Ledig stilling på Universitetet i Stavanger

Stipendiat i historie

Søknadsfrist: 17.11.2020

Universitetet i Stavanger

Universitetet i Stavanger (UiS) har omlag 12.000 studenter og 1.800 ansatte. Vi er eneste norske medlem av European Consortium of Innovative Universities (ECIU). Universitetet har store ambisjoner. Vi skal ha en innovativ og internasjonal profil og være en drivkraft i kunnskapsutviklingen og endringsprosesser i samfunnet. Sammen med våre ansatte og studenter vil vi løfte blikket, og våge å tenke stort og nytt – vi vil utfordre det velkjente og utforske det ukjente.


Institutt for kultur- og språkvitenskap, som er en del av Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora, har ansvar for universitetets lektorutdanning for trinn 8-13 og praktisk-pedagogisk utdanning. Instituttet tilbyr også utdanninger innenfor nordisk, engelsk, religion, historie, norsk for internasjonale studenter samt mastergradsutdanninger i historie og historiedidaktikk, nordisk og lesevitenskap og engelsk og Literacy Studies. I samarbeid med andre enheter ved fakultetet tilbys doktorgradsutdanning i utdanningsvitenskap og humaniora. Det er i dag 70 ansatte og 1200 studenter tilknyttet instituttet.

Om stillingen

Universitetet i Stavanger har ledig stilling som stipendiat i historie ved Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora, Institutt for kultur- og språkvitenskap. Stillingen er ledig fra 01.08.2021.

Dette er en utdanningsstilling som i hovedsak skal gi lovende forskere anledning til faglig utvikling. Stillingen har forskerutdanning fram til doktorgrad som mål.

Stipendiaten ansettes for en periode på tre år med ren forskerutdanning eller fire år med 25% av tiden som pliktarbeid knyttet til undervisning og administrasjon.

Stipendiaten skal utforske begrepet fremskritt i liberale demokratier fra det nittende århundre til i dag. Prosjektet skal være en studie der en anvender historisk forståelse i møte med dagens politiske og miljømessige utfordinger. Et spesielt mål for prosjektet skal være en kritisk vurdering av forestillingene om fremskritt som grunnlag for troen på kontinuerlig vekst.

Begrepet fermskritt har utviklet seg sammen med ideer om menneskelig og samfunnsmessig utvikling, individuell selvutvikling, evolusjon, vitenskapelige og teknologiske framskritt, industrialisering og modernisering, både innenfor politiske ideologier om sosial reform, stykkevis problemløsning, planlegging og mot-planlegging. Fremskritt kan tillegges moralsk verdi som et gode til samfunnets beste, etterstrebes i økonomisk planlegging, eller orientere fritt handlende individer på markedet. I andre halvdel av det tjuende århundre økte den materielle levestandarden betydelig, samtidig som fremskritt ble synonymt med overflod og muligheter. Fremskrittets politiske retorikk var allestedsnærværende.

Stipendiaten vil arbeide med et prosjekt som undersøker fremskrittsbegrepet med nevnte eller relaterte tilnærminger. Prosjektet kan blant annet utforske hvordan engasjement for moralsk forbedring underbygget politiske agendaer for sosial reform. Prosjektet kan utforske begrepet innenfor diskurser om menneskelig utvikling, forestillinger om fremskritt som forener ideer om felleskap, velferd og statlig regulering, eller de skiftende oppfatningene om moralske, vitenskapelige og økonomiske fremskritt med politiske konsekvenser. Prosjekter som er knyttet til nyere historie med spesielt miljøfokus, kan utforske fremskrittets begrepshistorie i miljøpolitikk og miljøetikk, eller fremveksten av alternative diskurser om grønn vekst og nedvekst. Fremskrittsprofetenes og fremskritkritikernes idéhistorier er rike kilder til ny innsikt i konspetets rolle i det moderne samfunn.

Forskningsprosjektet vil bli gjennomført ved Universitetet i Stavanger. Det forventes at den som ansettes jobber heltid med prosjektet og at hun / han vil delta i det akademiske miljøet ved fakultetet og universitetet, inkludert i de to tverrfaglige programområdene i Greenhouse (miljøhumaniora) og Future Pasts Group (historiebruk, historiedidaktikk). Vi oppfordrer også den ansatte til å gjennomføre et internasjonalt forskningsopphold i ansettelsesperioden ved en ansett og relevant forskningsinstitusjon.

Stipendiaten må skrive avhandlingen sin på engelsk.

Førsteamanuensis Tyson Retz vil fungere som hovedveileder.

Prosjektskisse

Som søker må du utarbeide et foreløpig prosjektforslag (3-5 sider på engelsk) for et doktorgradsprosjekt som utforsker et tema som er relevant for stillingsbeskrivelsen. Vi ønsker temaer som identifiserer et lite studert emne i fremskrittsbegrepets historie som kan gi ny forståelse av dagens politiske og miljømessige utfordringer. Listen over mulige prosjektere ovenfor er ikke uttømmende, og kandidater oppfordres til å utarbeide et prosjektforslag knyttet til deres interesser, evner og forskningsbakgrunn. Prosjektforslaget skal beskrive forskningsteamet, problemstillingen, relevans, den teoeritske og metodiske tilnærmingen, og gi en kort beskrivelse av de tiltenkte kildematerialet. Vi oppfordrer kandidater til å utvikle intellektuelt spennende, innovative og gjennomførbare prosjektforslag som utforsker fremskrittsbegrepets historie ved hjelp av kristisk analyse, på en konkret og tydelig måte. Det foreløpige prosjektforslaget blir vurdert i søknadsprosessen. I løpet av de første tre månedene av ansettelsesperioden vil prosjektforslaget bli videreutviklet i samarbeid med veilederne dine og fullført en en endelig prosjektbeskrivelse. Mal for prosjektforslag finner du her - den foreløpige planen bør bruke denne malen som utgangspunkt.

Kvalifikasjonskrav

Vi søker deg som har en sterk faglig bakgrunn med femårig mastergrad (3+2), fortrinnsvis av nyere dato, innenfor historie eller andre historisk orienterte humanistiske eller samfunnsvitenskapelige fag. Du kan ha bakgrunn fra politisk historie, idéhistorie, politisk idéhistorie, økonomihistorie, filosofihistorie eller erfaring med å benytte historiefaglige metoder på problemstillinger innen politisk teori, miljøpolitikk eller miljøhumaniora i vid forstand. Dersom du har tilsvarende kvalifikasjoner som kan gi grunnlag for å gjennomføre en forskerutdanning kan du også bli vurdert som aktuell for stillingen.

Dersom karakteren din på masteroppgaven og veid gjennomsnittskarakter på masterstudiet begge hver for seg tilsvarer B eller bedre, er du den vi søker etter. Avslutter du utdanningen din våren 2021 er du også velkommen til å søke.

Dersom du har utdannelse fra en institusjon med annen karakterskala enn A-F ber vi deg om å legge ved en bekreftet konverteringsskala som viser hvordan karakterene kan sammenliknes med den norske A-F skalaen.

Videre legges det vekt på at du:

  • har kapasitet til å komme med nye bidrag til forskningsfeltet
  • har motivasjon og interesse for forskning innen feltet
  • har evnen til å jobbe selvstendig og i team, være innovativ og kreativ
  • har evnen til å jobbe strukturert og har høy arbeidskapasitet
  • behersker engelsk flytende, både muntlig og skriftlig

Krav til kompetanse i engelsk

Gode ferdigheter i engelsk er påkrevd for deltakelse i doktorgradsprogrammet. Internasjonale søkere må dokumentere at en har gjennomført en av følgende tester med angitte resultater eller bedre:

  • TOEFL – Test of English as a Foreign Language, Internet-Based Test (IBT). Minimum resultat: 90
  • IELTS – International English Language Testing Service. Minimum resultat: 6.5
  • Certificate in Advanced English (CAE) og Certificate of Proficiency in English (CPE) fra Universitetet i Cambridge
  • PTE Academic – Pearson Test of English Academic. Minimum resultat: 62

Følgende søkere er fritatt fra ovennevnte krav:

  • søkere med ett års fullført universitetsstudier i Australia, Canada, Irland, New Zealand, Storbritannia, USA
  • søkere med International Baccalaureate (IB) diplom
  • søkere med fullført bachelor- og/eller mastergrad med engelsk som undervisningsspråk i et EU-/EØS-land

Vi tilbyr

  • varierte arbeidsoppgaver i en stor, spennende og samfunnsviktig organisasjon
  • et ambisiøst arbeidsfellesskap og et inkluderende arbeidsmiljø
  • kollegabasert veiledningsprogram (NyTi) dersom du skal undervise
  • lønn etter Statens lønnsregulativ l.pl 17.515, kode 1017, kr 479.600 bto pr år med lønnsutvikling etter ansiennitet i stillingen
  • medlemskap i Statens pensjonskasse sikrer gode pensjons- og forsikringsordninger
  • mer om ansattgoder og fordeler på uis.no

Andre opplysninger

Se forskrift om ansettelsesvilkår for ansettelse i stipendiatstillinger ved Universitetet i Stavanger.

Studiet gjennomføres i hovedsak ved Universitetet i Stavanger, bortsett fra et avtalt utenlandsopphold i et anerkjent relevant forskningsmiljø.

Det er en forutsetning at den som ansettes bosetter seg slik at vedkommende kan være tilstede ved, og tilgjengelig for, fagmiljøet på arbeidsplassen i ordinær arbeidstid.

Universitetet har få kvinner i rekrutteringsstillinger innenfor fagområdet og oppfordrer derfor spesielt kvinner til å søke.

Stillingen er kunngjort på både norsk og engelsk. Ved meningsforskjell mellom tekstene skal den norske teksten legges til grunn.

Kontaktinformasjon

Nærmere opplysninger om stillingen fås ved henvendelse til:

  • Førsteamanuensis Tyson Retz, e-post: tyson.retz@uis.no

Opplysninger om ansettelsesprosessen fås ved henvendelse til HR-konsulent Annette Falch Lothe, tlf: 51 83 13 61, e-post: annette.f.lothe@uis.no.

Søknaden

Søk stillingen elektronisk via "Søk stillingen" på denne siden. Her registreres søknad og CV med relevant utdanning og arbeidserfaring. I søknadsbrevet må du få frem dine forskningsinteresser og motivasjon for å søke stillingen.

Følgende dokumenter lastes opp som vedlegg til søknaden, i separate filer:

  • prosjektskisse
  • vitnemål og attester
  • publikasjonsliste
  • annen dokumentasjon som du ønsker det skal tas hensyn til

Dokumentasjonen må foreligge på et skandinavisk språk eller engelsk. Hvis vedleggene overskrider 30 MB til sammen må disse komprimeres før opplasting.

Vi gjør oppmerksom på at søknaden kun blir vurdert ut fra informasjonen som foreligger i JobbNorge ved søknadsfristen. Sørg derfor for at søknaden din tydelig viser hvordan dine ferdigheter og erfaringer oppfyller kriteriene som er beskrevet over.

Vi gjør oppmerksom på at opplysninger om søker kan bli offentliggjort selv om søker har anmodet om ikke å bli oppført på offentlig søkerliste, jf offentlighetsloven § 25.

UiS vurderer bare søknader og vedlegg registrert i JobbNorge.

Søk stillingen

Powered by Labrador CMS