LEDIG STILLING VED Norsk institutt for naturforskning (NINA)

PhD i ferskvannsøkologi og miljøeffekter av vannkraft

Søknadsfrist: 20.05.2025

Har du lyst til å ta PhD. i ferskvannsøkologi i et av landets ledende forskningsmiljø?

NINA er et uavhengig forskningsinstitutt organisert som en stiftelse (www.nina.no). Vi er det største forskningsinstituttet innen anvendt økologi i Norge med over 350 ansatte. Hovedkontoret med NINA-huset ligger i Trondheim i tilknytning til Gløshaugen. Vi har kontorer i Oslo, Bergen, Lillehammer og Tromsø, samt en forskningsstasjon for laksefisk på Ims i Rogaland. Denne stillingen vil har arbeidssted ved NINAs hovedkontor i Trondheim.

NINAs forskere på fornybar energi jobber tverrfaglig for å finne gode miljøløsninger for energisektoren, forvaltningen og samfunnet. For at energiproduksjon skal være bærekraftig er det ikke tilstrekkelig at den er fornybar og har lavt utslipp av klimagasser, energien må også produseres på en måte som er mest mulig skånsom for den lokale naturen. Les mer om NINAs forskning her.

NTNU vitenskapsmuseet er NTNUs natur og kulturhistoriske museum i Trondheim. Institutt for naturhistorie utfører forskning innen biosystematikk, evolusjonær genetikk samt fylogeografi, populasjonsgenetikk og økologi med særlig fokus på bevaringsbiologi.

Da kan Norsk institutt for naturforskning (NINA) og denne stillingen være noe for deg.

PhD i ferskvannsøkologi og miljøeffekter av vannkraft

NINA er i forskningsfronten på miljøeffekter og miljøløsninger knyttet til fornybar energiproduksjon. NINA er forskningspartner i FME RenewHydro, og som en del av forskningsporteføljen i RenewHydro søker NINA, sammen med NTNU en kandidat til PhD-stilling i ferskvannsøkologi. PhD- kandidaten vil jobbe med ferskvannsøkologi i vannkraftmagasiner, med fokus på å skaffe ny kunnskap for å forstå miljøeffektene av mer fleksibel vannkraftproduksjon, og bidra til løsninger som bidrar til fornybar energiproduksjon og bedre tilstand for økosystemer i ferskvann.

Kandidaten vil være ansatt på NINA, men vil ha hovedveileder samt følge PhD-utdanningen ved NTNU og være tilknyttet Institutt for naturhistorie ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Innhold og arbeidsoppgaver i stillingenPhD-kandidaten vil være en del av forskningssenteret RenewHydro, i prosjektet «Sustainable upgrading and expansion of the hydropower system». Prosjektet er tverrfaglig og inkluderer ni PhD-kandidater fra ulike fagdisipliner knyttet til vannkraftsektoren, som turbindesign, generatorer, dammer og damsikkerhet, produksjonsplanlegging, samfunnsfag og miljøforskning. I RenewHydro jobber forskere fra ulike fagfelt tett sammen med aktører fra næringsliv og forvaltning for å sikre at de vitenskapelige resultatene har høy samfunnsrelevans.

PhD-kandidaten vil ha et særlig fokus på ferskvannsøkologi og miljøeffekter av mer fleksibel vannkraftproduksjon, samt utvikling av miljøløsninger som kan bidra til bedre økologisk tilstand i vannkraftmagasiner. Det vil være rom for kandidaten til å forme og videreutvikle sitt eget prosjekt innenfor rammene av hovedtemaet. Hovedfokuset vil likevel være på utvikling av modeller som beskriver biodiversitet og funksjonelle endringer i økosystemer som følge av varierende miljøforhold knyttet til vannkraftregulering.

Spesielt interessant er det å undersøke hvordan ytre påvirkninger, som endringer i vannstand og temperatur-regimer, kan føre til endringer i livshistorietrekk hos organismer, som for eksempel individstørrelse, og hvordan slike endringer igjen påvirker diversitet og funksjon i et fiske-samfunn.

Kandidaten vil hovedsakelig arbeide med eksisterende biologiske datasett, men vil også få anledning til å gjennomføre feltarbeid. Det legges opp til tett samarbeid med forskere som har inngående kjennskap til både datasettene og metodene som benyttes.

PhD-prosjektet er normert til tre år, med mulighet for forlengelse ved involvering i andre relevante prosjekter på NINA.

Kvalifikasjonskrav:

  • master eller tilsvarende innen økologi eller nært beslektede fag
  • sterk faglig bakgrunn med karakteren B eller bedre i vektet gjennomsnitt de siste 2 årene av masterstudiet. Se mer om krav til opptak på ph.d. programmet til NTNU her: Opptak - doktorgrad - ph.d. - NTNU
  • bred kunnskap innen ferskvannsøkologi
  • erfaring og interesse for videreutvikling av kompetansen på statistiske analyser med programvaren R.
  • beherske og trives med allsidig feltarbeid
  • beherske engelsk både muntlig og skriftlig 

I tillegg er det en fordel å ha:

  • evne til å kommunisere på norsk eller et annet skandinavisk språk.
  • evne til å trives i et tverrfaglig miljø med anvendt forskning
  • erfaring med analyse av store datasett
  • kunnskap om norsk forvaltning samt vannkraftbransjen 

Personlige egenskaper:

Du er selvstendig, strukturert, initiativrik og bygger tillit i relasjoner med andre. Du trives med å formidle kunnskap og resultater, både muntlig og skriftlig. Du er forberedt på en variert og til tider utfordrende arbeidshverdag som stipendiat.

NINA tilbyr:

  • arbeidsplass i et av Europas fremste miljøinstitutter
  • lønn som stipendiat
  • fleksibel arbeidstidsordning
  • god pensjonsordning og gruppelivsforsikring.
  • et godt og inkluderende arbeidsmiljø i moderne lokaler med høy standard

Søknaden må inneholde CV med informasjon om utdanning, relevant arbeidserfaring og en oversikt over eventuelle publikasjoner,vitnemål og sertifikater. Minst to referanser bør også inkluderes.

Aktuelle søkere vil bli invitert til intervju.

For NINA er godt arbeidsmiljø preget av mangfold. Vi oppfordrer kvalifiserte kandidater til å søke uavhengig av kjønn, funksjonsevne, kulturell bakgrunn eller om du har vært utenfor arbeidslivet en periode. Arbeidsplassen vil om nødvendig bli lagt til rette for personer med nedsatt funksjonsevne.

Arbeidsspråket i NINA er norsk og det legges til rette for språklig opplæring ved behov.

Spørsmål knyttet til stillingen rettes til forsker Charlotte Evangelista +47 925 17 131 eller forskningssjef Tonje Aronsen +47 971 23 901.

Søknadsfrist er 20. mai.

Tiltredelse senest høsten 2025.

Kontakt:

  • Tonje Aronsen (forskningssjef), 971 23 901, tonje.aronsen@nina.no
  • Charlotte Evangelista (Forsker), 925 17 131, charlotte.evangelista@nina.no

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS