LEDIG STILLING VED UIT NORGES ARKTISKE UNIVERSITET

Stipendiat i numeriske værmodeller og ising på infrastruktur

Søknadsfrist: 08.08.2021

UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet som bidrar til en kunnskapsbasert utvikling regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi skal utnytte vår sentrale beliggenhet i nordområdene, vår faglige bredde og kvalitet og våre tverrfaglige fortrinn til å møte fremtidens utfordringer.


Troverdighet, akademisk frihet, nærhet, kreativitet og engasjement skal prege forholdet mellom ansatte, mellom ansatte og studenter og mellom UiT og samarbeidspartnere.

Fakultet for naturvitenskap og teknologi

Om stillingen

En stipendiat stilling er ledig ved Institutt for fysikk og teknologi, Fakultet for Naturvitenskap og Teknologi. Stillingen er tilknyttet prosjektet «arcICE» ved UiT Norges arktiske universitet.

Stillingen gjelder for en periode på fire år. Ph.d.-studiet er normert til tre år. Det fjerde året, fordelt med 25 % pr år, skal brukes til undervisning eller andre arbeidsoppgaver etter avtale. Stipendiatstillingen er en utdanningsstilling og har fullført forskerutdanning frem til doktorgrad som mål. Opptak til doktorgradsprogram er en forutsetning for ansettelse og studieperioden starter ved tiltredelse i stillingen.

Arbeidssted er UiT i Tromsø. Du må kunne starte i stillingen innen rimelig tid etter å ha mottatt tilbud.

Institutt for fysikk og teknologi består av seks forskningsgrupper: Modellering av komplekse systemer, Jordobservasjon, Fornybar energi, Maskinlæring, Romfysikk samt Ultralyd, mikrobølge og optikk. Instituttet tilbyr utdanninger på bachelor, master og PhD nivå; har ca 35 vitenskapelig ansatte, og en teknisk/administrativ støtte med 15 ansatte.

Stillingen er plasser i forskningsgruppen for Fornybar energi ved Institutt for fysikk og teknologi, men vil også innebære ett tett samarbeid med meteorologer i forskningsgruppen Modellering av komplekse systemer. arcICE prosjektet er ett forskningssamarbeid på UiT, som inkluderer fire PhD prosjekter, og som ledes av Prof. Muhammad Shakeel Virk ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi.

Stillingens forskningsområde

Atmosfæriske parametere som vind, fuktighet og størrelsen på vanndråper har sterk påvirkning på hvordan is bygger seg opp på forskjellig infrastruktur i ett komplisert arktisk terreng. Forskjellige isingsmodeller, som f.eks. den utviklet av Makkonen, kan sammen med mesoskala numeriske værprediksjonsmodeller brukes til å estimere graden av oppbygging av is både på spesifikke lokalisasjoner og over store områder.

Målet med ph.d.-prosjektet er å lage ett system for varsling av ising hendelser i Arktisk. Prosjektet vil studere oppsett og konfigurering av den numeriske værmodeller gjennom bruk av Weather Research and Forecasting (WRF) modellen, kombinert med forskjellige isingsmodeller, og sammenlikne isingsresultatene med målinger fra meteorologiske isingsstasjoner og feltmålinger fra luftbårne systemer.

Forskningen skal inkludere følgende hovedoppgaver:

  • Samle og analysere data fra meteorologiske isingsstasjoner
  • Planlegge og gjennomføre målekampanjer i felt med luftbårne sensorer
  • Oppsett og kjøring av mesoskala numeriske simuleringer med høy romlig oppløsning ved bruk av Weather Research and Forecasting modellen på den nasjonale infrastrukturen for tungregnemaskiner
  • Studere bruken av både eksisterende og nye isingsmodeller i arcICE prosjektet i kombinasjon med numeriske værmodeller
  • Bidra med resultater fra numeriske værmodeller inn i andre arcICE aktiviteter

Kontakt

Flere opplysninger om stillingen kan du få av:

Kvalifikasjoner

For stillingen kreves det norsk mastergrad, eller tilsvarende internasjonal grad på samme nivå (Master of Science nivå) innen fysikk, meteorologi, anvendt matematikk eller liknende.

Kunnskap og erfaring innen ett eller flere av følgende områder er en fordel:atmosfærisk ising fysikk, feltmålinger fra ising, luftbårne sensorer, numeriske værmodeller, simuleringer med Weather Research and Forecasting (WRF).

Søkere skal ha dokumentert gode kunnskaper i engelsk, med gode kommunikasjonsevner både skriftlig og muntlig, for å kunne arbeide i ett internasjonal miljø. God beherskelse av norsk eller et skandinavisk språk er en fordel.

Søkeren må levere inn et kort prosjektforslag, maks 3 sider inkludert referanser. Dette må inneholde en beskrivelse av fagområde, forskningsspørsmål, en begrunnelse for fremgangsmåte samt hvilke metoder en tenker å bruke. Den endelige prosjektbeskrivelsen vil utvikles i samarbeid med veiledere på PhD prosjektet.

I bedømmelsen vektlegges søkerens potensial for gjennomføring av forskningsutdanningen, samt søkerens motivasjon og personlig egnethet.

Flest mulig bør få anledning til å gjennomgå en forskerutdanning. Om du allerede har oppnådd en doktorgrad eller har tilsvarende kompetanse, er du ikke aktuell for ansettelse i denne stillingen.

Opptak til ph.d.-program

For ansettelse som stipendiat er det en forutsetning at du blir tatt opp til ph.d.-programmet ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi og at du deltar i organiserte doktorgradsstudier i ansettelsesperioden.

Opptak krever normalt at søkeren har:

  • Bachelorgrad på 180 studiepoeng og mastergrad på 120 studiepoeng, eller integrert mastergrad på 300 studiepoeng.
  • Masteroppgave med et omfang tilsvarende 30 studiepoeng eller mer hvis søkeren har en mastergrad på 120 studiepoeng.
  • Masteroppgave med et omfang tilsvarende 20 studiepoeng eller mer hvis søkeren har en integrert mastergrad på 300 studiepoeng.

For å bli tatt opp til ph.d.-studiet i realfag må søkeren dokumentere tilstrekkelig potensial for forskning. Søkeren må ha et snitt på C eller bedre på mastergraden og på relevante fag i bachelorgraden for å bli tatt opp til studiet. Nærmere beskrivelse av opptakskrav finner du her.

For søkere med utenlandsk utdanningsbakgrunn vil det vurderes om utdanningen likestilles med norsk høyere utdanning på mastergradsnivå. Vurderingen følger nasjonal godkjenningspraksis, se NOKUT.

Hvis du oppfyller opptakskravene og blir ansatt i stillingen, vil du samtidig få midlertidig opptak til ph.d.-programmet. Søknad om endelig opptak må leveres senest to måneder etter tiltredelse i stillingen.

Inkluderende arbeidsliv og mangfold 

UiT Norges arktiske universitet har et personalpolitisk mål om å være en arbeidsgiver som gjenspeiler mangfoldet i samfunnet og som tar i bruk potensialet i befolkningens samlede kompetanse. Vi mener at inkludering og mangfold er en styrke og ønsker oss medarbeidere med ulik kompetanse, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver.

Har du funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, oppfordrer vi deg som søker til å krysse av for dette i jobbsøkerportalen. Er det kvalifiserte søkere, kaller vi inn minst én i hver gruppe til intervju, og får du jobben, legger vi til rette for deg om du trenger det. Utenom å velge ut riktige kandidater bruker vi ikke avkrysningene til noe annet enn anonymisert statistikk. Les mer i Arbeidsgiverportalen.

Søknaden

Søknaden din må inneholde: 

  • Søknadsbrev med beskrivelse av dine forskningsinteresser og motivasjon for stillingen
  • CV
  • Vitnemål for bachelor- og mastergrad
  • Karakterutskrift for bachelor- og mastergrad
  • Forklaring på karaktersystemet for utenlandsk utdanning (Diploma Supplement om tilgjengelig)
  • Dokumentasjon av engelskkunnskaper
  • 2-3 referanser med kontaktinformasjon
  • Masteroppgaven, og eventuelle andre vitenskapelige arbeider
  • Prosjektbeskrivelse (maks 3 sider)

Dokumentert fullført mastergrad er en betingelse for å tiltre i stillingen. Hvis du er nær ved å levere eller nylig har levert masteroppgaven, må du legge ved et utkast av oppgaven og en uttalelse fra veileder eller institusjonen om når det forventes at du leverer. Du må fortsatt levere karakterutskrifter for graden, selv om den ikke er fullført.

All dokumentasjon som skal vurderes må være på et skandinavisk språk eller engelsk. Vitnemål og karakterutskrifter må også leveres på originalspråket. Vi aksepterer kun søknader og dokumentasjon som er sendt elektronisk via Jobbnorge innen søknadsfristen. 

Vi tilbyr

  • Du blir en del av et spennende forskningsprosjekt
  • Et godt arbeidsmiljø med dedikerte kolleger 
  • Gode velferdsordninger 
  • Gode pensjons-, forsikrings-, og låneordninger i Statens pensjonskasse

Generell informasjon

Ansettelsen skjer i henhold til regler og vilkår som til enhver tid gjelder for statsansatte, og retningslinjer ved UiT. På våre nettsider finner du mer informasjon til søkere på stillinger ved UiT. 

Kortere ansettelsesperiode kan gis dersom stipendiaten alt har gjennomført deler av sitt forskerutdanningsprogram, eller når ansettelsen bygger på tidligere ansettelse i utdanningsstilling, slik at total tid til forskerutdanning blir tre år.

Stilling som stipendiat lønnes etter statens regulativ kode 1017. Fra lønnen blir det trukket 2% innskudd til Statens pensjonskasse.

Personopplysninger som oppgis behandles i henhold til lov om behandling av personopplysninger. Søkere kan be om ikke å bli oppført på den offentlige søkerlista, men universitetet kan likevel beslutte at navnet på søkeren skal offentliggjøres. Søkeren vil da bli varslet i forkant av offentliggjøring. 

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS