LEDIG STILLING VED UIT NORGES ARKTISKE UNIVERSITET

Stipendiat i fiskeriteknologi

Søknadsfrist: 21.11.2024

Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi

UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet som bidrar til en kunnskapsbasert utvikling regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi skal utnytte vår sentrale beliggenhet i nordområdene, vår faglige bredde og kvalitet og våre tverrfaglige fortrinn til å møte fremtidens utfordringer.

 Troverdighet, akademisk frihet, nærhet, kreativitet og engasjement skal prege forholdet mellom ansatte, mellom ansatte og studenter og mellom UiT og samarbeidspartnere.

Fakultetet for biovitenskap, fiskeri og økonomi (BFE) består av Institutt for arktisk og marin biologi, Norges Fiskerihøgskole og Handelshøgskolen.

Fakultetets primæroppgaver er å utøve forskning, undervisning og formidling på høyt nasjonalt og internasjonalt nivå innenfor sine fag. Prioriterte forskningsfelt er akvatiske og terrestriske økosystemer, klima, fisk og dyrs tilpasning til livet i Arktis, marin bioteknologi/bioprospektering, akvakultur/fiskehelse, marine næringsmidler, bedrifts- og næringsøkonomi, ressurs- og miljøøkonomi, markedsforskning og ressursforvaltning. Fakultetets tverrfaglige profil gir god anledning til å utvikle forskningsprosjekter der flere faggrupper samarbeider.

Om stillingen

Ved Norges fiskerihøgskole (NFH), Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi (BFE), UiT Norges arktiske universitet er det ledig en stilling som stipendiat innen Fiskeriteknologi. Stillingen er tilknyttet forskningsgruppen "Harvest". 

Stillingen gjelder for en periode på fire år. Ph.d.-studiet er normert til tre år. Det fjerde året, fordelt med 25 % pr år, skal brukes til undervisning eller andre arbeidsoppgaver etter avtale. Stipendiatstillingen er en utdanningsstilling og har fullført forskerutdanning frem til doktorgrad som mål. Opptak til doktorgradsprogram er en forutsetning for ansettelse og studieperioden starter ved tiltredelse i stillingen.

Arbeidssted er UiT i Tromsø. Du må kunne starte i stillingen innen rimelig tid etter å ha mottatt tilbud.

Om prosjektet 

Stillingen vil være en del av prosjektet "Utvikling av trålgir for redusert bunnpåvirkning og økt fangsteffektivitet (SKÅNTRÅL)". Bunntrål er både nasjonalt og globalt et viktig fiskeredskap, men er samtidig også et av de mest kritiserte grunnet de negative påvirkningene på miljøet. Trålgiret, som er festet under trålnettet, sikrer bunnkontakt og beskytter nota mot slitasje. Den delen har størst kontaktflate mot havbunnen og har størst potensiale for å redusere de negative påvirkningene på havbunnen. 

Målet med SKÅNTRÅL er å utvikle et nytt Skånsomt, Effektivt og Miljøvennlig trålgir (SEMgir) med utgangspunkt i semisirkelgiret, som har gitt lovende resultater i forhold til dagens rockhoppergir. Stipendiaten skal jobbe med å utvikle metoder for å gi en helhetlig vurdering av de skadelige miljøeffektene fra bunntrålgir og foreslå alternativer for å redusere de. Det vil testes eksisterende og nye trålgir og kombinere forskjellige eksisterende og nyutviklede metoder for å evaluere deres påvirkning og ytelse. Stipendiaten vil samarbeide med flere næringsaktører, bl.a. redskapsprodusenter, fiskere, samt fiskeriforvaltningen.

Søkerne må levere en prosjektbeskrivelse/prosjektskisse med det faglige grunnlaget for doktorgradsprosjektet. Prosjektbeskrivelsen skal ikke overstige 2 sider, inkludert litteraturreferanser. Den må inneholde en beskrivelse av temaet, forskningsspørsmål og en begrunnelse for valgene. Den endelige prosjektbeskrivelsen vil bli utviklet i samarbeid med veileder. Det er viktig at søkeren har passende bakgrunn og er motivert til å jobbe med prosjektet. Mal for prosjektskisse finnes her (bokmål)/her (nynorsk).

Kontakt

Flere opplysninger om stillingen kan du få av:

Instituttleder ved NFH Petter Holm:

eller førsteamanuensis/forskningsgruppeleder Jesse Brinkhof: 

Kvalifikasjoner

Nødvendige kvalifikasjoner:

  • Søkeren må ha minimum en mastergrad innen fiskeri- og havbruksvitenskap eller tilsvarende med tyngde innenfor fiskeriteknologi/fiskeribiologi.
  • Stipendiaten skal samle alle data fra praktiske forsøk på havet og kandidaten må ha evne til å designe tekniske oppsett for trålforsøkene. Det er derfor et krav at søker kan vise til erfaring fra feltarbeid på havet fra både forskningsfartøy og vanlige fiskefartøyer. 
  • Søkeren må dokumentere godkjent sikkerhetskurs for fiskere eller tilsvarende sikkerhetskurs for feltarbeid (laboratoriet og tokt) som ikke er eldre enn 8 år gammelt. 
  • Søkere må ha dokumentert gode kunnskaper i engelsk. Nordiske søkere kan dokumentere dette med vitnemål fra videregående skole.
  • Søkere må ha dokumentert gode kunnskaper i norsk. Dokumenterte kunnskaper i et annet skandinavisk språk kan også vurderes. Under datainnsamling på havet vil arbeidsspråket være norsk. Av sikkerhetsmessige årsaker er det derfor avgjørende at kandidaten forstår arbeidsspråket.

Ønskelige kvalifikasjoner: 

  • Det vil være en fordel om søkeren har erfaring fra vitenskapelig arbeid på havet og kan vise til publisering av artikler, konferansebidrag, rapportering med videre.
  • Erfaring med bruk av regneark, bruk av R og bruk av statistisk modellering vil vektlegges.

I bedømmelsen vektlegges søkerens potensial for å gjennomføre en forskerutdanning basert på masteroppgaven eller tilsvarende, og eventuelle andre vitenskapelige arbeider. Det vil også tas hensyn til prosjektbeskrivelsen. I tillegg kan det tas hensyn til annen erfaring av betydning for gjennomføring av doktorgradsstudiet.

I vurderingen vil vi også vektlegge personlige egnethet og motivasjon for stillingen. 

Vi søker kandidater som blant annet har:

  • God evne til å kommunisere og samarbeide med mannskaper på forskningsfartøy og ordinære fiskefartøy, særlig under arbeid på tråldekk og i fabrikk. 
  • Evner og ønsker om å bidra til et godt arbeidsmiljø

Flest mulig bør få anledning til å gjennomgå en forskerutdanning. Om du allerede har oppnådd en doktorgrad eller har tilsvarende kompetanse, er du ikke aktuell for ansettelse i denne stillingen.

Opptak til ph.d.-program

For ansettelse som stipendiat er det en forutsetning at du blir tatt opp til ph.d.-programmet ved Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi og at du deltar i organiserte doktorgradsstudier i ansettelsesperioden.

Opptak krever normalt at søkeren har:

  • Bachelorgrad på 180 studiepoeng og mastergrad på 120 studiepoeng, eller integrert mastergrad på 300 studiepoeng.
  • Masteroppgave med et omfang tilsvarende 30 studiepoeng eller mer hvis søkeren har en mastergrad på 120 studiepoeng.
  • Masteroppgave med et omfang tilsvarende 20 studiepoeng eller mer hvis søkeren har en integrert mastergrad på 300 studiepoeng.

Søker må ha oppnådd B eller bedre på masteroppgaven, og snittkarakter på B eller bedre på emner som inngår i mastergraden, eller fra de to siste årene i et integrert masterprogram. Nærmere beskrivelse av opptakskrav finner du her.

Hvis du oppfyller opptakskravene og blir ansatt i stillingen, vil du samtidig få midlertidig opptak til ph.d.-programmet. Søknad om endelig opptak må leveres senest 2 måneder etter tiltredelse i stillingen.

For søkere med utenlandsk utdanningsbakgrunn vil det vurderes om utdanningen likestilles med norsk høyere utdanning på mastergradsnivå. Vurderingen følger nasjonal godkjenningspraksis, se Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. Søkere med utdanning fra enkelte land må ha mer høyere utdanning for å fylle opptakskravene, for eksempel 4-årig bachelor og 2-årig master. UiT godkjenner normalt utenlandsk høyere utdanning fra land som har ratifisert Lisboakonvensjonen.

Inkluderende arbeidsliv og mangfold

UiT Norges arktiske universitet har et personalpolitisk mål om å være en arbeidsgiver som gjenspeiler mangfoldet i samfunnet og som tar i bruk potensialet i befolkningens samlede kompetanse. Vi mener at inkludering og mangfold er en styrke og ønsker oss medarbeidere med ulik kompetanse, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver.

Har du funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, oppfordrer vi deg som søker til å krysse av for dette i jobbsøkerportalen. Er det kvalifiserte søkere, kaller vi inn minst én i hver gruppe til intervju, og får du jobben, legger vi til rette for deg om du trenger det. Utenom å velge ut riktige kandidater bruker vi ikke avkrysningene til noe annet enn anonymisert statistikk. Les mer i Arbeidsgiverportalen.

Vi tilbyr

  • Du blir en del av et spennende forskningsprosjekt 
  • Gode karrieremuligheter 
  • Et godt arbeidsmiljø med dedikerte kolleger
  • Gode velferdsordninger
  • Gode pensjons-, forsikrings-, og låneordninger i Statens pensjonskasse
  • Stipendiater får normalt 532 200,- i årslønn med 3% økning pr. år.

Søknaden

Søknaden din må inneholde:

  • Søknadsbrev med beskrivelse av dine forskningsinteresser og motivasjon for stillingen 
  • CV 
  • Vitnemål for bachelor- og mastergrad 
  • Karakterutskrift for bachelor- og mastergrad 
  • Forklaring på karaktersystemet for utenlandsk utdanning (Diploma Supplement om tilgjengelig) 
  • Dokumentasjon av engelskkunnskaper 
  • Dokumentasjon av norskkunnskaper eller annet skandinavisk språk 
  • Dokumentasjon av godkjent sikkerhetskurs for fiskere eller tilsvarende sikkerhetskurs for feltarbeid (laboratoriet og tokt) som ikke er eldre enn 8 år gammelt
  • 2-3 referanser med kontaktinformasjon 
  • Masteroppgaven, og eventuelle andre vitenskapelige arbeider 
  • Prosjektbeskrivelse (maks 2 sider) 
  • Søker kan levere de vitenskapelige arbeider (publiserte eller upubliserte) han/hun ønsker det skal bli tatt hensyn til ved bedømmelsen

All dokumentasjon som skal vurderes må være på et skandinavisk språk eller engelsk. Vitnemål og karakterutskrifter må også leveres på originalspråket. Hvis dokumentasjon på engelskkunnskaper mangler på søknadstidspunktet, må det dokumenteres før tiltredelse. Vi aksepterer kun søknader og dokumentasjon som er sendt elektronisk via Jobbnorge innen søknadsfristen.

Generell informasjon 

Ansettelsen skjer i henhold til regler og vilkår som til enhver tid gjelder for statsansatte, og retningslinjer ved UiT. På våre nettsider finner du mer informasjon til søkere på stillinger ved UiT. 

Stilling som stipendiat lønnes etter statens regulativ kode 1017. Fra lønnen blir det trukket 2% innskudd til Statens pensjonskasse.Du vil bli medlem i Statens pensjonskasse, som gir deg mange goder i tillegg til livsvarig alderspensjon og AFP: Du kan ha rett til økonomisk støtte hvis du blir syk eller ufør, familien din kan ha rett til økonomisk støtte når du dør, du blir forsikret mot yrkesskade eller yrkessykdom, og du får gode betingelser på boliglån. Les mer om ansattgodene dine på: spk.no.

Kortere ansettelsesperiode kan gis dersom stipendiaten alt har gjennomført deler av sitt forskerutdanningsprogram, eller når ansettelsen bygger på tidligere ansettelse i utdanningsstilling, slik at total tid til forskerutdanning blir tre år. 

Personopplysninger som oppgis behandles i henhold til lov om behandling av personopplysninger. Søkere kan be om ikke å bli oppført på den offentlige søkerlista, men universitetet kan likevel beslutte at navnet på søkeren skal offentliggjøres. Søkeren vil da bli varslet i forkant av offentliggjøring.

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS