Ledig stilling på Universitetet i Oslo

Blindern og Urbygningen (Foto: Wikimedia og Colourbox)

Stipendiat / Postdoktor i medisinsk etikk: Forhåndssamtaler

Søknadsfrist: 03.06.2019

Om stillingen

Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerte forsknings- og undervisningsinstitusjon med 28 000 studenter og 7 000 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.


Institutt for helse og samfunn (Helsam) er et av tre institutter ved Det medisinske fakultet. Instituttet spenner over ulike fag og består av seks avdelinger. Vi baserer vårt arbeid på en kompleks forståelse av sykdom, helse og helsesystemer. Både kultur, miljø, økonomi, samfunn og biologi spiller inn, direkte og indirekte. Vi har ansvar for syv masterprogram, ett bachelorprogram og for deler av profesjonsstudiet i medisin. Instituttet er lokalisert ved Ullevål sykehus og i Forskningsveien på Vindern og består av ca 470 ansatte, rundt 200 PhD-studenter og i underkant av 700 bachelor- og masterstudenter er knyttet til instituttet.

Flere stillinger fra Universitetet i Oslo

Det er ledig en intern finansiert 3-årig 100% stilling som stipendiat eller postdoktor ved Senter for medisinsk etikk (SME) ved Institutt for helse og samfunn (HELSAM) . SME er et ledende fagmiljø innen medisinsk og helsefaglig etikk. SME jobber med forskning, undervisning og formidling - alt fra konkrete etiske dilemma i møte med den enkelte pasient, til forskningsetikk og teoretisk filosofi og etikk. SME er bl.a. tildelt et nasjonalt ansvar for å styrke etikk-kompetanse og etisk bevissthet i helsetjenesten, og bidra til at pasienter og pårørende blir godt ivaretatt i møte med helsetjenestene. Et viktig satsningsområde for forskning og undervisning ved SME og andre avdelinger ved HELSAM er såkalte forhåndssamtaler. Dette er nå anbefalt tatt i bruk i store deler av den norske helsetjenesten.

Mer om stillingen

Beskrivelse av phd/postdoc-prosjektet

Prosjekttittel: Implementation of advance care planning for severely ill elderly people

Det overordnede målet for prosjektet er å forbedre helsetjenesten, brukermedvirkning og livskvaliteten for alvorlig syke eldre som bor hjemme, og deres pårørende gjennom bedre implementering av forhåndssamtaler.

Eldre blir ofte innlagt på sykehus, og akutt sykdom kommer ofte sammen med forverring av kognitiv funksjon. Sykehuskostnadene øker dramatisk i de siste månedene av livet, også for pasienter over 80 år. Både overbehandling og underbehandling er vanlig blant eldre, noe som fører til betydelige og ofte unødvendige kostnader og belastninger.

Forhåndssamtaler er en viktig måte å respektere pasientens selvbestemmelse på, og kan defineres som en prosess der helsepersonell undersøker pasientens verdier og preferanser før viktige beslutninger om helsehjelp må tas, gjerne sammen med de pårørende. Dette kan bidra til:

• Tjenester som bedre ivaretar eldre pasienters ønsker og behov, og deres pårørende

• Økt kompetanse til de ansatte og forbedre samarbeidet mellom de berørte partene

• Økt tilfredshet med involvering, helsehjelp og livskvalitet for pasienter og deres pårørende

• Redusert overbehandling, mer effektive helsetjenester og reduserte kostnader

Til tross for klare anbefalinger om å ta i bruk forhåndssamtaler og at nytten er godt dokumentert, så benyttes forhåndssamtaler fortsatt i relativt liten grad. Dette kan føre til at alvorlig syke eldre pasienter og deres pårørende ikke blir godt involvert i beslutninger om behandling og omsorg i livets siste faser.

Delmålene for prosjektet er:

1. Utvikle et instrument for å måle implementering av forhåndssamtaler (en fidelityskala)

2. Kartlegge dagens implementering av forhåndssamtaler for alvorlig syke eldre pasienter i utvalgte sykehusavdelinger og fastlegetjenester

3. Identifisere de viktigste hemmerne og fremmerne for å implementere forhåndssamtaler på klinisk, organisatorisk og politisk nivå, inkludert moralske dilemmaer og interessekonflikter

4. Undersøke behov, ønsker og eventuelle erfaringer knyttet til forhåndssamtaler blant de ulike aktørene

Dette prosjektet vil bygge på tidligere og pågående forskningsprosjekter ved SME om bedre involvering av pasienter og nærstående, og er et viktig steg i planlegging av nye lignende prosjekter, og kandidaten vil få veiledning og samarbeide med erfarne forskere fra flere av avdelingene på HELSAM.

Mer informasjon om prosjektet kan fås ved henvendelse.

Tiltredelse senest: 15.09.2019

Kvalifikasjonskrav

Vi ser etter høyt motiverte og kompetente kandidater/søkere med relevant erfaring, kompetanse og interesser.

Faglige kvalifikasjoner

  • Avlagt master/embetseksamen med relevans for stipendiatstillingen
  • Avlagt doktorgrad før tiltredelse med relevans for postdoktorstillingen
  • Kunnskap om eller arbeidserfaring fra relevante helsetjenester
  • Relevant kompetanse og erfaring med bruk av spørreskjema, kvalitative metoder, komplekse intervensjoner eller implementering
  • Meget gode ferdigheter innen skriftlig og muntlig norsk er en forutsetning
  • Gode ferdigheter innen skriftlig og muntlig engelsk
  • Kunnskap om etikk, kommunikasjon, forhåndssamtaler og helsetjenester til eldre

Personlige egenskaper

  • Gode kommunikasjons- og samarbeidsevner
  • Interesse for tverrfaglig samarbeid
  • Evne til å arbeide selvstendig
  • Fleksibel
  • Ønske om å lære/tilegne seg nye forskningsmetoder og nye kunnskaper
  • Ønske om å gjøre en forskjell gjennom god forskning på et viktig område

Vi regner ikke med at alle søkerne vil dekke alle ovennevnte kvalifikasjoner og egenskaper. Søkere som best dekker de ovennevnte kvalifikasjonskrav utover formalkravene (dvs. master/embetseksamen for stipendiat og avlagt doktorgrad for postdoktor) vil bli foretrukket.

Den som ansettes må være innstilt på å gjennomføre hele prosjektet og alle de ulike arbeidsoppgavene det innebærer.

Søker må utarbeide en prosjektskisse på ca. 2-3 sider hvor søker bes skissere et eget forslag til hvordan man ser for seg å operasjonalisere prosjektet.

Det benyttes intervju i tilsettingsprosessen og aktuelle kandidater kan bli innkalt til intervju ved Universitetet i Oslo eller via Skype. Det forventes intervju i uke 22-23.

Vi tilbyr

  • Lønnstrinn 51 - 58 (NOK 449.400 - 505.800 pr år avhengig av kompetanse) Stipendidat SKO 1017
  • Lønnstrinn 60 - 65 (NOK 515.200 - 576.100 pr år avhengig av kompetanse) Postdoktor SKO 1352
  • Et engasjerende, kreativt, tverrfaglig, og inkluderende forskningsmiljø med høyt aktivitetsnivå, med ca. 25 ansatte (faste vitenskapelige og administrativt ansatte, stipendiater, og postdoktorer). SME har lang og positiv erfaring med veiledning av stipendiater og postdoktorer, og nyansatte tas godt imot.
  • Arbeid i et prosjekt, der spørsmålene er dagsaktuelle og lite utforsket, spesielt i Norge. Resultatene vil kunne ha stor nytteverdi i mange deler av helsetjenesten.
  • Vitenskapelig skolering og veiledning
  • God pensjonsordning i Statens Pensjonskasse
  • Gode velferdsordninger

Søknaden skal inneholde

Følgende dokumenter legges ved den elektroniske søknaden:

  • Søknadsbrev
  • CV (som oppsummerer utdanning, stillinger, pedagogisk erfaring, erfaring med administrative oppgaver og andre relevante og kvalifiserende aktiviteter)
  • Prosjektskisse på ca. 2-3 sider
  • Liste over publiserte (og upubliserte) arbeider, og maksimum to akademiske publikasjoner som søkeren ønsker skal bli vurdert av evalueringskomiteen
  • Vitnemål og attester
  • Liste med minimum 2 referansepersoner

Andre opplysninger

Se forskrift om ansettelsesvilkår, samt retningslinjer for ansettelse i stipendiatstillinger ved Universitetet i Oslo.

I henhold til Offentleglovas § 25 2. ledd kan opplysninger om søkeren bli offentliggjort selv om søkeren har anmodet om ikke å bli oppført på søkerlisten.

UiO har en overtakelsesavtale for alle tilsatte med formål å sikre rettighetene til forskningsresultater m.m.

UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn.

I tillegg ønsker UiO at våre medarbeidere i størst mulig grad gjenspeiler mangfoldet i befolkningen. Vi oppfordrer derfor kvalifiserte søkere med redusert funksjonsevne til å søke stillingen. Som IA-bedrift vil vi legge forholdene til rette for medarbeidere med nedsatt funksjonsevne.

Kontaktinformasjon

For spørsmål om stillingen / for spørsmål vedrørende prosjektet og av faglig karakter; Reidar Pedersen, professor og avdelingsleder, e-post: reidar.pedersen@medisin.uio.no . Telefon: (+47) 22 84 46 63 / (+47) 41 57 59 87

For spørsmål om søknadsprosessen: Personalrådgiver Åse R. Halfstad, tlf (+ 47) 22850508

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS