Stilling:

Utvikler hos GBIF-Norge

Søknadsfrist 09.09.2018

Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerte forsknings- og undervisningsinstitusjon med 28 000 studenter og 7 000 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.

Naturhistorisk museum (NHM) består av Botanisk hage og museumsbygningene på Tøyen og samlingsmagasinene på Økern. Forskning, samling og formidling av naturvitenskap er våre hovedoppgaver. Vi er Norges største naturhistoriske museum og har 6,2 millioner naturvitenskapelige objekter. NHM er en del av Universitet i Oslo. Museet har ca 150 ansatte, hvorav ca. 60 er ansatt i vitenskapelige stillinger.

Om stillingen

Ved Naturhistorisk museum (NHM), Universitetet i Oslo er det ledig en midlertidig stilling frem til 31. desember 2019 som overingeniør med kompetanse i programvare-utvikling og åpen publisering av biologiske forskningsdata. Stillingen er knyttet til den norske nasjonale noden for Global Biodiversity Information Facility (GBIF) og til museets forskningsgruppe for Geo-økologi (GEco). Museets forskningsseksjon har ansvar for museets naturvitenskapelige samlinger, for undervisning, veiledning, formidlingsvirksomhet, grunnforskning og anvendt forskning innenfor de fagområdene museet dekker.

Global Biodiversity Information Facility (GBIF) er en internasjonal organisasjon som arbeider for standardisert og åpen tilgang til biologiske forskningsdata (artsdata) online og fritt tilgjengelig for alle. GBIF ble etablert i 2001 etter et vedtak i OECD i 1999. Norge ble medlem av GBIF i 2004 og den norske GBIF-noden har vært plassert ved museet siden etablering i 2005. GBIF-Norge leverer en bred nasjonal forskningsinfrastruktur som omfatter publisering av artsdata fra flere enn 30 norske datanoder og flere enn 200 databaser i Norge. Museet har et spesielt nært samarbeid med Artsdatabanken i Trondheim for nasjonal deltagelse i GBIF, drift av GBIF-noden og dataflyt for artsdata inn til Artskart(Norwegian Species Map Service).

Arbeidsoppgaver

Den som blir tilsatt i stillingen vil ha operativt ansvar for GBIF-nodens hjelpdesk med fokus på support til norske data-noder, institusjoner og forskere med gjennomføring av åpen internasjonal deling av biologiske forskningsdata og artsdata fra miljøforvaltningen i Norge. Det vil også ligge noe programvareutvikling til stillingen med fokus på bredt internasjonalt samarbeid om felles løsninger sammen med utviklere ved GBIF-noder i andre land. Noe reiser både i Norge og internasjonalt må påregnes.

Stillingen inneholder svært varierte arbeidsoppgaver. En vesentlig del av arbeidet vil bestå i å bidra med teknisk og faglig forskningsbistand inkludert teknisk veiledning til norske forskere og studenter, samt bidrag til kurs og undervisning innenfor biodiversitetsinformatikk og åpen datapublisering. Andre oppgaver inkluderer vedlikehold og oppdatering av GBIF-nodens websider og utvikling av internasjonale og nasjonale programvareløsninger for å støtte åpen publisering av artsdata. GBIF arbeider med artsdata fra alle organisme-grupper og fra alle økosystemer (terrestrisk, limnisk og marint) og fra alle geografiske lokaliteter globalt. GBIF leverer en global forskningsinfrastruktur som muliggjør det viktigste og mest omfattende faktagrunnlaget for artskunnskap både globalt og nasjonalt i Norge. Oppgaver knyttet til nasjonal formidling av artskunnskap i Norge utføres i et spesielt nært samarbeid med Artsdatabanken.

Kvalifikasjonskrav

  • Naturvitenskapelig bakgrunn (mastergrad eller tilsvarende) i informatikk eller innen biologi eller tilsvarende med arbeidserfaring med informatikk og håndtering av forskningsdata.
  • Særlig gode samarbeidsevner, og evne og vilje til å arbeide i et desentralisert internasjonalt team for å levere tekniske support-tjenester.
  • Erfaring med programvareutvikling i åpen kildekode, fortrinnsvis i et Linux/Unix miljø med Git som system for versjonshåndtering (eg. GitHub, GitLab eller tilsvarende).
  • Interesse og evne for å lære koding i de relevante kodespråk som benyttes i GBIF-nettverket (Java, Python, Perl, Ruby, JavaScript, etc.).
  • Erfaring med oppsett av og arbeid med relasjonsdatabaser (PostgreSQL med PostGIS, eller tilsvarende).
  • Evne og vilje til å bidra til GBIF-nodens kurs og undervisningsoppgaver.
  • God skriftlig og muntlig formidlingsevne, både på norsk og engelsk.

Følgende tilleggs-kvalifikasjoner vil telle positivt:

  • Erfaring med og/eller god forståelse av digitale datasystemer for artsdata.
  • Kjennskap til de vanligste nasjonale og internasjonale standarder og protokoller for utveksling, publisering og arkivering av artsdata, inkludert Darwin Core og andre standarder fra Biodiversity Information Standards (TDWG).
  • Erfaring med tilrettelegging og åpen publisering av artsdata i GBIF eller tilsvarende formidling av åpne forskningsdata.
  • Erfaring med metadata standarder og formater for beskrivning av datasett (GBIF benytter Ecological Metadata Language, EML, for a beskrive datasett).
  • Erfaring med Elasticsearch eller tilsvarende for å optimalisere søk på tvers av datasett som inkluderer norske artsdata.
  • Erfaring med løsninger for håndtering av store datamengder (e.g. Hadoop).
  • Erfaring med implementering av globalt unike idenifikasjonsnøkler, UUID, DOI eller tilsvarende.
  • Erfaring med JSON-LD, RDF eller tilsvarende dataformater som kan bidra til interoperabilitet mellom ulike data typer.
  • Erfaring med Docker eller tilsvarende for system-virtualisering og Docker Hub for samarbeid med utviklere fra andre GBIF-noder.
  • Evne og vilje for å jobbe i et dynamisk og internasjonalt forskningsmiljø.
  • Det er fordelaktig, men ikke et krav, at søkerne har grunnleggende kunnskap om norsk naturvariasjon.

Vurdering av søkere

Søkere som har de ovennevnte kvalifikasjonene vil bli vurdert og rangert på grunnlag av hele bredden av kompetanse som vurderes relevant for stillingen. Den endelige vurderingen vil være en totalvurdering av kvalifikasjoner, personlige egenskaper og egnethet for stillingen. Søkernes erfaringer, faglige kvalifikasjoner og motivasjon, samt samarbeidsevne og evne til selvstendig arbeid vil bli trukket inn i denne vurderingen. Ved vurdering av søkerne til stillingen vil hovedvekten bli lagt på bredden og dybden i relevant kunnskap og erfaring. I bedømmelsen vil det bli lagt spesiell vekt på kompetanse knyttet til stillingens arbeidsområde.

Et viktig formål med stillingen er å sikre en langsiktig oppbygging av kunnskap om håndtering og åpen internasjonal publisering av digitale artsdata. Tilsetting skal fortrinnsvis skje som overingeniør, men tilsetting som senioringeniør kan vurderes dersom den som innstilles fyller kompetansekravene til tilsetting som senioringeniør.

Tilsettingsprosedyrer er regulert i «Regler for tilsetting i tekniske stillinger».

Vi tilbyr

  • Lønn avhengig av kompetanse som overingeniør SKO 1087 (kr 480 600-576 100). For spesielt kvalifiserte søkere kan stillingskode SKO 1181 senioringeniør og høyere lønn vurderes.
  • Et hyggelig og stimulerende arbeidsmiljø
  • Pensjonsordning i Statens pensjonskasse
  • Stilling i en IA-virksomhet
  • Gode velferdsordninger

Søknad skal inneholde

  • søknadsbrev med informasjon om utdanning, tidligere stillinger, faglig og (dersom relevant) pedagogisk virksomhet samt administrativ erfaring med hjelpdesk funksjoner. Vi ber også om at søkeren vedlegger en kort beskrivelse av utviklingserfaringer med åpen kildekode, fagfeltet biodiversitetsinformatikk og åpen publisering av forskningsdata, helst i PDF-format. Selve søknaden kan utformes på norsk eller engelsk.
  • CV

Søknaden må sendes elektronisk via JobbNorge.

Andre opplysninger

I henhold til offentlighetsloven § 25, 2. ledd kan opplysninger om søkeren bli offentliggjort selv om søkeren har anmodet om ikke å bli oppført på søkerlisten.

UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn.

I tillegg ønsker UiO at våre medarbeidere i størst mulig grad gjenspeiler mangfoldet i befolkningen. Vi oppfordrer derfor kvalifiserte søkere med redusert funksjonsevne til å søke stillingen. Som IA-bedrift vil vi legge forholdene til rette for medarbeidere med nedsatt funksjonsevne.

Kontaktinformasjon

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS