Stipendiat i informasjons-, bibliotek- og arkivstudier
Søknadsfrist: 19.01.2025
Publisert
OsloMet - storbyuniversitetet er Norges tredje største universitet med nesten 22 000 studenter og over 2500 ansatte. Vi har campus i Oslo sentrum og på Romerike. OsloMet leverer forskning og utdanning med høy relevans for arbeidslivet, velferdsstaten og storbyregionen.
Fakultet for samfunnsvitenskap tilbyr utdanninger på alle gradsnivåer, samt årsstudier, videreutdanninger og oppdragsundervisning. Fakultetet har et aktivt forskningsmiljø. Det er om lag 280 tilsatte og rundt 4400 studenter knyttet til fakultetet, som holder til i Pilestredet i Oslo sentrum.
Institutt for arkiv-, bibliotek- og informasjonsfag er Norges ledende fagmiljø innen bibliotek og arkiv, og er lokalisert i Oslo, med ca 42 medarbeidere og ca 700 studenter. Instituttet er en del av iSchools og tilbyr utdanning og forskning innen sine fagfelt. Fakultetet har en Ph.d.-program i samfunnsvitenskap med spesialisering innen informasjons-, bibliotek- og arkivstudier.
Stipendiatstillingen er tematisk knyttet til utviklingen innenfor kunstig intelligens og hvordan utviklingen påvirker samfunnsforhold som angår arkiv-, bibliotek- og kulturfeltet. Innenfor denne tematikken er stillingen relativt fri og søkere kan selv velge en problemstilling som knytter det overordnede tema til forskningsinteresser innenfor én eller på tvers av forskergruppene ved instituttet, som er beskrevet slik på overordnet nivå:
Informasjon, kultur og samfunn (INKULSAM): Gruppen forsker på kultur-, informasjons- og medieinstitusjoner, med vekt på deres samfunnsoppdrag, profesjoner, bruk og politikk.
Informasjon i bruk (INFUSE):Gruppen forsker på behov for og folks bruk av informasjon og dens betingelser i jobb, hverdagsliv, studier og fritidsaktiviteter.
Litteratur- og kulturformidling (LITKULT):Gruppen forsker på hvordan tekster og andre kulturuttrykk konstrueres, samles og formidles, og hvordan de bidrar til individuell og samfunnsmessig utvikling og forståelse.
Instituttet er del av det internasjonale iSchools-nettverket, som innebærer at studier og forskning tematisk skal ligge i møtet mellom mennesker, informasjon/kultur og teknologi. Det er en forutsetning at prosjektskissen gjør det samme.
Søkere må utarbeide en prosjektskisse med forskningsspørsmål og metodeangivelse som legges ved søknaden. Det må framgå av prosjektskissen hvordan prosjektet har relevans for én eller flere av forskergruppene ved instituttet.
Normert stipendiatperiode er tre år.
Kvalifikasjoner
Du må ha:
utdanning på hovedfags-/mastergradsnivå (120 studiepoeng) innenfor relevant fagområde med et karaktersnitt på minimum B, inkludert karakteren på masteroppgaven. I spesielle tilfeller kan mastergrader på 90 studiepoeng godtas
god skriftlig og muntlig framstillingsevne på engelsk
forsknings- eller arbeidserfaring relatert til kunstig intelligens
forsknings- eller arbeidserfaring fra arkiv- eller biblioteksektoren
Vilkår
opptak til doktorgradsprogrammet i samfunnsvitenskap, studieretning for informasjons-, bibliotek- og arkivstudier ved OsloMet er et vilkår for tiltredelse i stilling som stipendiat
endelig plan for forskerutdanning skal være godkjent og avtalefestet senest 3 måneder etter tiltredelse
I vurdering av søkerne vil det bli lagt vekt på kvaliteten på innsendt prosjektskisse, forskningsprosjektets aktualitet og relevans for doktorgradsprogrammet og én eller flere av instituttets forskningsgrupper, samt kvaliteten på søkeres masteroppgave. Av skissen skal det framgå at det er sannsynlig at prosjektet vil føre fram til en doktorgrad innen treårsperioden.
Prosjektskissen bør bestå av maks 10 sider og må inkludere følgende elementer:
forskningsspørsmål, teori og metode
referanse til relevant kunnskap på området
framdriftsplan
relevansen av prosjektet for minst én av forskergruppene på instituttet
Det er viktig for OsloMet å gjenspeile befolkningen i vår region og vi ønsker alle kvalifiserte søkere velkommen. Vi arbeider aktivt med å utvikle oss videre som en inkluderende arbeidsplass og for å tilrettelegge arbeidsplassen dersom du har behov for det. Har du perioder i livet hvor du ikke har vært i arbeid, utdanning eller opplæring er du også velkommen til å søke hos oss.
Sakkyndig komite
Som søker vil du bli vurdert av en sakkyndig komite. I søknaden må du laste opp følgende dokumenter:
søknad
CV
vitnemål
kandidater fra universiteter utenfor Norge bes om å inkludere Diploma Supplement eller liknende, som detaljert beskriver studiet og karaktersystemet hvilke videre studier graden kvalifiserer til
eventuelle andre vitenskapelige arbeid som du ønsker skal bli vurdert av sakkyndig komite
eventuelle attester
Alle dokumenter må være lastet opp innen utløpet av søknadsfristen. Ufullstendige søknader vil ikke bli vurdert.
Vi behandler kun søknader sendt via vårt elektroniske rekrutteringssystem og alle dokumenter må lastes opp for at din søknad skal behandles. Dokumentene må være på engelsk eller et skandinavisk språk. Oversettelser må være autorisert.
Du må framvise originale vitnemål ved et eventuelt intervju. OsloMet gjennomfører kontroll av dokumenter, slik at du som kandidat skal få en reell evaluering og rettferdig konkurranse.
Vi tilbyr deg
spennende jobbmulighet på Norges tredje største og mest urbane universitet
deltagelse i én eller flere av instituttets forskningsgrupper
OsloMet har sluttet seg til prinsippene og forpliktet institusjonen til å følge anbefalingene i DORA-erklæringen (sfdora.org) (The San Francisco Declaration on Research Assessment).
Ansettelsen blir gjennomført etter prinsippene i statsansatteloven og lovverk som regulerer eksport av kunnskap, teknologi og tjenester. Søkere som er i konflikt med dette regelverket vil ikke anses kvalifisert for stillingen.