LEDIG STILLING VED UIT NORGES ARKTISKE UNIVERSITET

Stipendiat - Klimaavtrykk ved bruk av nye marine ressurser i verdikjeder for mat og fòr (SECURE)

Søknadsfrist: 04.08.2021

UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet som bidrar til en kunnskapsbasert utvikling regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi skal utnytte vår sentrale beliggenhet i nordområdene, vår faglige bredde og kvalitet og våre tverrfaglige fortrinn til å møte fremtidens utfordringer.


Troverdighet, akademisk frihet, nærhet, kreativitet og engasjement skal prege forholdet mellom ansatte, mellom ansatte og studenter og mellom UiT og samarbeidspartnere.


Fakultetet for biovitenskap, fiskeri og økonomi (BFE) består av Institutt for arktisk og marin biologi, Norges Fiskerihøgskole og Handelshøgskolen. Fakultetets primæroppgaver er å utøve forskning, undervisning og formidling på høyt nasjonalt og internasjonalt nivå innenfor sine fag. Prioriterte forskningsfelt er akvatiske og terrestriske økosystemer, klima, fisk og dyrs tilpasning til livet i Arktis, marin bioteknologi/bioprospektering, akvakultur/fiskehelse, marine næringsmidler, bedrifts- og næringsøkonomi, ressurs- og miljøøkonomi, markedsforskning og ressursforvaltning.


Fakultetets tverrfaglige profil gir god anledning til å utvikle forskningsprosjekter der flere faggrupper samarbeider.

Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi

Om stillingen

Ved Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi (BFE), UiT Norges arktiske universitet er det ledig en stilling som stipendiat med fokus på klimaavtrykk ved bruk av nye marine ressurser i verdikjeder for mat og fòr (SECURE). Stillingen er plassert ved Norges fiskerihøgskole (NFH), og forskningsgruppen Sjømatvitenskap.

Stillingen er en del av NFHs strategi for utnyttelse av nye marine ressurser til mat og betydningen sjømat har for bærekraft eller fotavtrykk ved produksjon av mat og fòr. Dette inkluderer også valg av enhetsopperasjoner eller prosesstrinn gjennom hele verdikjeden og betydning for næringsinnhold og det endelige fotavtrykket ved konsum. Forskningsgruppen Sjømatvitenskap fokuserer i tillegg på kvalitet av nye vill og oppdrettede ressurser og produkter som framstilles fra disse. Et overordnet mål er at Forskningsgruppen skal bidra til at nye ressurser, inkludert restråstoff, skal utnyttes på en bærekraftig og lønnsom måte.

Stillingen gjelder for en periode på fire år. Ph.d.-studiet er normert til tre år. Det fjerde året, fordelt med 25 % pr år, skal brukes til undervisning eller andre arbeidsoppgaver etter avtale. Stipendiatstillingen er en utdanningsstilling og har fullført forskerutdanning frem til doktorgrad som mål. Opptak til doktorgradsprogram er en forutsetning for ansettelse og studieperioden starter ved tiltredelse i stillingen.

Arbeidssted er UiT i Tromsø. Du må kunne starte i stillingen i Tromsø innen rimelig tid etter å ha mottatt tilbud.

Om prosjektet

Dette ph.d.-prosjektet er tilknyttet forskningsprosjektet SECURE “Novel Marine Resources for Food Security and Food Safety”. SECURE er et tverrfaglig prosjekt som omhandler utnyttelse av nye marine ressurser på lavt trofisk nivå.

Det overordnede målet for prosjektet er å utvikle kunnskap som muliggjør bærekraftig matsikkerhet gjennom en tverrfaglig tilnærming som dekker fagfelt høsting eller fermentering, næringsinnhold og innhold av kontaminanter, via prosessering, foredling og tilberedelse til klimaavtrykk.

Stipendiaten skal i dette prosjektet undersøke sammenhengen mellom nye marine råstoffer og klimaavtrykket i enkelttrinn og hele verdikjeden ved produksjon av mat og fòr.

Stipendiaten skal i sitt prosjekt undersøke innehold av viktige næringsstoffer og kontaminanter, bestemme klimaavtrykket av nye utvalgte lavtrofiske arktiske marine råvarer ved produksjon av mat og fòr. Det vil også være ønskelig å rangere både næringsinnhold og klimaavtrykk mot mer tradisjonelle marine ressurser.

Dette vil bli gjort gjennom å:

  • Dokumentere innhold av næringsstoffer og kontaminanter i nye utvalgte lavtrofiske arktiske marine råvarer
  • Sammenligne klimaavtrykk (enkelttrinn og verdikjede) av disse nye ressursene med fotavtrykk av produkter fra mer tradisjonelle råvarer
  • Kobling mellom ny kunnskap om ernæring og bærekraft og nasjonal politikkutvikling og fremtidig kostholdsråd
  • Det forventes også evne til å analysere eksperimentelle data og presentere disse

En vellykket kandidat vil være engasjert i planlegging og gjennomføring av laboratorieeksperimenter, analyser av klimaavtrykk, å bidra til high-impact publikasjoner, veiledning av masterstudenter og undervisning.

Kontakt

Professor Edel O. Elvevoll

Førsteamanuensis Ida Johanne Jensen

Kvalifikasjoner

For stillingen kreves mastergrad eller tilsvarende utenlandsk grad innen fiskeri, matteknologi, matkjemi, matmikrobiologi, bioteknologi eller tilsvarende.

Erfaring fra praktisk laboratoriearbeid som er relevant for det gitte prosjektet vil være å foretrekke.

Søkere skal ha dokumentert gode kunnskaper i engelsk, både muntlig og skriftlig. God beherskelse av norsk eller et skandinavisk språk er fordelaktig.

Personlig egnethet vil bli vektlagt. Vi søker en svært motivert og engasjert kandidat med potensial for forskning innen disse feltene, med gode arbeidsrutiner og evne til å levere produkt i henhold til kontrakt. Kandidaten må ha gode kommunikasjons- og organisasjonsevner nødvendig for å kunne jobbe både selvstendig og i et tverrfaglig team og være fordomsfri og interessert i å utforske ny metodikk innen forskningsfeltet.

Flest mulig bør få anledning til å gjennomgå en forskerutdanning. Om du allerede har oppnådd en doktorgrad eller har tilsvarende kompetanse, er du ikke aktuell for ansettelse i denne stillingen.

Opptak til ph.d.-program

For ansettelse som stipendiat er det en forutsetning at du blir tatt opp til ph.d.-programmet ved Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi og at du deltar i organiserte doktorgradsstudier i ansettelsesperioden.

Opptak krever normalt at søkeren har:

  • Bachelorgrad på 180 studiepoeng og mastergrad på 120 studiepoeng, eller integrert mastergrad på 300 studiepoeng.
  • Masteroppgave med et omfang tilsvarende 30 studiepoeng eller mer hvis søkeren har en mastergrad på 120 studiepoeng.
  • Masteroppgave med et omfang tilsvarende 20 studiepoeng eller mer hvis søkeren har en integrert mastergrad på 300 studiepoeng.

Søker må ha oppnådd C eller bedre på masteroppgaven og emner som inngår i mastergraden, eller C eller bedre fra de to siste år i et integrert masterprogram (120 studiepoeng). En karakter dårligere enn C i ett emne, kan kompenseres med en karakter bedre enn C i ett annet emne. Hvis søker har to emner med karakter D eller lavere er vedkommende ikke kvalifisert for opptak. Nærmere beskrivelse av opptakskrav finner du her.

For søkere med utenlandsk utdanningsbakgrunn vil det vurderes om utdanningen likestilles med norsk høyere utdanning på mastergradsnivå. Vurderingen følger nasjonal godkjenningspraksis, se NOKUT. Søkere med utdanning fra enkelte land må ha mer høyere utdanning for å fylle opptakskravene, for eksempel 4-årig bachelor og 2-årig master.

Hvis du oppfyller opptakskravene og blir ansatt i stillingen, vil du samtidig få midlertidig opptak til ph.d.-programmet. Søknad om endelig opptak må leveres senest seks uker etter tiltredelse i stillingen.

Inkluderende arbeidsliv og mangfold 

UiT Norges arktiske universitet har et personalpolitisk mål om å være en arbeidsgiver som gjenspeiler mangfoldet i samfunnet og som tar i bruk potensialet i befolkningens samlede kompetanse. Vi mener at inkludering og mangfold er en styrke og ønsker oss medarbeidere med ulik kompetanse, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver.

Har du funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, oppfordrer vi deg som søker til å krysse av for dette i jobbsøkerportalen. Er det kvalifiserte søkere, kaller vi inn minst én i hver gruppe til intervju, og får du jobben, legger vi til rette for deg om du trenger det. Utenom å velge ut riktige kandidater bruker vi ikke avkrysningene til noe annet enn anonymisert statistikk. Les mer i Arbeidsgiverportalen.

Vi tilbyr

  • Du blir en del av et spennende forskningsprosjekt
  • Gode karrieremuligheter
  • Et godt arbeidsmiljø med dedikerte kolleger 
  • Gode velferdsordninger 
  • Gode pensjons-, forsikrings-, og låneordninger i Statens pensjonskasse

Søknaden

Søknaden din må inneholde: 

  • Søknadsbrev med beskrivelse av dine forskningsinteresser og motivasjon for stillingen
  • CV - oppsummering av utdanning, stillinger og akademisk arbeid
  • Dokumentasjon av undervisningskvalifikasjoner (hvis aktuelt)
  • Vitnemål for bachelor- og mastergrad
  • Karakterutskrift for bachelor- og mastergrad
  • Forklaring på karaktersystemet for utenlandsk utdanning (Diploma Supplement om tilgjengelig)
  • Dokumentasjon av engelskkunnskaper
  • 2-3 referanser med kontaktinformasjon
  • Masteroppgaven, og eventuelle andre vitenskapelige arbeider

Dokumentert fullført mastergrad er en betingelse for å tiltre i stillingen. Hvis du er nær ved å levere eller nylig har levert masteroppgaven, må du legge ved et utkast av oppgaven og en uttalelse fra veileder eller institusjonen om når det forventes at du leverer. Du må fortsatt levere karakterutskrifter for graden, selv om den ikke er fullført.

All dokumentasjon som skal vurderes må være på et skandinavisk språk eller engelsk. Vitnemål og karakterutskrifter må også leveres på originalspråket. Vi aksepterer kun søknader og dokumentasjon som er sendt elektronisk via Jobbnorge innen søknadsfristen. 

Generell informasjon

Ansettelsen skjer i henhold til regler og vilkår som til enhver tid gjelder for statsansatte, og retningslinjer ved UiT. På våre nettsider finner du mer informasjon til søkere på stillinger ved UiT. 

Kortere ansettelsesperiode kan gis dersom stipendiaten alt har gjennomført deler av sitt forskerutdanningsprogram, eller når ansettelsen bygger på tidligere ansettelse i utdanningsstilling, slik at total tid til forskerutdanning blir tre år.

Stilling som stipendiat lønnes etter statens regulativ kode 1017. Fra lønnen blir det trukket 2% innskudd til Statens pensjonskasse.

Personopplysninger som oppgis behandles i henhold til lov om behandling av personopplysninger. Søkere kan be om ikke å bli oppført på den offentlige søkerlista, men universitetet kan likevel beslutte at navnet på søkeren skal offentliggjøres. Søkeren vil da bli varslet i forkant av offentliggjøring. 

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS