Stilling:

Postdoktor – bestandsanalyse av blåkveite

Søknadsfrist: 25. juli 2018

Om stillingen

Ved Havforskningsinstituttet har vi behov for en forsker/biolog til et prosjekt for å undersøke bestandsforholdene til blåkveite i Nordøst-Atlanteren. Stillingen er treårig og plassert i forskningsgruppen Dyphavsarter og bruskfisk. Arbeidssted er Havforskningsinstituttets avdeling i Tromsø.

Blåkveite er en betydelig kommersiell ressurs både i grønlandske, islandske, færøyske og norske farvann, og bedre kunnskap om bestandstilhørighet kan få stor betydning for fiskeriforvaltningen og fiskerinæringen. I dag opereres det med to bestander av blåkveite i NØ-Atlanteren, den Nordøst-arktiske bestanden i Barentshavet og østlige Norskehavet, og den Vest-nordiske bestanden ved Øst-Grønland, Island og Færøyene. Nyere forskning tyder på at denne inndelingen ikke er i overenstemmelse med den biologiske bestandsutbredelsen. Havforskningsinstituttet gjennomførte i 2006-2008 omfattende merking av ung blåkveite i et kjent oppvekstområde ved Svalbard. Ti år senere var 75 % av gjenfangstene registrert i utbredelsesområdet til den Vest-Nordiske bestanden. En begrenset genetisk undersøkelse (SNP) konluderte med en mulig genetisk barriere i Danskestredet.

Det er utviklet en overordnet prosjektplan med fire arbeidspakker: 1 - Genetiske undersøkelser (flere lokaliteter); 2 - Analyse av merke-gjenfangst-data (både tradisjonelle merker og datalagringsmerker); 3 - Sammenlignende analyse av fiskeri- og toktdata fra ulike områder (samvariasjon i årsklassestyrke etc.), samt modellering av ulike bestandsinndelinger, f.eks. ved bruk av verktøyet GADGET, som idag brukes til bestandsanalyse av begge bestandene; 4 - Analyse av øresteiner som ferdsskrivere (Sporstoff og form). Det skal legges opp til publisering av resultater fra alle arbeidspakkene i internasjonale og fagfellevurderte vitenskapelige tidsskrift.

Det er etablert samarbeid med det islandske havforskningsinstituttet i forbindelse med prosjektet, og vi har også godt samarbeid om forskning på blåkveite med instituttene i Færøyene og Grønland.

Den som tilsettes skal bidra aktivt i alle fire arbeidspakkene og ha ledelsen i minst to av dem. Sammen med andre forskere på instituttet vil vedkommende gjøre en innledende analyse av potensialet for hver metodikk til å gi svar på det overordnede spørsmålet om bestandsinndeling av blåkveite i Nordøst-Atlanteren. Vektleggingen av de enkelte arbeidspakkene vil justeres etter denne innledende analysen og vil også kunne være noe avhengig av bakgrunnen til den som ansettes.

Kvalifikasjoner

Til stillingen ønsker vi en person med doktorgrad innen et relevant felt, fortrinnsvis innen fiskeribiologi eller tilsvarende, og med solid dokumentert kompetanse i dataanalyse og modellering. Det kreves en god og relevant publikasjonshistorie, som minst omfatter doktorgradsarbeidet. Vedkommende bør ha inngående kunnskaper om metodene innen minst én av arbeidspakkene, og må raskt kunne tilegne seg både teoretisk og praktisk kunnskap på de ulike andre relevante områdene.

Gode kunnskaper i programmeringsspråket R, samt gode norsk- og engelskkunnskaper, er sterkt ønskelig. Personlige egenskaper som god kommunikasjons- og samarbeidsevne, evne til å arbeide selvstendig, effektivt og målrettet, samt evne til å generere, gjennomføre og rapportere prosjektaktiviteter, vektlegges også. Felt-/toktarbeid og annen reisevirksomhet knyttet til stillingen må påregnes.

Vi tilbyr:

  • Et godt og kreativt arbeidsmiljø.
  • Arbeid i et nasjonalt institutt med mye internasjonal kontakt.
  • Fleksibel arbeidstid, gode pensjonsordninger og velferdstilbud.

Stilling som 1352 postdoktor lønnes etter statens lønnsregulativ. Fra bruttolønnen trekkes et 2 % innskudd til Statens pensjonskasse.

Ytterligere informasjon

Ønsker du tilsendt den overordnede prosjektplanen, eller har du andre spørsmål, så ta kontakt med forskningsgruppeleder Ole Thomas Albert, oleta@hi.no, tlf. 9962 6002, eller se vår web-side www.hi.no.

Havforskningsinstituttet er en IA-virksomhet som er opptatt av mangfold og oppfordrer alle kvalifiserte kandidater til å søke stillingen. Vi gjør oppmerksom på at opplysninger om søkere kan bli offentliggjort selv om søker har bedt om å være unntatt søkerlisten. Søker vil bli orientert om dette på forhånd.

Søknad sendes elektronisk via link på denne siden med CV, relevante attester og vitnemål.

Søk på stillingen

Søknadsfrist: 25.07.2018

Web: www.hi.no

Kontakt: Ole Thomas Albert (Forskningsgruppeleder)

Telefon: 9962 6002

E-post: oleta@hi.no

Powered by Labrador CMS