LEDIG STILLING VED UIT NORGES ARKTISKE UNIVERSITET

Postdoktor i prosjektet UrbTrans

Søknadsfrist: 15.04.2021

UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet som bidrar til en kunnskapsbasert utvikling regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi skal utnytte vår sentrale beliggenhet i nordområdene, vår faglige bredde og kvalitet og våre tverrfaglige fortrinn til å møte fremtidens utfordringer.


Troverdighet, akademisk frihet, nærhet, kreativitet og engasjement skal prege forholdet mellom ansatte, mellom ansatte og studenter og mellom UiT og samarbeidspartnere.

Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning

Postdoktor i prosjektet «Urban Transformation in a Warming Arctic: The Continued Effects of Nordic Colonialism in Urban Development and Planning” (UrbTrans)

Stillingens innhold/tilhørighet

Ved Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi (AHR) er det en ledig postdoktorstilling tilknyttet det tverrfaglige prosjektet «Urban Transformation in a Warming Arctic: The Continued Effects of Nordic Colonialism in Urban Development and Planning» (UrbTrans). Prosjektet finansieres av Tromsø Forskningsstiftelse og Norges Forskningsråd, og ledes av førsteamanuensis Tone Huse.

Postdoktorstillingen er en åremålsstilling med ansettelsesperiode på 3 år. Ansettelse i stilling som postdoktor har som hovedmål å kvalifisere for arbeid i vitenskapelige toppstillinger. Det forutsettes at søkeren vil kunne gjennomføre prosjektet i løpet av ansettelsesperioden. Ingen kan ansettes i mer enn én åremålsperiode som postdoktor ved samme institusjon.Arbeidssted er UiT Norges arktiske universitet i Tromsø. Du må kunne starte i stillingen i Tromsø innen 6 måneder etter å ha mottatt tilbud.

Stillingens arbeidsoppgaver/om prosjektet

Om UrbTrans

“Arktis brenner og Grønland smelter”, skrev det populærvitenskapelige magasinet ScienceNews.org etter en rekordvarm juli måned i 2019. Storbranner herjet og offentlighetens oppmerksomhet ble nok en gang ledet mot de markante klimaendringene i Arktis. Denne utviklingen danner også bakteppet for UrbTrans, et radikalt interdisiplinært prosjekt som vil analysere hvordan borgere og myndigheter i Grønlands hovedstad, Nuuk, handler ovenfor utfordringene og mulighetene som et varmere Arktis bringer med seg. UrbTrans vil videre arbeide for å utvide den temporære rammen for studier av Arktis, for slik å kunne studere samtidens endringer side om side med Nuuk sin nyere historie. Et sentralt spørsmål i prosjektet blir dermed hvordan byens historie aktiveres i og påvirker pågående transformasjonsprosesser. Dette vil innebære inngående studier av den nordiske kolonialismens karakter og fortsatte påvirkning på det grønlandske samfunnet, samt dekolonialisering i en nordisk kontekst. Prosjektet vil foreta innovativt metodologisk arbeid som krysser de tradisjonelle skillene mellom studiet av fortid og nåtid, humanistisk og samfunnsvitenskapelig forskning.

UrbTrans bygger på vitenskaps- og teknologistudier (Science and Technology Studies/STS), men vil også dra aktivt på et mangfold av forskningsfelter og disipliner, fra studier av Arktis, dekoloniale- og urfolksstudier til arkitektur, geografi og historie. Prosjektet vil videre kombinere metodene arkivstudier, dokumentanalyse og etnografi, og gjennom dette forene studiet av fortid og samtid. Postdoktoren vil foreventes å delta aktivt i aktiviteter som forener alle disse metodene, men også å utføre selvstendig forskning som i hovedsak basererer seg på arkivstudier og dokumentanalyse. Gjensidige forskningspraksiser ovenfor lokalsamfunn og aktører i Nuuk er avgjørende for prosjektet, og søkere bes om å demonstrere en forståelse av hva gjensidig forskningspraksis innebærer og forklare hvordan en vil søke å oppnå dette.

Om stillingen

Prosjektets kjernegruppe vil bestå av to stipendiater, to postdoktorer og prosjektleder. I tillegg vil prosjektet samarbeide med samfunnsaktører og akademiske partnere i Grønland, og andre nasjonale og internasjonale partnere, inkludert kuratorer, kunstnere og akademikere. Den som ansettes forventes å bidra til forskningsgruppas aktiviteter som felles feltarbeid, fellesorganiserte seminarer, populærvitenskapelig forskningsformidling og kunstnersamarbeid. Videre forventes stipendiaten å ta ansvar for forskningsoppgaver nærmere spesifisert i prosjektbeskrivelsen til UrbTrans, under Arbeidspakke 1. Kort beskrevet vil dette innebære studier av den historiske utviklingen av byplanlegging og -utvikling i Nuuk, med vekt på perioden fra 1950 og fremover. Dette kan inkludere intervjuer/storytelling så vel som arkivstudier og dokumentanalyse. Prosjektbeskrivelsen for UrbTrans fås ved henvendelse til prosjektleder Tone Huse.

Kontakt

Flere opplysninger om stillingen kan du få av:

Kvalifikasjoner

For stillingen kreves

  • Norsk doktorgrad med relevans til prosjektet og forskningsoppgavene, eller tilsvarende utenlandsk doktorgrad godkjent som likeverdig med norsk doktorgrad. Fullført doktorgrad er en betingelse for å tiltre stilling som postdoktor, men du kan søke på stillingen dersom du har levert avhandlingen til vurdering for doktorgrad innen søknadsfristen. Avhandlingen må legges ved søknaden og du må ha disputert før tiltredelsesdato.
  • Evne til å kommunisere på et skandinavisk språk og til å lese dansk. Grønlandske språkkunnskaper kreves ikke men vil være en fordel.
  • Søker må beherske engelsk flytende muntlig og skriftlig.

Ved UiT legges det vekt på forskningsarbeidenes kvalitet, relevans og betydning og ikke på hvor arbeidene er publisert, i henhold til prinsippene i The San Fransisco Declaration on Research Assessment (DORA).

Vi kan tilby

  • Et godt arbeidsmiljø med dedikerte kolleger
  • Gode velferdsordninger
  • Gode pensjons-, forsikrings-, og låneordninger i Statens pensjonskasse

Søknaden

Søknaden din må inneholde:

  • Søknadsbrev med beskrivelse av dine forskningsinteresser og motivasjon for stillingen. Forklar hvordan din forskning og erfaring er relevant for UrbTrans
  • CV
  • Vitnemål og karakterutskrift for alle grader
  • Attester
  • Kontaktinformasjon til 2-3 referanser
  • En prosjektbeskrivelse på maks. tre sider. Malen for prosjektbeskrivelsen og prosjektbeskrivelse av UrbTrans fås ved henvendelse til prosjektleder (tone.huse@uit.no)
  • En liste over alle dine vitenskapelige arbeider
  • Beskrivelse av dine vitenskapelige arbeider, særlig de du anser som mest betydningsfulle
  • Sentrale vitenskapelige arbeider, inntil ti. Doktorgradsavhandlingen regnes som ett arbeid

Dokumenter som legges ved søknaden må være på et skandinavisk språk eller engelsk.

Søknaden med vedlegg leveres elektronisk via www.jobbnorge.no.

Vurdering av søkerne

I evalueringen av søkerne vil følgende vektlegges:

  • Prosjektets vitenskapelige nivå, forskningsrelevans og nytenkning
  • Søkerens evne til å fullføre prosjektet innenfor den tilgjengelige tiden og bidra til UrbTrans
  • Gode samarbeidsevner og evne til å fungere i tverrfaglige forskermiljø, inkludert søkers vilje til å tilpasse ens forskning til UrbTransprosjektets målsetninger og felles aktiviteter
  • Personlig egnethet og motivasjon for å tiltre i stillingen, kunnskap om urfolksmetodologi og even til å utvikle og utøve gjensidige og kulturelt sensitive forskningspraksiser vil være en fordel.

Inkluderende arbeidsliv

UiT Norges arktiske universitet har et personalpolitisk mål om å være en arbeidsgiver som gjenspeiler mangfoldet i samfunnet og som tar i bruk potensialet i befolkningens samlede kompetanse.

Vi mener at inkludering og mangfold er en styrke og ønsker oss medarbeidere med ulik kompetanse, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver.

Har du funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, oppfordrer vi deg som søker til å krysse av for dette i jobbsøkerportalen.

Er det kvalifiserte søkere, kaller vi inn minst én i hver gruppe til intervju, og får du jobben, legger vi til rette for deg om du trenger det. Utenom å velge ut riktige kandidater bruker vi ikke avkrysningene til noe annet enn anonymisert statistikk.

Les mer i Arbeidsgiverportalen.

Generelt

Ansettelsen skjer i henhold til regler og vilkår som til enhver tid gjelder for statsansatte, og retningslinjer ved UiT. På våre nettsider finner du mer informasjon til søkere på stillinger ved UiT.  Postdoktor lønnes etter statens regulativ kode 1352. Det trekkes 2 % pliktig innskudd til Statens pensjonskasse.Du må være villig til å engasjere deg i utviklingsarbeid innen eget fag, og for universitetet som helhet.

Personopplysninger som oppgis behandles i henhold til lov om behandling av personopplysninger.

Søkere kan be om ikke å bli oppført på den offentlige søkerlista, men universitetet kan likevel beslutte at navnet på søkeren skal offentliggjøres. Søkeren vil da bli varslet i forkant av offentliggjøring. 

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS