Ledig stilling på Universitetet i Oslo

Blindern og Urbygningen (Foto: Wikimedia og Colourbox)

Doktorgradsstipendiat innen norsk 1800-talls litteratur

Søknadsfrist: 05.01.2023

Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerteforsknings- og utdanningsinstitusjon med 28 000 studenter og 7 500 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.


Institutt for lingvistiske og nordiske studier (ILN) er ett av sju institutter ved Det humanistiske fakultet (HF). Instituttets vitenskapelig ansatte arbeider med forskning, undervisning og formidling innen fagområder som omfatter allmenn lingvistikk, nordiske språk (nordisk språkvitenskap og norsk som andrespråk), flerspråklighet, middelalderstudier (norrøn filologi og keltisk), nordisk litteratur (inkludert litteraturformidling og Ibsen-studier) og retorikk og språklig kommunikasjon. Instituttet eier et sosiokognitivt laboratorium som tilbyr kraftig utstyr for ulike typer eksperiment og studier.

Om stillingen

En stilling som stipendiat (SKO 1017) innenfor norsk 1800-talls litteratur er ledig ved Senter for Ibsenstudier, Universitetet i Oslo.

Denne phd-stillingen er en del av et European Research Council-finansiert prosjekt, «Norwegian Romantic Nationalisms» (NORN), ledet av Ellen Rees. NORN har som mål å avdekke nasjonalromantikkens affektive og ideologiske føringer ved å undersøke hvordan kollektivefølelser knyttet til ideen om nasjonen ble tatt i bruk, aktivert og konstruert gjennom litteratur og teater, med Norge som eksempel.

Prosjektet anvender en innovativ tilnærming som kombinerer kulturstudier, affekt-teori, kritiske rasestudier og resepsjonsstudier med kvalitative metoder fra litteraturvitenskap og historie og kvantitative metoder fra digital humaniora. Ph.d.-stillingen er knyttet til ett av prosjektets tre arbeidspakker og vil ha prosjektlederen som hovedveileder. Ph.d.- prosjektet til den som ansettes vil bidra til NORNs overordnete mål gjennom en relevant studie.

For ytterligere opplysninger, se nettsiden til NORN - Norske romantiske nasjonalismer eller kontakte prosjektleder:ellen.rees@ibsen.uio.no

Mer om stillingen

Det forventes at den som får stillingen, vil kunne anvende en kombinasjon av kvantitative og kvalitative metoder på det litteraturhistoriografiske spørsmålet om hvordan – eller om – det lar seg gjøre å definere en norsk «nasjonalromantisk» kanon. Den som ansettes, bør drøfte mulige metoder og tilnærminger til dette spørsmålet i prosjektbeskrivelsen.

Ett eller flere av disse forskningsspørsmålene kan tjene som utgangspunkt for prosjektbeskrivelsen:

  • Finnes det et distinkt og kvantifiserbart korpus av verker som støtter ideen om «nasjonalromantikken» som en unik periode eller stil innen norsk litteraturhistorie, og hvis dette er tilfellet, hvilke elementer er sterkest assosiert med den?
  • Finnes det støtte for hypotesen om at affekt er et viktig element av romantisk nasjonalisme i digitale analyser av de verkene som oftest forbindes med «nasjonalromantikken»?
  • Er det tilfeldig at romantisk nasjonalisme finner sted samtidig som den norske staten implementerer en diskriminerende assimilasjonspolitikk rettet mot minoriserte grupper, eller finnes det målbare koblinger mellom disse to nasjonalistiske prosjektene?

Den som ansettes vil bli knyttet til fakultetets organiserte forskerutdanning. Det vitenskapelige arbeidet skal munne ut i en doktoravhandling som skal forsvares ved fakultetet med tanke på å oppnå graden ph.d. Den som ansettes forventes å gå inn i et forskningsmiljø eller –nettverk og bidra til faglig utvikling i miljøet. Se mer informasjon om doktorgrad og forskerkarriere.

Ansettelsen gjelder for en periode på 3 år. Samtlige doktorgradsstipendiater som leverer doktoravhandlingen til bedømmelse med skriftlig anbefaling fra veileder innen 3 år eller 3 ½ år etter stipendperiodens start, vil få tilbud om henholdsvis 12 eller 6 måneders gjennomføringsstipend.

Kvalifikasjonskrav

  • mastergrad innen nordisk litteratur, allmenn litteraturvitenskap eller et annet relevant fagfelt, eller tilsvarende utdanning. Kompetanse innen digital humaniora eller informatikk kan bli prioritert. Avsluttende grad skal være oppnådd og sensur skal foreligge ved søknadsfrist. Mastergraden må inkludere en oppgave minimum 30 studiepoeng.
  • god fremstillingsevne skriftlig og muntlig på engelsk, i henhold til det formelle språkkravet og et skandinavisk språk.
  • personlig egnethet og motivasjon for stillingen.

For opptak til doktorgradsprogrammene ved Universitetet i Oslo, kreves det at du har minst femårig grunnutdanning (mastergrad eller tilsvarende). I særskilte tilfeller kan fakultetet gi opptak på bakgrunn av ettårig master, etter en vurdering av studiets omfang og kvalitet.

Ved vurdering av søknadene vil det bli lagt vekt på:

  • prosjektets vitenskapelige kvalitet, herunder aktualitet og nyskapning
  • søkernes faglige og personlige forutsetninger for å gjennomføre prosjektet innen tidsrammen
  • søkernes forutsetninger for å gjennomføre forskerutdanningen
  • kompetanse innen digital humaniora
  • gode samarbeidsegenskaper og evne til å inngå i faglige fellesskap på tvers av disipliner

Søkere som nylig har avlagt avsluttende eksamen med meget gode resultater kan bli foretrukket.

Vi tilbyr

Søknaden skal inneholde

  • søknadsbrev som beskriver søkerens kvalifikasjoner og motivasjon for stillingen
  • Curriculum Vitae (med oversikt over utdanning, ansettelser, undervisningserfaring, administrativ erfaring og andre kvalifiserende aktiviteter, samt publiserte og upubliserte verker)
  • karakterutskrifter eller vitnemål for bachelor- og mastergrad. Søkere med utdanning fra et utenlandsk universitet bes legge ved en veiledning til karaktersystemet ved deres universitet
  • dokumentasjon av språkkrav (hvis relevant), se Language requirements (uio.no)
  • prosjektbeskrivelse, inkludert fremdriftsplan for prosjektet (3-5 sider, maksimum 14 000 tegn). Se Mal for prosjektbeskrivelse (uio.no).

Vennligst merk at alle dokumenter må være enten på engelsk eller et skandinavisk språk.

Diplomer, attester, masteroppgaver og lignende skal ikke vedlegges søknaden, men kan bli etterspurtsenere.

Søknad med vedlegg må sendes inn via vårt elektroniske rekrutteringssystem, jobbnorge.no.

Det benyttes intervju i ansettelsesprosessen.

Andre opplysninger

Se forskrift om ansettelsesvilkår, samt retningslinjer for ansettelse i stipendiatstillinger ved Universitetet i Oslo.

I henhold til Offentleglovas § 25 2. ledd kan opplysninger om søkeren bli offentliggjort selv om søkeren har anmodet om ikke å bli oppført på søkerlisten.

UiO har en overtakelsesavtale for alle tilsatte med formål å sikre rettighetene til forskningsresultater m.m.

Inkludering og mangfold er en styrke. UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn. Videre ønsker vi medarbeidere med ulike kompetanser, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver. Vi vil tilrettelegge for medarbeidere som har behov for det.

Kontaktinformasjon

For spørsmål om stillingen: prosjektleder professor Ellen Rees

For spørsmål om hvordan søke: HR-rådgiver Julie Tøllefsen

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS