Ledig stilling på Universitetet i Oslo

Blindern og Urbygningen (Foto: Wikimedia og Colourbox)

Stipendiat tilknyttet ProTed

Søknadsfrist 03.04.2019

Om stillingen

Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerte forsknings- og undervisningsinstitusjon med 28 000 studenter og 7 000 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.


Institutt for lærerutdanning og skoleforskning (ILS) er et av tre institutter ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet. ILS er Norges ledende miljø innen fagdidaktikk, utdanningsledelse og praksisrelevant skoleforskning og har ansvar for Norges første senter for fremragende utdanning, ProTed, som er et samarbeid mellom Universitetet i Oslo og Universitetet i Tromsø. Ved instituttet ligger også EKVA (Enhet for Kvantitative Utdanningsanalyser) og fire fakultære forskergrupper (CLEG, TEPEC, SISCO og LEA).


Instituttet har ca. 400 studenter i praktisk-pedagogisk utdanning og forvalter UiOs femårige lektorprogram som tar opp ca 300 studenter hvert år. Ca. 200 studenter følger instituttets masterprogram i utdanningsledelse. I samarbeid med Utdanningsetaten i Oslo og Statoil driver ILS også studieprogrammet Teach First Norway. ILS har ca. 40 administrative og 100 vitenskapelige ansatte.

Flere stillinger fra Universitetet i Oslo

Senter for fremragende lærerutdanning ProTed søker en stipendiat som har mastergrad i pedagogikk, og som er interessert i å arbeide med utforskning og utvikling av kvalitet i lærerutdanningen for trinn 8 til 13 i skolen. ProTed er Norges første senter for fremragende utdanning, og er et partnerskap mellom Universitetet i Oslo og Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet. Senteret skal bidra til å fremme kvaliteten i lærerutdanninger.

Stipendiatstillingen vil være knyttet til å utforske og utvikle kvaliteten på lærerutdanningen, og da særlig prosesskvalitet. Prosesskvalitet i lærerutdanninger handler om kvaliteten på undervisnings-, veilednings- og opplæringstilbudet som gis på campus og i skolene, og det handler om kvaliteten på studentenes eget læringsarbeid, se Hatlevik (2016). Prosjektet kan omhandle studier av utdanningstilbudet som helhet, eller ha oppmerksomhet rettet mot enkelte elementer i undervisnings-, veilednings- og praksisopplæringstilbudet, og se dette i sammenheng med studentenes studieengasjement, utvikling av profesjonskompetanse og profesjonsidentitet.

I løpet av de siste årene har lærerutdanningen, både i Norge og internasjonalt, utviklet seg i skjæringspunktet mellom forskningsbasert og erfaringsbasert kunnskap. ILS arbeider systematisk med å utvikle kvaliteten i lærerutdanningen gjennom å skape en profesjonsrettet lærerutdanning med god sammenheng mellom undervisningen på campus og praksisopplæringen i skolen, se Lærerutdanning 2025.

ILS har et etablert samarbeid om forskning og utvikling av praksisfeltet i lærerutdanningen med utvalgte universitetsskoler. Ved universitetsskolene foregår utprøving av og forskning på lærerstudentenes praksisopplæring. På campus foregår utprøving og forskning på tiltak for å styrke kvaliteten på undervisningen og studentenes opplevelse av sammenheng mellom fag, fagdidaktikk, pedagogikk og praksis.

ILS har som ambisjon å være et nasjonalt og internasjonalt foregangsmiljø innen forskning på kvalitet i lærerutdanning, og som stipendiat vil du være med på å styrke og videreutvikle forskningen på dette området. Det forventes at du involverer deg i både undervisning og publisering innen dette feltet.

ILS organiserer fire forskergrupper. Søkeren vil bli tilknyttet forskergruppen Teacher Professionalism and Educational Change: Practices, Purposes, Policies TEPEC.

Mer om stillingen

Tilsettingen gjelder for en periode på inntil 4 år med 25 prosent pliktarbeid, hovedsakelig i form av undervisningsoppgaver. Tilsettingen kan begrenses innenfor rammene av gjeldende retningslinjer på grunn av eventuelle tidligere tilsettingsforhold i vitenskapelige stillinger.

Stipendiatstillinger er tidsavgrensede utdanningsstillinger der formålet er at stipendiaten skal oppnå en doktorgrad (Phd) i løpet av tilsettingsperioden. En forutsetning for tilsetting er at stipendiaten tas opp på fakultetets doktorgradsprogram, og søkernes formelle og øvrige kvalifikasjoner vil derfor samtidig bli vurdert for et slikt opptak.

Stipendiatstillinger er definert som rekrutteringsstillinger og er et viktig virkemiddel i sektorens arbeid med å frembringe kvalifiserte søkere til andre vitenskapelige stillinger ved universiteter og høgskoler i et langsiktig perspektiv. Stipendiaten forutsettes å delta aktivt i den organiserte forskerutdanningen og i fakultetets forskningsmiljø.

Nærmere informasjon om krav for opptak, samt søknadsskjema finnes på fakultetets nettsider for forskerutdanning.

Kvalifikasjonskrav

  • Fullført og bestått mastergrad, eller tilsvarende, innenfor pedagogikk eller et annet tilstrekkelig relevant fagområde
  • Miniumum karakter B eller tilsvarende på mastergraden ECTS-skala
  • God muntlig og skriftlig fremstillingsevne på norsk og engelsk

En prosjektbeskrivelse på 8-10 sider skal legges ved søknaden, se retningslinjer for prosjektbeskrivelse.

Som søker er det en fordel om du har erfaring med undervisning, nye undervisningsformer og utviklingsarbeid i skolen og har god kjennskap til praksisfeltet.

I vurderingen av søkerne vil det bli lagt vekt på

  • Kandidatens faglige og personlige forutsetninger for å gjennomføre forskerutdanningen
  • Personlig egnethet og motivasjon for stillingen, som samarbeidsegenskaper og evne til å inngå i faglige fellesskap på tvers av disipliner
  • Kvaliteten på prosjektbeskrivelsen; redegjørelsen for forskningstema, de spesifikke problemstillinger som skal studeres; valg av vitenskapelig teori og metode, og foreslått tidsplan for prosjektet
  • Dokumentert kjennskap til det norske utdanningssystemet

Andre kvalifikasjoner som gir relevant grunnlag for forskningsarbeidet i stipendiatstillingen

Vi tilbyr

  • Lønn fra kr 449 400 til kr 497 000 avhengig av kompetanse, i stilling som stipendiat (stillingskode 1017). Stipendiater starter normalt på lønnstrinn 51 (449 400) ved tilsetting
  • Et hyggelig og stimulerende arbeidsmiljø
  • Gode pensjonsordninger i Statens Pensjonskasse
  • Gode velferdsordninger

Søknaden skal inneholde

  • Søknadsbrev (motivasjon for stillingen)
  • CV (fullstendig oversikt over utdanning, praksis og faglig arbeid - publikasjoner)
  • Prosjektbeskrivelse med fremdriftsplan (maks 8-10 sider), se veiledning.
  • Utfylt skjema for søknad om opptak til doktorgradsprogrammet
  • Kopier av vitnemål, karakterutskrifter og eventuelle attester
  • For utenlandske vitnemål: Utskrifter av studiehåndbøker e.l. som beskriver innholdet i og rammen for de studier som legges til grunn for søknaden
  • Masteroppgave og eventuelle andre faglige arbeider som kan være relevant for søknaden

Søkere fra land utenfor Norden der engelsk ikke er offisielt språk, må vedlegge en TOEFL-test med en score på minimum 550, med mindre de har vitnemål fra et universitet i et engelskspråklig land. Se også unntaksbestemmelsene på nettsiden.

Søknad med vedlegg må sendes inn via vårt elektroniske rekrutteringssystem, vennligst klikk “Søk stillingen”. Ved utdanning utenfor Skandinavia ber vi om en forklaring på karaktersystemet. Vi gjør oppmerksom på at all dokumentasjon må være på engelsk eller et skandinavisk språk.

Ufullstendige søknader vil vanligvis ikke bli vurdert.

Det skal som hovedregel benyttes intervju i tilsettingsprosessen.

Andre opplysninger

Se forskrift om ansettelsesvilkår, samt retningslinjer for ansettelse i stipendiatstillinger ved Universitetet i Oslo.

I henhold til Offentleglovas § 25 2. ledd kan opplysninger om søkeren bli offentliggjort selv om søkeren har anmodet om ikke å bli oppført på søkerlisten.

UiO har en overtakelsesavtale for alle tilsatte med formål å sikre rettighetene til forskningsresultater m.m.

UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn.

I tillegg ønsker UiO at våre medarbeidere i størst mulig grad gjenspeiler mangfoldet i befolkningen. Vi oppfordrer derfor kvalifiserte søkere med redusert funksjonsevne til å søke stillingen. Som IA-bedrift vil vi legge forholdene til rette for medarbeidere med nedsatt funksjonsevne.

Kontaktinformasjon

  • Leder av ProTed Professor Doris Jorde, tlf: +47 22856110, mobil +47 93406990

Søk stillingen

Powered by Labrador CMS