Stilling:

Doktorgradsstipendiat i russisk kulturvitenskap, “Russisk tilstedeværelse i Norge”

Søknadsfrist 10. oktober 2018

Ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT) er det 1. januar 2019 ledig stilling som stipendiat for å ta graden philosophiae doctor (ph.d.). Stillingen er tilknyttet Institutt for språk og kultur og forskningsgruppen Russian Space: Concepts, Practices, Representations (RSCPR). Arbeidssted er UiT Tromsø.

Tilsettingen gjelder for 3 år. Det er ikke undervisningsplikt tilknyttet stillingen.

En stipendiatstilling har fullført forskerutdanning fram til doktorgrad som mål. Opptak til doktorgradsprogram er en forutsetning for tilsetting, og studieperioden starter ved tiltredelse i stillingen. Stipendiaten deltar i fakultetets forskerutdanning, og doktorgradsprosjektet gjennomføres i løpet av tilsettingsperioden.

Den som tilsettes må oppfylle kravet for opptak på fakultetets ph.d.-program, jf. § 6 i ph.d.-forskriften ved UiT. For opptak kreves MA-grad med karaktersnitt på minimum B eller tilsvarende. I tillegg må det dokumenteres engelsk-kunnskaper som tilfredsstiller kravet i norsk generell studiekompetanse, se nettsider om ph.d.-forskriften ved UiT.

Mer informasjon om studiet finner du på denne siden: uit.no/hsl/phd

Nærmere opplysninger om stillingen fås ved henvendelse til:

  • Andrei Rogatchevski, Professor i russisk litteratur og kultur, tel: +47 77 64 42 32, mob. +47 979 68 937, e-post: andrei.rogatchevski@uit.no og
  • Instituttleder Eystein Dahl, +47 77 64 42 90, e-post: eystein.dahl@uit.no

Stillingens tilhørighet

Stillingen er tilknyttet Institutt for språk og kultur (ISK). ISK har 75 fast ansatte, 10 professor II og omlag 30 stipendiater. I tillegg kommer rundt 35 midlertidige tilsatte i forsknings- og undervisningsstillinger. Instituttets kjernevirksomhet er forskning, utdanning og formidling innen språkvitenskap, litteraturvitenskap, kunsthistorie, samt medie- og dokumentasjonsvitenskap.

Instituttet har en svært aktiv forskningsprofil med stor tematisk bredde og huser et av verdens fremste språkvitenskapelige miljø, med forskergrupper innen kognitiv lingvistikk (CLEAR), samisk språkteknologi (Giellatekno og Divvun), sosiolingvistikk (LAIDUA), språktilegnelse (LAVA) og teoretisk lingvistikk (CASTL-FISH). Instituttets miljøer innen litteraturvitenskap, kunsthistorie og medie- og dokumentasjonsvitenskap hevder seg sterkt nasjonalt og er blant annet organisert i forskergruppene Health, Art and Society (HAS), Russian Space, WARGAME og ALMPUB.

ISK tilbyr undervisning i allmenn språkvitenskap, litteraturvitenskap, kunsthistorie, medie- og dokumentasjonsvitenskap, engelsk, kvensk og finsk, nordisk, russisk, samisk, spansk og tysk, som årsstudium, bachelor- eller mastergradsstudium. Det gis også doktorgradsutdannelse i kultur/litteraturvitenskap, kunsthistorie, medie- og dokumentasjonsvitenskap og språkvitenskap.

Se denne lenken for mer informasjon om forskningsgruppen Russian Space: Concepts, Practices, Representations.

Stillingens forskningsområde/forskningsprosjekt

Prosjektet skal undersøke og analysere aspekter og problemstillinger ved norsk-russiske kulturelle relasjoner som ikke allerede er dekket av eksisterende forskning, herunder i tobindsverket “Norge og Russland 1814-2014”, red. Jens Petter Nielsen og Sven Holtsmark (Pax Forlag 2015; første bind utgitt i Russland i 2017 av Ves’ mir som “Sblizhenie: Rossiia i Norvegiia v 1814-1917 godakh”). En eller flere av følgende aspekter ved russisk tilstedeværelse i Norge kan inngå: 1) Russiske bosetninger på Svalbard; 2) Russiske emigranter i Norge etter 1917; 3) Russiske felleskap i Norge etter 1991; 4) Norge i russisk fiksjon, poesi, memoarer og film (primært basert på øyenvitneskildringer der slike finnes). Forskningsarbeidets metodologiske hovedoppgave i dette prosjektet forutsettes å være å framskaffe og dokumentere nye fakta og samtidig demonstrere hvordan disse tematiseres i russiske oppfatninger, myter og forestillinger. Kandidater med en viss erfaring fra arkivbasert forskning, analyse av pressemateriale, litteratur- og filmanalyse eller innsamling av muntlig historisk kildemateriale vil bli gitt prioritet.

Det oppfordres til et 6-12 måneders opphold ved et utenlandsk universitet i løpet av stipendiatperioden.

Kvalifikasjonskrav

For å bli tilsatt i stillingen kreves mastergrad i et humanistisk eller samfunnsvitenskapelig fag med dokumenterte kvalifikasjoner i russisk språk tilsvarende 100 studiepoeng, samt relevante kurs innen feltet russisk litteratur, kultur, historie og/eller politikk. Søkeren må framlegge en prosjektbeskrivelse på maksimalt 10 sider hvor det kort redegjøres for problemstilling, teori og metode knyttet til ph.d-prosjektet. For ytterligere informasjon om prosjekt og prosjektbeskrivelse, kontakt professor Andrei Rogatchevski. For mer informasjon om ph.d. utdanningen ved HSL-fakultetet, se denne siden: Utfyllende regler HSL

Personlig egnethet vil bli tillagt vekt.

Arbeidsbetingelser

3-årig stilling: Ph.d.-studiet er normert til tre år, og normal tilsettingsperiode er tre år. Kortere tilsettingsperiode kan gis dersom stipendiaten alt har gjennomført deler av sitt forskerutdanningsprogram, eller når tilsettingen bygger på tidligere tilsetting i utdanningsstilling (stipendiat, vitenskapelig assistent og liknende), slik at total tid til forskerutdanning blir tre år.

Stilling som stipendiat lønnes etter statens regulativ kode 1017. Det trekkes 2 % pliktig innskudd til Statens pensjonskasse.

Søknad sendes elektronisk på søknadsskjema som ligger på www.jobbnorge.no.

Søknad via e-post kan ikke godkjennes.

Følgende skal vedlegges den elektroniske søknaden:

  • søknadsbrev
  • prosjektbeskrivelse (mal for prosjektbeskrivelse finner du her: prosjektbeskrivelse)
  • CV (fullstendig oversikt over utdanning, praksis og faglig arbeid)
  • vitnemål og karakterutskrift fra bachelorgrad eller tilsvarende
  • vitnemål og karakterutskrift fra mastergrad eller tilsvarende
  • diploma supplement for avlagte grader
  • dokumentasjon for engelskkunnskaper
  • attester
  • navn og kontaktinformasjon på 2-3 referanser (navn, tilknytting til søker, e-postadresse og telefonnummer)
  • liste over arbeider søker ønsker det skal bli tatt hensyn til ved bedømmelsen og beskrivelse av disse (se nedenfor)
  1. forfatter(e), arbeidets tittel
  2. for artikler: tidsskriftets navn og volum, artikkelens første og siste sidetall, årstall
  3. for bøker eller andre selvstendige publikasjoner: forlag, trykkested, år og sidetall
  • mastergradsoppgave
  • andre arbeider (publiserte eller upubliserte) som søkeren ønsker det skal bli tatt hensyn til ved bedømmelsen.

All dokumentasjon som skal vurderes må være sertifisert og oversatt til engelsk eller et skandinavisk språk.

Opplysninger og materiale som det skal tas hensyn til i bedømmelsen må vedlegges den elektroniske søknaden innen fastsatt frist.

Generelt

Tilsettingen skjer i henhold til regler og vilkår som til enhver tid gjelder for offentlige tjenestemenn, og retningslinjer ved UiT. På våre nettsider finner du mer informasjon til søkere på stillinger ved UiT.

Ved UiT legger vi vekt på mangfold, og oppfordrer derfor kvalifiserte søkere til å søke uten hensyn til alder, kjønn, funksjonsevne og nasjonal eller etnisk bakgrunn. UiT er IA-virksomhet, og legger derfor vekt på å tilrettelegge arbeidsforholdene for tilsatte med redusert funksjonsevne. Forespørsler om hvordan arbeidsmiljøet er tilrettelagt, helsetjeneste, muligheter for fleksitid, deltid o.l. kan rettes til kontaktperson.

Personopplysninger som oppgis behandles i henhold til lov om behandling av personopplysninger. Søkere kan be om ikke å bli oppført på den offentlige søkerlista, men universitetet kan likevel beslutte at navnet på søkeren skal offentliggjøres. Søkeren vil da bli varslet i forkant av offentliggjøring.

Velkommen som søker!

Dersom det forefinnes uoverensstemmelser mellom engelsk og norsk utlysningstekst, skal den norske utlysningsteksten gis presedens.

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS