Stilling:

Stipendiat - tvang i psykisk helsevern

Søknadsfrist 12.08.2018

Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerte forsknings- og undervisningsinstitusjon med 28 000 studenter og 7 000 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.

Institutt for helse og samfunn (Helsam) er et av tre institutter ved Det medisinske fakultet. Instituttet spenner over ulike fag og består av seks avdelinger. Vibaserer vårt arbeid på en kompleks forståelse av sykdom, helse og helsesystemer. Både kultur, miljø, økonomi, samfunn og biologi spiller inn, direkte og indirekte. Vi har ansvar for syv masterprogram, ett bachelorprogram og for deler av profesjonsstudiet i medisin. Instituttet er lokalisert ved Ullevål sykehus og i Forskningsveien på Vindern og består av ca 470 ansatte, rundt 200 PhD-studenter og i underkant av 700 bachelor- og masterstudenter er knyttet til instituttet.

Om stillingen

Institutt for Helse og samfunn (HELSAM) har ledig stilling som for en periode på tre år fra 1. januar 2019. Stillingen er tilknyttet prosjektet Hvordan kan vi redusere bruken av tvungent psykisk helsevern overfor personer med alvorlig psykiske vansker? som er finansiert av Norges forskingsråds HELSEVEL program. Det ledes Akershus universitetssykehus i samarbeid ved Senter for medisinsk etikk, UiO og NAPHA.

Bakgrunn til prosjektet: Helsemyndighetene i Norge har satt politiske mål for å redusere bruken av tvang ovenfor dem med alvorlige psykiske lidelser. Tvang er kontroversielt, og det er uklart hvor god overenstemmelse det er mellom de politiske føringene og perspektivene til dem som utsettes for og dem som utøver tvang. Henvisninger til tvangsbehandling kommer oftest fra fastleger eller andre kommunale tjenester. Derfor trenger vi kunnskap om både kommunale- og spesialisttjenester for å identifisere hvor potensialet for å redusere bruken av tvang ligger. Intervensjoner for å redusere tvangsbruk på sykehus har vist gode resultater. Ingen slik intervensjon har blitt laget eller testet for hverken kommunal setting eller den norske tjenestekonteksten.

Prosjektet består av 4 arbeidspakker om variasjon i bruk av tvang og potensialet for å redusere bruk av tvang. Denne stillingen er tilknyttet arbeidspakken ved SME som skal analysere tjenestevariasjon i bruk av tvang. Studien vil undersøke variasjon i bruk av tvungent psykisk helsevern mellom institusjoner og helseforetak, samt hva som karakteriserer tjenester med høyt og lavt nivå av bruk av tvang, samt henvisningspraksiser. Studien vil bruke registerdata (NPR, data fra kommunene og pasienttellingene som blir utført hvert femte år) for å analysere variasjonen i bruk av tvang i en fem års periode mellom ulike tjenestesteder og trekk ved opptaksområdene. Kandidaten vil veiledes av forskere ved Senter for medisinsk etikk, SINTEF og Ahus.

Arbeidsoppgaver:

  • Deltagelse i universitetets doktorgradsprogram
  • Sammen med veiledere og samarbeidspartnere delta i den praktiske planleggingen og gjennomføringen av eget forskningsprosjekt
  • Gjennomføre statistiske analyser av registerdata
  • Sammen med veileder analysere og tolke data samt publisere de vitenskapelige artiklene som inngår i avhandlingen
  • Deltagelse og presentasjon av resultatene ved nasjonale og internasjonale vitenskapelige konferanser, samt i samarbeid med brukerrepresentanter å bidra til spredning av resultatene i relevante brukermiljø

Mer om stillingen

Tilsettingen gjelder for en periode på 3 år.

Kortere tilsettingsperiode kan gis dersom stipendiaten allerede har gjennomført deler av sitt forskerutdanningsprogram, eller når tilsettingen bygger på tidligere tilsettingsforhold i utdanningsstilling (stipendiat, vitenskapelig assistent og liknende), slik at total tid til forskerutdanning blir 3 år.

Opptak til doktorgradsprogram er et vilkår for tiltredelse som stipendiat. Det er en forutsetning at kandidaten kan gjennomføre prosjektet i løpet av stipendiatperioden. Formålet for utdanningsstillingen er at kandidaten skal oppnå en doktorgrad/PhD i løpet av stipendiatperioden.

Endelig plan for forskerutdanningen skal være godkjent og avtalefestet senest tre måneder etter tiltredelse. For mer informasjon, se nettside.

Kvalifikasjonskrav

  • Fullført og bestått mastergrad eller tilsvarende, fortrinnsvis fra en helsefaglig utdannelse, dette inkluderer utdanninger som helseøkonomi, ledelse og administrasjon, helsetjenesteforskning, psykologi, medisinsk sosiologi, og lignende.
  • Gode kunnskaper innen statistikk og kvantitative forskningsmetoder
  • Erfaring med anvendt statistikk, registerstudier (for eksempel ved bruk av Norsk pasientregister)
  • Kunnskap om eller erfaring med forskning på psykiske helsetjenester (inkludert tvunget psykisk helsevern) er en fordel
  • God fremstillingsevne skriftlig og muntlig på engelsk og norsk (eller et annet skandinavisk språk)

Personlige egenskaper

Ved vurdering av søknader vil det bli lagt vekt på kandidatens faglige og personlige forutsetninger for å gjennomføre både forskerutdanningen og forskningsprosjektet.

  • Gode samarbeidsevner på tvers av institusjoner og profesjoner
  • Energi, pågangsmot og evne til selvstendig arbeid
  • God skriftlig fremstillingsevne på norsk og engelsk
  • Effektiv, fleksibel, løsningsorientert
  • Trives med å jobbe i et tverrfaglig forskerteam

Vi tilbyr

  • lønn fra kr. 449 400,- til kr. 490 900,- avhengig av kompetanse, i stilling som stipendiat stillingskode 1017
  • faglig stimulerende miljø
  • gode pensjonsordninger i Statens Pensjonskasse
  • gode velferdsordninger

Søknaden skal inneholde

  • Søknadsbrev (motivasjon for stillingen)
  • CV (fullstendig oversikt over utdanning, praksis og faglig arbeid)
  • Kopier av vitnemål og eventuelle attester
  • Eventuelt publikasjonsliste
  • Referanseliste (2-3 referanser; navn, tittel, e-post og telefon, samt beskrivelse av relasjon til søker)

Søknad med vedlegg må sendes inn via vårt elektroniske rekrutteringssystem, vennligst klikk “Søk stillingen”. Ved utdanning utenfor Skandinavia ber vi om en forklaring på karaktersystemet. Vi gjør oppmerksom på at all dokumentasjon må være på engelsk eller et skandinavisk språk.

Det skal som hovedregel benyttes intervju i tilsettingsprosessen.

Andre opplysninger

Se forskrift om ansettelsesvilkår, samt retningslinjer for ansettelse i stipendiatstillinger ved Universitetet i Oslo.

I henhold til Offentleglovas § 25 2. ledd kan opplysninger om søkeren bli offentliggjort selv om søkeren har anmodet om ikke å bli oppført på søkerlisten.

UiO har en overtakelsesavtale for alle tilsatte med formål å sikre rettighetene til forskningsresultater m.m.

UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn.

I tillegg ønsker UiO at våre medarbeidere i størst mulig grad gjenspeiler mangfoldet i befolkningen. Vi oppfordrer derfor kvalifiserte søkere med redusert funksjonsevne til å søke stillingen. Som IA-bedrift vil vi legge forholdene til rette for medarbeidere med nedsatt funksjonsevne.

Kontaktinformasjon

For spørsmål om prosjekt og stilling: Forsker Tonje Lossius Husum, tlf: 41 28 03 05, e-post:

For spørsmål om søknadsprosessen: Personalrådgiver Marie Cecilie Bakken, tlf: 22 85 05 08, e-post: m.c.bakken@medisin.uio.no

Søk stillingen

Powered by Labrador CMS