Stilling:

Stipendiat i naturfagdidaktikk tilknyttet forskningsprosjektet ROSES

Søknadsfrist 4. november 2018

Universitetet i Sørøst-Norge

Universitetet i Sørøst-Norge har om lag 18 000 studenter og ca. 1500 ansatte. Universitetet er organisert i fire fakulteter, og har undervisnings- og FoU-virksomhet på åtte campus. Universitetets hovedprofil er å tilby profesjonsrettete, arbeidslivsorienterte og samfunnsrelevante utdanninger, samt anvendt forsknings- og utviklingsarbeid.

Ved Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap er det ledig midlertidig 100 % stilling som stipendiat innenfor naturfagdidaktikk tilknyttet forskningsprosjektet ROSES.

Stillingen er knyttet til fakultetets doktorgradsprogram PEDRES (Pedagogiske ressurser og læreprosesser i barnehage og skole):

https://www.usn.no/forskning/doktorgradsutdanning/pedagogiske-ressurser-og-lareprosesser/

Fakultetet tilbyr en rekke lærerutdanningsprogram på bachelor- og masternivå, og forskningen ved fakultetet er praksisnær og profesjonsrettet.

Stillingen er knyttet til Institutt for matematikk og naturfag, og nærmeste overordnede er instituttnestleder. Hovedarbeidssted er p.t. studiested Vestfold.

Kvalifikasjoner

Søkere til stipendiatstillingen må ha relevant mastergrad eller tilsvarende høyere utdanning innen naturfagdidaktikk, en naturvitenskapelig fagdisiplin eller et skolerelevant fag. Søkere må ha undervisningskompetanse (60 studiepoeng) i minst i ett av følgende fag: fysikk (inkludert astrofysikk), kjemi og biologi.

Mastergraden må være oppnådd innen søknadsfristens utløp, og minimumskravet er normalt at karakter på masterdelen av studiet tilsvarer B eller bedre.

Undervisnings- og formidlingserfaring teller positivt.

Stipendiatens arbeid vil medføre en god del bruk av kvantitative metoder, men også kvalitative metoder. Erfaring med kvantitative metoder teller derfor særlig positivt.

Det forutsettes at den som får stillingen søker og innvilges opptak ved universitetets doktorgradsstudium PEDRES:

https://www.usn.no/forskning/doktorgradsutdanning/pedagogiske-ressurser-og-lareprosesser/

Søkernes kvalifikasjoner for opptak vurderes parallelt med tilsettingsprosessen.

Den som tilsettes må ha evne til selvstendig arbeid, men også dele kunnskaper og erfaringer, og delta i samarbeid. Søkere må kunne arbeide strukturert og målrettet, samt ha analytiske evner. Personlig egnethet for stillingen vil bli tillagt stor vekt.

Om stillingen

Institutt for matematikk og naturfag har et godt fagmiljø som er under videre oppbygging, spesielt med tanke på å styrke forskningskompetansen i matematikk- og naturfagdidaktikk. Stipendiatstillingen har som hovedmål å lede fram til en ph.d.-grad. Som del av dette forventes stipendiaten å bidra til kunnskapsutvikling innen fagfeltet naturfagdidaktikk ved universitetet og i fagmiljøet nasjonalt og internasjonalt.

Stipendiaten vil være knyttet til et internasjonalt forskningsprosjekt (ROSES; https://www.miun.se/en/rose/), som i tillegg til USN omfatter forskere fra omtrent 30 land. ROSES bygger på det tidligere ROSE-prosjektet som ble gjennomført mellom 2002 til ca 2009. Her ble det innsamlet data som bl. a. kartla elevers holdninger til naturvitenskap, teknologi, miljøutfordringer, forskning og forskere. For nærmere opplysninger om gjennomføring og resultater fra ROSE se: https://roseproject.no/norsk/index.html .

I ROSES vil en gjennomføre en ny spørreundersøkelse blant elever i alle deltakerlandene, som i hovedsak bygger på den forrige. Den nye studien vil dermed avdekke hva som ligger fast og hva som er endret i elevenes holdninger. Et bekymringsfullt funn i ROSE var at norske elever viste liten interesse for mange naturfaglige temaer som tradisjonelt blir vektlagt i skolens lærebøker og undervisning. Studien pekte dermed på et behov for nytenkning om fagets pedagogikk og innhold.

Som del av analysen av dataene fra spørreundersøkelsen vil en i den norske delstudien blant annet ønske å identifisere skoler/klasser hvor elevenes holdninger skiller seg positivt ut. I forlengelsen av dette skal stipendiaten gjennomføre utdypende studier som kan identifisere faktorer som bidrar til interesse og positive holdninger til naturfag. Det forventes at søkeren har god kjennskap om ROSE/ROSES, jfr krav om at en engelskspråkelig akademisk tekst om ROSE/ROSES skal legges ved søknaden. Ved Institutt for matematikk og naturfag er det etablert en prosjektgruppe for ROSES som vil samarbeide tett med stipendiaten.

For foreløpig beskrivelse av ROSES-prosjektet og utfyllende opplysninger om stillingen kan prosjektkoordinator Harald Bjar (Harald.Bjar@usn.no) eller leder for prosjektgruppa Elin Leirvoll Aschim (Elin.Aschim@usn.no) ved Institutt for matematikk og naturfag, kontaktes.

Tilsetting skjer for en periode på fire år med 25 % undervisningsplikt. Da undervisningen foregår på norsk, stilles det krav om at søkeren kan kommunisere godt på et skandinavisk språk, både muntlig og skriftlig. Det stilles samme krav til engelskferdigheter.

Vi tilbyr

  • Faglig miljø i utvikling og gode muligheter for kompetanse- og karriereutvikling
  • Godt sosialt miljø
  • God pensjonsordning i Statens pensjonskasse
  • Mulighet for trening i arbeidstiden

Lønn

Stipendiat (stillingskode 1017): NOK 449 400 i året. Videre opprykk skjer etter tjenesteansiennitet i stillingen. I særskilte tilfeller kan det blir aktuelt å tilsette i stillingskode 1378. Fra lønna går lovfestet innskudd til Statens pensjonskasse.

Andre opplysninger

Tilsettingsorgan er tilsettingsutvalget for stipendiater ved Universitetet i Sørøst-Norge. Det vil bli gjennomført sakkyndig vurdering av søkerne, og aktuelle søkere vil deretter bli innkalt til intervju og må i den sammenhengen regne med å ha en prøveforelesning. Tilsettingen skjer på grunnlag av en samlet vurdering av søkerens faglige bakgrunn, innsikt i forskningsfeltet og motivasjon for å arbeide med forskning på naturfagdidaktiske problemstillinger.

Den som tilsettes, må rette seg etter de lover, forskrifter og avtaler som til enhver tid gjelder for stillingen.

Den statlige arbeidsstyrken skal i størst mulig grad gjenspeile mangfoldet i befolkningen. Det er derfor et personalpolitisk mål å oppnå en balansert alders- og kjønnssammensetning og rekruttere personer med minoritetsbakgrunn. Personer med minoritetsbakgrunn oppfordres til å søke stillingen.

I henhold til offentlighetslovens § 25 2. ledd kan opplysninger om søkeren bli offentliggjort selv om søkeren har anmodet om ikke å bli oppført på søkerlisten. Søkere vil bli varslet dersom slik anmodning ikke tas til følge.

Slik søker du

Universitetet i Sørøst-Norge benytter elektronisk søknadsbehandling. Vi ber søkere om å registrere sin søknad og CV elektronisk ved å klikke på lenken til høyre ”Søk stillingen”. Følgende dokumenter skal legges ved den elektroniske søknaden:

  1. attesterte vitnemål og attester fra høgskole/universitet
  2. hovedfags-/masteroppgaven
  3. engelskspråkelig akademisk tekst på maksimalt 2-4 sider om ROSE/ROSES og hvilke refleksjoner søkeren gjør seg rundt analyser og utfyllende studier i den norske ROSES-studien. Denne teksten vil kunne danne grunnlag for prøveforelesningen.
  4. eventuelle vitenskapelige publikasjoner og liste over disse
  5. kontaktinformasjon til tre referanser

Vi gjør oppmerksom på at alle dokumenter må være på et skandinavisk språk eller på engelsk. Eventuelle oversettelser må være attesterte.Det er søkers eget ansvar å sørge for at etterspurt dokumentasjon har blitt lastet opp med søknaden!

Søk stillingen

Powered by Labrador CMS