Ledig stilling ved NMBU

Ph.d.-stipendiat innen fiskevelferd

Søknadsfrist: 15.09.2020

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

NMBU har et særlig ansvar for forskning og utdanning som sikrer livsgrunnlaget for fremtidige generasjoner.


Bærekraft er forankret i alt vi gjør og vi leverer kunnskap for livet.


NMBU har 1700 ansatte og 5200 studenter og er organisert i sju fakulteter. NMBU har campus i Ås og i Oslo. Høsten 2020 er vi samlokalisert i Ås. Nærmere opplysninger om NMBU finnes på www.nmbu.no.

Om Veterinærhøgskolen

NMBU Veterinærhøgskolen er landets eneste veterinærfaglige utdanningsinstitusjon og gir kompetanse innen veterinærmedisin og veterinær samfunnsmedisin. Fakultetet utdanner veterinærer, dyrepleiere og doktorander i Veterinærvitenskap og forsker på veterinærmedisin og relaterte biomedisinske fagområder. Vi har 500 studenter og er 430 ansatte.


Fakultetet består av instituttene Basalfag og akvamedisin, Mattrygghet og infeksjonsbiologi, Produksjonsdyrmedisin og Sports- og familiedyrmedisin. Vi driver også Universitetsdyresykehuset, som er nært knyttet til vår forskning og utdanning, og tar i mot pasienter fra hele landet.


NMBU har i dag campus på Ås og i Oslo. Veterinærhøgskolen er i dag på campus Adamstuen i Oslo, men vil når det nye veterinærbygget er ferdigstilt bli samlokalisert med de andre fakultetene i Ås.

Er du biolog eller veterinær som er interessert i fiskefysiologi og adferd og har lyst til å bidra til en forbedret fiskevelferd?

Om stillingen

Ved Seksjon for eksperimentell biomedisin, NMBU Veterinærhøgskolen, er det ledig stilling som stipendiat innen velferd hos modellfisk. Dette er en åremålsstilling med varighet på 4 år.

Stipendiaten vil jobbe på prosjektet “The effect of environmental enrichment on model fish welfare to improve current husbandry protocols”.

Fiskevelferd er en viktig og velkjent problemstilling i akvakulturindistrien. I forskningsøyemed benyttes stadig oftere modellfisk og betydningen av å forbedre velferden også for disse artene blir stadig viktigere. I tillegg til å påvirke dyrene selv kan redusert fiskevelferd påvirke forskningsresultater negativt. Det er en pågående debatt om betydningen av fysisk miljøberikelse for modellfisk og dette prosjektet har som mål å kartlegge betydningen av miljøberikelse for fiskevelferd.

Stipendiaten vil bli ansvarlig for å etablere metoder for å studere miljøberikelse i modellfisk, inkludert undersøkelser av parametere som vekst, reproduksjon, stress, kognitive funksjoner, foringsinntak og sykdomsresistens.

Materialet vil bli samlet under eksperimentene og studert ved molekylærbiologiske metoder histologi og adferd. Resultatene vil bli publisert i fagfellevurderte vitenskapelige tidsskrift. Det er antatt at funnene i dette prosjektet også vil være fordelaktige for å forbedre fiskevelferd hos kommersiell oppdrettsfisk, som atlantisk laks.

Stipendiaten vil bli et aktivt medlem av Seksjon for eksperimentell biomedisin ved NMBU Veterinærhøgskolen. Hovedoppgaven vil være å sikre god og stabil progresjon i eget ph.d.-prosjekt, i samarbeid med veiledere, andre forskere og personale ved seksjonen.

Dette er en 4-årig stilling, hvor 25% av arbeidstiden er satt av til pliktarbeid. Dette inkluderer undervisning av veterinær- og dyrepleierstudenter, samt andre relevante arbeidsoppgaver ved seksjonen, som for eksempel stell av dyr ved seksjonen og bistand i andre pågående forskningsprosjekter.

Arbeidsoppgaver

Stipendiaten vil bli ansvarlig for å etablere metoder for å studere miljøberikelse i modellfisk (zebrafisk og medaka) og evaluere effekten av dette for fiskevelferd. Stipendiaten vil delta i:

  • Planlegging av eksperimenter, inkludert FOTS søknad til Mattilsynet
  • Utføre eksperimenter ved modellfiskakvariet
  • Samle biologisk materiale for videre undersøkelser
  • Laboratoriearbeid (fysiologi, adferd, molekylærbiologi)
  • Dataanalyse og skriving av vitenskapelige artikler

I tillegg vil stipendiaten delta på nasjonale og internasjonale møter/konferanser og bør være forberedt på et 2-4 måneders utenlandsopphold hos en av våre samarbeidsinstitusjoner.

Det forutsettes at den som tilsettes går inn i et godkjent opplegg for en ph.d.-grad og at arbeidet legges opp med sikte på å fullføre en doktorgrad i løpet av tilsettingsperioden.

Kvalifikasjonskrav, ønskede erfaringer, kunnskaper og personlige egenskaper

For å kunne tilsettes må kandidaten oppfylle kravene for opptak til ph.d.-utdanning ved NMBU. Kandidaten må ha en relevant utdanning tilsvarende en femårig Masterutdanning med 120 studiepoeng på masternivå. Søkeren må ha en dokumentert sterk faglig bakgrunn fra tidligere studier, og kunne dokumentere gode engelskkunnskaper, både skriftlig og muntlig. For mer utfyllende informasjon om opptakskriterier, se «Forskriften for graden ph.d. ved NMBU» og «programbeskrivelsen» for det aktuelle ph.d.-programmet.

Søkeren må dokumentere ekspertise og interesse innen det aktuelle fagområdet

Faglige kvalifikasjonskrav

Det kreves:

  • Mastergrad eller tilsvarende i biologi eller veterinærmedisin innen relevant fagområde
  • Flytende i norsk eller annet skandinavisk språk – i tillegg til engelsk, muntlig og skriftlig
  • Sterk bakgrunn i forsøksdyrlære
  • Laboratorieerfaring med bruk av relevante molekylærbiologiske metoder

Følgende erfaringer og kunnskaper vektlegges:

  • Erfaring med (modell)fisk som forsøksdyr
  • Tidligere forskningserfaring
  • Godkjent kurs i forsøksdyrlære med praksis på fisk
  • (Med)forfatter på minst en vitenskapelig publikasjon
  • Erfaring med avanserte fysiologiske og molekylære verktøy
  • Erfaring med adferdsstudier
  • Ferdigheter innen avansert bildeanalyse
  • Erfaring med programmering og statistikk
  • Motivasjon for undervisning

Følgende personlige egenskaper vektlegges:

  • Være fokusert og løsningsorientert
  • Være sterkt motivert for akademisk arbeid
  • Ha evne til å arbeide selvstendig og nøyaktig
  • Ha gode samarbeidsevner
  • Ha sterke kommunikasjonsferdigheter

Lønns- og tilsettingsvilkår og nærmere opplysninger

Stillingen innplasseres i stillingskode 1017 Stipendiat, lønnsramme 20 (ltr. 54-62). Stipendiater innplasseres normalt i lønnstrinn 54 (NOK 479.600,-). Ansiennitetsopprykk i stillingen.

Tilsettingen skjer i henhold til gjeldende nasjonale retningslinjer for tilsetting som stipendiat ved universiteter og høgskoler. Stipendiatstillingen er en åremålsstilling.

Nærmere opplysninger ved:

Informasjon til deg som søker stipendiatstilling og generell informasjon til søkere

Slik søker du:

Søknad sendes elektronisk via linken ”Søk stillingen” på denne siden. Søknader som ikke sendes elektronisk via Jobbnorge innen fristen, vil ikke bli vurdert.

Søknaden må inneholde opplysninger om din utdanning og tidligere praksis, samt din motivasjon for å gjennomføre et slikt ph.d.-prosjekt.

Søknadsfrist: 15.09.2020

Søkere som innkalles til intervju må kunne fremlegge bekreftede kopier av vitnemål og attester.

Følgende dokumenter skal legges ved søknaden:

  • Søknadsbrev
  • Prosjektbeskrivelse med noen mulige problemstillinger, avgrensninger og metodevalg med utgangspunkt i beskrivelsen av hovedprosjektet – denne vil bli videre bearbeidet etter ansettelse
  • CV og relevante vitnemål/attester
  • evt. liste over vitenskapelige arbeider

Dokumenter som ikke kan sendes elektronisk sendes i tre eksemplarer i ordinær post merket still.nr. 20/02999 til NMBU Veterinærhøgskolen, postboks 5003, NO-1432 Ås.

Søk stillingen

Powered by Labrador CMS