Ledig stilling på Universitetet i Oslo

Blindern og Urbygningen (Foto: Wikimedia og Colourbox)

Postdoktor / Forsker - "How do we understand machines that talk to us?"

Søknadsfrist: 01.11.2024

Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerteforsknings- og utdanningsinstitusjon med 28 000 studenter og 7 500 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.

Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk består av fire faggrupper: Filosofi, idéhistorie, kunsthistorie og klassiske språk (gresk og latin). Instituttet er også ansvarlig for examen philosophicum ved UiO. IFIKK har rundt 110 ansatte.

Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk

Om stillingen

En stilling som postdoktor (SKO 1352)/forsker (SKO 1109) er ledig ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk, Universitetet i Oslo.

Stillingen er knyttet til prosjektet «How do we understand machines that talk to us? Communication with large language models», som finansieres del av Det humanistiske fakultets strategiske forskningssatsinger, 2024–2028. Den som blir ansatt vil være ansvarlig for å gjennomføre eksperimentell forskning på pragmatikken i menneske-LLM-interaksjon. Det forventes at søkere presenterer et forskningsprosjekt som er knyttet til hovedprosjektet.

Mer om stillingen

Mye av forskningen på menneskelig kommunikasjon tar utgangspunkt i Grices «inferensialisme» (Grice 1957, 1967) som et grunnleggende prinsipp for kommunikasjon. Dette synet innebærer at tolkningen av skriftlige og muntlige ytringer er en slutningsbasert prosess for å forstå talerens kommunikative intensjon – altså hva taleren har som mål å formidle. 

For å gjøre dette, kombinerer vi mennesker informasjon om kontekst og bakgrunnskunnskap med språklig informasjon. Dette innebærer samtidig et paradoks: Hvordan kan vi ta del i samtaler med språkmodeller når språkmodeller mangler kommunikative intensjoner?

Prosjektet kombinerer teoretiske og eksperimentelle undersøkelser og ønsker å besvare følgende spørsmål: 

  • Er våre antakelser om hvordan kommunikasjon fungerer korrekte for vår samhandling med språkmodeller?
  • Er det mulig å forstå ytringer fra mennesker og språkmodeller likt, eller forstås de på fundamentalt forskjellige måter? 
  • Hvordan oppfatter barn sitt samspill med språkmodeller?

Den utlyste stillingen er knyttet til Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk, som har et aktivt miljø for forskning på språk, kommunikasjon og bevissthet, med pågående ERC- og NFR-prosjekter innen eksperimentell pragmatikk og språkfilosofi, inkludert DEVCOM og New Models of Knowledge Communication.

Prosjektet er også tilknyttet forskningsgruppen "Pragmatics: Theory & Experiments», som samler forskere fra Universitetet i Oslo og andre universiteter på østlandet, og vi deltar i aktivitetene til i forskningsgrupper ved Institutt for lingvistikk og nordiske språk (ILN) ved Universitetet i Oslo, blant annet Klinisk lingvistikk og språktilegnelse og Figurativ kommunikasjon."

Ansettelsen gjelder for en periode på 3 år. 

Ved ansettelse som postdoktor inngår en 10 % undervisnings- og administrasjonsandel. Søkere som er eller har tidligere vært ansatt som postdoktor ved Universitetet i Oslo, kan ikke ansettes i en ny postdoktor-stilling. Slike søkere kan kvalifisere for ansettelse som forsker. I så tilfelle gjelder ikke 10 % undervisnings- og administrasjonsandel.

Den som ansettes forventes å gå inn i et forskningsmiljø eller -nettverk og bidra til faglig utvikling i miljøet. Postdoktorstillinger har som hovedmål å kvalifisere for arbeid i vitenskapelige toppstillinger.

Kvalifikasjonskrav

  • doktorgrad eller tilsvarende innenfor områder som er relevant for prosjektet (lingvistikk, filosofi, eksperimentell psykologi, informatikk)
  • søkerens prosjekt må ligge tett opp mot hovedprosjektet
  • personlig egnethet og motivasjon for stillingen
  • meget god fremstillingsevne skriftlig og muntlig på engelsk. Kjennskap til et skandinavisk språk er en fordel. 

For søkere som ikke har disputert er det en forutsetning at doktorgradsarbeidet er levert til vurdering før søknadsfristens utløp. Det er en forutsetning for tiltredelse i postdoktorstillingen at disputasen er godkjent.

Ved vurdering av kvalifiserte søkerne vil det bli lagt vekt på:

  • prosjektbeskrivelsens kvalitet
  • søkerens faglige og personlige forutsetninger for å gjennomføre prosjektet og bidra til hovedprosjektet
  • Erfaring med eksperimentelle metoder/statistiske analyser innen lingvistikk/pragmatikk/psykologi 
  • gode samarbeidsevner og evne til å inngå i faglige fellesskap på tvers av disipliner

Vi tilbyr

Søknaden skal inneholde

  • søknadsbrev som beskriver søkerens kvalifikasjoner og motivasjon for stillingen
  • Curriculum Vitae med karakterer listet opp (med oversikt over utdanning, ansettelser, undervisningserfaring, administrativ erfaring og andre kvalifiserende aktiviteter)
  • publikasjonsliste
  • prosjektbeskrivelse på ca. 2-3 sider, inkludert fremdriftsplan (se mal for prosjektbeskrivelse). Det forutsettes at søkeren vil kunne gjennomføre prosjektet i løpet av tilsettingsperioden.
  •  En skriveprøve (publiserte arbeider eller liknende) 

Vitnemål, attester og kopier av doktorgradsavhandling og eventuelle andre vitenskapelige arbeider vil eventuelt etterspørres senere.

Søknad med vedlegg må sendes inn via vårt elektroniske rekrutteringssystem, jobbnorge.no. Ved utdanning utenfor Skandinavia ber vi om en forklaring på karaktersystemet. Vi gjør oppmerksom på at all dokumentasjon må være på engelsk eller et skandinavisk språk, enten som original eller i oversettelse.

Det benyttes intervju i ansettelsesprosessen.

Andre opplysninger

Vi viser forskrift om ansettelsesvilkår, samt retningslinjer for ansettelse i postdoktorstillinger ved Universitetet i Oslo.

I henhold til Offentleglova § 25 2. ledd kan opplysninger om søkeren bli offentliggjort selv om søkeren har anmodet om ikke å bli oppført på søkerlisten.

Ingen kan ansettes i mer enn en postdoktorperiode ved Universitetet i Oslo. 

UiO har en overtakelsesavtale for alle tilsatte med formål å sikre rettighetene til forskningsresultater m.m.

UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn. Som IA-bedrift vil vi legge forholdene til rette for medarbeidere med nedsatt funksjonsevne.

Kontaktinformasjon

For spørsmål vedrørende stillingen: 

For spørsmål om søkerprosessen: 

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS