LEDIG STILLING VED UIT NORGES ARKTISKE UNIVERSITET

Førsteamanuensis i kystøkologi og bærekraft

Søknadsfrist: 30.08.2024

UiT Norges arktiske universitet er et internasjonalt ledende breddeuniversitet. Vår visjon er å være en drivkraft i nord. Det nordsamiske begrepet eallju, som betyr arbeidsiver, setter tonen for drivkraften i UiT. Sammen med studenter, ansatte og samfunnet for øvrig skal vi utnytte vår beliggenhet i Nord-Norge og Sápmi, vår faglige bredde og tverrfaglige fortrinn til å forme framtiden.

UiT har om lag 18 000 studenter, mer enn 4000 ansatte, og er etablert på fire hovedcampuser og sju øvrige studiesteder i Nord-Norge og på Svalbard. Våre største campuser er Tromsø, Alta, Narvik og Harstad. 

Les mer om UiTs strategi mot 2030.

Fakultetet for biovitenskap, fiskeri og økonomi (BFE) består av Institutt for arktisk og marin biologi, Norges Fiskerihøgskole og Handelshøgskolen.

Fakultetets primæroppgaver er å utøve forskning, undervisning og formidling på høyt nasjonalt og internasjonalt nivå innenfor sine fag. Prioriterte forskningsfelt er akvatiske og terrestriske økosystemer, klima, fisk og dyrs tilpasning til livet i Arktis, marin bioteknologi/bioprospektering, akvakultur/fiskehelse, marine næringsmidler, bedrifts- og næringsøkonomi, ressurs- og miljøøkonomi, markedsforskning og ressursforvaltning. Fakultetets tverrfaglige profil gir god anledning til å utvikle forskningsprosjekter der flere faggrupper samarbeider.

Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi

Om stillingen

Institutt for arktisk og marin biologi (AMB) styrker teamet med en førsteamanuensis i kystøkologi og bærekraft. Stillingen er tilknyttet forskningsgruppen Arctic Sustainability Lab (ASL), som spesialiserer seg på tverrfaglige tilnærminger for å bedre forstå og håndtere utfordringer knyttet til bærekraft, klimaendringer og tap av biologisk mangfold.

Institutt for arktisk og marin biologi (AMB) består av et internasjonalt team med vitenskapelige ansatte, teknisk og administrativt personale som bidrar med en høy kvalitet på undervisning og forskning i en rekke biologiske fagfelt. Forskningen er relatert til land, ferskvann og marin økologi i nordområdene, og vi er en del av FRAM – Nordområdesenter for klima- og miljøforskning med 20 institutter som samarbeider om tverrfaglig miljøforskning. Forskningen er organisert i seks forskningsgrupper: Arktisk marin system økologi, Nordlige populasjoner og økosystemer, Ferskvannsøkologi, Arktisk kronobiologi og fysiologi, Mikroorganismer og planter og Bærekraftslabben/ Arctic Sustainability Lab.

Arbeidssted er UiT i Tromsø. Du må være villig til å starte i stillingen innen rimelig tid etter å ha mottatt tilbud. 

Stillingens forsknings- og arbeidsområde

Vi søker en kandidat med kompetanse innen kyst- og marinøkologi, og som har erfaring med å lede tverrfaglige forskningsprosjekter for å forstå og håndtere bærekraftsutfordringer. Kandidaten forventes å jobbe med komplekse sosioøkologiske interaksjoner i kystområdene. Det er viktig at forskningen ikke er avgrenset til økologiske effekter av menneskelig aktivitet, men demonstrerer hvordan økologifaget kan bidra til restaurering, vern og bærekraftig forvaltning for å forhindre tap av biologisk mangfold og bygge motstandsdyktige kystøkosystemer.

The Arctic Sustainability Lab har en ledende rolle i to atlantisk-arktiske fyrtårnprosjekter knyttet til EU’s samfunnsoppdrag «Sunne hav, kystområder og vassdrag» Fokus er på storskala økosystemrestaurering og økosystembaserte bevaringstiltak for å redusere presset fra menneskelige aktiviteter, og for å adressere tap av biologisk mangfold på regionalt nivå. 

Vi ser etter en kollega med ekspertise innen økosystembasert bevaring og/eller restaurering i kystområder som kan bygge videre på disse fyrtårnprosjektene. Vi forventer at kandidaten bidrar til å posisjonere UiT - Norges arktiske universitet i den internasjonale forskningsfronten relatert til bærekraftig forvaltning av kystnære marine økosystemer i de nordatlantiske og arktiske områdene.

Det forventes at kandidaten bidrar til nye forskningssamarbeid og søker om eksterne midler fra nasjonalt og internasjonalt anerkjente forskningsprogrammer knyttet til kystøkologi og bærekraft. 

Kandidaten vil ta del i undervisningen og samarbeide i lærerteam for å forbedre våre studieprogrammer innen bærekraftsfaget, økosystem-basert forvaltning, eller liknende tilbud som er relevante for andre forskningsgrupper ved AMB eller UiT. Kandidaten vil også veilede MSc- og PhD-studenter knyttet til økologi og bærekraft.Stillingen vil bidra til tverrfaglig og transdisiplinært samarbeid og til kommunikasjon med allmennheten for å fremme forskning og den samfunnsmessige betydningen av det faglige arbeidet

Kvalifikasjoner

Stillingen krever:

  • Norsk doktorgrad relatert til kystøkologi eller utenlandsk doktorgrad anerkjent som tilsvarende norsk doktorgrad innenfor fagområdet.
  • Dokumentert pedagogisk kompetanse (les mer nedenfor).
  • Dokumentert gode skriftlige og muntlige ferdigheter i engelsk og god beherskelse av norsk eller skandinavisk språk (se hvordan). Kvalifiserte søkere som mangler skandinaviske språkkunnskaper må være villige til å lære norsk innen tre år.
  • Internasjonal anerkjennelse innen marin kystøkologi og bærekraft.
  • Dokumentert erfaring med å lede tverrfaglige – og/eller transdisiplinære forskningsteam.
  • Dokumentert evne til å oppnå ekstern finansiering fra nasjonalt eller internasjonalt anerkjente forskningsprogram.
  • Kunnskap og ferdigheter som er relevante for å forske på bærekraftsutfordringer i kystnære havområder i Nord-Norge eller lignende miljøer, fortrinnsvis knyttet til økosystembaserte tilnærminger for å gjenopprette eller beskytte biologisk mangfold.
  • Personlige egenskaper som gjør deg ambisiøs, en god kommunikator og en teamarbeider. I tillegg må du være villig til å være med i utviklingen av instituttet og Universitetet’s forsknings- og undervisningsportefølje.

I tillegg er det ønskelig med følgende kvalifikasjoner: 

  • Forskningsprofil som komplementerer AMB/ASL sin aktivitet. 
  • Erfaring med å arbeide med offentlig forvaltning og andre interessenter.

Ved UiT legges det vekt på forskningsarbeidenes kvalitet, relevans og betydning og ikke på hvor arbeidene er publisert, i henhold til prinsippene i The San Fransisco Declaration on Research Assessment (DORA).

Krav til utdanningsfaglig kompetanse (basiskompetanse)

Alle søkere til undervisnings- og forskerstillinger skal i søknaden dokumentere sin utdanningsfaglige kompetanse. Du må ha opparbeidet grunnleggende kompetanse for undervisning og veiledning på universitets- og høyskolenivå. Dette medfører grunnleggende ferdigheter innen planlegging, gjennomføring, evaluering og utvikling av undervisning og veiledning.

Basiskompetanse dokumenteres ved 

  • a) søkere som har fullført eget universitetspedagogisk kurs tilsvarende 200 timer skal legge ved kurs-/eksamensbevis samt studieplan 
  • b) øvrige søkere skal beskrive, vurdere og dokumentere sin kompetanse som underviser og veileder gjennom en systematisk og samlet fremstilling. Ferdighetene skal dokumenteres i form av en pedagogisk mappe

De som ikke oppfyller kravene til utdanningsfaglig basiskompetanse, vil bli pålagt å oppfylle kravene innen to år. UiT tilbyr kurs i utdanningsfaglig kompetanse til ansatte. For nærmere informasjon om utdanningsfaglig kompetansekrav og pedagogisk mappe, se: pedagogisk mappe.

Søknaden

Søkerne vil bli vurdert av en sakkyndig komité. Komiteens mandat er å foreta en vurdering av søkernes kvalifikasjoner på grunnlag av søknadsdokumentene og kunngjøringsteksten. 

Søknaden skal inneholde:

  • Følgebrev med en kort beskrivelse av motivasjon og ideer, samt hvordan din forskningsprofil vil passe inn ved Bærekraftlabben / Arctic Sustainability Lab (2-4 sider).
  • CV som inneholder en fullstendig oversikt over utdanning, erfaring og faglig arbeid. 
  • Vitnemål, diplomtillegg og karakterutskrifter (alle grader, på originalspråk og oversatt). 
  • Anbefalingsbrev(er) hvis aktuelt. To referanser med kontaktinformasjon. 
  • Dokumentert pedagogisk kompetanse (i henhold til ovennevnte kvalifikasjoner). Søkerne bes også gi en kort skriftlig redegjørelse for sine visjoner for utvikling av undervisning og veiledning i kystøkologi og bærekraftstemaer (1-4 sider).
  • Dokumentasjon av språkkunnskaper tilsvarende ovennevnte krav (les mer). 
  • En liste og en beskrivelse av den akademiske produksjonen din, med angivelse av hvilke arbeider du anser som viktigst.Listen over verk skal inneholde følgende informasjon: 
    • forfatter(e), verkets tittel 
    • for artikler: tidsskriftets navn og volum, første og siste side av artikkelen, utgivelsesår 
    • for publikasjoner: forlag, trykkeri, utgivelsesår, antall sider 
  • Publisert eller upublisert arbeid du ønsker skal være del av vurderingen.

Dokumenter som legges ved søknaden må være på et skandinavisk språk eller engelsk. Søknad med vedlegg leveres elektronisk via www.jobbnorge.no.

 Søkere som vurderes å være best kvalifisert vil bli innkalt til intervju. Intervjuet skal blant annet avklare personlig egnethet og motivasjon for stillingen. Det kan også bli avholdt prøveforelesning.

Vi kan tilby

  • et av landets beste vilkår for FoU-termin 
  • gode velferdsordninger
  • gode pensjons-, forsikrings-, og låneordninger i Statens pensjonskasse

Førsteamanuensis lønnes etter statens regulativ kode 1011. Fra bruttolønn trekkes det 2 % pliktig innskudd til Statens pensjonskasse. Ved UiT er fordelingen av arbeidstid fleksibel og tildeles på individuelt grunnlag. Som en norm vil førsteamanuenser bruke inntil 50 % av tida til FoU-arbeid og 50 % til undervisning, når tid til andre arbeidsoppgaver er trukket fra. Som normalt settes 5 % av til administrative oppgaver. 

Generelt

Ansettelsen skjer i henhold til regler og vilkår som til enhver tid gjelder for statsansatte, og retningslinjer ved UiT. På våre nettsider finner du mer informasjon til søkere på stillinger ved UiT.

UiT Norges arktiske universitet har et personalpolitisk mål om å være en arbeidsgiver som gjenspeiler mangfoldet i samfunnet og som tar i bruk potensialet i befolkningens samlede kompetanse. Har du funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, oppfordrer vi deg som søker til å krysse av for dette i jobbsøkerportalen. Er det kvalifiserte søkere, kaller vi inn minst én i hver gruppe til intervju, og får du jobben, legger vi til rette for deg om du trenger det.

Utenom å velge ut riktige kandidater bruker vi ikke avkrysningene til noe annet enn anonymisert statistikk. Les mer i Arbeidsgiverportalen

Personopplysninger som oppgis behandles i henhold til lov om behandling av personopplysninger. Søkere kan be om ikke å bli oppført på den offentlige søkerlista, men universitetet kan likevel beslutte at navnet på søkeren skal offentliggjøres. Søkeren vil da bli varslet i forkant av offentliggjøring.

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS