LEDIG STILLING VED UIT NORGES ARKTISKE UNIVERSITET

Postdoktor i kognitiv neurovitenskap knyttet til språk

Søknadsfrist: 20.01.2022

UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet som bidrar til en kunnskapsbasert utvikling regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi skal utnytte vår sentrale beliggenhet i nordområdene, vår faglige bredde og kvalitet og våre tverrfaglige fortrinn til å møte fremtidens utfordringer.


Troverdighet, akademisk frihet, nærhet, kreativitet og engasjement skal prege forholdet mellom ansatte, mellom ansatte og studenter og mellom UiT og samarbeidspartnere.

Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning

Om stillingen

Ved Institutt for språk og kultur (ISK) er det en ledig stilling som postdoktor i kognitiv neurovitenskap knyttet til språk. Stillingen er tilknyttet Psycholinguistics of Language Representation (PoLaR) lab og tema IV Multilingual Minds and Neurocognitive Adaptations i AcqVA Aurora Centre: The Dynamic Nature of Languages in the Mind.

AcqVA Aurora-senteret består for tiden av 30+ aktive forskere, inkludert åtte professorer/førsteamanuenser, syv forskere/postdoktorer med ytterligere fem MSCA-postdoktorer, et profesjonelt administrert lab-team, fire doktorgradsstudenter og åtte professor II (i 20% stilling), som alle er internasjonalt anerkjente ledere innen vårt felt. Gruppemedlemmene er involvert i en rekke forskningsprosjekter både lokalt og internasjonalt, f.eks. ExSynOp , MuMiN , GenVAC og MultiLit; alle prosjekter finansiert av Forskningsrådet, MultiGender- prosjektet finansiert av Det Norske Videnskaps-Akademi (CAS), og HELPiNG prosjektet finansiert av Tromsø Forskningsstiftelse.

Postdoktorstillingen er en åremålsstilling med ansettelsesperiode på to år. Ansettelse i stilling som postdoktor har som hovedmål å kvalifisere for arbeid i vitenskapelige toppstillinger. Det forutsettes at søkeren vil kunne gjennomføre prosjektet i løpet av ansettelsesperioden. Ingen kan ansettes i mer enn én åremålsperiode som postdoktor ved samme institusjon.

Arbeidssted er UiT i Tromsø. Du må kunne starte i stillingen innen rimelig tid etter å ha mottatt tilbud. Stillingen forventes å være ledig fra 1. august 2022, men en tidligere eller senere startdato kan diskuteres.

Hvis du mottar et personlig utenlandsstipend fra NFR, kan det i tillegg søkes om forlenget finansiering av postdoktorstipendet tilsvarende utenlandsoppholdets lengde (3 til 12 måneder).

Insitutt for språk og kultur

Instituttets kjernevirksomhet er undervisning, forskning og formidling innen språkvitenskap, litteratur, medie- og dokumentasjonsvitenskap og kunsthistorie. ISK har til sammen 83 fast ansatte, 16 professor II og rundt 25 stipendiater. I tillegg kommer omtrent 35 midlertidig ansatte i forsknings og undervisningsstillinger.

Instituttet har et svært aktivt forskningsmiljø med stor tematisk bredde. Instituttet er vertskap for noen av de fremste språkvitenskapelige miljøene i verden, blant annet representert ved AcqVA Aurora Center, etablert 2020. I tillegg kommer forskningsgrupper innen kognitiv lingvistikk (CLEAR), teoretisk lingvistikk (CASTL-FISH), samisk språkteknologi (Giellatekno og Divvun) og språktilegnelsesamt sosiolingvistikk og revitalisering, Multilingual North, Diversity, Education and Revitalisation (MULTINOR).

Instituttets forskningsmiljøer innen litteraturvitenskap, kunsthistorie og medie- og dokumentasjonsvitenskap er blant annet organisert i forskningsgruppene Health, Art and Society (HAS), Russian Space (RSCPR), Interdisciplinary Phenomenology (IP), arktisk kunst og kultur (WONA og Arctic Voices), Just Literature (JUL) samt LAMCOM – Libraries, archives, and museums in the community.

ISK tilbyr undervisning i allmenn språkvitenskap, litteraturvitenskap, kunsthistorie, medie- og dokumentasjonsvitenskap, engelsk, kvensk og finsk, nordisk, russisk, samisk, spansk og tysk, som årsstudium, bachelor- eller mastergradsstudium. Instituttet tilbyr også doktorgradsutdanning i kultur/litteraturvitenskap, kunsthistorie, medie- og dokumentasjonsvitenskap og språkvitenskap.

Stillingens forskningsområde

Postdoktorstillingen er knyttet til NFR-prosjektet Linguistic Economy through transfer Source Selectivity (LESS): A neurocognitive study of crosslinguistic generalization in multilingualism, som ledes av Dr. Jorge González Alonso.

Formålet med LESS er å undersøke hvordan hjernen gjenbruker og gir ny mening til språklig kunnskap når den er lik på tvers av språk og hjelper til med å unngå repetisjon i språklæring, samt hvordan denne effektiviteten implementeres på nivået som omhandler hjernefunksjon. Fenomenet kjent som språklig overføring eller krysslingvistisk påvirkning kan studeres utnyttes best ved å se på flerspråklighet (to eller flere språk), fordi individet har mer språklig erfaring/kunnskap tilgjengelig. Denne språklig rike bakgrunnen hever innsatsen: Å velge riktig språk, det som ligner mest på språket vi lærer, blir en avgjørende oppgave som kan føre til snarveier i læringen eller til kostbare feil som må løsnes opp i. Ved hjelp av språkeksperimenter som bruker EEG/ERP, vil LESS undersøke de psykologiske mekanismene og nevrofysiologiske korrelasjonene bak dette ubevisste språkvalget. Samtidig vil den også ta for seg rollen til kognitive kjernekomponenter, som oppmerksomhet og hukommelse, for å oppdage og spore tverrspråklige likheter som fører til språklig overføring.

Forskeren i postdoktor stillingen vil ha ansvaret for å designe, gjennomføre, analysere og rapportere om en serie longitudinelle studier som involverer EEG/ERP og kunstig språklæring i ulike tospråklige populasjoner – som har baskisk, spansk, norsk og samisk som morsmål. Datainnsamlingen vil bli spredt mellom Spania (Barcelona, Vitoria-Gasteiz, Madrid) og Norge (Tromsø). Postdoktoren vil være tilknyttet og ha sin hovedarbeidsplass ved PoLaR-laben, UiT Campus Tromsø, hvor de skal jobbe med et stimulerende team med senior- og juniorforskere (professorene Jason Rothman, Jon Andoni Dunabetia, Jubin Abutalebi, førsteamanuensis Vincent DeLuca, Dr. Jorge González Alonso og andre postdoktorale forskere, samt eksterne samarbeidspartnere tilknyttet stipendet, professorene Itziar Laka (Universitetet i Baskerland) og Ruth de Diego Balaguer (Universitetet i Barcelona).

Det kreves ekspertise innen eksperimentell design med EEG, datainnsamling og analyse. Studiene utført i LESS vil oftest benytte seg av teknikker rundt EEG, selv om kunnskap om tids-frekvens analyse er et pluss. I henhold til den kvantitative karakteristikken til forskningen og det longitudinelle elementet til datasettene i prosjektet, er god beherskelse av statistisk analyse avgjørende, samt kunnskap om modellering endring over tid (f.eks. vekstkurveanalyse). Programmeringskunnskaper i relevant programvare (R, Python, MATLAB, Javascript, etc.) er svært ønskelig. Erfaring fra forskning på språkprosessering (og/eller flerspråklige populasjoner), oppmerksomhet og/eller hukommelse vil bli verdsatt, men er ikke nødvendig. Det tilsvarende gjelder erfaring med design av språkeksperimenter med konstruert stimuli/språk.

Kontakt

Flere opplysninger om stillingen kan du få av:

Kvalifikasjoner

Denne stillingen krever:

  • En norsk doktorgrad (PhD) i fagområdet eller en tilsvarende utenlandsk doktorgrad i (psyko/nevro-)lingvistikk, kognitiv vitenskap, nevrovitenskap, psykologi eller et annet relevant felt.
  • Kompetanse innen EEG-forskningsmetoder (spesielt som beskrevet ovenfor), fortrinnsvis knyttet til to-/flerspråklige populasjoner.
  • Høy beherskelse/kompetanse på statistisk analyse og kunnskap om relevante programmer, programmerings- og analysesuiter.
  • Utmerket beherskelse av engelsk muntlig og skriftlig.
  • Interesse/erfaring med å jobbe med tospråklige populasjoner, spesielt knyttet til tredje/fler-språktilegnelse

Fullført doktorgrad er en betingelse for å tiltre i stillingen. Hvis du er i sluttfasen av din doktorgrad, kan du fortsatt søke hvis du har levert doktorgradsavhandlingen for doktorgradsevaluering innen søknadsfristen. Du må da laste opp en signert erklæring fra din doktorgradsrådgiver som bekrefter at du vil ha tildelt doktorgrad innen forventet startdato for stillingen.

Det er ønskelig at du har:

  • Bakgrunn fra psykolingvistikk, nevrolingvistikk eller relaterte felt innen kognitiv vitenskap.
  • Erfaring med andre empiriske metoder som offline og online atferdseksperimentering, eye-tracking og/eller MR er ønskelig.

Søkere må ha med et kontekstualiserende skriv (maks. 3 sider), som forklarer hvordan de oppfyller kvalifikasjonskravene og, hvis det er aktuelt, de ønskelige merittene, samt deres synspunkt på hvordan søkerens bakgrunn og erfaring passer inn i LESS-prosjektet og forskningsmiljøet i PoLaR lab og AcqVA Aurora Center på en generell basis.

Under vurderingen vil det bli lagt vekt på kandidatens motivasjon, potensial for forskning og personlig egnethet for stillingen.

Ved UiT legges det vekt på forskningsarbeidenes kvalitet, relevans og betydning og ikke på hvor arbeidene er publisert, i henhold til prinsippene i The San Fransisco Declaration on Research Assessment (DORA).

Inkluderende arbeidsliv og mangfold

UiT Norges arktiske universitet har et personalpolitisk mål om å være en arbeidsgiver som gjenspeiler mangfoldet i samfunnet og som tar i bruk potensialet i befolkningens samlede kompetanse. Vi mener at inkludering og mangfold er en styrke og ønsker oss medarbeidere med ulik kompetanse, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver.

Har du funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, oppfordrer vi deg som søker til å krysse av for dette i jobbsøkerportalen. Er det kvalifiserte søkere, kaller vi inn minst én i hver gruppe til intervju, og får du jobben, legger vi til rette for deg om du trenger det. Utenom å velge ut riktige kandidater bruker vi ikke avkrysningene til noe annet enn anonymisert statistikk. Les mer i Arbeidsgiverportalen.

Vi kan tilby

  • Deltakelse i et spennende forskningsprosjekt
  • Gode karrieremuligheter
  • Et godt arbeidsmiljø med dedikerte kolleger
  • Gode velferdsordninger
  • Gode pensjons-, forsikrings-, og låneordninger i Statens pensjonskasse

Søknaden

Søknaden din må inneholde:

  • Søknadsbrev
  • Kontekstualiserende uttalelse (maks 3 sider)
  • CV (inneholder en fullstendig oversikt over utdanning, veiledet faglig opplæring og akademisk/profesjonelt arbeid).
  • Kopi av vitnemål fra alle grader
  • Kontaktinformasjon til tre- fire referanser
  • Inntil tre prøver av publiserte arbeider eller andre faglige skrifter.
  • Uttalelse fra PhD-veiledere, hvis PhD-grad ennå ikke er tildelt, som bekrefter fremdriften til avhandlingen og projeksjon for fullføring før oppstart av denne stillingen.

All dokumentasjon som skal vurderes må være på et skandinavisk språk eller engelsk. Vi aksepterer kun søknader og dokumentasjon som er sendt elektronisk via Jobbnorge innen søknadsfristen.

Bedømmelse

Søkerne vil bli vurdert av en sakkyndig komité. Komiteens mandat er å foreta en vurdering av søkernes kvalifikasjoner på grunnlag av søknadsdokumentene og kunngjøringsteksten. Søkere som vurderes å være best kvalifisert vil bli innkalt til intervju. Intervjuet skal blant annet avklare personlig egnethet og motivasjon for stillingen. Det kan også bli avholdt prøveforelesning.

Generelt

Ansettelsen skjer i henhold til regler og vilkår som til enhver tid gjelder for statsansatte, og retningslinjer ved UiT. På våre nettsider finner du mer informasjon til søkere på stillinger ved UiT.  Postdoktor lønnes etter statens regulativ kode 1352. Denne stillingen lønnes i ltr 64 som tilsvarer 583 100 kr i årslønn. Fra bruttolønn trekkes det 2 % pliktig innskudd til Statens pensjonskasse.Du må være villig til å engasjere deg i utviklingsarbeid innen eget fag, og for universitetet som helhet.

Personopplysninger som oppgis behandles i henhold til lov om behandling av personopplysninger. Søkere kan be om ikke å bli oppført på den offentlige søkerlista, men universitetet kan likevel beslutte at navnet på søkeren skal offentliggjøres. Søkeren vil da bli varslet i forkant av offentliggjøring.

Velkommen som søker!

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS