktur for kunnskap, har forsknings- og forvaltningsekspertise på helseregistre, befolkningsbaserte helseundersøkelser, biobank, legemiddelstatistikk, IT, e-helse og digitalisering. Området er ansvarlig for fem nasjonale helseregistre; Medisinsk fødselsregister, Abortregisteret, Hjerte- og karregisteret, Dødsårsaksregisteret og Legemiddelregisteret. I tillegg er området ansvarlig for flere befolkningsbaserte helseundersøkelser, hvor Den norske mor, far og barn- undersøkelsen (MoBa) er den største med 270.000 deltakere og pågående aktiv datainnsamling.
Fagdirektør for helseregistre har et særskilt ansvar for å lede arbeidet med utvikling av helseregisterfeltet i Folkehelseinstituttet, samt bidra til å påvirke nasjonal utvikling av feltet. En viktig satsning er helsedata i sanntid. Målet er at helsedata av god kvalitet raskest mulig skal bli tilgjengelige for samfunnsnyttig forskning, analyse og statistikkproduksjon i og utenfor Folkehelseinstituttet. For å oppnå dette må vi være tett på ulike nasjonale e-helse initiativer, ta i bruk nye løsninger for automatisert datafangst og arbeide med standardisering og semantikk. Vi skal også publisere nøkkeltall og vise statistikk på nye og bedre måter, blant annet som beslutningsgrunnlag for folkehelsearbeidet og helse- og omsorgstjenestene. Legemiddelområdet er et særlig aktuelt felt i den videre satsingen i området, både med hensyn til videreutviklingen av Legemiddelregisteret og vår rolle innenfor legemiddelstatistikk og kodeverk. Fagdirektøren vil få et overordnet strategisk ansvar for å følge opp disse satsningene og bidra til økt utnyttelse av potensialet som ligger i helsedataene Folkehelseinstituttet forvalter.
Fagdirektøren vil være kontaktperson og få ansvar på strategisk nivå for hele datakretsløpet i helseregistrene og være tett på den den teknologiske utviklingen (f.eks. innføring av strukturert EPJ) og krav til forvaltningen (f.eks. elektronisk innmelding av dødsfall). Standardisering, harmonisering og semantikk av innhold i helsedatakilder et viktig ledd i dette arbeidet, og et aktuelt tema på nasjonalt og internasjonalt nivå. Fagdirektøren skal også følge opp, på overordnet nivå, endringer knyttet til utlevering av data fra helseregistrene som følger av etableringen av Helsedataservice og integrasjonen av våre datakilder mot Helseanalyseplattformen (i Direktoratet for e-helse og NHN).
Fagdirektøren for helseregistre inngår i områdets ledergruppe, og vil ha et tett samarbeid med de andre fagdirektørene i området. Videre vil den som ansettes ha et utstrakt samarbeid på tvers i virksomheten, og jobbe tett med fagdirektører i andre områder på instituttet. Tett kontakt og samhandling med den som leder instituttets smittevernregistre ligger også til stillingen.
Fagdirektøren skal støtte områdedirektøren mht temaer som grenser til arbeidet med helseregistre/-data, og forøvrig arbeide tett med områdets ledere og fagpersoner.
Fagdirektøren vil ha linjelederansvar for flere avdelinger.
Arbeidssted for stillingen er Bergen eller Oslo.
Arbeidsoppgaver
Overordnet ansvarlig for utvikling av områdets helseregistre, i tråd med instituttets satsinger og nasjonale målsettinger (inkludert kodeverk og terminologi)
Pådriver for å gjøre helsedata mer tilgjengelig og bidra til økt bruk av helsedata i forskning og andre typer sekundærbruk som følge av, og gjennom, ulike nasjonale satsinger
Overordnet ansvarlig for å utvikle områdets arbeid på statistikkfeltet, herunder ambisjonen/strategisk målsetting om mer og bedre nøkkeltall og statistikkpresentasjoner fra helseregistrene og andre helsedatakilder
Følge opp utredninger, høringer og andre strategiske initiativ der helsedata er sentralt
Bidra til forsvarlig og tidsriktig/hensiktsmessig digitalisering av helsedatafeltet
Bidra og være pådriver i nasjonalt e-helsearbeid, blant annet ved å representere Folkehelseinstituttet i ulike e-helse fora
Nasjonal, nordisk og internasjonal nettverksbygging innen helsedatafeltet
Samarbeide og sørge for gode relasjoner med aktørene i det nasjonale helsedatafeltet, blant annet Direktoratet for e-helse
Delta i områdeledelsen og bidra til helhetlig ledelse av området
Kvalifikasjoner
Krav:
Minimum mastergrad innen relevant fagfelt for stillingen
Bred og lang erfaring med helsedata fra klinisk arbeid, forvaltning eller forskning
God kunnskap innen statistikk og presentasjon/tilgjengeliggjøring av informasjon
God kjennskap til store, nasjonale prosesser på e-helse-/digitaliseringsfeltet
Svært god muntlig og skriftlig framstillingsevne på norsk og engelsk
Ønskelig:
Ledererfaring, enten personalledelse eller store prosjekter
Doktorgrad innen relevant fagfelt er en fordel
Dobbelkompetanse helsefag og IT/digitalisering
Kunnskap om kodeverk og terminologi/felles språk
Kompetanse og/eller erfaring innen relevante juridiske emner
Personlige egenskaper
Interesse og engasjement for helsedatafeltet
Trygg og tydelig i faglederrollen med evnen til å motivere, inspirere og prioritere
Evne til å drive frem prosesser, gjennomføre og levere til avtalt tid
Evne til å håndtere stor grad av kompleksitet i oppgaveløsning
Fleksibel og løsningsorientert
God relasjonsbygger
Gode samarbeidsevner
Personlig egnethet tillegges stor vekt
Vi tilbyr
Folkehelseinstituttet er en unik arbeidsplass som har et stort samfunnsansvar og som spiller en viktig rolle for befolkningens helse og trivsel
Vi bygger sterke fagmiljøer og vektlegger hver enkelt medarbeiders utvikling og påvirkning på egen arbeidshverdag
Her er vil du kunne jobbe sammen med engasjerte og kompetente ansatte som er hyggelige og som hjelper hverandre
Stilling som fagdirektør og lønn etter avtale, avhengig av kvalifikasjoner, kompetanse og erfaring
Gode pensjonsordninger i Statens pensjonskasse
Fleksible arbeidstidsordninger og gode velferdsordninger, som f. eks. trening i arbeidstiden
Lokalene våre er i stor grad moderne og inndelt i både landskap og mindre kontorer, og med møterom som gir gode muligheter for samarbeid