Ledig stilling ved UiT Norges arktiske universitet

Stipendiatstilling i samfunnsvitenskap tilknyttet nytt senter for fornybar energi og CO2-håndtering

Søknadsfrist: 08.04.2020

Om stillingen

Ved Institutt for samfunnsvitenskap (ISV), Fakultet humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL) er det en ledig stilling som stipendiat i samfunnsvitenskap og grønn omstilling. Stillingen vil være tilknyttet det nye tverrfaglige senteret for fornybar energi og CO2-håndtering, Arctic Centre for Sustainable Energy (ARC). I et tverrfaglig miljø får du muligheten til å forske på grønn omstilling fra et samfunnsvitenskapelig perspektiv. Stipendiatstillingen utlyses innenfor ARC-senterets temaområde.

UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet som bidrar til en kunnskapsbasert utvikling regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi skal utnytte vår sentrale beliggenhet i nordområdene, vår faglige bredde og kvalitet og våre tverrfaglige fortrinn til å møte fremtidens utfordringer.


Troverdighet, akademisk frihet, nærhet, kreativitet og engasjement skal prege forholdet mellom ansatte, mellom ansatte og studenter og mellom UiT og samarbeidspartnere.

ISV har om lag 65 årsverk i vitenskapelige stillinger og 6 administrative stillinger. Forskningsvirksomheten ved instituttet er tematisk allsidig og fordelt på grunnforskning, anvendt forskning og utviklingsarbeid. Instituttet tilbyr studieprogram for bachelor-, master- og ph.d.- grad. I tillegg har instituttet flere tverrfaglige studietilbud og et omfangsrikt etter- og videreutdanningstilbud.

ARC er nylig etablert ved UiT som et tverrfaglig forskningssenter som jobber med utfordringer og løsninger for omstilling til fornybar energi og CO2-håndtering. Utviklingen i Arktis har særskilt oppmerksomhet i ARC. Senteret har rundt 20 ansatte, fordelt på professorer, førsteamanuensiser, stipendiater og post-doktorer.

Den som tilsettes vil ved ISV være plassert i faggruppen for statsvitenskap. Kandidater fra ulike samfunnsvitenskapelige disipliner er velkomne til å søke. Senteret har flerfaglige prosjekter og møtepunkter. ISV har tre forskere og to stipendiater tilknyttet senteret og er involvert i en rekke forskningsprosjekter, blant annet i Canada, Lofoten og Senja.

Arbeidssted er campus Tromsø.

Stillingen gjelder for en periode på fire år. Ph.d.-studiet er normert til tre år. Det fjerde året, fordelt med 25 % pr år, skal brukes til undervisning eller andre arbeidsoppgaver ved fakultetet.

Stipendiat er en utdanningsstilling med fullført forskerutdanning fram til doktorgrad som mål. Opptak til doktorgradsprogram er en forutsetning for ansettelse, og studieperioden starter ved tiltredelse i stillingen. Stipendiaten deltar i fakultetets forskerutdanning, og doktorgradsprosjektet gjennomføres i løpet av tilsettingsperioden. Informasjon om søknadsprosessen for opptak til ph.d.-programmet, søknadsskjema og ph.d.-forskrift finnes her: Ph.d.-utdanning ved Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning

Om prosjektet

Søkere til stipendiatstillingen tilknyttet ARC skal levere et motivasjonsnotat (ca 3-5 sider) for eget prosjekt innen ARC sitt arbeidsområde. Stipendiaten står fritt til å definere sitt samfunnsvitenskapelige prosjekt innenfor rammene av ARCs tematiske satsingsområder.

I enhver omstillingsprosess som i dag rammes inn som det «grønne skiftet» vil innovative tekniske løsninger være en grunnforutsetning, men tekniske løsninger er likevel bare halve puslespillet. Energiløsninger er viktig for samfunnsutviklingen og kan ikke løsrives fra den kulturelle og historiske konteksten de er en del av hvor vi ser at tidligere nyvinninger og tekniske revolusjoner gjennom historien har vist at de drastisk forandrer vår samfunnsstruktur og levemåte. Det er derfor nærliggende å tenke at en transformasjon til en grønnere fremtid vil være vel så mye en sosial som en teknisk prosess, og i dens kjølvann følger også samfunnsmessige muligheter og utfordringer. Transformasjoner gir muligheter, men vi vet også at det oppstår mange motsetningsforhold. I energisammenheng gjelder dette for eksempel arealbruk, om forholdet mellom klima og naturmangfold, hvordan inntekter og kostnader skal fordeles, om ulik evne til å ta i bruk ny teknologi, og en usikkerhet om framtida og hva som vil være bærekraftige energiløsninger.

Samfunnsvitenskapen spiller en viktig rolle i forståelsen av nye konfliktlinjer, muligheter og endringsprosesser for å gi et bredere kunnskapsgrunnlag for politikkutforming, planlegging og omstilling til bærekraftige samfunn på tvers av skala. Ved å forstå toveisrelasjonen som eksisterer mellom samfunn og teknologi kan vi gjøre folk bedre rustet til å skapet framtidas samfunn på egne premisser. Energi er også en grunnleggende side ved samfunn, og forskning om energi og energiløsninger vil ha betydning for utvikling av samfunnsvitenskapelige perspektiver og teorier.

Prosjektet kan knyttes til allerede pågående prosjekter, hvor aktuelle tema er forholdet mellom teknologi og samfunn, eierskap til nye energiløsninger, og forutsetninger for grønn omstilling i arktiske samfunn. Ta kontakt om du vil ha mer informasjon om disse.

Kontakt

Flere opplysninger om stillingen kan du få av:

Vi kan tilby

  • Et godt arbeidsmiljø med dedikerte og engasjerte kolleger
  • Mulighet til å jobbe i forskningsfront med energiløsninger
  • Et tverrfaglig forsknings-og stipendiatmiljø
  • Gode velferdsordninger
  • Gode pensjons-, forsikrings-, og låneordninger i Statens pensjonskasse

Kvalifikasjoner

For å bli tilsatt i stillingen kreves mastergrad/hovedfag i samfunnsplanlegging, samfunnsgeografi, antropologi, statsvitenskap, sosiologi, utviklingsstudier eller annet tilsvarende samfunnsvitenskapelig fag.

Fullført mastergrad er en betingelse for å tiltre i stillingen. Hvis du er nær ved å levere eller nylig har levert masteroppgaven, må du legge ved et utkast av oppgaven.

Søkeren må ha muntlig og skriftlig framstillingsevne på et skandinavisk språk.

Søkers potensiale for forskning, personlige egnethet og motivasjon for stillingen vil vektlegges.Kandidaten må oppfylle kravene til opptak på fakultetets doktorgradsprogram: Opptak PhD HSL-fakultetet

Søknaden

Søknaden sendes elektronisk via www.jobbnorge.no og skal innholde:

  • Søknadsbrev med beskrivelse av dine forskningsinteresser og motivasjon for stillingen
  • Motivasjonsnotat på (3-5 sider) sendes med søknaden. Denne utvikles til en prosjektbeskrivelse etter tiltredelse. Mal for prosjektbeskrivelse finner du her: prosjektbeskrivelse.
  • CV (fullstendig oversikt over utdanning, praksis og faglig arbeid)
  • Vitnemål og karakterutskrift fra bachelorgrad eller tilsvarende
  • Vitnemål og karakterutskrift fra mastergrad eller tilsvarende
  • Diploma supplement for avlagte grader
  • Dokumentasjon av engelskkunnskaper. Se her for hvordan dette må dokumenteres.
  • Attester
  • Navn og kontaktinformasjon på 2-3 referanser (navn, tilknytting til søker, e-postadresse og telefonnummer)
  • Liste over arbeider søker ønsker det skal bli tatt hensyn til ved bedømmelsen og beskrivelse av disse (se nedenfor)
    • forfatter(e), arbeidets tittel
    • for artikler: tidsskriftets navn og volum, artikkelens første og siste sidetall, årstall
    • for bøker eller andre selvstendige publikasjoner: forlag, trykkested, år og sidetall
  • Andre arbeider (publiserte eller upubliserte) som søkeren ønsker det skal bli tatt hensyn til ved bedømmelsen.

All dokumentasjon som skal vurderes må være sertifisert og oversatt til engelsk eller et skandinavisk språk.

Opplysninger og materiale som det skal tas hensyn til i bedømmelsen må vedlegges den elektroniske søknaden innen fastsatt frist.

Søknader som sendes på epost eller via andre kanaler vil ikke bli vurdert.

Bedømmelse

Søkerne vil bli vurdert av en sakkyndig komité. Ved bedømmelsen vil hovedvekten bli lagt på søkerens potensial for forskning slik dette framgår av masteroppgaven eller tilsvarende, eventuelle andre vitenskapelige arbeider og prosjektbeskrivelsen.

I tillegg kan det tas hensyn til yrkespraksis og annen virksomhet av betydning for gjennomføring av doktorgradsstudiet. Eventuelle pedagogiske kvalifikasjoner, herunder pedagogisk utdanning, undervisningserfaring, erfaring fra popularisering samt erfaring/utdanning fra andre typer formidling kan også ha betydning.

De søkerne som vurderes å være best kvalifisert vil bli innkalt til intervju

Generell informasjon

Ansettelsen skjer i henhold til regler og vilkår som til enhver tid gjelder for statsansatte, og retningslinjer ved UiT. På våre nettsider finner du mer informasjon til søkere på stillinger ved UiT.

Flest mulig bør få anledning til å gjennomgå en forskerutdanning. Om du allerede har oppnådd en doktorgrad eller har tilsvarende kompetanse, er du ikke aktuell for ansettelse i denne stillingen. Kortere ansettelsesperiode enn fire år kan gis dersom stipendiaten alt har gjennomført deler av sitt forskerutdanningsprogram, eller når ansettelsen bygger på tidligere ansettelse i utdanningsstilling, slik at total tid til forskerutdanning blir tre år.Stilling som stipendiat lønnes etter statens regulativ kode 1017. Fra lønnen blir det trukket 2 % innskudd til Statens pensjonskasse.

Ved UiT legger vi vekt på mangfold, og oppfordrer derfor kvalifiserte søkere til å søke uten hensyn til alder, kjønn, funksjonsevne,nasjonal eller etnisk bakgrunn og personer som har stått utanfor arbeid og utdanning i en lengre periode (hull i CV en). UiT legger vekt på å tilrettelegge arbeidsforholdene for ansatte med redusert funksjonsevne.

Forespørsler om hvordan arbeidsmiljøet er tilrettelagt, herunder arbeidsstedets fysiske beskaffenhet, helsetjeneste, muligheter for fleksitid, deltid o.l. kan rettes til telefonreferansen.

Personopplysninger som oppgis behandles i henhold til lov om behandling av personopplysninger. Søkere kan be om ikke å bli oppført på den offentlige søkerlista, men universitetet kan likevel beslutte at navnet på søkeren skal offentliggjøres. Søkeren vil da bli varslet i forkant av offentliggjøring.

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS