Ledig stilling på Universitetet i Stavanger

Stipendiat i arkeologi

Søknadsfrist: 17.05.2020

Universitetet i Stavanger

Universitetet i Stavanger (UiS) har omlag 12.000 studenter og 1.800 ansatte. Vi er eneste norske medlem av European Consortium of Innovative Universities. Universitetet har store ambisjoner. Vi skal ha en innovativ og internasjonal profil og være en drivkraft i kunnskapsutviklingen og endringsprosesser i samfunnet. Sammen med våre ansatte og studenter vil vi løfte blikket, og våge å tenke stort og nytt – vi vil utfordre det velkjente og utforske det ukjente.


Arkeologisk museum er en tverrfaglig institusjon med oppgaver innenfor forskning, formidling, fornminnevern, konservering samt dokumentasjon og samling.


Museet har et vitenskapelig personale med forskere innenfor arkeologi, konservering, ulike naturfag og nyere tids kulturhistorie. Det museumsfaglige personalet dekker flere felter innenfor konservering, naturvitenskapelige laboratorier, fototjenester, arkiv og vitenskapelige samlinger, forvaltningsoppgaver i henhold til Lov om kulturminner, utstillingsproduksjon, grafisk formgivning, skoletjeneste, publikumstilbud og utleievirksomhet. Museet driver et forlag med to serier som er poenggivende i CRIStin.


Museet har i dag 75 fast ansatte fordelt på fire fagavdelinger og en administrasjon.

Om stillingen

Universitetet i Stavanger har ledig åremålsstilling som stipendiat i arkeologi ved Arkeologisk museum, Avdeling for Fornminne. Stillingen er ledig fra januar 2021.

Dette er en utdanningsstilling som i hovedsak skal gi lovende forskere anledning til faglig utvikling. Stillingen har forskerutdanning fram til doktorgrad som mål.

Stipendiaten ansettes for en periode på tre år med ren forskerutdanning.

Stipendiatet er finansiert av Norges Forskningsråd og utlyses som del av forskningsprosjektet: «The Storeggatsunami 6150 BC – a wave of destruction or transformative disruption for a prehistoric society?»

Om prosjektet

Prosjektet tar utgangspunkt i det såkalte Storeggaraset som for ca. 8000 år siden forårsaket en stor tsunami som rammet begge sider av Nordsjøen. Vi vet når på året bølgen traff kysten og hvor høyt den slo innover land i ulike områder. Imidlertid er de sosiale følgene for samfunnene som opplevde den ikke systematisk undersøkt.

En antar at tsunamien rammet jeger-sanker-fiskersamfunnene langs kysten hardt. Imidlertid blir en naturhendelse som en tsunami først en katastrofe når mennesker berøres og samfunn ikke er rustet til å håndtere følgene av den. For noen grupper kan bølgen ha vært dødelig, for andre voldsomt ødeleggende, mens for enkelte grupper ble den kanskje kun en skremmende påminnelse om farene ved å leve i strandkanten. Måten et samfunn håndterer en slik hendelse på sier noe om samfunnet - om potensiell sårbarhet, samfunnsstrukturer, institusjoner og samfunnets iboende kapasiteter.

Et hovedspørsmål er om, eventuelt hvordan, Storeggatsunamien påvirket kystsamfunnene på kort- og lang sikt. I prosjektet ønsker vi å utlede ny kunnskap om samfunnsstrukturer, samhandlingsmønstre, kommunikasjon, kunnskapsoverføring i redskapsteknologi, landskapsbruk og bosetning, (kort/langtidsbosetning, utnyttelse kyst/fjell/innland), relasjoner og ritualer i eldre steinalder med utgangspunkt i katastrofehendelsen.

Vi vil kombinere kunnskap og metoder fra flere fagfelt som arkeologi, naturvitenskap og moderne katastrofeforskning. (Les mer om prosjektet her)

Prosjektet ønsker en ph. d.-stipendiat som har fokus på tema bosetning/mobilitet/lokalitets- eller lokaliseringsanalyser og landskapsbruk på lokalt og regionalt plan i eldre steinalder i utvalgte områder på Vestlandet og Skottland. Dette skal diskuteres opp mot prosjektets overordna problemstillinger skissert over.

Stipendiaten kan utforske potensiale og begrensninger av ulike metoder. Særlig relevante tilnærminger vil likevel være distribusjonsanalyser ved hjelp av GIS, bruk av LIDAR, C14 modellering, landskapsmodellering eller andre statistiske analysemetoder. Lokale områdestudier kan kontrasteres av storskalaanalyser, og målet er å påvise kulturhistorisk relevante mønstre som kan belyse samfunnsutvikling i eldre steinalder.

Stipendiaten forventes å generere kunnskap som bidrar til stipendiatens egen kompetanseheving, samt frembringer resultater som det overordnede prosjektet vil dra nytte av. Stipendiaten anses som en del av prosjektgruppen og vil involveres i prosjektet, delta på møter, workshoper og bidra inn mot forskningsformidlingen. Det vil være muligheter for utveksling hos fortrinnsvis en av prosjektrådmedlemmenes institusjoner (University College Dublin, Irland, eller Queens University, Belfast, Nord-Irland).

Prosjektskisse

Som søker må du utarbeide en foreløpig prosjektskisse for et doktorgradsprosjekt innenfor fagområdet på fem sider der det gjøres rede for problemstilling, relevans, teoretisk og metodisk tilnærming. Følgende bør inngå i prosjektskissen: introduksjon med forskningsspørsmål og mål, beskrivelse av metode, materialer og teoretiske perspektiver som skal undersøkes. Plan for fremdrift og gjennomføring inkluderes også.

Din foreløpige prosjektskisse vil inngå i kompetansevurderingen. Prosjektskissen skal beskrive et prosjekt som bidrar til å støtte opp om hovedprosjektets problemstillinger og mål og som stipendiaten selv opplever eierskap til.

Prosjektskissen vil i løpet av de tre første månedene av ansettelsesperioden bli videreutviklet i samarbeid med veilederne og utformet til den endelige prosjektbeskrivelsen. Ta gjerne utgangspunkt i mal for prosjektskissen som du finner her.

Kvalifikasjonskrav

Vi søker deg som har en sterk faglig bakgrunn med femårig mastergrad (3+2) innenfor arkeologi eller tilsvarende utdanning som gir grunnlag for å gjennomføre en forskerutdanning.

Dersom karakteren din på masteroppgaven og veid gjennomsnittskarakter på masterstudiet begge hver for seg tilsvarer B eller bedre, er du blant de vi søker etter. Graden må være oppnådd innen søknadsfristens utløp.

Dersom du har utdannelse fra en institusjon med annen karakterskala enn A-F ber vi deg om å legge ved en bekreftet konverteringsskala som viser hvordan karakterene kan sammenliknes med den norske A-F skalaen.

Du må kunne lese norsk/skandinavisk eller ha forutsetninger for å lære dette raskt, ettersom norske arkeologiske rapporter, databaser og arkivmateriale brukes som grunnlagsmateriale.

Videre legges det vekt på at du:

  • er motivert og har potensial for forskning innenfor fagfeltet
  • har vært aktiv og oppdatert innenfor fagområdet dersom det er lengre enn fem år siden fullført mastergrad
  • kan arbeide selvstendig og i et fellesskap, være nytenkende og kreativ
  • er strukturert og har stor arbeidskapasitet
  • har gode ferdigheter i engelsk, både skriftlig og muntlig. Doktorgradsavhandlingen skal skrives på engelsk.

Kjennskap til GIS-baserte, eller andre relaterte eller relevante metoder er en fordel, men i prosjektrådet finnes også kompetanse som kan bistå i en opplæringsfase.

Vi tilbyr

  • mulighet til å delta i et nytt og spennende NFR-prosjekt
  • varierte arbeidsoppgaver i en stor og samfunnsviktig organisasjon
  • et ambisiøst arbeidsfellesskap og et inkluderende arbeidsmiljø
  • lønn etter Statens lønnsregulativ l.pl 17.515, kode 1017, kr 479.600 bto pr år med lønnsutvikling etter ansiennitet i stillingen
  • medlemskap i Statens pensjonskasse sikrer gode pensjons- og forsikringsordninger
  • mer om ansattgoder og fordeler på uis.no

Andre opplysninger

Se forskrift om ansettelsesvilkår for ansettelse i stipendiatstillinger ved Universitetet i Stavanger.

Studiet gjennomføres i hovedsak ved Universitetet i Stavanger, bortsett fra et eventuelt avtalt utenlandsopphold i et relevant forskningsmiljø.

Det er en forutsetning at den som ansettes bosetter seg slik at vedkommende kan være tilstede ved, og tilgjengelig for, fagmiljøet på arbeidsplassen i ordinær arbeidstid.

Stillingen er kunngjort på både norsk og engelsk. Ved meningsforskjell mellom tekstene skal den norske teksten legges til grunn.

Kontaktinformasjon

Nærmere opplysninger om stillingen fås ved henvendelse til:

  • Prosjektleder Dr. Astrid J. Nyland tlf: +47 48121381 e-post: astrid.j.nyland@uis.no

Opplysninger om ansettelsesprosessen fås ved henvendelse til HR-rådgiver Janne V. Endresen, tlf: + 47 51831216, e-post: janne.v.endresen@uis.no

Søknaden

Søk stillingen elektronisk via "Søk stillingen" på denne siden. Her registreres søknad og CV med relevant utdanning og arbeidserfaring. I søknadsbrevet må du få frem dine forskningsinteresser og motivasjon for å søke stillingen.

Følgende dokumenter lastes opp som vedlegg til søknaden, i separate filer:

  • Et introduksjonsbrev der du beskriver deg selv, dine kvalifikasjoner, ambisjoner for å ta en ph.d., samt motivasjon for å søke stillingen på prosjektet.
  • En prosjektbeskrivelse på fem sider (se mal over) som skisserer et prosjekt som du ønsker å jobbe med, og som støtter opp om hovedprosjektets problemstillinger og mål.
    • Prosjektskissen skal inkludere: introduksjon med forskningsspørsmål og mål, beskrivelse av metode, materialer og teoretiske perspektiver som skal undersøkes. Plan for fremdrift og gjennomføring inkluderes også.
  • En oppsummering/"abstract" av MA-oppgaven (eller tilsvarende) på engelsk (maks 1 side).
  • CV og liste over publikasjoner og annen forskningskommunikasjon (poster, konferansepresentasjon e.l.)
  • Vitnemål og attester
  • Annen dokumentasjon som du ønsker det skal tas hensyn til

Dokumentasjonen må foreligge på et skandinavisk språk eller engelsk. Hvis vedleggene overskrider 30 MB til sammen må disse komprimeres før opplasting. Opplysninger og dokumentasjon som det skal tas hensyn til ved vurdering må være registrert innen søknadsfristens utløp.

Vi gjør oppmerksom på at opplysninger om søker kan bli offentliggjort selv om søker har anmodet om ikke å bli oppført på offentlig søkerliste, jf offentlighetsloven § 25.

UiS vurderer bare søknader og vedlegg registrert i JobbNorge.

Søk stillingen

Powered by Labrador CMS