LEDIG STILLING VED UNIVERSITETET I AGDER

Doktorgradsstipendiat i ansvarlig digitalisering

Søknadsfrist: 15.11.2024

Universitetet i Agder har over 1500 ansatte og nesten 14 000 studenter. Det gjør oss til en av Sørlandets største arbeidsplasser.

Våre ansatte forsker, underviser og formidler kunnskap fra alle sine fagområder. Universitetet holder til på to moderne campuser i Kristiansand og Grimstad.

Om stillingen

Ved Universitetet i Agder, Fakultet for samfunnsvitenskap er det ledig inntil to stillinger som doktorgradsstipendiat i informasjonssystemer, tilknyttet Institutt for informasjonssystemer, for en periode på tre år, ev. fire år med 25 % pliktarbeid. Stillingen bør starte tidlig i 2025, tiltredelse etter avtale med fakultetet.

Ansvarlig digitalisering innebærer en undersøkelse av fordelene digital teknologi kan gi enkeltpersoner, grupper og organisasjoner, samtidig som man tar hensyn til potensielle negative konsekvenser. Institutt for informasjonssystemer inviterer søkere til å å skrive en prosjektskisse for et forskningsprosjekt som utforsker temaet ansvarlig digitalisering med fokus på fordelene og utfordringene ved generativ KI (emneområde A), menneskesentrert cybersikkerhet (emneområde B), eller designforskning for KI i klinisk diagnose (emneområde C). Det er også̊ mulig for søkere å kombinere flere enn ett av emneområdene. 

Arbeidssted er Campus Kristiansand. Institutt for informasjonssystemer tilbyr bachelor-, master- og ph.d.-grad i informasjonssystemer, mastergradsstudium i cybersikkerhet, og videreutdanning master i digitalisering. Instituttet deltar også̊ i andre programmer og kvalifikasjoner ved Universitetet i Agder. Med anslagsvis 50 forskningsaktive ansatte, er instituttet en av de største forskningsgruppene innen informasjonssystemer i Norge. 

Arbeidsoppgaver

Kandidaten vil forske på ansvarlig digitalisering innen ett eller en kombinasjon av emneområdene nevnt nedenfor:

Emneområde A: Fordeler og utfordringer med generativ kunstig intelligens

Samfunnet er vitne til en økt bruk av generativ kunstig intelligens (KI). Denne teknologien skaper innhold basert på data, algoritmer og innspill fra brukerne. Mens mye av den nåværende bruken er eksperimentell, har flere sektorer, inkludert offentlig forvaltning, finans og utdanning, entusiastisk tatt i bruk generativ KI til kjerneaktiviteter. Bruken av generativ KI reiser imidlertid spørsmål om fordelene den gir og skaper bekymringer for konsekvensene i ulike sammenhenger. Doktorgradsstipendiaten som studerer generativ KI vil forske på områder, inkludert, men ikke begrenset til: tillit og pålitelighet, ansvarlighet, åpenhet, partiskhet, forvitring av ferdigheter, personvern, underliggende etikk og verdier, og offentlig politikk og styring. Søkere kan problematisere bruken av generativ KI i en spesifikk kontekst av interesse for dem.

Emneområde B: Menneskesentrert cybersikkerhet

Cybersikkerhet har fått økt oppmerksomhet, noe som fremhever dens stadig voksende betydning i hverdagen vår. Mens avanserte teknologier og robuste sikkerhetsprosedyrer er essensielle, avhenger deres effektivitet ofte av menneskelige handlinger og bevissthet. Mennesker—enten hjemme, på arbeidsplassen eller i det offentlige rom—spiller en avgjørende rolle innenfor cybersikkerhet. De er den første forsvarslinjen mot cybertrusler, ansvarlige for å oppdage og reagere på mistenkelig aktivitet og praktisere sikker atferd på nettet. På den annen side blir mennesker av mange cybersikkerhetsfagfolk beskrevet som den 'svakeste lenken’, ettersom menneskelig feil eller forsømmelse kan føre til betydelige sikkerhetsrisikoer og eksponere systemer for brudd. Doktorgradsstipendiaten som studerer menneskesentrert cybersikkerhet, vil forske på hvordan man kan redefinere og forbedre den menneskelige rollen i cybersikkerhet. De primære interesseområdene inkluderer, men er ikke begrenset til, atferdsmessig cybersikkerhet, organisatorisk cybersikkerhetsledelse og cyberkriminalitet.

Emneområde C: Designforskning for KI i klinisk diagnose

Helsesektoren anerkjenner potensialene til kunstig intelligens (KI), men dens kliniske bruk møter hindringer knyttet til gyldighet, sikkerhet, arbeidsflytintegrasjon og regulatoriske problemer. Disse hindringene er enda større når det kommer til bildebasert diagnose og beslutningstaking, for eksempel ved benbrudd. Dette forskningsområdet har som mål å utforske hvordan samarbeid med KI kan hjelpe spesialister å diagnostisere og ta behandlingsbeslutninger for beinbrudd. Forskningen vil vurdere sosiale og tekniske aspekter for å forstå problemstillinger som for eksempel delt ansvar, klinisk erfaringsintegrasjon, arbeidsflytdesign, fortolkning og tillit til modellen, og kvaliteten på pasientbehandlingen. Doktorgradsstipendiaten vil gjennomføre designforskning og workshops sammen med interessentene fra Sørlandet Sykehus, inkludert radiologer, spesialister, pasienter og løsningsleverandører.

Nødvendige kvalifikasjoner

Søkere må̊ inneha en mastergrad i informasjonssystemer eller et annet relevant fagområde med en gjennomsnittskarakter på̊ B eller bedre og må̊ være kvalifisert for opptak til doktorgradsprogrammet i samfunnsvitenskap. Søkere som er i ferd med å fullføre sin masteroppgave er også̊ velkommen til å søke denne stillingen. Søkere må̊ beherske engelsk flytende, skriftlig og muntlig, for å komme i betraktning. 

Den ideelle kandidaten vil ha kunnskap og erfaring i ett eller flere av følgende områder: 

  • Kunstig intelligens
  • Cybersikkerhet
  • Datakriminalitet
  • E-helse
  • Etikk
  • Deltakende forskning
  • Offentlige retningslinjer og styring (public policy and governance) 
  • Sosiotekniske perspektiver

Mer informasjon om ph.d.-programmet ved Fakultet for samfunnsvitenskap er tilgjengelig her: Ph.d. - specialization in Information Systems. Kriterier for ansettelse i stilling som doktorgradsstipendiat fremgår av Forskrift om ansettelsesvilkår for stillinger som postdoktor, stipendiat, vitenskapelig assistent og spesialkandidat. 

Personlige egenskaper

  • Gode kommunikasjonsevner (både skriftlig og muntlig) 
  • Proaktiv, fleksibel og åpen for nye ideer
  • Balanse mellom resultatfokus og sosiale ferdigheter
  • Evne til å arbeide både selvstendig og i team

Motivasjon for å bidra til et godt faglig og sosialt arbeidsmiljø. 

Vi tilbyr

  • faglig utvikling i en stor, spennende og samfunnsviktig organisasjon 
  • et godt, inkluderende og mangfoldig arbeidsmiljø
  • moderne lokaliteter og et allsidig velferdstilbud
  • medlemskap i Statens pensjonskasse

Stillingen lønnes etter Statens lønnsregulativ lønnsplan 17.515, kode 1017 stipendiat, kr 532 200 bto pr år. Fra lønnen går det lovfestet innskudd til Statens pensjonskasse. 

Generell informasjon

UiA er et åpent og inkluderende universitet. Vi har tro på at mangfold beriker arbeidsplassen og gjør oss bedre. Vi oppfordrer derfor kvalifiserte kandidater til å søke uavhengig av kjønn, alder, kulturell bakgrunn, nedsatt funksjonsevne eller “hull i CV-en".

De som ansettes, har rettigheter og plikter etter de retningslinjer som til enhver tid gjelder for stillingen. Ansettelse foretas av Ansettelsesutvalget for undervisnings- og forskerstillinger ved Universitetet i Agder.

Aktuelle kandidater vil bli innkalt til intervju. Det vil også bli innhentet referanser etter nærmere avtale med søkeren. Mer om ansettelsesprosessen.

I henhold til offentlighetsloven § 25, 2.ledd kan søker be om ikke å bli oppført på den offentlige søkerlista. Universitetet kan likevel beslutte at navnet på søkeren skal offentliggjøres. Søker vil bli varslet i forkant ved eventuell offentliggjøring.

Ved meningsforskjell mellom den norske og den engelske teksten skal den engelske teksten legges til grunn.

Søknad

Søknad og nødvendige opplysninger om utdanning og erfaring (inkludert vitnemål og attester) sendes elektronisk ved å benytte lenken "Søk stillingen". 

Følgende må lastes opp elektronisk: 

  • Akademisk CV.
  • Følgebrev (maksimum 1 side / 500 ord) med din motivasjon for å søke stillingen.
  • Vitnemål med karakterer for bachelor- og mastergrad. Hvis du ikke er ferdig med ditt mastergradsstudium; legg ved karakterutskrift fra de emner du har fullført og oppgi når du forventer å ha sluttført mastergraden.
  • Masteroppgave. De som er nær ved å fullføre masteroppgaven, kan legge ved et utvidet sammendrag, sammen med en erklæring om planer for fullførelse. Dokumentasjon på fullført mastergrad må leveres før stipendiatstilling kan påbegynnes.
  • Vitenskapelig arbeid og FoU-virksomhet, inkludert arbeider som er under fagfellevurdering, samt liste over disse (inntil fem).
  • Prosjektbeskrivelse på maksimum 5.000 ord, inklusiv litteraturliste. Forslaget skal inneholde en foreløpig presentasjon av problemområdet, teoretisk forankring, metodisk tilnærming og planlagt progresjon for doktorgradsprosjektet. Prosjektforslaget skal tydelig angi hvilket tema det er knyttet til. Det er mulig for søkere å sende inn et forslag som kombinerer mer enn ett emne, i så fall må emnene sammen angis.
  • Navn og kontaktinfo til to referansepersoner.

Kvaliteten på prosjektforslaget vil telle sterkt i vurderingsprosessen. Universitetet på sin side er forpliktet til å sikre god veiledning for den/de som ansettes.

Søkeren har selv ansvar for å levere fullstendig dokumentasjon digitalt innen søknadsfristen. All dokumentasjon må foreligge på et skandinavisk språk eller engelsk 

Søknadsfrist : 15.11.2024

Kontaktinformasjon

For spørsmål om stillingen:

  • Førsteamanuensis Peter André Busch, email: peter.a.busch@uia.no (Emneområde A) 
  • Førsteamanuensis Wael Soliman, email: wael.soliman@uia.no (Emneområde B) 
  • Førsteamanuensis Sofie Wass, email: sofie.wass@uia.no (Emneområde C)

For spørsmål om søknadsprosessen:

  • Seniorrådgiver, HR Anna Færavaag, e-mail: anna.c.faravaag@uia.no

Søk stillingen

Powered by Labrador CMS