LEDIG STILLING VED NMBU

Stipendiat i landskapsarkitektur

Søknadsfrist: 06.04.2021

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

NMBU har et særlig ansvar for forskning og utdanning som sikrer livsgrunnlaget for fremtidige generasjoner. Bærekraft er forankret i alt vi gjør og vi leverer kunnskap for livet.

NMBU har 1800 ansatte, hvorav om lag 250 stipendiater, 6000 studenter og er organisert i sju fakulteter. NMBU har campus i Ås og i Oslo. I 2021 er vi samlokalisert i Ås.


For NMBU er godt arbeidsmiljø preget av mangfold. Vi oppfordrer kvalifiserte kandidater til å søke uavhengig av kjønn, funksjonsevne, kulturell bakgrunn eller om du har vært utenfor arbeidslivet en periode. Arbeidsplassen vil om nødvendig bli lagt til rette for personer med nedsatt funksjonsevne.

Nærmere opplysninger om NMBU finnes på www.nmbu.no.

Om Fakultet for landskap and samfunn

Fakultet for landskap og samfunn består av noen av Norges ledende fagmiljøer innen by- og regionplanlegging, landskapsarkitektur, landskapsingeniør, eiendomsfag, eiendomsutvikling, folkehelsevitenskap og internasjonale miljø- og utviklingsstudier.

Fakultetet har 1300 studenter og 180 ansatte, fordelt på fem institutter og en fakultetsadministrasjon, og tilbyr bachelor-, master- og doktorgradsutdanninger som er etterspurte og framtidsrettede.

Fakultet er tverrfaglig og arbeider med bærekraftig samfunnsutvikling nasjonalt og internasjonalt.


Fakultetet tilbyr to ph.d. program:

  • samfunnsutvikling og planlegging
  • International Environment and Development Studies

Institutt for landskapsarkitektur har rundt 40 fast og midlertidig ansatte og 300 studenter og er et nasjonalt ledende miljø i landskapsarkitektur. Det er det eldste fagmiljøet i Europa. Instituttet tilbyr et femårig masterprogram i landskapsarkitektur, en toårig master i Global Landscape Architecture og treårig bachelor Landskapsingeniør. Instituttet har fem faggrupper: Design og prosjektering, Forvaltning av Uterom og Grønn Estetikk (FUGE), Historie og teori, Landskapsplanlegging og 3D-visualisering. Instituttet har også ansvaret for Norges landskapslaboratorium NMBU og Historisk arkiv for norsk landskapsarkitektur. Les mer om instituttet her.


Instituttet tilbyr en femårig mastergrad i eiendom og toårig hel- og deltidsmastergrad i eiendomsutvikling. Studieprogrammene har samlet om lag 250 studenter. I tillegg tilbyr instituttet undervisning i juridiske fag for hele universitetet og har omfattende etter- og videreutdanningstilbud, og er aktive i fagformidling. Instituttet deltar i flere forsknings- og utredningsprosjekter.

Instituttet er lokalisert på Campus Ås 30 km syd for Oslo.

Har du interesse for bærekraftige grøntanlegg eller bærekraft i landskapsarkitekturens faghistorie?

Om stillingen

Ved Institutt for landskapsarkitektur, Fakultet for landskap og samfunn er det ledig en stilling som stipendiat i landskapsarkitektur innen enten planter til bærekraftige grøntanlegg, eller bærekraft i landskapsarkitekturens faghistorie. Søkere må rette søknaden mot ett av temaene. Den best kvalifiserte søkeren uavhengig av tema ansettes. Dette er en åremålsstilling med varighet på 3 år.

Det ene tema det kan søkes på er planter til bærekraftige grøntanlegg.

Klimaendringer påvirker vekst og utvikling hos planter. En måte å studere denne effekten på er å bruke kvantitative fenologiske data (lange tidsserier av planters vekst og utvikling) kombinert med meteorologiske data. Vi søker en kandidat som skal jobbe innenfor forskningsfeltet vegetasjonsøkologi og planter til grøntanlegg, med vekt på lignoser (trær og busker). Forskningen vil være basert på fenologiske data og tilvekstdata samlet inn i løpet av de siste femten årene ved universitet. Forskningen skal gi nye perspektiver på biologiske effekter av klimaendringer, bidra til oppdatert kunnskap om plantebruk på en økologisk bærekraftig måte og styrke beslutningsgrunnlaget for bruk og forvaltning av planter i landlige og urbane områder.

Det andre tema er bærekraft i landskapsarkitekturens faghistorie. I landskapsarkitekturdisiplinens utvikling ser vi et betydelig brudd på 1960- og 1970-tallet. Involvering av landskapsarkitekter blant annet i store vannkraftkraftanlegg og veiprosjekter markerer et skifte hvor estetiske og funksjonelle krav skulle kombineres med hensyn til rekreasjon og naturvern. Pionerarbeidet i forbindelse med store landskapsinngrep trenger en fornyelse slik at det blir en del av disiplinens selvforståelse samt av samfunnsdebatten.

Det er til en viss grad likehetstrekk mellom den nevnte 20-års perioden og Norge i dag. Arkivmateriale fra den aktuelle tiden befinner seg i fagsamlingen Historisk Arkiv for Norsk Landskapsarkitektur.

Arbeidsoppgaver

Det forutsettes at den som tilsettes tas opp på et ph.d.-program ved fakultetet og at arbeidet legges opp med sikte på å fullføre en doktorgrad i løpet av tilsettingsperioden. Ph.d.-programmet består av obligatoriske og valgfrie kurs med muntlig og skriftlig eksamen og en viktig forskningsdel.

Kompetanse

Kandidaten må oppfylle kravene for opptak til ph.d.-utdanning ved NMBU. For mer utfyllende informasjon om opptakskriterier, se «Forskriften for graden ph.d. ved NMBU» og utfyllende regler for ph.d. programmet.

Faglige kvalifikasjonskrav

Det kreves:

  • Plantevitenskap med 120 studiepoeng på masternivå for tema bærekraftig grøntanlegg. Søkere som har fullført en mastergrad innenfor en annen relevant disiplin innen biologi og plantekunnskap inviteres også til å søke.
  • Mastergrad i landskapsarkitektur, arkitektur eller kunsthistorie med 120 studiepoeng på masternivå i tema landskapsarkitekturens faghistorie. Søkere som har fullført en mastergrad innenfor en annen relevant disiplin, inviteres til å søke.
  • dokumentert sterk faglig bakgrunn fra tidligere studier
  • dokumentert gode skriftlig og muntlig norsk/svensk/dansk- og engelskkunnskaper

Følgende vektlegges:

  • Relevant arbeids- og/eller forskningspraksis

Personlige egenskaper:

  • Være svært motivert til å fullføre en doktorgrad
  • Være engasjert, nysgjerrig, åpen og ivrig etter å lære
  • Kunne arbeide selvstendig, strukturert, metodisk, nøyaktig og analytisk
  • Evne til å arbeide i tverrfaglige team og ha gode kommunikasjons- og samarbeidsferdigheter

For temaet Landskapsarkitekturens historie må kandidaten sette sitt arbeid inn i en internasjonal sammenheng, mens arbeidet bygger på et nasjonalt arkiv. Det er derfor et krav om at søkere må ha gode ferdigheter i både skriftlig og muntlig engelsk og norsk. Tilsvarende ferdigheter i svensk eller dansk kan erstatte krav om norsk.

Lønns- og tilsettingsvilkår og nærmere opplysninger

Stillingen innplasseres i stillingskode 1017 Stipendiat, lønnsramme 20 (ltr. 36-62). Stipendiater innplasseres normalt i lønnstrinn 54(NOK 482 200) Stillingen inkluderer noen driftsmidler til å gjennomføre Ph.d. prosjektet.

Tilsettingen skjer i henhold til gjeldende nasjonale retningslinjer for tilsetting som stipendiat ved universiteter og høgskoler. Stipendiatstillingen er en åremålsstilling

Nærmere opplysninger for tema planter til bærekraftige grøntanlegg ved:

Nærmere opplysninger for tema landskapsarkitekturens faghistorie ved:

Informasjon til deg som søker stipendiatstilling og generell informasjon til søkere

Slik søker du

Søknad sendes elektronisk via linken ”Søk stillingen” på denne siden. Søknader som ikke sendes elektronisk via Jobbnorge innen fristen, vil ikke bli vurdert.

Søknadsfrist: 06.04.2021

Følgende dokumenter skal legges ved søknaden:

  • Søknadsbrev
  • Forslag til prosjektskisse på inntil 1000 ord eksklusiv litteraturreferanser med noen mulige problemstillinger, avgrensninger og metodevalg med utgangspunkt i beskrivelsen av prosjektet over – denne vil bli videre bearbeidet i samarbeid med veiledere etter ansettelse
  • CV og relevante vitnemål/attester (dvs Diplom, karakterutskrift. Diploma supplement for både bachelor og master)
  • Navn og kontaktinformasjon til to referanser
  • ev. liste over vitenskapelige arbeider

Søknaden må inneholde opplysninger om din utdanning og tidligere praksis, samt din motivasjon for å gjennomføre et slikt ph.d.-prosjekt.

Legg ved vitnemål og eventuelle attester.

Dokumenter som ikke kan sendes elektronisk sendes i tre eksemplarer i ordinær post merket still.nr. arkivnr. til NMBU, Fakultet for landskap og samfunn, postboks 5003, NO-1432 Ås.

Søknaden vil bli vurdert basert på dette prosjektbeskrivelsen, og på kandidatens faglige kompetanse. Innstilte søkere vil bli innkalt til intervju som en del av evalueringen. Søkere som er invitert til et intervju forventes å presentere originale vitnemål og attester.

Søk stillingen

Powered by Labrador CMS