Ledig stilling på Universitetet i Oslo
Blindern og Urbygningen (Foto: Wikimedia og Colourbox)
Doktorgradsstipendiat innenfor filologi ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier
Søknadsfrist: 28.02.2025
Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerteforsknings- og utdanningsinstitusjon med 28 000 studenter og 7 500 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.
Institutt for lingvistiske og nordiske studier (ILN) er ett av sju institutter ved Det humanistiske fakultet (HF). Instituttets vitenskapelig ansatte arbeider med forskning, undervisning og formidling innen fagområder som omfatter allmenn lingvistikk, nordiske språk (nordisk språkvitenskap og norsk som andrespråk), flerspråklighet, middelalderstudier (norrøn filologi og keltisk), nordisk litteratur (inkludert litteraturformidling og Ibsen-studier) og retorikk og språklig kommunikasjon. Instituttet eier et sosiokognitivt laboratorium som tilbyr kraftig utstyr for ulike typer eksperiment og studier.
Institutt for lingvistiske og nordiske studier
Om stillingen
Ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier, Universitetet i Oslo, er det en ledig stilling som stipendiat (SKO 1017) innenfor filologi. Filologi er studiet av språk og litteratur i skriftlige historiske kilder, sett i lys av sin kulturelle og materielle kontekst. Filologi innebærer undersøkelse av manuskripter, inskripsjoner og andre historiske dokumenter for å forstå utviklingen av språk, litteratur og skriftkultur.
Ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier er det aktuelle fagmiljøer i norrøn og keltisk filologi, nordisk språkvitenskap, nordisk litteratur og Senter for Ibsen-studier.
Forskningen som bedrives på instituttet spenner over et bredt spekter av emner, inkludert språkbruk og språkutvikling, middelalder- og tidligmoderne litteratur samt epigrafikk. Eksempler på relevante forskningsområder er:
- Studiet av språklig variasjon og utvikling med utgangspunkt i og vekt på skriftlig kildemateriale
- Edisjonsfilologi og tekstkritikk, studiet av historiske teksters utvikling
- Filologiske studier av historiske teksters innhold med vekt på litterære motiver, stil og/eller kulturell kontekst
- Manuskriptstudier, paleografi og kodikologi
- Epigrafikk, studiet av inskripsjoner med runer eller bokstaver for undersøkelser av språklige og kulturelle fenomener
- Tverrfaglige tilnærminger som kombinerer filologi med andre felt (f.eks. kulturhistorie og religionshistorie)
Prosjektbeskrivelsen og instituttet
Søknaden skal beskrive et forskningsprosjekt som er tematisk relevant for forskning ved instituttet innen ett eller flere av fagfeltene. Søknaden skal vise tydelig hvordan prosjektet kan knyttes til eksisterende forskningsekspertise ved instituttet.
For informasjon om forskning ved instituttet og om vitenskapelig ansatte, se instituttets hjemmesider og de ansattes personsider.
Institutt for lingvistiske og nordiske studier har tilgang til infrastruktur for eksperimentelle prosjekter som benytter seg av blikksporing (“Eye tracking”), EEG og samtaleanalyse. Prosjekter som planlegger å ta i bruk slikt utstyr eller annen persondata i forskning, bør redegjøre for dette i prosjektbeskrivelsens metodedel, samt gi en kort presentasjon av eventuelle etiske og personvernmessige hensyn.
Den som ansettes, vil bli knyttet til fakultetets organiserte forskerutdanning. Det vitenskapelige arbeidet skal munne ut i en doktoravhandling som skal forsvares ved fakultetet med tanke på å oppnå graden ph.d. Den som ansettes, forventes å gå inn i et forskningsmiljø eller nettverk og bidra til faglig utvikling i miljøet. Se mer informasjon om doktorgrad og forskerkarriere.
Ansettelsen gjelder for en periode på 3 år. Samtlige doktorgradsstipendiater som leverer doktoravhandlingen til bedømmelse med skriftlig anbefaling fra veileder innen 3 år eller 3 ½ år etter stipendperiodens start, vil få tilbud om henholdsvis 12 eller 6 måneders gjennomføringsstipend.
Kvalifikasjonskrav
- mastergrad innen et fag som er relevant for prosjektsøknaden og fagområdene for utlysningen, eller tilsvarende utdanning. Avsluttende grad skal være oppnådd og sensur skal foreligge ved søknadsfrist. Mastergraden må inkludere en oppgave på minimum 30 studiepoeng.
- god fremstillingsevne skriftlig og muntlig på engelsk, i henhold til det formelle språkkravet, og på norsk eller et annet skandinavisk språk dersom det er relevant for gjennomføringen av prosjektet.
- personlig egnethet og motivasjon for stillingen
For opptak til doktorgradsprogrammene ved Universitetet i Oslo, kreves det at du har minst femårig grunnutdanning (mastergrad eller tilsvarende). I særskilte tilfeller kan fakultetet gi opptak på bakgrunn av ettårig master, etter en vurdering av studiets omfang og kvalitet.
Ved vurdering av søknadene vil det bli lagt vekt på:
- prosjektets vitenskapelige kvalitet, herunder aktualitet og nyskapning
- prosjektets relevans for pågående forskning ved instituttet
- tilgjengelig veilederkompetanse ved instituttet
- søkernes faglige og personlige forutsetninger for å gjennomføre prosjektet innen tidsrammen
- søkernes forutsetninger for å gjennomføre forskerutdanningen
- gode samarbeidsegenskaper og evne til å inngå i faglige fellesskap på tvers av disipliner
Søkere som nylig har avlagt avsluttende eksamen med meget gode resultater kan bli foretrukket. Prosjektenes kvalitet vil imidlertid være det fremste kriteriet i vurderingen.
Hvorfor skal du velge oss?
Vi tilbyr:
Inkluderende arbeidsliv og mangfold ved UiO
Inkludering og mangfold er en styrke. UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn. Videre ønsker vi medarbeidere med ulike kompetanser, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver. Vi vil tilrettelegge for medarbeidere som har behov for det.
Dersom det er kvalifiserte søkere med funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, skal vi innkalle minst én søker i hver av disse gruppene til intervju.
Vi håper at du søker på stillingen hos oss.
Mer informasjon om likestillingstiltak ved UiO finner du her.
Søknad
Søknaden skal inneholde:
- søknadsbrev som beskriver søkerens kvalifikasjoner og motivasjon for stillingen
- prosjektbeskrivelse, inkludert fremdriftsplan for prosjektet (3–5 sider, maksimum 14 000 tegn). Se Mal for prosjektbeskrivelse.
- Curriculum Vitae (med oversikt over utdanning, ansettelser, undervisningserfaring, administrativ erfaring og andre kvalifiserende aktiviteter, samt publiserte og upubliserte verker)
- karakterutskrifter eller vitnemål for bachelor- og mastergrad. Søkere med utdanning fra et utenlandsk universitet bes legge ved en veiledning til karaktersystemet ved deres universitet
- evt. dokumentasjon av språkkrav, se Language requirements
Vennligst merk at alle dokumenter må være enten på engelsk eller et skandinavisk språk.
Diplomer, attester, masteroppgaver og lignende skal ikke vedlegges søknaden, men kan bli etterspurt senere.
Søknad med vedlegg må sendes inn via vårt elektroniske rekrutteringssystem, jobbnorge.no.
Det benyttes intervju i ansettelsesprosessen.
Generell informasjon
Vi viser til forskrift om ansettelsesvilkår, samt retningslinjer for søknadsprosess og ansettelse i stipendiatstillinger.
I henhold til Offentleglovas § 25, 2. ledd kan opplysninger om søkeren bli offentliggjort selv om søkeren har anmodet om ikke å bli oppført på søkerlisten.
UiO har en overtakelsesavtale for alle ansatte med formål å sikre rettighetene til forskningsresultater m.m.
UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn. Som IA-bedrift vil vi legge forholdene til rette for medarbeidere med nedsatt funksjonsevne.
Søk på stillingen
Spørsmål om stillingen
- Aasta Marie Bjorvand Bjørkøy (Professor), a.m.b.bjorkoy@iln.uio.no
- Daniel Nersveen (HR-konsulent), daniel.nersveen@hf.uio.no