LEDIG STILLING VED UIT NORGES ARKTISKE UNIVERSITET

Stipendiat i prosjektet "Reiselivet under og etter covid-19: Den reisendes perspektiv"

Søknadsfrist: 01.09.2021

UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet som bidrar til en kunnskapsbasert utvikling regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi skal utnytte vår sentrale beliggenhet i nordområdene, vår faglige bredde og kvalitet og våre tverrfaglige fortrinn til å møte fremtidens utfordringer.


Troverdighet, akademisk frihet, nærhet, kreativitet og engasjement skal prege forholdet mellom ansatte, mellom ansatte og studenter og mellom UiT og samarbeidspartnere.

Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning

Om stillingen

Ved Institutt for reiseliv og nordlige studier (IRN), Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL) er det en ledig stilling som stipendiat tilknyttet forskningsgruppen "Narrating the Postcolonial North: Travel, Writing, Performance". Forskningsgruppen forsker på̊ turisme, media og nye samhandlingspraksiser i arktiske kontekster. Forskningsgruppen jobber for tiden med flere prosjekter med tema som allemannsretten, kultursensitiv turisme, materielt praktiserte og medierte arktiske geografier, innovasjon i samisk turisme og kreative næringer, bærekraftig urfolksturisme, kvenske kulturarvartikulasjoner i kreative næringer og museum.

Arbeidssted er UiT i Alta. Du må kunne starte i stillingen innen rimelig tid etter å ha mottatt tilbud.

Stillingen gjelder for en periode på fire år. Ph.d.-studiet er normert til tre år. Det fjerde året, fordelt med 25 % pr år, skal brukes til undervisning eller andre arbeidsoppgaver ved fakultetet.Stipendiat er en utdanningsstilling med fullført forskerutdanning fram til doktorgrad som mål. Opptak til doktorgradsprogram er en forutsetning for ansettelse, og studieperioden starter ved tiltredelse i stillingen. Stipendiaten deltar i fakultetets forskerutdanning, og doktorgradsprosjektet gjennomføres i løpet av tilsettingsperioden. Informasjon om søknadsprosessen for opptak til ph.d.-programmet, søknadsskjema og ph.d.-forskrift finnes her.

Institutt for reiseliv og nordlige studier

Institutt for reiseliv og nordlige studier (IRN) er en del av Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL). Instituttet har ca. 30 ansatte og driver undervisning, forskning og formidling innenfor turismestudier, nordlige studier og medieproduksjon. IRN har en sterk forskningsprofil og lang erfaring med større forskningsprosjekter. Stipendiaten vil være en del av et aktivt og engasjert miljø med gode nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere.

Om prosjektet

Stipendiaten står fritt til å definere sitt prosjekt innenfor følgende rammer:

Ferien har for mange mennesker vært forbundet med en ubekymret tid, preget av drømmer om og opplevelser av frihet, lykke, lek, spenning og gode samvær. Reiselivsmarkedsføringen har understøttet og forsterket slike forventninger til hva en feriereise skal være og har hvert år promotert nye reisemål for å oppfylle folks drømmer og fantasier. De siste 40 årene har folk i Norge i økende grad reist bort i ferien, mange til utlandet på kortere og lengre opphold, gjerne flere ganger i året. Det å reise bort i ferien har blitt en alminnelig identitetsmarkør, gjerne formidlet gjennom sosiale medier. Landskaper, steder og kulturer har blitt iscenesatt for å tilfredsstille folks behov for rekreasjon, underholdning og spenning i sine selvrealiseringsprosjekter og i utvikling av selvidentitet. Det er blitt stilt forsknings- og samfunnskritiske spørsmål rundt bærekraften i dette og rundt hva som er de ferierendes ansvarlighet overfor de kulturer og landskaper som besøkes.

Koronapandemien og bekjempelsen av smittespredning gjennom reiserestriksjoner har ført til et brudd i manges reisekarriere, reisedrømmer og forståelser av seg selv som reisende. Under pandemien har folk funnet nye reisemål innenlands og prøvd ut nye og langsommere måter å reise og feriere på. Det har vært en økning i salg av hytter, fritidsbåter, bobiler, telt og annet turutstyr. Familie og venner har fått økt oppmerksomhet og betydning. Hjemstedet og nærområder er blitt mer populære feriemål. Flere som bor i Sør-Norge har opplevd Nord-Norge for første gang, og smittespredningen, blant annet som følge av feriemobilitet, har gitt nye dimensjoner til feriereisen og utfordret turismen som et ansvarlig samfunnsfenomen. Redsel, frykt og ufrihet har satt grenser for mange menneskers utfoldelser. Undersøkelser viser at mange lengter tilbake til sine pre-korona reisemønstre og at de er klare til å forlate landet så fort vaksinebevis er på plass og grensene åpnes. Samtidig snakkes det om scenarier der koronaviruset ikke lar seg bekjempe og at visse steder vil være potensielt farlige reisemål i uoverskuelig framtid, grunnet virusmutasjoner og lav tilgang på vaksiner i noen land. Noen hevder at pandemien er en vekker som gir anledning til refleksjon og transformasjon av ideer om feriereisens innhold og betydning.

Ph.d.-prosjektet vil belyser de turistpraksiser og reforhandlinger av sted og identitet som koronapandemien kan ha resultert i. Ph.d.-prosjektet vil videre fokusere på den norske befolkningens ferier i Nord-Norge; vi er særlig interessert i prosjekter som tar for seg feriereiser i Finnmark og til Helgelandskysten, men også andre prosjektforslag innenfor Nord-Norge ønskes velkommen.

Relevante spørsmål for et ph.d.-prosjekt kan være:

Hvilke oppfatninger har norske reisende i Nord-Norge av hva som er en verdifull, meningsrik og ansvarlig måte å feriere på og hvordan har pandemien gitt rom for erfaringer og refleksjoner som virker inn på slike forståelser? På hvilke måter har pandemien ført til en økt bevissthet rundt bærekraft og ansvarlighet i egne feriepraksiser eller på et samfunnsnivå? På hvilke måter preges slike refleksjoner av endringer i tillits- og risikoforståelser? Hvilke endringer har skjedd i folks verdsetting av natur- og kulturbaserte ferieopplevelser i Norge og er det etablert nye forestillinger om Nord-Norge som reisemål? Hvilke betraktninger gjør folk seg rundt lokale, regionale og nasjonale reisemål? Hvilke forventninger har folk til reiselivsnæringens bærekraft og kvalitet i produksjon av opplevelser og til sin egen rolle som reisende og konsument? Hvordan vurderer og eventuelt revurderer norske reisende sine flyreiser og hva ligger i slike vurderinger og revurderinger? Hvilke betydninger har kjønn, klasse, alder og etnisitet for vurderinger av og endringer i feriemobilitet under og eventuelt etter pandemien?

Kontakt

Flere opplysninger om stillingen kan du få av:

Professor Bente Heimtun:

eller instituttleder Bente Haug:

Kvalifikasjoner

For å bli tilsatt i stillingen kreves humanistisk eller samfunnsvitenskapelig mastergrad/hovedfag, fortrinnsvis med fordyping i turismestudier.

Vi søker etter en person med evne til å arbeide selvstendig, men som også har samarbeidsevner og kan jobbe godt i team. Videre ønsker vi en person med akademiske ambisjoner og interesse for reiseliv i nord.

Søkeren må ha gode muntlige og skriftlige framstillingsevner på engelsk og i norsk eller annet skandinavisk språk. Engelskkunnskapene må dokumenteres.

Søkerne må levere en prosjektskisse med det faglige grunnlaget for doktorgradsprosjektet. Prosjektbeskrivelsen skal ikke overstige 7 sider, inkludert litteraturreferanser. Den skal skrives på norsk eller et annet skandinavisk språk. Prosjektbeskrivelsen må inneholde en beskrivelse av temaet, forskningsspørsmål og en begrunnelse for valgene. Den endelige prosjektbeskrivelsen vil bli utviklet i samarbeid med veileder. Det er viktig at søkeren har passende bakgrunn og er motivert til å jobbe med prosjektet.

I bedømmelsen vektlegges søkerens potensial for å gjennomføre en forskerutdanning basert på masteroppgaven eller tilsvarende, og eventuelle andre vitenskapelige arbeider. Det vil også tas hensyn til prosjektskissen. I tillegg kan det tas hensyn til annen erfaring av betydning for gjennomføring av doktorgradsstudiet.

I vurderingen vil vi også vektlegge personlige egnethet og motivasjon for stillingen.

Flest mulig bør få anledning til å gjennomgå en forskerutdanning. Om du allerede har vært i en stipendiatstilling eller oppnådd en doktorgrad eller har tilsvarende kompetanse, er du ikke aktuell for ansettelse i denne stillingen.

Opptak til ph.d.-program

For ansettelse som stipendiat er det en forutsetning at du blir tatt opp til ph.d.-programmet ved Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning og at du deltar i organiserte doktorgradsstudier i ansettelsesperioden.

Opptak krever normalt at søkeren har:

  • Bachelorgrad på 180 studiepoeng og mastergrad på 120 studiepoeng, eller integrert mastergrad på 300 studiepoeng.
  • Masteroppgave med et omfang tilsvarende 30 studiepoeng eller mer hvis søkeren har en mastergrad på 120 studiepoeng.
  • Masteroppgave med et omfang tilsvarende 20 studiepoeng eller mer hvis søkeren har en integrert mastergrad på 300 studiepoeng.

For å bli tatt opp er det krav om et karaktersnitt tilsvarende B eller bedre på mastergraden. Karaktersnittet gjelder også for integrerte 5-årige mastergradsprogram der alle emnene inngår i beregningen. Nærmere beskrivelse av opptakskrav finner du her.

For søkere med utenlandsk utdanningsbakgrunn vil det vurderes om utdanningen likestilles med norsk høyere utdanning på mastergradsnivå. Vurderingen følger nasjonal godkjenningspraksis, se NOKUT. Søkere med utdanning fra enkelte land må ha mer høyere utdanning for å fylle opptakskravene, for eksempel 4-årig bachelor og 2-årig master.

Inkluderende arbeidsliv og mangfold 

UiT Norges arktiske universitet har et personalpolitisk mål om å være en arbeidsgiver som gjenspeiler mangfoldet i samfunnet og som tar i bruk potensialet i befolkningens samlede kompetanse. Vi mener at inkludering og mangfold er en styrke og ønsker oss medarbeidere med ulik kompetanse, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver.

Har du funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, oppfordrer vi deg som søker til å krysse av for dette i jobbsøkerportalen. Er det kvalifiserte søkere, kaller vi inn minst én i hver gruppe til intervju, og får du jobben, legger vi til rette for deg om du trenger det. Utenom å velge ut riktige kandidater bruker vi ikke avkrysningene til noe annet enn anonymisert statistikk. Les mer i Arbeidsgiverportalen.

Vi tilbyr

  • Du blir en del av et spennende forskningsprosjekt
  • Gode karrieremuligheter
  • Et godt arbeidsmiljø med dedikerte kolleger 
  • Gode velferdsordninger 
  • Gode pensjons-, forsikrings-, og låneordninger i Statens pensjonskasse

Søknaden

Søknaden din må inneholde: 

  • Søknadsbrev med beskrivelse av dine forskningsinteresser og motivasjon for stillingen
  • CV
  • Vitnemål for bachelor- og mastergrad
  • Karakterutskrift for bachelor- og mastergrad
  • Forklaring på karaktersystemet for utenlandsk utdanning (Diploma Supplement om tilgjengelig)
  • Dokumentasjon av engelskkunnskaper
  1. 2-3 referanser med kontaktinformasjon
  2. Masteroppgaven, og eventuelle andre vitenskapelige arbeider
  3. Prosjektskisse (7 sider)

Dokumentert fullført mastergrad er en betingelse for å tiltre i stillingen. Hvis du er nær ved å levere eller nylig har levert masteroppgaven, må du legge ved et utkast av oppgaven og en uttalelse fra veileder eller institusjonen om når det forventes at du leverer. Du må fortsatt levere karakterutskrifter for graden, selv om den ikke er fullført.

All dokumentasjon som skal vurderes må være på et skandinavisk språk eller engelsk. Vitnemål og karakterutskrifter må også leveres på originalspråket. Vi aksepterer kun søknader og dokumentasjon som er sendt elektronisk via Jobbnorge innen søknadsfristen. 

Generell informasjon

Ansettelsen skjer i henhold til regler og vilkår som til enhver tid gjelder for statsansatte, og retningslinjer ved UiT. På våre nettsider finner du mer informasjon til søkere på stillinger ved UiT. 

Stilling som stipendiat lønnes etter statens regulativ kode 1017. Fra lønnen blir det trukket 2% innskudd til Statens pensjonskasse.

Finnmark har for tiden en ordning der du kan få ettergitt deler av studiegjeld til Lånekassen. Det er mulig få ettergitt ti prosent av opprinnelig lån, maksimalt 25 000 kroner per år, hvis du bor og arbeider i fylket. 

Personopplysninger som oppgis behandles i henhold til lov om behandling av personopplysninger. Søkere kan be om ikke å bli oppført på den offentlige søkerlista, men universitetet kan likevel beslutte at navnet på søkeren skal offentliggjøres. Søkeren vil da bli varslet i forkant av offentliggjøring. 

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS