Ledig stilling på Universitetet i Oslo

Blindern og Urbygningen (Foto: Wikimedia og Colourbox)

Stipendiatstilling i rettsvitenskap - Havvind kontraktsrett- FME NorthWind

Søknadsfrist: 09.09.2022

Om stillingen

Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerte forsknings- og utdanningsinstitusjon med 28 000 studenter og 7 500 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.


Nordisk institutt for sjørett (NIFS) er en av fem grunnenheter ved Det juridiske fakultet. Instituttet er et ressurssenter for forskning innen sjørett, forsikringsrett, energi- og klimarett i Norden, så vel som i mer grunnleggende formuerett og utvalgte deler av forvaltningsretten.

Ved Nordisk Institutt for Sjørett, Det juridiske fakultet, Universitet i Oslo er det ledig 1 stilling som stipendiat (SKO 1017) i rettsvitenskap.

Det juridiske fakultet i Oslo har Norges største forsknings- og undervisningsmiljø i rettsvitenskap. Fakultetets doktorgradsprogram har til enhver tid ca. 50 stipendiater. Stipendiatstillingen er en utdanningsstilling og skal lede fram til en ph.d.-grad fra Det juridiske fakultet. Det forutsettes at den som ansettes, kvalifiserer for opptak på fakultetets doktorgradsprogram. Les mer om forskerutdanningen her.

Mer om stillingen

Stillingen er eksternt finansiert og inngår i forskningsprosjektet NorthWind – Norwegian Research Centre on Wind Energy, som er et såkalt Forskningssenter for Miljøvennlig Energi (FME). Vertsinstitusjon for prosjektet er Sintef i Trondheim. Stipendiaten vil ha sin arbeidsplass på Nordisk institutt for sjørett, avdeling for energi- og ressursrett, som er partner med Sintef i prosjektet.

Stipendiaten skal bidra i arbeidspakke 5 (WP5) i NorthWind-prosjektet om bærekraftig havvindutvikling. Det overordnete formålet med WP5 er å utvikle “tools and insights for sustainable development of wind energy to create a successful export industry, reduce cost and uncertainty, and resolve environmental and societal conflicts». Prosjektet vil inngå i undergruppe 1 som blant annet fokuserer på kontrakter og forretningsmodeller for utbygging og drift av havvindprosjekter, herunder hvordan ulike løsninger kan bidra til innovasjon, kostnadseffektivitet og sirkulærøkonomi («materials circularity»).

Stipendiaten som ansettes forutsettes å skrive en doktoravhandling om problemstillinger som faller innenfor dette temaet. Stipendiaten må forvente å samarbeide nært med de øvrige prosjektdeltagerne som er involvert i WP5. Relevante temaer kan for eksempel handle om hvordan eksisterende kontraktsmodeller og standarder kan tilpasses de særlige hensyn som gjelder for havvind, herunder hvordan prosjektstyring og komplekse forsyningskjeder best kan organiseres og reguleres kontraktsrettslig. En mulig innfallsvinkel kan være å identifisere hvilke særlige rettslige problemstillinger som oppstår ved utbygging og drift av havvindmøller og hvordan disse relaterer seg til den kontraktsrettslige bakgrunnsretten. En annen mulig innfallsvinkel kan være å se på forholdet mellom det offentligrettslige og konsesjonsrettslige rammeverket, herunder ulike konsesjonsvilkår, og ulike kontraktsmodeller for utbygging og drift av havvindmøller. Også anskaffelsesrettslige problemstillinger kan være relevante. Disse eksemplene er ikke uttømmende. Også andre problemstillinger og innfallsvinkler kan tenkes. Avhandlingen bør av hensyn til prosjektets formål fortrinnsvis omhandle kontraktsrettslige eller relaterte problemstillinger knyttet til havvindutbygging på grunnlag av norsk kontraktsrett og norsk kontraktstradisjon, men også en komparativ innfallsvinkel kan tenkes. Avhandlingen bør skrives på norsk, og kan være en monografi eller artikkelbasert.

For mer informasjon om senteret og dets forskning og industripartnere, se her.

Ansettelse skjer fortrinnsvis for en åremålsperiode på 4 år med 75 % forskning og 25 % undervisningsplikt, under forutsetning at den som ansettes kan fylle et udekket undervisningsbehov ved fakultetet. Alternativt kan ansettelse skje for 3 år uten undervisningsplikt.

Startdato bør være fortrinnsvis i løpet av høstsemesteret 2022 eller tidlig 2023.

Kvalifikasjonskrav og personlige egenskaper

  • Til stillingen kreves norsk fem-årig mastergrad i rettsvitenskap, eller tilsvarende utdanning, på søknadstidspunktet.
  • Normalt bør søkeren ha karakterer som plasserer vedkommende blant de 10-15 prosent beste i faget. Masteroppgaven bør også være i øverste sjikt.
  • Kunnskap om og erfaring fra offshore- og energisektoren er en fordel men ikke noe krav. Relevant bakgrunn for stillingen kan være forskning eller praktisk erfaring med spesialisering innenfor kontraktsrett, energi- og miljørett og relaterte felter.
  • Prosjektets arbeidsspråk er både norsk og engelsk. Søkeren bør derfor ha meget gode skriftlige og muntlige språkferdigheter i norsk, eventuelt annet skandinavisk språk, og solide engelskferdigheter.
  • Søkeren må kunne arbeide selvstendig og strukturert.
  • Det kreves gode samarbeidsevner, evne til å bidra til fagutvikling og vilje til aktivt å ta del i utvikling av et godt fagmiljø.

Vurderingsgrunnlag

Søkeren må legge fram en prosjektbeskrivelse på 5-10 sider hvor det skal redegjøres for forskningstemaet, dets betydning og relevans for norsk rettsvitenskap og for NorthWind-prosjektet, valg av teori og vitenskapelig metode, eventuelle forskningsetiske utfordringer og for hvordan arbeidet planlegges gjennomført.

Ved vurdering av søkerne vil det bli lagt vekt på prosjektbeskrivelsen, karakterer, eventuelle tidligere skriftlige arbeider og søkerens faglige og personlige forutsetninger for å gjennomføre prosjektet.

Det forutsettes at de som ansettes vil kunne gjennomføre prosjektet i løpet av ansettelsestiden.

Aktuelle kandidater vil bli innkalt til intervju.

Vi tilbyr

  • Lønn fra kr. 501 200 til 544 400 pr. år
  • Et hyggelig og inspirerende arbeidsmiljø
  • Pensjonsordning i Statens Pensjonskasse
  • Gode velferdsordninge

Søknaden skal inneholde

  • Søknadsbrev på norsk, annet skandinavisk språk eller engelsk
  • Prosjektbeskrivelse på 5-10 sider
  • CV (fullstendig oversikt over utdanning, praksis og faglig arbeid)
  • Kopier av vitnemål med alle karakterer som inngår i graden, attester og fullstendig publikasjonsliste. For søkere med utdanning fra utlandet kreves kopi av originalvitnemål samt engelsk eller skandinavisk oversettelse. Utenlandske vitnemål må ha vedlagt offisiell dokumentasjon om karaktersystemet, som viser hvilke karakterer på vitnemålet som er på et høyt faglig nivå
  • Inntil 3 vitenskapelige arbeider. Dersom arbeidene er skrevet av flere forfattere, må arbeidsfordelingen mellom disse dokumenteres med medforfattererklæring
  • Referanseliste (2-3 referanser med navn, relasjon til søker og kontaktinformasjon)

Alle dokumenter må være på norsk, et annet skandinavisk språk eller engelsk.

Søknad med vedlegg må sendes via vårt elektroniske rekrutteringssystem, vennligst klikk «Søk stillingen».

Andre opplysninger

Se forskrift om ansettelsesvilkår, samt retningslinjer for ansettelse i stipendiatstillinger ved Universitetet i Oslo.

I henhold til Offentleglovas § 25 2. ledd kan opplysninger om søkeren bli offentliggjort selv om søkeren har anmodet om ikke å bli oppført på søkerlisten.

UiO har en overtakelsesavtale for alle tilsatte med formål å sikre rettighetene til forskningsresultater m.m.

Inkludering og mangfold er en styrke. UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn. Videre ønsker vi medarbeidere med ulike kompetanser, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver. Vi vil tilrettelegge for medarbeidere som har behov for det.

Dersom det er kvalifiserte søkere med funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, skal vi innkalle minst én søker i hver av disse gruppene til intervju.

Kontaktinformasjon

  • Professor Ivar Alvik, e-post: ivar.alvik@jus.uio.no, eller
  • Professor Catherine Banet, epost: catherine.banet@jus.uio.no

For søknadspraktiske spørsmål: Siri Martenson: siri.martenson@jus.uio.no.

Søk stillingen

Powered by Labrador CMS