Stilling:

Doktorgradsstipendiat innen beiteparasitter og anthelmintikaresistens hos storfe

Søknadsfrist 11.03.2019

Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet

NMBU har et særlig ansvar for forskning og utdanning som sikrer livsgrunnlaget for fremtidige generasjoner.


Bærekraft er forankret i alt vi gjør og vi leverer kunnskap for livet.


NMBU har 1700 ansatte og 5200 studenter og er organisert i sju fakulteter. NMBU har campus i Ås og i Oslo. Høsten 2020 er vi samlokalisert på Ås. Nærmere opplysninger om NMBU finnes på www.nmbu.no.

Om VET og ProdMed

Veterinærhøgskolen (VET) er landets eneste veterinærfaglige utdanningsinstitusjon og gir kompetanse innen både veterinær- medisin og veterinær samfunnsmedisin.


Institutt for Produksjonsdyrmedisin
(ProdMed) har 4 seksjoner og i underkant av 100 ansatte. De 3 seksjonene ved Adamstuen, Oslo omfatter medisinsk og kirurgisk klinikk for produksjonsdyr, ambulatorisk klinikk for produksjonsdyr og hest, reproduksjon hos produksjonsdyr, hest og familiedyr, forebyggende helsearbeid, dyrevelferd, rettsmedisin, samt eksperimentell biomedisin. Den fjerde seksjonen på Høyland, Sandnes har virksomhet konsentrert rundt småfe og gris.


Hovedoppgaver for instituttet er undervisning av veterinær- og dyrepleierstudenter, forskning samt informasjon og tjenesteyting til veterinærer, dyreeiere og organisasjoner. Instituttet tar også del i etter- og videreutdanning av veterinærer.

Om stillingen

Ved Institutt for Produksjonsdyrmedisin, Seksjon for stasjonærklinikk, ved Fakultet for Veterinærmedisin er det ledig en 4-årig stilling, som 100% doktorgradsstipendiat (PhD) innen storfeparasitter og anthelmintikaresistens.

Prosjektet er et tverrfaglig samarbeidsprosjekt mellom NMBUs Institutt for produksjonsdyrmedisin og Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi, samt Ghent University og University of Prince Edward Island. Kandidaten må påregne en del reisevirksomhet, blant annet til samarbeidspartnere i Belgia og Canada og feltarbeid i forbindelse med innsamling av prøver.

Prosjektet finansieres av Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri. Animalia, TINE og NABAS bidrar også med finansiell og faglig støtte.

Den aktuelle stillingen er knyttet til Seksjon for stasjonærklinikk på Adamstuen. Prosjektet vil utføres i samarbeid med Seksjon for mikrobiologi, immunologi og parasittologi og Seksjon for farmakologi og toksikologi ved Institutt for Mattrygghet og Infeksjonsbiologi, NMBU Adamstuen. Doktorgradsstipendiaten skal ansettes på prosjektet Bærekraftig kontroll av beiteparasitter hos storfe i Norge (BoviPar).

Hovedmålet med prosjektet er å bidra til en bærekraftig storfeproduksjon i Norge gjennom økt kunnskap om forekomst og betydning av beiteparasitter og forbedrede diagnostiske tester. Dette skal gjøres gjennom kartlegging av beiteparasittenes forekomst og betydning, etablering og evaluering av diagnostiske metoder for å påvise og kvantifisere beiteparasitter og undersøkelse av forekomsten av anthelmintikaresistens.

Arbeidsoppgaver

  • Undersøke norske storfebønder og veterinærers oppfatning av beiteparasitters betydning i storfeproduksjonen og hvilke kontrollstrategier som benyttes i dag
  • Bidra i arbeid med å etablere, optimalisere og evaluere diagnostiske metoder for å påvise og kvantifisere beiteparasitter hos norsk storfe, med spesiell vekt på F.hepatica og O.ostertagia
  • Evaluere effekten av magetarm- nematoder og leverikter på produksjonsnivået i norske melk- og storfekjøttproduksjon
  • Bidra i undersøkelser av forekomsten av anthelmintikaresistens hos magetarm- nematoder hos norsk storfe

Det forutsettes at den som tilsettes går inn i et godkjent opplegg for en PhD-grad og at arbeidet legges opp med sikte på å fullføre en doktorgrad i løpet av tilsettingsperioden.

Det vil tillegges opptil 25% undervisningsoppgaver til stillingen.

Det er utarbeidet betenkning/stillingsbeskrivelse for stillingen.

Kvalifikasjonskrav for stillingen

Faglige kvalifikasjonskrav

Det kreves:

  • Veterinærmedisinsk grunnutdannelse med norsk autorisasjon som veterinær innen 1. august 2019.
  • Kunnskap om veterinærmedisinsk parasittologi, epidemiologi og klinikk er en forutsetning for stillingen
  • Gode norsk – og engelskkunnskaper
  • Førerkort klasse B

Det er ønskelig med:

  • Praktisk erfaring fra produksjonsdyrpraksis generelt og spesielt med håndtering av parasitter hos storfe
  • Interesse for statistikk/epidemiologi og tallbehandling vil bli vektlagt

For å kunne tilsettes må kandidaten oppfylle kravene for opptakt til ph.d.-utdanning ved NMBU. Kandidaten må ha en veterinær grunnutdanning og kunne undervise på et nordisk språk. Søkeren må ha en dokumentert sterk faglig bakgrunn fra tidligere studier, og kunne dokumentere gode engelskkunnskaper, både skriftlig og muntlig. For mer utfyllende informasjon om opptakskriterier, se «Forskriften for graden ph.d. ved NMBU» og «programbeskrivelsen» for det aktuelle ph.d. programmet.

Personlige egenskaper/egnethet

Det kreves:

  • Høy motivasjon
  • Gode evner til å arbeide selvstendig og effektivt
  • Gode samarbeidsevner
  • Gode evner til å prioritere, forstå, anvende, reflektere og teoretisere kunnskap

Lønnsvilkår og informasjon

Stillingen innplasseres i stillingskode 1017 Stipendiat, lønnsramme 20 (ltr. 51-62). Stipendiater innplasseres normalt i lønnstrinn 51 (NOK 449 400). Ansiennitetsopprykk i stillingen.

Tilsettingen skjer i henhold til gjeldende nasjonale retningslinjer for tilsetting som stipendiat ved universiteter og høgskoler. Stipendiatstillingen er en åremålsstilling.

Nærmere opplysninger ved:

Informasjon til deg som søker stipendiatstilling og generell informasjon til søkere

Slik søker du:

Søknad sendes elektronisk via linken ”Søk stillingen” øverst på denne siden. Legg ved vitnemål og attester.

Søkere som innkalles til intervju må kunne fremlegge bekreftede kopier av vitnemål og attester.

Dokumenter som ikke kan sendes elektronisk sendes i tre eksemplarer i ordinær post merket still.nr.19/00566 til NMBU, Institutt for produksjonsdyrsmedisin, postboks 5003, NO-1432 Ås.

Søknadsfrist: 11.03.2019

Søk stillingen

Powered by Labrador CMS