Ledig stilling på Universitetet i Oslo
Blindern og Urbygningen (Foto: Wikimedia og Colourbox)
Stipendiat innen farmasøytisk mikrobiologi
Søknadsfrist: 28.02.2025
Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerte forsknings- og utdanningsinstitusjon med 28 000 studenter og 7 500 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.
Farmasøytisk institutt har 130 ansatte. Vi har et aktivt forsknings- og innovasjonsmiljø basert på fri forskning om legemidler. Instituttet har ansvaret for det populære masterstudiet i farmasi og har til enhver tid 350 dyktige og engasjerte studenter. Legemiddelrelatert forskning og undervisning er grunnlaget for all aktivitet ved instituttet. Virksomheten bygger på en naturvitenskapelig plattform hvor samspillet mellom naturvitenskapelige basalfag, legemiddelteknologi og helse- og samfunnsfaglige elementer gir grunnlaget for teknologisk basert verdiskaping og for farmasøyters rolle som helsepersonell.
I det planlagte Livsvitenskapsbygget ved Universitetet i Oslo vil tett samarbeid med andre forskningsinstitusjoner, helseforetak, kommuner og næringsliv bidra til å styrke kvalitet og relevans i forskningen og utdanning av fremtidens kunnskapsmedarbeidere. Bygget blir kjernen i Norges første innovasjonsdistrikt – Oslo Science City. Farmasøytisk institutt flytter inn i Livsvitenskapsbygget i 2026.
Om stillingen
Stilling som stipendiat innen farmasøytisk mikrobiologi er ledig ved Farmasøytisk institutt, Seksjon for farmakologi og farmasøytisk biovitenskap ( BadBugs forskningsgruppe).
Tiltredelse innen 01.10.2025.
Ansettelsen gjelder for en periode på 4 år med 25 % pliktarbeid. Pliktarbeidet vil i hovedsak bestå av undervisning av studenter på masterstudiet i farmasi.
Ingen kan ansettes i mer enn én stipendiatperiode ved Universitetet i Oslo.
Mer om stillingen / Prosjektbeskrivelse
Antimikrobiell resistens er en av de største samfunnsutfordringene verden står overfor i dag, og omtales ofte som «biologiens klimakrise». Vi søker etter en motivert kandidat for å jobbe på et forskningsprosjekt relatert til antimikrobiell resistens og virulens i Bacillus cereus-gruppen. Denne bakteriegruppen omfatter det opportunistiske patogenet B. cereus som er en hyppig årsak til matbårne (og andre typer) infeksjoner, B. thuringiensis som er toksisk for insektslarver og i utstrakt kommersiell bruk rundt om i verden som biologisk pesticid, og humanpatogenet B. anthracis som er årsaken til den akutt dødelige sykdommen miltbrann (anthrax). Vi vil benytte B. cereus som modell i våre eksperimenter.
Antibiotika benyttes i behandling av alvorlige infeksjoner med B. cereus, og også i større grad i lettere infeksjoner i andre deler av verden enn Norge. Forskningsprosjektet kandidaten skal tilknyttes involverer studier av resistens mot antimikrobielle midler i en stor samling miljø- og pasientisolater av B. cereus, og å velge ut enkelte isolater som modeller for mer detaljert karakterisering. Vi vil i prosjektet undersøke risiko for resistensutvikling ved antimikrobiell terapi mot B. cereus, mot antibiotika som er førstevalg i terapi, og resistente varianter av bakterien vil undergå mer detaljerte molekylære undersøkelser av årsaken til resistensutvikling og eventuelle kollaterale effekter. Levedyktighet av resistente varianter sammenlignet med villtype vil undersøkes i ulike naturlige miljøer og nisjer for B. cereus, inkludert miljø-nisjer og infeksjonsrelaterte nisjer som f.eks. blod. Koblinger mellom resistensutvikling og virulens (evne til å forårsake sykdom) vil også ønskes karakterisert.
Forskningsgruppen har lang erfaring med arbeid med bakterier i Bacillus cereus-gruppen, med samarbeidspartnere i en rekke land i Europa og USA, og gruppeleder (hovedveileder) sitter i styringsgrupper for BACELL (Bacillus-forskning i Europa) og Bacillus-ACT (biårlig internasjonal konferanse for forskning på bakteriene innen B. cereus-gruppen). Arbeidssted vil til å begynne med være i våre laboratorier i ZEB-bygget (UiO), men gruppen og instituttet vil fra slutten av vårsemesteret 2026 ha flyttet inn i det nye og moderne Livsvitenskapsbygget ved UiO, hvor vi vil være samlokalisert i et stort og faglig sterkt mikrobiologi-miljø med personell fra 4 institutter og 3 fakulteter, samt OUS.
Forskningsgruppens totale aktiviteter er beskrevet nærmere på gruppens hjemmeside.
Kvalifikasjoner
Kvalifikasjonskrav
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultets ambisjon er å være blant Europas ledende miljøer for forskning, utdanning og innovasjon. Kandidater vil bli valgt ut i tråd med denne ambisjonen, og er forventet å ligge i det øvre sjikt med hensyn på akademiske kvalifikasjoner.
- Mastergrad eller tilsvarende i farmasi (medisin, odontologi, veterinær), eller annen tilsvarende utdannelse med minst samme nivå av mikrobiologikunnskaper. Utenlandsk avsluttet grad (M.Sc.-nivå) som tilsvarer minst fire år i det norske universitetssystemet innen fagområdene som nevnt ovenfor kan også godkjennes.
- God fremstillingsevne skriftlig og muntlig på engelsk og norsk (eller et annet skandinavisk språk).
- Undervisningen foregår på norsk og den som ansettes må derfor beherske norsk eller et av de andre skandinaviske språk
Kandidater uten mastergrad har frist til 30. juni 2025 på å fullføre avsluttende mastereksamen.
Ønskede kvalifikasjoner
- Mastergradsarbeid innen mikrobiologisk fagområde.
- Erfaring med generelle molekylærbiologiske metoder og/eller relevante metoder for forskning innen antimikrobiell resistens er en fordel.
- Undervisnings- og/eller formidlings-erfaring vil være en fordel.
Opptakskrav til Ph.d programmet ved MN fakultetet:
Karakterkrav:
- gjennomsnittskarakteren på bachelor skal være C eller bedre
- emner på masternivå skal ha gjennomsnittskarakter B eller bedre
- masteroppgaven skal ha karakteren B eller bedre
Språkkrav:
- God fremstillingsevne skriftlig og muntlig på engelsk og norsk (eller et annet skandinavisk språk)
Generelle krav til engelskkunnskaper for søkere fra land utenfor EU/EØS/EFTA
Stipendiatstillingen er en utdanningsstilling og har fullført forskerutdanning, frem til doktorgrad, som mål. For mer informasjon, se her.
Hva ser vi etter i deg?
- Initiativrik og positiv
- Praktisk anlagt
- Nøyaktig
- Høy arbeidskapasitet
- Høy evne til å mestre å arbeide både i gruppe og selvstendig
Ved vurdering av søknader vil det bli lagt vekt på søkernes faglige og personlige forutsetninger for gjennomføring av forskningsprosjektet og forskerutdanningen.
Vi kan tilby deg
Les mer om fordelene med å jobbe i staten i Arbeidsgiverportalen.
Inkluderende arbeidsliv og mangfold ved UiO
Inkludering og mangfold er en styrke. UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn. Videre ønsker vi medarbeidere med ulike kompetanser, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver. Vi vil tilrettelegge for medarbeidere som har behov for det.
Dersom det er kvalifiserte søkere med funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, skal vi innkalle minst én søker i hver av disse gruppene til intervju.
Vi håper at du søker på stillingen hos oss.
Mer informasjon om likestillingstiltak ved UiO finner du her.
Søknad
Søknaden skal inneholde:
- Søknadsbrev
- CV (fullstendig oversikt over utdanning, praksis og faglig arbeid - publikasjoner)
- Kopier av vitnemål, karakterutskrift, og eventuelle faglige arbeider som de vil skal tas hensyn til ved bedømmelsen
- Dokumentasjon på engelsk kunnskaper, om relevant
- Kontaktinformasjon til 2-3 referanser.
Søknad med vedlegg må sendes inn via vårt rekrutteringssystem Jobbnorge, klikk “Søk stillingen”.
Når du søker på stillingen, ber vi deg hente utdanningsresultatene dine fra Vitnemålsportalen.no. Om utdanningsresultatene dine ikke er tilgjengelige via Vitnemålsportalen, ber vi deg laste opp kopier av de originale vitnemålene eller karakterutskriftene dine. Vi gjør oppmerksom på at all dokumentasjon må være på engelsk eller et skandinavisk språk. Ved utdanning utenfor Skandinavia ber vi om en offisiell forklaring på karaktersystemet.
Generell informasjon
Aktuelle søkerne vil bli invitert til intervju.
Søkerlister kan bli offentliggjort iht. Offentleglova § 25 andre ledd. Når du søker jobb hos oss vil navnet ditt stå på den offentlige søkerlisten. Det er mulig å be om å bli unntatt denne listen. Du må begrunne hvorfor du ønsker unntak fra offentliggjøring og vi tar deretter stilling til om vi kan innvilge ønsket ditt. Kan vi ikke det vil du høre fra oss.
Vennligst se Forskrift til universitets- og høyskoleloven, Retningslinjer for ansettelse i postdoktor- og stipendiatstillinger ved UiO og Forskrift for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Universitetet i Oslo.
UiO har en overtakelsesavtale for alle ansatte med formål å sikre rettighetene til forskningsresultater m.m
Søk stillingen
Spørsmål om stillingen
- Ole Andreas Økstad (Professor), +47 22854789, aloechen@uio.no
- For spørsmål vedr Jobbnorge, Torunn Standal Guttormsen (HR seniorrådgiver), +47 22854272, t.s.guttormsen@mn.uio.no