LEDIG STILLING VED UIT NORGES ARKTISKE UNIVERSITET

Stipendiat i antropologi / samfunnsvitenskap

Søknadsfrist: 23.05.2021

UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet som bidrar til en kunnskapsbasert utvikling regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi skal utnytte vår sentrale beliggenhet i nordområdene, vår faglige bredde og kvalitet og våre tverrfaglige fortrinn til å møte fremtidens utfordringer.


Troverdighet, akademisk frihet, nærhet, kreativitet og engasjement skal prege forholdet mellom ansatte, mellom ansatte og studenter og mellom UiT og samarbeidspartnere.

Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning / Institutt for samfunnsvitenskap

Om stillingen

Ved Institutt for samfunnsfag (ISV), Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL) er det en ledig stilling som stipendiat tilknyttet forsknigsprosjektet FUGLAN VEIT - Safeguarding Diversity in Times of Climate Change and Biodiversity Loss.

FUGLAN VEIT søker en stipendiat som vil forske på menneskets forhold til andre arter og naturmiljøer innenfor tema av eget valg, men som enten komplementerer eller er direkte relevante for prosjektet. Prosjektbeskrivelse for FUGLAN VEIT fås ved å kontakte prosjektleder Bente Sundsvold (e-post: bente.sundsvold@uit.no).Stipendiaten vil inngå i prosjektgruppen til FUGLAN VEIT, delta på prosjektaktivitetene og bidra i prosjektet avhengig av erfaring og stipendiatprosjektets fokus. Stipendiaten vil være tilknyttet ISVs forskningsmiljøer med mange pågående forskningsprosjekter og stipendiatgrupper, samt forskningsgruppen EA:RTH – Ethnographic Action: Research Transformatnions of Humans and Environment on a Disrupted Planet.

Stipendiater oppfordres til opphold på 6-12 mnd ved et utenlandsk universitet.

Arbeidssted er UiT i Tromsø. Du må kunne starte i stillingen innen rimelig tid etter å ha mottatt tilbud.

Stillingen gjelder for en periode på tre år.

Stipendiatstillingen er en utdanningsstilling og har fullført forskerutdanning frem til doktorgrad som mål. Opptak til doktorgradsprogram er en forutsetning for ansettelse og studieperioden starter ved tiltredelse i stillingen.

Stillingens forskningsområde

Klimaendringer og tap av biodiversitet skjer i alarmerende tempo og fordrer nye sosiale tilpasningsformer. Transnasjonalt vektlegges storskala ekspertkunnskap som effektive styringsinstrumenter for overvåkning av biologisk mangfold, men løsningene må være lokale og være forankret i praksiser som ser kulturelt og biologisk mangfold i sammenheng. FUGLAN VEIT skal gi ny interdisiplinær kunnskap og oppmerksomhet om sjøfugler som del av kystkulturen. Gjennom mer-enn-menneskelige tilnærminger vil prosjektet undersøke potensialet for nye fellesskapende allianser i samarbeid mellom eksperter, lokale kunnskapsaktører og sjøfugler, for å forbedre hekkesituasjonen for truede sjøfugler i nord-norske kystsamfunn. Fokuset er på to cirkumpolare arter, ærfugl og krykkje. Mens ærfuglen gjennom århundrer har søkt beskyttelse fra mennesker i hekkeperioden, har krykkja ganske nylig blitt en «urban bråkebøtte» som invaderer byrommet med skitt og skvalder.

Prosjektet søker å styrke lokalsamfunnenes evne til å ivareta både kulturelt og biologisk mangfold gjennom stedsskapende prosesser. Hvordan kan lokale materielle og immaterielle uttrykk utformes slik at de fremmer bærekraftig stedsutvikling som inkluderer fuglene? Hvordan kan mer-enn-menneskelig tilnærming bidra til nye perspektiver på forvaltning som inkluderer andre arter og hvor bruk kan bidra til bedre vern av sårbare arter?

Prosjektets regionale fokus er Nord-Norge. FUGLAN VEIT er et samarbeidsprosjekt som inkluderer flere lokale aktører som partnere, i Vardø, Porsanger og Vega. By og land er representert med historisk og etnisk bredde i tradisjonell bruk og forvaltning av sjøfugl. Partnerne er aktive medaktører i prosjektet og mange partneraktiviteter (arkivworkshoper og hekkeworkshoper) vil bidra til å løfte fram lokal sjøfuglkompetanse og være arenaer for samproduksjon av kunnskap. Partnerne vil også ha sentrale roller i formidling av prosjektet.

Prosjektgruppa for FUGLAN VEIT er interdisiplinær og består av forskere fra UiT, Sami Allaskuvla og NINA. Forskere fra UiO, Memorial University of Newfoundland og University of Durham deltar også. De tre partnerlokalitetene involverer flere aktører: i Vega (Verdensarvstiftelsen, Verdensarvsenteret, KunstSlipp), i Porsanger (Mearrasiida – sjøsamisk kompetansesenter) og i Vardø (Næringsforeninga, Varanger museum, BIOTOPE arkitektur og natur).

Kontakt

Flere opplysninger om stillingen kan du få av:

Forsker Bente Sundsvold:

eller kontorsjef Rita Johansen:

Kvalifikasjoner

Mastergrad eller tilsvarende i antropologi eller annet samfunnsvitenskapelig fag hvor søker har benyttet etnografiske og/eller visuelle tilnærminger i sin forskning, og/eller har benyttet kreative tilnærminger i samproduksjon av kunnskap.

Hvis du er nær ved å levere eller nylig har levert masteroppgaven, må du legge ved et utkast av oppgaven. Dokumentasjon av fullført mastergrad må framvises før tiltredelse i stillingen.

Interesse for metodologi og metodeutvikling vil være en fordel. Forholdet mellom etnografiske og samproduserende metoder - bruk av etnografisk film eller andre visuelle og kreative uttrykk kan være eksempler på relevante bidrag i så måte.

Stipendiaten som ansettes forventes ikke å ha forskningskompetanse på sjøfugl.

Prosjektideer som knyttes til FUGLAN VEITs regionale fokus, som er kystsamfunn i Nord-Norge, foretrekkes. Søkere med prosjektidéer fra andre regioner som kan bidra til komparative perspektiv i prosjektet kan også søke. Prosjektskissens originalitet vektlegges framfor regionalt fokus.

Søker må levere en prosjektskisse med det faglige grunnlaget for doktorgradsprosjektet. Prosjektskissen skal ikke overstige fem sider, inkludert litteraturreferanser. Den må inneholde en beskrivelse av temaet, forskningsspørsmål og en begrunnelse for valgene. Den endelige prosjektbeskrivelsen vil bli utviklet i samarbeid med veileder. Det er viktig at søkeren er motivert til å jobbe med prosjektet.

Søkere skal ha dokumentert gode kunnskaper i engelsk, og kunne jobbe i et internasjonalt miljø. Hvis du har norsk eller skandinavisk videregående, oppfyller du de engelske språkkravene. Søkere som ikke har norsk eller et skandinavisk språk som morsmål, må ha dokumentert gode kunnskaper i norsk (eller annet skandinavisk språk). Samisktalende oppfordres til å søke.

Søkers potensial for forskning, personlig egnethet og motivasjon for stillingen vil vektlegges.

Om du allerede har oppnådd en doktorgrad eller har tilsvarende kompetanse, er du ikke aktuell for ansettelse i denne stillingen. Flest mulig bør få anledning til å gjennomgå en forskerutdanning.

Opptak til ph.d.-program

For ansettelse som stipendiat er det en forutsetning at du blir tatt opp til ph.d.-programmet ved Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning og at du deltar i organiserte doktorgradsstudier i ansettelsesperioden.

Opptak krever normalt at søkeren har:

  • Bachelorgrad på 180 studiepoeng og mastergrad på 120 studiepoeng, eller integrert mastergrad på 300 studiepoeng.
  • Masteroppgave med et omfang tilsvarende 30 studiepoeng eller mer hvis søkeren har en mastergrad på 120 studiepoeng.
  • Masteroppgave med et omfang tilsvarende 20 studiepoeng eller mer hvis søkeren har en integrert mastergrad på 300 studiepoeng.

For å bli tatt opp er det krav om et karaktersnitt tilsvarende B eller bedre på mastergraden. Karaktersnittet gjelder også for integrerte 5-årige mastergradsprogram der alle emnene inngår i beregningen. Nærmere beskrivelse av opptakskrav finner du her.

For søkere med utenlandsk utdanningsbakgrunn vil det vurderes om utdanningen likestilles med norsk høyere utdanning på mastergradsnivå. Vurderingen følger nasjonal godkjenningspraksis, se NOKUT. Søkere med utdanning fra enkelte land må ha mer høyere utdanning for å fylle opptakskravene, for eksempel 4-årig bachelor og 2-årig master.

Hvis du oppfyller opptakskravene og blir ansatt i stillingen, vil du samtidig få midlertidig opptak til ph.d.-programmet. Søknad om endelig opptak må leveres senest seks uker etter tiltredelse i stillingen.

Inkluderende arbeidsliv og mangfold 

UiT Norges arktiske universitet har et personalpolitisk mål om å være en arbeidsgiver som gjenspeiler mangfoldet i samfunnet og som tar i bruk potensialet i befolkningens samlede kompetanse. Vi mener at inkludering og mangfold er en styrke og ønsker oss medarbeidere med ulik kompetanse, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver.

Har du funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, oppfordrer vi deg som søker til å krysse av for dette i jobbsøkerportalen. Er det kvalifiserte søkere, kaller vi inn minst én i hver gruppe til intervju, og får du jobben, legger vi til rette for deg om du trenger det. Utenom å velge ut riktige kandidater bruker vi ikke avkrysningene til noe annet enn anonymisert statistikk.

Les mer i Arbeidsgiverportalen.

Vi tilbyr

  • Du blir en del av et spennende forskningsprosjekt
  • Gode karrieremuligheter
  • Et godt arbeidsmiljø med dedikerte kolleger 
  • Gode velferdsordninger 
  • Gode pensjons-, forsikrings-, og låneordninger i Statens pensjonskasse

Søknaden

Søknaden din må inneholde: 

  • Søknadsbrev med beskrivelse av dine forskningsinteresser og motivasjon for stillingen
  • CV
  • Vitnemål for bachelor- og mastergrad
  • Karakterutskrift for bachelor- og mastergrad
  • Forklaring på karaktersystemet for utenlandsk utdanning (Diploma Supplement om tilgjengelig)
  • Dokumentasjon av engelskkunnskaper
  • Dokumentasjon av norskkunnskaper eller annet skandinavisk språk
  • 2-3 referanser med kontaktinformasjon
  • Masteroppgaven, og eventuelle andre vitenskapelige arbeider
  • Prosjektskisse (maks fem sider, mal finnes her)

Dokumentert fullført mastergrad er en betingelse for å tiltre i stillingen. Hvis du er nær ved å levere eller nylig har levert masteroppgaven, må du legge ved et utkast av oppgaven og en uttalelse fra veileder eller institusjonen om når det forventes at du leverer. Du må fortsatt levere karakterutskrifter for graden, selv om den ikke er fullført.

All dokumentasjon som skal vurderes må være på et skandinavisk språk eller engelsk. Vitnemål og karakterutskrifter må også leveres på originalspråket. Vi aksepterer kun søknader og dokumentasjon som er sendt elektronisk via Jobbnorge innen søknadsfristen. 

Generell informasjon

Ansettelsen skjer i henhold til regler og vilkår som til enhver tid gjelder for statsansatte, og retningslinjer ved UiT. På våre nettsider finner du mer informasjon til søkere på stillinger ved UiT. 

Kortere ansettelsesperiode kan gis dersom stipendiaten alt har gjennomført deler av sitt forskerutdanningsprogram, eller når ansettelsen bygger på tidligere ansettelse i utdanningsstilling, slik at total tid til forskerutdanning blir tre år.

Stilling som stipendiat lønnes etter statens regulativ kode 1017. Fra lønnen blir det trukket 2 % innskudd til Statens pensjonskasse.

Personopplysninger som oppgis behandles i henhold til lov om behandling av personopplysninger. Søkere kan be om ikke å bli oppført på den offentlige søkerlista, men universitetet kan likevel beslutte at navnet på søkeren skal offentliggjøres. Søkeren vil da bli varslet i forkant av offentliggjøring. 

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS