Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
NMBU skal bidra til å sikre fremtidens livsgrunnlag gjennom fremragende forskning, utdanning, formidling og innovasjon. Vi har landets mest fornøyde universitetsstudenter, som får forskningsbasert utdanning i et unikt studentmiljø. Våre kandidater får med seg høy kompetanse på tverrfaglig samarbeid og er populære i arbeidsmarkedet.
NMBU har internasjonalt ledende forskningsmiljøer innen flere fag. Sammen med våre partnere i samfunns- og næringslivet bidrar vi til å løse noen av de største samfunnsutfordringene i vår tid. Vi satser på innovasjon, formidling og entreprenørskap fordi vi mener disse utfordringene best løses med felles innsats.
Vi mener at et godt arbeidsmiljø preges av mangfold. Vi oppfordrer kvalifiserte kandidater til å søke uavhengig av kjønn, funksjonsevne, kulturell bakgrunn eller om du har vært utenfor arbeidslivet en periode. Vi vil legge arbeidsplassen til rette for personer med nedsatt funksjonsevne.
Nærmere opplysninger om NMBU finnes på www.nmbu.no.
Om Veterinærhøgskolen
NMBU Veterinærhøgskolen er landets eneste veterinærfaglige utdanningsinstitusjon og gir kompetanse innen veterinærmedisin og veterinær samfunnsmedisin. Fakultetet utdanner veterinærer, dyrepleiere og doktorander i Veterinærvitenskap og forsker på veterinærmedisin og relaterte biomedisinske fagområder. Vi har 500 studenter og er 430 ansatte.
Fakultetet består av instituttene; Institutt for prekliniske fag og patologi, Institutt for parakliniske fag, Produksjonsdyrmedisin og Sports- og familiedyrmedisin. Vi driver også Dyresykehuset, som er nært knyttet til vår forskning og utdanning, og tar i mot pasienter fra hele landet.
Er du klar for et spennende forskningsprosjekt på lakselus?
Om stillingen
Ved NMBU Veterinærhøgskolen, Institutt for parakliniske fag, Faggruppe for farmakologi er det ledig stilling som stipendiat innen farmakologi. Dette er en åremålsstilling med varighet på 3 år.
Stipendiaten skal jobbe på prosjektet «Improved diagnostic tools for sensitivity testing in the salmon louse Lepeophtheirus salmonis». Prosjektet er en videreføring av et forskerlinjeprosjekt med samme tema.
Hovedmålet med prosjektet er å gjøre det enklere å teste lakselus for følsomhet mot kjemiske substanser, og finne genetiske biomarkører som kan kobles til dette.
Dette er viktig for å kunne vurdere om en behandling med et bestemt middel vil ha den ønskede effekten, nå som resistens mot mange av midlene er vanlig mange steder i Norge. Vi tar utgangspunkt i metoder som allerede er i bruk, og setter dem sammen på en ny måte for å øke utbytte av resultatene. Flere detaljer om prosjektet kan fås ved henvendelse til hovedveileder.
Søkeren gjøres oppmerksom på at en søknad om stipendiatstilling ved NMBU samtidig er en søknad om opptak til et ph.d.-program ved universitetet. Den dokumentasjon som er nødvendig for å sikre at opptakskravene er ivaretatt må lastes opp som vedlegg.
Arbeidsoppgaver
Delta i planlegging, design og gjennomføring av eksperimenter og analyser
Kontakt med akvakulturanlegg og innhenting av lakselus fra felt
Klekking av eggstrenger og videre utvikling av larvestadiene
Bioassay med kopepoditter og ulike kjemiske forbindelser
Smitteforsøk med lakselus på fisk (forsøket er planlagt i Bergen)
Prøvetaking av lakselus og vevsprøver fra laks
Molekylærbiologiske metoder for identifisering av biomarkører
Modellering av egne resultater og integrering med kjente parametere for vurdering av praktisk betydning av følsomhet målt i bioassay
Det forutsettes at den som tilsettes går inn i et godkjent opplegg for en ph.d-grad og at arbeidet legges opp med sikte på å fullføre en doktorgrad i løpet av tilsettingsperioden.
Fullført veterinærutdannelse og norsk autorisasjon. Kandidater som fullfører sin utdannelse i løpet av våren 2025 kan også søke, men kan ikke tiltre stillingen før studiet er bestått.
Erfaring med molekylærbiologiske metoder.
Gode IKT-kunnskaper
God skriftlig og muntlig fremstillingsevne på norsk eller annet skandinavisk språk, samt engelsk
Førerkort klasse B
Følgende erfaringer og kunnskaper vektlegges:
Erfaring med bioassay på lakselus og evaluering av disse
Kjennskap til bioinformatisk programvare
arbeid som DNA- og RNA-ekstraksjon, tolking av sekvenseringsdata m.m
Erfaring med modellering av data fra forsøk
Erfaring med forskningsarbeid artikkelskriving
Praktisk erfaring fra og/eller god kjennskap til akvakulturnæringen og lakselus-problematikken
Personlige egenskaper
Det kreves:
Evne til å arbeide selvstendig og strukturere egne arbeidsoppgaver
Evne til å jobbe som en del av en større forskningsgruppe
God kommunikasjon- og formidlingsevne
Fleksibilitet, f.eks. kan reise i forbindelse med forsøk
Det er ønskelig med en person som er kreativ og som ikke er redd for å teste ut nye, egne ideer.
Lønns- og tilsettingsvilkår og nærmere opplysninger
Stillingen innplasseres i stillingskode 1017 Stipendiat (Kr. 536.200,- til - 630.000,). Stipendiater innplasseres normalt med startlønn 536.200,-. Ansiennitetsopprykk i stillingen.
Tilsettingen skjer i henhold til gjeldende nasjonale retningslinjer for tilsetting som stipendiat ved universiteter og høgskoler. Stipendiatstillingen er en åremålsstilling.
Søknad sendes elektronisk via linken ”Søk stillingen” på denne siden. Søknader som ikke sendes elektronisk via Jobbnorge innen fristen, vil ikke bli vurdert.
Søknadsfrist: 28.04.2025
Din CV må legges inn i JobbNorges CV-skjema og ikke bare legges med som vedlegg. Dette for å kunne innfri forskrift til forvaltningsloven §15.
Søknaden må inneholde opplysninger om din utdanning og tidligere praksis, samt din motivasjon for å gjennomføre et slikt ph.d.-prosjekt.
I søknaden må kandidaten bekrefte at opplysninger og dokumentasjon (i form av vedlegg) som leveres via stillingssøknaden også kan benyttes av NMBU i en eventuell opptaksprosess.
Følgende dokumenter skal legges ved søknaden:
Søknadsbrev
Komplett CV
Relevante vitnemål/attester (dvs. diplom, karakterutskrift. Diploma supplement for både bachelor og master) Krav til utenlandsk utdanning
Eventuell dokumentasjon av faglige kunnskaper (for eksempel liste over vitenskapelige arbeider)