Ledig stilling ved UiT Norges arktiske universitet

Stipendiater i samfunnsvitenskap

Søknadsfrist 15.04.2019

UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet som bidrar til en kunnskapsbasert utvikling regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi skal utnytte vår sentrale beliggenhet i nordområdene, vår faglige bredde og kvalitet og våre tverrfaglige fortrinn til å møte fremtidens utfordringer.


Troverdighet, akademisk frihet, nærhet, kreativitet og engasjement skal prege forholdet mellom ansatte, mellom ansatte og studenter og mellom UiT og samarbeidspartnere.

Vil du forske på det grønne skiftet?

Om stillingene

Institutt for samfunnsvitenskap (ISV) utlyser tre stipendiatstillinger i samfunnsvitenskap. Stillingene vil også være tilknyttet det nye tverrfaglige senteret for fornybar energi og CO2-håndtering, Arctic Centre for Sustainable Energy (ARC).

I et tverrfaglig miljø kan du forske på det grønne skiftet fra et samfunnsvitenskapelig perspektiv. To av stipendiatstillingene utlyses innenfor ARC-senterets arbeidsområde, mens den tredje stillingen er spesielt tilknyttet forskningsprosjektet RENEW (Transformation to a Renewable & Smart Rural Power System Community) som forsker fram energiløsninger på Nord-Senja. Det er mulig å søke på både stillingen i RENEW-prosjektet og en åpen stipendiat-stilling i ARC i samtidig.

En stipendiatstilling har som mål å fullføre forskerutdanning fram til doktorgrad. Opptak til doktorgrads-program er en forutsetning for tilsetting, og studieperioden starter ved tiltredelse i stillingen. Stipendiaten deltar i fakultetets forskerutdanning, og doktorgradsprosjektet gjennomføres i løpet av tilsettingsperioden.

Det oppfordres til et 6-12 måneders opphold ved et utenlandsk universitet i løpet av stipendiatperioden.

Tilsettingen gjelder for 4 år.

Organisatorisk tilhørighet

Stillingene er plassert ved Institutt for samfunnsvitenskap (ISV) og tilknyttet Arctic Centre for Sustainable Energy (ARC). ISV har om lag 65 årsverk i vitenskapelige stillinger og 6 administrative stillinger. Forskningsvirksomheten ved instituttet er tematisk allsidig og fordelt på grunnforskning, anvendt forskning og utviklingsarbeid. Instituttet tilbyr studieprogram for bachelor-, master- og ph.d.-grad. I tillegg har instituttet flere tverrfaglige studietilbud og et omfangsrikt etter- og videreutdanningstilbud.

ARC er nylig etablert og er et tverrfaglig senter på UiT som skal jobbe med utfordringer og løsninger ved omstilling til fornybar energi og CO2-håndtering i Arktis. Det nyopprettede senteret har som ambisjon å bli ledende innen fornybar energi og CO2-håndtering. I løpet av 2019 vil senteret ha rundt 20 ansatte, fordelt på professorer, førsteamanuensiser, stipendiater og postdoktorer.

De tre som tilsettes vil ved ISV være plassert i faggruppen for samfunnsplanlegging og kulturforståelse, og faggruppen for statsvitenskap. Kandidater fra ulike samfunnsvitenskapelige disipliner er velkomne til å søke. Det vil bli lagt opp til flerfaglige prosjekter og møtepunkter, som felles ph.d.-kurs og ARC-seminarer.

Stipendiatene skal ha arbeidsplass ved campus Tromsø.

Faglig innretning stipendiastillinger ARC

Søkere til stipendiatstillingene tilknyttet ARC skal levere en kort prosjektskisse (ca 5 sider) for eget prosjekt innen ARC sitt arbeidsområde. Stipendiatene står her fritt til å definere sitt samfunnsvitenskapelige prosjekt innenfor rammene av ARCs tematiske satsingsområde. I Arktis pågår en rekke planleggings- og transformasjonsprosesser. Samfunn omstilles i møter med ny næringsvirksomhet, en globalisert økonomi, klimaendringer og miljøproblemer og ARC ønsker å bidra til forskning på problemer, utfordringer og løsninger på disse. Med den økte oppmerksomheten om konsekvensene av klimaendringer i Arktis, åpnes også rommet for forskning og politikk som kan bidra til utslippsreduserende tiltak og klimatilpasning på en rekke områder. Dette gjelder for eksempel forholdet mellom fornybar og fossil energiproduksjon, økt turisme og mineralutvinning. Langs kysten er oppmerksomheten også rettet mot hva som skal utgjøre den «blå økonomien» og regjeringens «havrom». Nye konfliktlinjer, muligheter og endringsprosesser øker behovet for forskning som gir et bredere kunnskapsgrunnlag for politikkutforming, planlegging og omstilling til bærekraftige samfunn lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Eksempler på relevante spørsmål/problemstillinger for et stipendiatprosjekt: Hvordan kan planlegging og innovasjon styrke bærekraftig stedsutvikling lokalt og regionalt? Hvordan stiller det seg når disse baseres på «grønne næringer» eller «blå vekst»? Hvilken rolle kan Arktiske samfunn ha i den grønne omstillingen? Hvilke forutsetninger må ligge til grunn for å skape en livskraftig energifremtid? Hvordan henger slike forutsetninger sammen med teknologiutvikling, økonomi og politikk på tvers av ulike skalaer/nivå? Og hvordan kan karbonlagring og gjenbruk (carbon capture and usage) bidra til bærakraftig utvikling? Vi ønsker altså prosjektskisser som tar opp problemstillinger knyttet til bærekraftig utvikling og det grønne skiftet i nord. Prosjektene kan gjerne ha et komparativt perspektiv.

Søkeren må ha muntlig og skriftlig framstillingsevne på engelsk eller et skandinavisk språk.

Faglig innretning stipendiat tilknyttet RENEW-prosjektet

Dette prosjektet undersøker forutsetninger for å skape nye energiløsninger i små kystsamfunn med stort utviklingspotensial (ta kontakt for prosjektbeskrivelsen). Søkeren må for denne stillingen levere et motivasjonsnotat på 2-3 sider. Dette notatet skal hovedsakelig inneholde faglige og metodiske refleksjoner.

Stipendiaten som knyttes til dette prosjektet vil ta utgangspunkt i de to kystsamfunnene Senjahopen og Husøya på Nord-Senja. Her vil det foregå store omstillingsprosesser til nye energiløsninger. RENEW bidrar til Troms Kraft Nett AS sitt hovedprosjekt som har som mål å realisere smart infrastruktur i de to samfunnene og aktuelle forskningstema er forholdet mellom energisikkerhet og lokal produksjon av fornybar energi og politikkutforming, og sammenhengen mellom kunnskap, deltakelse og handling i klima- og energispørsmål. Stipendiaten vil være en del av en tverrfaglig gruppe med flere stipendiater og forskere, samt partnere fra offentlige og private virksomheter.

Som en del av feltarbeid vil stipendiaten bidra til å utforme kunnskapsdialoger som skal sikre deltagelse og forankring i de to kystsamfunnene, og oppfordres til å undersøke om/hvordan kunnskap om energi bidrar til omstilling i lokalsamfunn. Det kan blant annet innebære å undersøke motivasjon for deltagelse, interesse for implementering av ny teknologi, og verdimessige vurderinger på individ- og samfunnsnivå. Fra et samfunnsvitenskapelig perspektiv er det slik relevant å se på hvilke muligheter og barrierer lokalsamfunn ser på kort og lang sikt, som igjen kan gi innsikt og bidra til planlegging, implementering og for medvirkning.

RENEW har som mål å realisere smart infrastruktur i de to samfunnene og aktuelle forskningstema er forholdet mellom energisikkerhet og lokal produksjon av fornybar energi og politikkutforming, og sammenhengen mellom kunnskap og handling i klima- og energispørsmål. Stipendiaten vil være en del av en tverrfaglig gruppe med flere stipendiater og forskere, samt partnere fra offentlige og private virksomheter.

For denne stipendiatstillingen må søkeren ha muntlig og skriftlig framstillingsevne i et skandinavisk språk.

Arbeidsbetingelser

Normal tilsettingsperiode er fire år. Ph.d.-studiet er normert til tre år. Det fjerde året, fordelt med 25 % pr år, skal brukes til undervisning eller andre arbeidsoppgaver for universitetet, jf. Retningslinjer for stipendiaters arbeidsoppgaver.

Kortere tilsettingsperiode kan gis dersom stipendiaten alt har gjennomført deler av sitt forskerutdanningsprogram, eller når ansettelsen bygger på tidligere tilsetting i utdanningsstilling (stipendiat, vitenskapelig assistent og liknende), slik at total tid til forskerutdanning blir tre år.

Stilling som stipendiat lønnes etter statens regulativ kode 1017. Det trekkes 2 % pliktig innskudd til Statens pensjonskasse.

Kvalifikasjonskrav

De som tilsettes må oppfylle kravet for opptak på fakultetets ph.d.-program, jf. § 6 i ph.d.-forskriften ved UiT. I tillegg må det dokumenteres engelskkunnskaper som tilfredsstiller kravet i norsk generell studiekompetanse, se nettsider om ph.d.-forskriften ved UiT.

Mer informasjon om studiet finner du på denne siden: uit.no/hsl/phd

For å bli tilsatt i stillingen kreves mastergrad/hovedfag i samfunnsplanlegging, samfunnsgeografi, antropologi, statsvitenskap, sosiologi, utviklingsstudier eller annet tilsvarende samfunnsvitenskapelig fag. For mer informasjon, se denne siden: Utfyllende regler HSL

Personlig egnethet vil bli tillagt vekt.

Slik søker du

Søknad sendes elektronisk på søknadsskjema som ligger på www.jobbnorge.no.

Søknad via e-post kan ikke godkjennes.

Følgende skal vedlegges den elektroniske søknaden:

  • søknadsbrev
  • prosjektskisse på ca 5 sider sendes med søknaden. Denne utvikles til en prosjektbeskrivelse etter tiltredelse, (mal for prosjektbeskrivelse finner du her: prosjektbeskrivelse)
  • CV (fullstendig oversikt over utdanning, praksis og faglig arbeid)
  • vitnemål og karakterutskrift fra bachelorgrad eller tilsvarende
  • vitnemål og karakterutskrift fra mastergrad eller tilsvarende
  • diploma supplement for avlagte grader
  • dokumentasjon for engelskkunnskaper
  • attester
  • navn og kontaktinformasjon på 2-3 referanser (navn, tilknytting til søker, e-postadresse og telefonnummer)
  • liste over arbeider søker ønsker det skal bli tatt hensyn til ved bedømmelsen og beskrivelse av disse (se nedenfor)
    • forfatter(e), arbeidets tittel
    • for artikler: tidsskriftets navn og volum, artikkelens første og siste sidetall, årstall
    • for bøker eller andre selvstendige publikasjoner: forlag, trykkested, år og sidetall
  • mastergradsoppgave
  • andre arbeider (publiserte eller upubliserte) som søkeren ønsker det skal bli tatt hensyn til ved bedømmelsen.

All dokumentasjon som skal vurderes må være sertifisert og oversatt til engelsk eller et skandinavisk språk.

Opplysninger og materiale som det skal tas hensyn til i bedømmelsen må vedlegges den elektroniske søknaden innen fastsatt frist.

Bedømmelse

Søkerne vil bli vurdert av en sakkyndig komité. Ved bedømmelsen vil hovedvekten bli lagt på søkerens potensial for forskning slik dette framgår av masteroppgaven eller tilsvarende, eventuelle andre vitenskapelige arbeider og prosjektbeskrivelsen.

I tillegg kan det tas hensyn til yrkespraksis og annen virksomhet av betydning for gjennomføring av doktorgradsstudiet. Eventuelle pedagogiske kvalifikasjoner, herunder pedagogisk utdanning, undervisningserfaring, erfaring fra popularisering samt erfaring/utdanning fra andre typer formidling kan også ha betydning.

De søkerne som vurderes å være best kvalifisert vil bli innkalt til intervju.

Generell informasjon

Forespørsler om hvordan arbeidsmiljøet er tilrettelagt, herunder arbeidsstedets fysiske beskaffenhet, helsetjeneste, muligheter for fleksitid, deltid o.l. kan rettes til telefonreferansen.

Ved UiT legger vi vekt på mangfold, og oppfordrer alle kvalifiserte søkere til å søke uten hensyn til kjønn, funksjonsevne og nasjonal eller etnisk bakgrunn.

Personopplysninger som avgis i søknad og CV til stillinger behandles i henhold til lov om behandling av personopplysninger; personopplysningsloven. I henhold til offentlighetsloven § 25, 2. ledd kan søker be om ikke å bli oppført på den offentlige søkerlista. UiT kan likevel beslutte at navnet på kandidaten skal offentliggjøres. Søker vil bli varslet i forkant av en eventuell offentliggjøring.

Det vises for øvrig til utfyllende bestemmelser for tilsetting i stillinger som postdoktor, stipendiat og vitenskapelig assistent ved UiT og forskrift om ansettelsesvilkår for stillinger som postdoktor, stipendiat, vitenskapelig assistent og spesialistkandidat.

Kontaktinformasjon

Nærmere opplysninger om stillingen (og prosjektet) fås ved henvendelse til:

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS