Ledig stilling på Universitetet i Oslo

Blindern og Urbygningen (Foto: Wikimedia og Colourbox)

Stipendiat innen sansing og robotikk

Søknadsfrist: 28.02.2021

Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerte forsknings- og undervisningsinstitusjon med 28 000 studenter og 7 000 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.


Institutt for informatikk (IFI) er ett av ni institutter ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. IFI er Norges største universitetsinstitutt for generell utdanning og forskning i databehandling og beslektede emner. Instituttet har nær 1800 bachelor-studenter, nær 600 masterstudenter og over 240 phd-studenter og postdoktorer. Instituttet har nær 370 ansatte. Av disse er om lag 280 i fulle stillinger. Den fast tilsatte vitenskapelig staben teller 75 fulle stillinger, de aller fleste i professorater og førsteamanuensis-stillinger.

Om stillingen

Stilling som PhD-stipendiat innen sansing og robotikk er ledig ved Institutt for informatikk.

Tiltredelse innen 01.10.2021.

Tilsettingen gjelder for en periode på 3 år, men potensielt med ett ekstra år for pliktarbeid. Tilsettingen vil da gjelde for en periode på inntil 4 år med 25 % pliktarbeid. Pliktarbeidet vil bestå i å assistere innen forskningsgruppens kursadministrasjon og undervisning, veiledning av masterstudenter, labaktiviteter mm.

Ingen kan tilsettes i mer enn én stipendiatperiode ved Universitetet i Oslo.

Mer om stillingen

Stillingen er knyttet til forskningsgruppen Robotikk og intelligente systemer (ROBIN) som forsker på adaptive systemer basert på maskinlæring og biologisk inspirerte metoder. Vi bruker disse metodene innen robotikk og innvevde systemer for virkelige anvendelser. Vi er også interessert i å studere menneskelig og robotbevegelse ved hjelp av bevegelsessporing og anvende denne kunnskapen i utforming av adaptive roboter og datasystemer.

Fokus for denne stillingen er maskinlæring for sansing av menneskelig tilstand og intensjon. Dette er relevant innen robotikk og menneske-robot interaksjon. Den overordnede målsetningen med PhD-prosjektet er å gjennomføre forskning innen ikke-verbal kommunikasjon og forståelse av menneskelig intensjon for en robotassistent som leder til publikasjoner i anerkjente kanaler.

Stipendiaten vil samarbeide med andre forskere ved ROBIN og være delaktig i våre eksternt finansierte forskningsprosjekter. De mest relevante er de tverrfaglige prosjektene Vulnerability in the Robot Society (VIROS, 2019-2023) og Predictive and Intuitive Robot Companion (PIRC, 2020-2025). Vi samarbeider i disse med henholdsvis jurister ved Institutt for privatrett ved det Juridiske fakultet og psykologer ved Institutt for psykologi ved det Samfunnsvitenskapelige fakultet.

Vi har samtidig et aktivt samarbeid med utenlandske institusjoner, så utenlandsopphold i løpet av stipendiatperioden kan være aktuelt. Det er for denne stillingen planlagt med å skulle samle inn data og anvende ulike maskinlæringsteknikker på disse fra ulike sensorer som dybde/termisk kamera, ultra-bredbånd-teknologi og/eller kroppsbårne sensorer som EEG (elektroencefalo-grafi). Sistnevnte teknologi er relevant for studier vi gjør på RITMO sammen med psykologer for hjerne-robot grensesnitt, der vi prøver å få til robot-styring direkte med hjernesignaler.

Kvalifikasjonskrav

Det matematisk-naturvitenskapelige fakultets ambisjon er å være blant Europas ledende miljøer for forskning, utdanning og innovasjon. Kandidater vil bli valgt ut i tråd med denne ambisjonen, og er forventet å ligge i det øvre sjikt med hensyn på akademiske kvalifikasjoner.

Følgende kvalifikasjonskrav vil bli lagt til grunn:

  • mastergrad eller tilsvarende innen informatikk med spesialisering innen maskinlæring/intelligente systemer og robotikk
  • Utenlandsk avsluttet grad (M.Sc.-nivå) som tilsvarer minst fire år i det norske universitetssystemet
  • en sterk bakgrunn innen programmering, så vel som maskinlæring og kunstig intelligens (med fokus på mønster/bilde-analyse) og fortrinnsvis også robotikk
  • krav gode ferdigheter i norsk eller et annet skandinavisk språk for prosjektsamarbeid og brukerstudier
  • erfaring fra undervisning, næringslivet og utenlandsopphold er ønskelig og vil telle positivt ved flere kvalifiserte kandidater

Kandidater uten mastergrad har frist til 30. juni 2021 på å fullføre avsluttende mastereksamen.

Personlige egenskaper:

Personlig egnethet og motivasjon for stillingen vil bli vektlagt

Opptakskrav for opptak til ph.d programmet:

  • Gjennomsnittskarakteren på bachelor skal ikke være dårligere enn C
  • Emner på masternivå skal ha en gjennomsnittskarakter ikke dårligere enn B
  • Masteroppgaven skal ha karakteren B eller bedre
  • God fremstillingsevne skriftlig og muntlig på engelsk og norsk (eller et annet skandinavisk språk)

Generelle krav til engelsk kunnskaper for søkere fra land utenfor EU/EØS.

Stipendiatstillingen er en utdanningsstilling og har fullført forskerutdanning, frem til doktorgrad, som mål. Opptak til fakultetets doktorgradsprogram er en forutsetning for tiltredelse i stilling som stipendiat. Søknad om opptak til PhD studiet skal være levert til instituttet innen to måneder etter startdato. For mer informasjon, se forskrift om tilsettingsvilkår i stipendiatstillingen:

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2006-01-31-102/KAPITTEL_1#§1-3

http://www.mn.uio.no/forskning/doktorgrad-karriere/forskerutdanning/

Vi tilbyr

  • Lønn: NOK 482 200 – 526 000 pr. år, avhengig av kompetanse/ansiennitet, i stilling som stipendiat, stillingskode 1017
  • Fremdragende, internasjonale forskningsmiljøer
  • Gode pensjonsordninger i Statens Pensjonskasse
  • Karriereveiledningsprogrammer for stipendiater
  • Gode velferdsordninger i tillegg til et familievennlig Oslo med mange muligheter for kultur og utendørs aktiviteter

Søknaden skal inneholde

  • Søknadsbrev som beskriver søkerens kvalifikasjoner og motivasjon for stillingen
  • Forskningsplan, inkludert relevante forskningsspørsmål og teoretiske og metodiske tilnærminger (ca. 2-3 sider)
  • CV (fullstendig oversikt over utdanning, praksis og faglig arbeid, publikasjoner)
  • Kopier av vitnemål, karakterutskrift, attester og eventuelle faglige arbeider som de vil skal tas hensyn til ved bedømmelsen
  • Navn og kontaktinformasjon på 2-3 referanser (navn, tilknytting til søker, e-postadresse og telefonnummer)

Søknad med vedlegg må sendes inn via vårt elektroniske rekrutteringssystem, vennligst klikk “Søk stillingen”. Ved utdanning utenfor Skandinavia ber vi om en forklaring på karaktersystemet. Vi gjør oppmerksom på at all dokumentasjon må være på engelsk eller et skandinavisk språk.

Det skal som hovedregel benyttes intervju i tilsettingsprosessen.

Andre opplysninger

Se forskrift om ansettelsesvilkår, samt retningslinjer for ansettelse i stipendiatstillinger ved Universitetet i Oslo.

I henhold til Offentleglovas § 25 2. ledd kan opplysninger om søkeren bli offentliggjort selv om søkeren har anmodet om ikke å bli oppført på søkerlisten.

UiO har en overtakelsesavtale for alle tilsatte med formål å sikre rettighetene til forskningsresultater m.m.

UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn.

I tillegg ønsker UiO at våre medarbeidere i størst mulig grad gjenspeiler mangfoldet i befolkningen. Vi oppfordrer derfor kvalifiserte søkere med redusert funksjonsevne til å søke stillingen. Som IA-bedrift vil vi legge forholdene til rette for medarbeidere med nedsatt funksjonsevne.

Kontaktinformasjon

For nærmere opplysninger vennligst ta kontakt med:

  • Jim Tørresen, telefon: +47 2285 2454, e-post: jimtoer@ifi.uio.no

For tekniske spørsmål vedrørende rekrutteringssystemet, kontakt HR rådgiver Torunn Standal Guttormsen, telefon +47 22857242, e-post: t.s.guttormsen@mn.uio.no.

Søk stillingen

Powered by Labrador CMS