Vil du være med å lede Norges største universitet inn i framtida?
Instituttleder - Institutt for kjemi og bioingeniørfag
Søknadsfrist: 05.08.2025
Publisert
NTNU - kunnskap for en bedre verden
Ved NTNU, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, skapes kunnskap for en bedre verden og løsninger som kan forandre hverdagen.
Fakultet for naturvitenskap
Fakultet for naturvitenskap er en sentral aktør i nasjonale og internasjonale forsknings- og undervisningsprogrammer innenfor naturvitenskap og teknologi. Vår forskning retter seg inn mot globale utfordringer på områdene energi, klima, miljø, mat, vann, helse og velferd. Fakultetet består av åtte institutter samt en fakultetsadministrasjon.
Om stillingen
På Fakultet for naturvitenskap skal vi nå ansette instituttleder ved Institutt for kjemi og bioingeniørfag. Vi leter etter deg som er en samlende og fremtidsrettet leder med stor faglig tyngde og gode lederegenskaper. Du blir en del av dekanens ledergruppe og får en sentral rolle i arbeidet med å realisere NTNUs visjon om «kunnskap for en bedre verden»
Institutt for kjemi og bioingeniørfag, er et nyopprettet institutt fra 1.1.2026 sammenslått av det som nå er Institutt for kjemi og Institutt for bioingeniørfag. Det nye instituttet vil ha forsknings- og undervisningsaktivitet som bygger på aktiviteten ved de to tidligere instituttene, og de synergiene som kan oppnås gjennom sammenslåingen. Det nye instituttet har et bredt spekter av forskning, og kan blant annet skilte med fremragende forskningsmiljøer innenfor fire faggrupper: Organisk kjemi, Teoretisk kjemi, Naturmiljø -og analytisk miljø og Bioingeniørfag og kreftforskning. Totalt vil instituttet ha ca. 105 ansatte, og vil tilby både landets beste profesjonsutdanning innen bioingeniørfag, samt utdanning av høy kvalitet innen kjemi på alle nivåer.
Som instituttleder ved Norges største universitet får du muligheten til å påvirke universitetets retning og fremtid, samtidig som du er tett involvert i kjernevirksomheten. Du vil ha hovedansvar for den faglige og strategiske ledelsen, og skal lede og utvikle instituttets virksomhet innen utdanning, forskning, formidling og innovasjon. Dette innebærer å stimulere til fremragende forskning, sørge for attraktive studietilbud, legge til rette for at vitenskapelige ansatte kan skaffe prosjekter i nasjonal og internasjonal konkurranse, og rekruttere høyt kompetente medarbeidere og talentfulle studenter. Du skal utvikle og styrke egen enhet i tråd med fakultetets og universitetets mål, og bidra til samarbeid på tvers av enheter for en helhetlig utvikling av NTNU.
NTNU legger stor vekt på et trygt og inkluderende arbeidsmiljø, og søker deg som kan lede instituttet gjennom utvikling og omstilling på en klar og effektiv måte, og samtidig som du støtter og anerkjenner dine medarbeidere. Les gjerne mer om våre forventninger til god ledelse ved NTNU her.
NTNU er en utviklingsorientert organisasjon som gir gode betingelser for personlig og profesjonell utvikling. Du vil lede og samarbeide med dyktige undervisere og forskere, og ha et administrativt støtteapparat som hjelper deg med å lykkes i rollen.
NTNU har hovedsete i Trondheim og campuser i Gjøvik og Ålesund. Hovedarbeidssted for denne stillingen er i Trondheim.
Arbeidsoppgaver
Faglig strategisk ledelse og utvikling:
Drive og videreutvikle virksomheten ved instituttet med fokus på kjerneoppgavene i tråd med NTNUs, fakultetets og instituttets strategi
Legge til rette for og utvikle felles synergier, kultur og identitet for et sammenslått institutt
Utøve god ledelse med vekt på utvikling og kvalitet i undervisning og forskning
Være en del av fakultetets utvidede ledergruppe og bidra til samarbeid på tvers av enheter for en helhetlig utvikling av organisasjonen
Delta i NTNUs strategiske arbeid og følge opp vedtatte strategier på instituttnivå.
Representere og posisjonere instituttet, samt fremme samarbeid internt og eksternt.
Bidra til et stimulerende forsknings-, samarbeids- og læringsmiljø for studenter og ansatte på instituttet
Sørge for god organisering og administrativ utvikling på instituttet, herunder også sikre omstillings- og endringskapasitet.
Ivareta akademisk ytringsfrihet
Personalledelse og arbeidsmiljø:
Personalansvar og personalledelse i et internasjonalt arbeidsmiljø
Fremme en positiv organisasjonskultur, mangfold og inkludering, og et godt arbeidsmiljø for alle ansattgrupper og studenter i tråd med NTNUs verdier
Gjennomføre medarbeidersamtaler og bidra til karriere- og medarbeiderutvikling.
Administrativ ledelse og drift:
Ha ansvar for personal, økonomi- og ressursforvaltning, og sikre god håndtering av økonomi og ressurser i tråd med fastsatte rammer og strategiske føringer
Sørge for at instituttet drives i samsvar med lov- og regelverk for offentlig forvaltning og gjeldende føringer fra NTNU
Oppfølging og samarbeid med studenttillitsvalgte og studentfrivilligheten
Ansvar for velfungerende HMS-rutiner og utvikling av en god HMS-kultur
Kvalifikasjonskrav
Vitenskapelig kompetanse (professor/førsteamanuensis) innenfor relevant fagområde eller ph.d. kombinert med relevant ledererfaring
Erfaring fra faglig ledelse, som for eksempel prosjektledelse, teamledelse, ledelse av studieprogram eller koordinering og gjennomføring av faglige aktiviteter
God forståelse for organisasjonen og for instituttets rolle både internt og eksternt
God forståelse for det å lede høyt kvalifiserte ansatte i et akademisk miljø, inkludert daglig operativ ledelse, strategisk planlegging, og faglige prioriteringer.
God muntlig og skriftlig fremstillingsevne på et skandinavisk språk og engelsk
Ønskede kvalifikasjoner
Erfaring med personalansvar og medarbeiderutvikling
Ledererfaring fra forsknings- og utdanningsvirksomheter
Erfaring med økonomi- og virksomhetsstyring og kunnskap om forvaltningsprosesser
Erfaring med å lede omstillingsprosesser samt utvikling av organisasjon og organisasjonskultur
Kunnskap om og erfaring med arbeid innen likestilling og mangfold
Kjennskap til lov- og avtaleverk i offentlig sektor
Erfaring fra undervisning og forskning, samt utvikling, implementering og oppfølging av HMS-rutiner innen relevante fagområder.
Personlige egenskaper
Beslutningsdyktig og løsningsorientert: Evne til å ta vanskelige beslutninger samtidig som man ivaretar kjerneoppgaver, drift og arbeidsmiljø, samt god evne til å prioritere og delegere effektivt.
Motiverende og inkluderende: Evne til å motivere og engasjere ansatte, skape et positivt og støttende arbeidsmiljø preget av mangfold og samhold, og legge til rette for faglig og personlig utvikling.
Samarbeidsorientert: Fremmer samarbeid, medvirkning og dialog i organisasjonen, bygger gode relasjoner med kolleger, studenter og eksterne aktører, og bygger nettverk.
Strategisk og utviklingsorientert: Evne til å planlegge og gjennomføre strategier for å nå langsiktige mål på en effektiv måte.
God kommunikator: Evner å kommunisere tydelig og effektivt både muntlig og skriftlig.
God rolleforståelse: Har en klar oppfatning av forventninger og ansvar som følger stillingen, og evner å representere instituttet på en profesjonell måte.
Ved vurdering av den best kvalifiserte, vil vi i tillegg til formell kompetanse, erfaring og personlig egnethet, legge vekt på søkernes motivasjon og ambisjoner for stillingen.
Vi tilbyr
En lederstilling i en stor organisasjon med et viktig samfunnsoppdrag
Spennende og utviklende lederoppgaver i et sterkt og internasjonalt fagmiljø
Medlemskap i Statens pensjonskasse, som sikrer gode pensjons, forsikringsordninger og lånebetingelser
Lønn og vilkår
Instituttleder ansettes på åremål, med varighet fra 01.01.2026 til og med 31.07.2029. Stillingen lønnes etter avtale innenfor rammen for stilling som instituttleder (kode 1475). Fra lønnen trekkes 2 % lovfestet innskudd til Statens Pensjonskasse.
Ansettelsen blir gjennomført etter prinsippene i statsansatteloven, og lovverk som regulerer eksport av kunnskap, teknologi og tjenester. Etter ansettelsen må du påregne at det kan skje endringer i arbeidsområdet.
Om søknaden
Vi gjør oppmerksom på at søknaden kun blir vurdert ut fra informasjonen som foreligger ved søknadsfristens utløp. Sørg derfor for at søknaden din tydelig viser hvordan dine ferdigheter og erfaringer oppfyller kriteriene som er beskrevet over.
Søknaden må inneholde:
CV, attester og vitnemål
En kort oppsummering av din erfaring med ledelse (faglig og/eller personal)
Dokumentasjon på relevant vitenskapelig kompetanse
Generell informasjon
Inkludering og mangfold er en styrke. Vi ønsker at våre ansatte skal speile befolkningen, og søker til enhver tid de beste hodene. Dette gir NTNU økt produktivitet, innovasjon, bedre beslutningsprosesser, økt medarbeidertilfredshet og det konkurransefortrinnet vi trenger for å gjennomføre vårt samfunnsoppdrag innen forskning og utdanning. NTNU legger vekt på tilrettelegging og oppfordrer deg som kvalifisert kandidat til å søke uavhengig av kjønn, funksjonsevne, hull i CV eller kulturell bakgrunn.
Som ansatt ved NTNU må du til enhver tid rette deg etter endringer som utviklingen i faget medfører, og de organisatoriske endringer som vedtas.
Offentlig søkerliste med navn, alder, stillingstittel og bostedskommune utarbeides etter søknadsfristens utløp. Dersom du ønsker å reservere deg fra oppføring på offentlig søkerliste må dette begrunnes. Vurdering vil bli gjort i henhold til gjeldende lovverk. Du vil bli varslet om reservasjon ikke tas til følge.
Hvis du har spørsmål om stillingen, kan du ta kontakt med:
Hvis du har spørsmål om ansettelsesprosessen kan du ta kontakt med HR-rådgiver Ranveig Nerhoel, eller seksjonssjef HR/HMS Trude Ringseth.
Synes du dette ser interessant ut, og i samsvar med dine kvalifikasjoner, sender du oss din søknad elektronisk via jobbnorge.no med CV, vitnemål og attester vedlagt. Ved forespørsel må du kunne fremskaffe bekreftede kopier av din dokumentasjon.