Stilling:

2 Postdoktorer innenfor kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten

Søknadsfrist 11. november 2018

Universitetet i Stavanger

Universitetet i Stavanger (UiS) har omlag 12.000 studenter og 1.700 ansatte. Vi er eneste norske medlem av European Consortium of Innovative Universities. Universitetet har store ambisjoner. Vi skal ha en innovativ og internasjonal profil og være en drivkraft i kunnskapsutviklingen og endringsprosesser i samfunnet. Sammen med våre ansatte og studenter vil vi løfte blikket, og våge å tenke stort og nytt – vi vil utfordre det velkjente og utforske det ukjente.


Det helsevitenskapelige fakultet tilbyr bachelorutdanning i sykepleie, mastergradsutdanninger i helsevitenskap, i helsesøsterfag, i rus og psykisk helsearbeid, i prehospitale tjenester og i sykepleie med spesialisering i anestesi-, intensiv- og operasjonssykepleie samt videreutdanning i kreftsykepleie. Videre tilbys forskerutdanning (PhD) i helse og medisin og forskerskolen PROFRES - Nasjonal forskerskole for profesjonsrettet og praksisnær forskning på områdene helse, velferd og utdanning. Fakultetet har følgende programområder for forskning: Profesjonelle relasjoner i velferdsyrker, Helsefremming ved kroniske plager, E-Læring, omsorgsteknologi og simulering, Livsfenomener og omsorg, og Samfunnsdeltakelse i skole og arbeidsliv. Forskningssenteret SHARE - Senter for kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten og Nettverk for helseteknologi er også hjemmehørende ved fakultetet. Det er i dag ca. 140 ansatte (inklusiv stipendiater og postdoktorer) og ca.1100 studenter tilknyttet Det helsevitenskapelige fakultet.


Avdeling for kvalitet og helseteknologi skal bidra til å gi pasienter og brukere helsetjenester av høy kvalitet. Fagprofilen innebærer stor vekt på pasientsikkerhet, helseteknologi, pasientrettigheter, samhandling og involvering av pasienter, brukere og pårørende. Avdelingen vektlegger en tverrfaglig tilnærming og involvering av studenter, pasienter, brukere og helsepersonell i alle kjerneaktiviteter. Avdelingen har ca. 60 ansatte med en samlet kompetanse som dekker alle nivåer i helsetjenestene.

Universitetet i Stavanger har ledig to fireårige åremålsstillinger som postdoktor innenfor kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten ved Det helsevitenskapelige fakultet, Avdeling for kvalitet og helseteknologi fra 1.2.2019.

De som ansettes vil være tilknyttet forskningssenteret SHARE – Senter for kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten. SHARE ble etablert i 2017 og er ett av åtte forskningssentre ved UiS. SHARE bygger på langvarig forskning innenfor kvalitet og pasientsikkerhet i helsetjenesten, og er et strategisk prioritert forskningsområde ved Det helsevitenskapelige fakultet. Samarbeidspartnere i SHARE er NTNU Gjøvik og Stiftelsen Norsk Luftambulanse. SHARE har en tverrfaglig profil med mer enn 35 forskere tilknyttet senteret.

Stillingene er eksternt finansiert med midler fra Norges Forskningsråd (NFR) og med strategiske satsningsmidler fra UiS sentralt (Toppforsk/Fellesløftet II). Formålet med stillingene er å styrke forskningen i SHARE samt gi forskere med doktorgrad innenfor det aktuelle fagområdet anledning til videre kvalifisering med sikte på faglig toppstilling.

Fagområdet for stillingene er kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten knyttet til det NFR- og UiS-finansierte TOPPFORSK-prosjektet «Resilience in Healthcare» (RiH, 2018-2023). Utfyllende prosjektbeskrivelse fås ved henvendelse til prosjektleder Karina Aase (karina.aase@uis.no) eller prosjektkoordinator Veslemøy Guise (veslemoy.guise@uis.no). RiH-prosjektet har som mål å utvikle internasjonalt anerkjent forskning innen resiliens der håndtering av variasjon (forutse, overvåke, respondere, lære) i alle deler av helsetjenesten fra pasient til klinisk praksis til regulering og tilsyn utgjør kjernen i forskningen. De to post doktorene vil knyttes til følgende områder i RiH-prosjektet:

  • Samskapt læring («Collaborative learning»)

RiH-prosjektet skal designe, implementere og evaluere kontekst-spesifikke og praksisnære læringsintervensjoner (f.eks utdanningsmoduler, treningsprogram, simulering, tverrfaglige møteplattformer, webinars, e-dialog fora). Som bakgrunn for læringsintervensjonene skal det lages oversikter over kunnskapsstatus innen feltet «Collaborative learning». Målsetningen med aktivitetene er translasjon av resiliensforskning til praksisfeltet gjennom involvering av interessegrupper i en rekke samarbeidsaktiviteter på tvers av kliniske felt og helsenivåer. Utviklingen av resiliens-laboratorier og innovative læringsressurser er viktige elementer i dette forskningsområdet som innebærer tett samarbeid med teknologi- og e-læringsutviklere. Post doktoren vil lede dette arbeidet med støtte fra en egen ressursgruppe og jobbe tett opp mot pågående PhD-prosjekter i forskningssenteret.

  • Involvering av pasienter og interessegrupper («Patient and stakeholder involvement»)

RiH-prosjektet skal integrere pasienter, pårørende, innbyggere og andre interessegrupper (f.eks pasientorganisasjoner, fagorganisasjoner, kommuner, myndighetsorganer, politiske grupper) som partnere i utviklingen av teoretiske, metodiske og praktiske aktiviteter innen resiliensforskning. Som bakgrunn for arbeidet skal det lages oversikter over kunnskapsstatus og læringsressurser innen feltet «Patient and stakeholder involvement». Medforskere, paneler, rundebordskonferanser og ‘co-design’ er viktige elementer i dette forskningsområdet som blant annet innebærer evaluering av involveringsmetodene på forskningsinnhold og prosjektresultater. Post doktoren vil lede dette arbeidet med støtte fra en egen ressursgruppe og jobbe tett opp mot pågående PhD-prosjekter i forskningssenteret.

  • Teori og indikatorer («Theoretical framework and indicators»)

RiH-prosjektet skal utvikle teoretiske rammeverk for resiliens i helsetjenesten basert på systematisk teoretisk og empirisk kunnskap. Kunnskapsoversikter og meta-analyser vil være vesentlig i arbeidet med utvikling og validering av teori som bygger på psykologisk teori (mikronivå), organisasjonsteori (mesonivå) og samfunnsteori (makronivå). Det teoretiske rammeverket vil valideres og videreutvikles ved analytisk syntese av empiriske studier i akutte og ikke-akutte sykdomsforløp. Utvikling av indikatorer for resiliens på mikro-, meso- og makronivåer er viktige elementer i dette forskningsområdet. Begge post doktorene vil bidra i dette arbeidet ved å inngå i en egen ressursgruppe og jobbe tett opp mot pågående PhD-prosjekter i forskningssenteret.

Det er behov for variasjon i faglige og metodiske tilnærminger til de prioriterte forskningsområdene. Erfaring med kunnskapsoversikter og systematisk litteratur review anses som en fordel, samt bred metodisk erfaring. Søkere bes utarbeide en 3-5 siders skisse som posisjonerer søkeren i forhold til resiliens og ett eller flere av de tre prioriterte områdene, samt redegjør for mulige problemstillinger, forskningsspørsmål og publikasjoner i tilknytning til prosjektbeskrivelsen av RiH-prosjektet. Skissen bør skrives på engelsk og anses som et obligatorisk vedlegg. Søknader uten skisse vil ikke vurderes.

Søkere må ha en sterk faglig bakgrunn med doktorgrad innen et relevant område for kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten innenfor helsefaglig eller samfunnsvitenskapelig retning, fortrinnsvis av nyere dato. Søkere som ikke har innlevert sin doktorgradsavhandling vil ikke bli vurdert til stillingene.

Ved vurdering vil det bli lagt vekt på søkernes potensiale for forskning innenfor fagfeltet og personlige forutsetninger for å gjennomføre kvalifisering til professorkompetanse. Posisjoneringsskisser vil bli vurdert i forhold til relevans, kvalitet og integrasjon av RiH-prosjektets områder. I tillegg til vurdering av innsendt materiale vil aktuelle kandidater bli kalt inn til intervju. Samarbeidsegenskaper i et tverrfaglig fagmiljø vil vektlegges. Den som ansettes må kunne arbeide selvstendig og i et fellesskap, være nytenkende og kreativ. Postdoktor kandidatene må ha gode ferdigheter i engelsk og norsk både skriftlig og muntlig.

Arbeidssted er Universitetet i Stavanger, bortsett fra et eventuelt utenlandsopphold i et anerkjent relevant forskningsmiljø. Det forventes tilstedeværelse i fagmiljøet i SHARE av de som ansettes i stillingene. Det helsevitenskapelige fakultet og SHARE har få menn innenfor fagområdene helse, kvalitet og sikkerhet og oppfordrer derfor spesielt menn til å søke.

Stillingene anses som viktige rekrutteringsstillinger til vitenskapelig stilling ved universiteter og høgskoler. Post doktorene lønnes etter Statens lønnsregulativ, l.pl 17.510, kode 1352, kr 520.000 - 650.000 bto pr år. I særskilte tilfeller kan høyere avlønning vurderes. Stillingene gir automatisk medlemskap i Statens pensjonskasse som sikrer gode pensjonsrettigheter. Medlemmer kan søke boliglån til gunstige vilkår.

Nærmere opplysninger om stillingene fås ved henvendelse til:

Opplysninger om ansettelsesprosessen fås ved henvendelse til Helene Engelsgjerd Figved (helene.e.figved@uis.no, 5183 1558).

Søknad registreres i et elektronisk skjema på jobbnorge.no. Relevant utdanning og erfaring skal registreres i skjemaet. Posisjoneringsskisse, vitnemål, attester, publikasjonsliste, inntil 15 publikasjoner og ev annen dokumentasjon som du ønsker det skal tas hensyn til, lastes opp som vedlegg til søknaden i separate filer. Dokumentasjonen må foreligge på et skandinavisk språk eller engelsk. Hvis vedleggene overskrider 30 MB til sammen må de komprimeres før opplasting.

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS