Ledig stilling på Universitetet i Oslo

Blindern og Urbygningen (Foto: Wikimedia og Colourbox)

Doktorgradsstipendiat knyttet til forskningsprosjektet KnowAI

Søknadsfrist: 25.01.2025

Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerte forsknings- og utdanningsinstitusjon med 28 000 studenter og 7 500 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.

Institutt for medier og kommunikasjon (IMK) har som mål å drive forskning, undervisning og formidling om moderne media og deres plass i samfunnet. IMK har rundt 45 ansatte, nær halvparten av disse er faste vitenskapelige stillinger, og omtrent 15 midlertidig ansatte. Instituttet har nærmere 500 aktive studenter på ulike nivå. IMK tilbyr årsenhet og bachelorgrad i Medier og kommunikasjon, i tillegg til mastergrader i Medier og kommunikasjon, Politisk kommunikasjon og Screen Cultures. IMK er et tverrfaglig institutt, basert på akademiske tradisjoner fra humaniora og samfunnsvitenskap.

Institutt for medier og kommunikasjon

Om stillingen

En stilling som stipendiat (SKO 1017) er ledig ved Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo.

Stillingen er tilknyttet forskningsprosjektet «The Impact of Generative Artificial Intelligence on Political Knowledge, Opinion Formation, and Democracy» (KnowAI), finansiert av Norges forskningsråd og ledet av professor Rune Karlsen. KnowAI har som utgangspunkt at generativ kunstig intelligens (GenAI), som ChatGPT, kan forsterke, men også motvirke, samfunnstendenser som driver oss fra hverandre: økende kunnskapsgap, misinformasjon, ekkokamre, svekket sosial og politisk tillit, samt dypere polarisering. Prosjektet undersøker hvordan kunnskap tilegnes og holdninger formes i en mediekontekst preget av kunstig intelligens, med et fokus på hvordan ulike typer GenAI samspiller med individers motivasjon, ferdigheter, tillit og kognitiv bias. Forskingsgruppen kombinerer ekspertise fra politisk kommunikasjon, statsvitenskap, sosiologi, digitale mediestudier og informatikk for å studere disse spørsmålene. 

PhD stipendiaten vil ha mulighet til å bidra på tvers av arbeidspakkene i prosjektet, men skal være en nøkkelperson i arbeidspakken (WP2) «Contextual and in-depth inquiry into AI use and its consequences», som har en kvalitativ og kontekstuell tilnærming til hvordan GenAI former kunnskaps- og holdningsdannelse. 

Søkere må utarbeide en prosjektbeskrivelse som beskriver problemstilling, teori, metodisk tilnærming, samt hvordan deres prosjekt vil bidra til KnowAI. Interesserte søkere oppfordres til å ta kontakt med prosjektleder for å få tilsendt den opprinnelige prosjektbeskrivelsen.

Mer om stillingen

Den som ansettes vil bli knyttet til fakultetets organiserte forskerutdanning. Det vitenskapelige arbeidet skal munne ut i en doktoravhandling som skal forsvares ved fakultetet med tanke på å oppnå graden ph.d. Den som ansettes vil være et sentralt medlem av forskergruppen og vil bidra til faglig utvikling i miljøet. Se mer informasjon om doktorgrad og forskerkarriere.

Ansettelsen gjelder for en periode på 3 år. Samtlige doktorgradsstipendiater som leverer doktoravhandlingen til bedømmelse med skriftlig anbefaling fra veileder innen 3 år eller 3 ½ år etter stipendperiodens start, vil få tilbud om henholdsvis 12 eller 6 måneders gjennomføringsstipend.

Kvalifikasjonskrav

  • mastergrad innen medier og kommunikasjon, statsvitenskap, sosiologi eller annet relevant fagområde eller tilsvarende utdanning. Avsluttende grad skal være oppnådd og sensur skal foreligge ved søknadsfrist. Mastergraden må inkludere en oppgave minimum 30 studiepoeng.
  • god fremstillingsevne skriftlig og muntlig på engelsk, i henhold til det formelle språkkravet (uio.no). 
  • personlig egnethet og motivasjon for stillingen

For opptak til doktorgradsprogrammene ved Universitetet i Oslo, kreves det at du har minst femårig grunnutdanning (mastergrad eller tilsvarende). I særskilte tilfeller kan fakultetet gi opptak på bakgrunn av ettårig master, etter en vurdering av studiets omfang og kvalitet.

Ved vurdering av søknadene vil det bli lagt vekt på:

  • prosjektets vitenskapelige kvalitet, herunder aktualitet og nyskapning
  • søkernes faglige og personlige forutsetninger for å gjennomføre prosjektet innen tidsrammen
  • søkernes forutsetninger for å gjennomføre forskerutdanningen
  • gode samarbeidsegenskaper og evne til å inngå i faglige fellesskap på tvers av disipliner

Søkere som nylig har avlagt avsluttende eksamen med meget gode resultater kan bli foretrukket.

Vi tilbyr

  • lønn fra kr 532 200,- til kr 575 400,- per år, avhengig av kompetanse
  • kompetanseutvikling i et stimulerende akademisk miljø
  • Gode velferdsordninger.
  • Medlemskap i Statens Pensjonskasse, som er en av Norges beste pensjonsordninger med gunstige boliglån og gode forsikringsordninger.

Søknad

Søknaden skal inneholde:

  • søknadsbrev som beskriver søkerens kvalifikasjoner og motivasjon for stillingen
  • prosjektbeskrivelse, inkludert fremdriftsplan for prosjektet (3-5 sider, maksimum 14 000 tegn). Se Mal for prosjektbeskrivelse
  • Curriculum Vitae (med oversikt over utdanning, ansettelser, undervisningserfaring, administrativ erfaring og andre kvalifiserende aktiviteter, samt publiserte og upubliserte verker)
  • karakterutskrifter eller vitnemål for bachelor- og mastergrad. Søkere med utdanning fra et utenlandsk universitet bes legge ved en veiledning til karaktersystemet ved deres universitet
  • evt. dokumentasjon av språkkrav, se Language requirements

Vennligst merk at alle dokumenter må være enten på engelsk eller et skandinavisk språk.

Diplomer, attester, masteroppgaver og lignende skal ikke vedlegges søknaden, men kan bli etterspurt senere.

Søknad med vedlegg må sendes inn via vårt elektroniske rekrutteringssystem, jobbnorge.no

Det benyttes intervju i ansettelsesprosessen.

Søk på stillingen

Kontaktpersoner

For spørsmål om stillingen:

  • Prosjektleder Rune Karlsen, e-post: rune.karlsen@media.uio.no, tlf: +47 91688219

For spørsmål om hvordan søke:

Powered by Labrador CMS