Stilling:

Postdoktor i miljøsosiologi

Søknadsfrist 18.11.2018

Nord universitet

Utfordringene verden står overfor krever ny innsikt, innovative løsninger og lokal forankring. Nord universitet er et ungt universitet med sterk regional tilknytning og et globalt perspektiv. Vi leverer fremtidsrettede studietilbud og relevant forskning med fokus på blå og grønn vekst, innovasjon og entreprenørskap, og velferd, helse og oppvekst. Nord universitet har 12.000 studenter og 1.200 ansatte fordelt på ni studiesteder.


Fakultet for samfunnsvitenskap (FSV) utdanner samfunnsvitere og yrkesutøvere som imøtekommer samfunnets behov for nytenkning innen velferd, utvikling og formidling. Fakultetet tilbyr doktorgrad (ph.d.) i sosiologi.


Fakultet for samfunnsvitenskap har 1800 studenter og 100 ansatte. Fagmiljøet ved fakultetet er organisert i faggruppene Velferd og sosiale relasjoner, Historie, kultur og medier, Ledelse og innovasjon og Internasjonale relasjoner, nordområder og miljø.


Les mer: www.nord.no/fsv

Postdoktor i miljøsosiologi - Samfunnsutvikling i et grått/grønt landskap

Om stillingen

Fakultet for samfunnsvitenskap utlyser 2-årig postdoktorstilling innen miljøsosiologi med særlig vekt på begreps- og teoriutvikling innen miljøpolitikk, grønn omstilling og makt. Prosjektet skal ta sikte på både å belyse et sammensatt empirisk felt, og å gi det et teoretisk anslag som skaper nye innsikter.Stillingen legges til studiested Bodø.

Prosjektets tematiske område

Postdocprosjektet skal tilknyttes faggruppen for miljø, internasjonale relasjoner, Nordområdene og samfunnssikkerhet. Et sentralt område for forskning og undervisning på denne gruppa omhandler miljø- og klimapolitikk og omstilling til et grønnere samfunn. Fagmiljøet ønsker økt forskning på sentrale miljødiskurser og maktdimensjoner knyttet til klimapolitikk og samfunnsutvikling. I tillegg ønskes det analyser av kunnskapsgrunnlag og styringsteknologier i den norske og internasjonale klimapolitikken.

Tematisk bakgrunn for prosjektet

Motsetningen mellom økonomisk vekst og miljøvern har vært gjenstand for politisk og faglig diskusjon i over 50 år, men har likevel ikke vært en dominerende diskurs. Miljøpolitikk ble tidlig avgrenset til natur- og miljøvern, og dekoplet fra generell politikk. Særlig etter andre verdenskrig ble utviklingen av den norske samfunnsformasjonen forankret i et vekstkompromiss mellom politikkens røde og blå side. Fram til 1980-tallet ble dette kompromisset forvaltet med sosialdemokratisk hånd, for så å bli utfordret og i økende grad erstattet av kraftfulle nyliberale diskurser. Overgangen kan beskrives som en styringspolitisk vending med kraft til å transformere samfunnet fungerer. Endringene var likevel ikke så radikale som de kan oppleves, ettersom de skjedde innenfor rammen av det vi kan omtale som et vekstbasert framskritt-orientering.

I nyere tid har imidlertid en annen endringsimpuls vunnet fram. Dette handler om at vår tids globale miljøkriser, med klimaendringer og forvitring av naturmangfoldet, er i ferd med å endre hvordan vi oppfatter selve relasjonen mellom mennesket og naturmiljøet. Stadig flere legger til grunn at vi har beveget oss over i den antropocene tidsalder, der det ikke lenger finnes noen vei tilbake til en uberørt natur. Dette har fått dyptgripende innvirkning på den økologiske tenkningen. Nye posisjoner har vokst fram. Alt i alt kan det hevdes at samfunnet vi står overfor minst tre ulike, men sammenvevde brytningspunkt:

1. Brytninger mellom sosialdemokratiske og nyliberalistiske styringsteknologier

2. Brytninger mellom ulike økologiske/grønne posisjoner

3. Brytninger mellom vekstbasert framskritt og grønn samfunnsutvikling

Forskningsmessig synes det viktig med mer kunnskap om hva som er på spill her. Formålet med analysen bør være å gi et tydeligere bilde ikke bare av samtiden, men også av hva slags faglig-politisk mulighetsrom framtidens samfunn kan formes innenfor.

Kvalifikasjonskrav

Kvalifikasjonsgrunnlag for stillingen er ph.d.-grad i sosiologi eller annet relevant samfunnsfag i samsvar med internasjonal og/eller nasjonal standard innenfor det aktuelle samfunnsvitenskapelige fagområde.

Søker skal presentere en forskningsskisse innenfor det ovenstående tema hvor det forventes at teoretisk rammeverk, empirisk felt og anslag til fremgangsmåte skisseres. Det legges vekt på relevans, teoretisk fundament og gjennomførbarhet. Det skal også legges inn ved en publiseringsplan for postdocperioden.

Dokumentert forskningserfaring fra det aktuelle fagområde og personlige egenskaper tillegges vekt.

Vi tilbyr

Postdoktorstillingen lønnes etter Statens regulativ, postdoktor, kode 1352, lønnstrinn 57. Fra lønnen går lovfestet innskudd til Statens pensjonskasse.

  • God låne-, forsikrings-, og pensjonsordning i Statens pensjonskasse
  • Kreativt og kollegialt arbeidsmiljø
  • En arbeidsplass i stadig utvikling
  • Fleksibel arbeidstid
  • Aktivt bedriftsidrettslag

Generell informasjon

Den som ansettes, må rette seg etter de lover, avtaler og instrukser som til enhver tid gjelder for stillingen. Det tas forbehold om endring i ansvars- og arbeidsområde som følge av fremtidig organisasjonsutvikling og omorganisering ved Nord universitet.

Den statlige arbeidsstyrken skal i størst mulig grad gjenspeile mangfoldet i befolkningen.Personer med innvandrerbakgrunn oppfordres til å søke stillingen. Universitetet praktiserermoderat kjønnskvotering i samsvar med lokal tilpasningsavtale til Hovedavtalen i Staten.

Kvinner oppfordres til å søke.

Kontakt

Nærmere opplysninger om stillingen fås ved henvendelse til:

Søknadsprosessen

Søknadene vil bli gjennomgått av ekstern sakkyndig bedømmelseskomite.

Rangerte kandidater vil deretter bli innkalt til intervju. Det vises for øvrig til prosedyrer for tilsetting i FoU-stillinger ved Nord universitet.

Søknad

Søknad sendes elektronisk innen 18.11.2018.

Den elektroniske søknaden skal inneholde:

  • Søknadsbrev
  • CV
  • En komplett liste over publikasjoner
  • Forskningsskisse
  • Publiseringsplan
  • Opplysninger om utdanning, tidligere stillinger, undervisningserfaring, vitenskapelig, faglig og pedagogisk virksomhet, samt administrativ erfaring

Obs! Publikasjoner skal ikke vedlegges søknaden; de mest aktuelle kandidatene vil bli invitert til å sende opptil 10 av sine publikasjoner, samt deres vitnemål og diplomer, senere i prosessen. Publikasjoner og dokumenter må for de inviterte kandidater sendes elektronisk i PDF-filer.

Etter søknadsfristens utløp vil det bli utarbeidet offentlig søkerliste. Vi gjør oppmerksom på at opplysninger om søkeren kan bli offentliggjort selv etter ønske om å bli utelatt fra søkerlisten. Søkere som likevel ber om konfidensialitet, må grunngi dette særskilt i søknaden. Søkerne vil i tilfellet bli forhåndsvarslet om offentliggjøring.

Refnr. 30081765

Søk på stillingen

fnokode:1234

Powered by Labrador CMS